ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Bucureștiul văzut de la 60 m – Roata Mare din Parcul Tei

TIPĂREȘTE

După răbufnirea neașteptată a iernii la jumătatea primăverii iată că vine și sărbătoarea Sf. Gheorghe (La Mulți Ani tuturor sărbătoriților) cu un soare cu dinți care încearcă să alunge frigul. După o seară interesantă petrecută pe Calea Victoriei, devenită pietonală, urmărind proiecțiile colorate de pe clădiri – festivalul Spotlight 2017 fiind „vinovat” de luminile din plină noapte, am hotărât să ne plimbăm puțin printr-un parc pe care nu îl vizitasem încă.

Parcul Tei – scurt istoric. Terenul mlăștinos din jurul Lacului Tei a început să fie asanat și amenajat în prima jumătate a secolului al XX-lea. Pe timpul arșițelor verii populația cartierului se răcărea în apele nămoloase ale lacului ori căuta umbră sub sălciile pletoase, așa cum scria și o gazetă oficială a vremii: De cum pornesc căldurile verii, și până târziu spre toamnă... lacul Teilor din marginea de răsărit a Bucureștilor, a fost o scăldătoare strămoșească fără tarif și costum de baie. Inginerul Dorin Pavel, doctor în științe tehnice și părintele hidroenergeticii românești, participă la lucrările de asanare ale lacurilor de pe Valea Colentinei (în calitate de director tehnic), prilej cu care este amenajat lacul, debarcaderul, ștrandul și parcul Tei. Aceste acțiuni se petreceau între 1935-1939, atunci când Grădina Teilor (cunoscut loc de petreceri câmpenești cu lăutari, mâncare și bătură) este amenajată corespunzător. Abia după cel de-al Doilea Război Mondial se încheie lucrările de îmbunătățire aduse parcului Tei și în 1950 este deschis oficial.

Amplasare și acces. Parcul Tei este situat în nord-estul Capitalei, vis-a-vis de Facultatea de Construcții Civile, cu acces de pe Bulevardul Lacul Tei, Șoseaua Petricani ori strada Doamna Ghica. Pe lângă parc trece linia de tramvai 16 și 24, prin zonă având traseu și liniile de autobuze 182,282 și 243. Locuri de parcare pentru autoturisme special amenajate există pe o latură a parcului sau trebuie să lăsați autevehicolul pe marginea șoselei pe partea stânga/dreaptă.

Parcul Tei. Am parcat în fața parcului și am pătruns în spațiul verde pe sub o arcadă placată cu marmură. În fața noastră se întinde Aleea Heydar Aliyev, un spațiu verde mărginit de arbuști ornamentali și flancat de bănci de lemn. Centrul aleii este întrerupt de o serie de bazine – fântâni arteziene, nefuncționale încă, dar înconjurate de frumoase lalele mov. În această intersecție de alei se află amplasat bustul președintelui Azerbaidjanului, al cărui nume este preluat de aleea centrală. De unde până unde un om politic azer aici? Este vorba despre un acord de prietenie româno-azer, în urma căruia Azerbaidjanul a oferit în 2007 fonduri bănești pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat, a mobilierului urban, a pavazului, fântânilor arteziene și a locurilor de joacă. Românii, recunoscători, i-au „turnat” și la propriu și la figurat un bust președintelui azer. Parcul este curat, pâlcuri de lalele împodobesc spațiile verzi, există multe bănci pentru odihnă, pe alei sunt amplasate în câteva locuri căsuțe de lemn unde se comercializează, dulciuri, jucării, vată de zahăr, mititei, băuturi răcoritoare, înghețată. Există și o fântână de unde se poate bea apă, adâncimea puțului fiind de 180 m (era atașată și o foaie de analiză a apei).

În diverse zone ale parcului există câteva monumente sculpturale. Astfel, exact în fața intrării într-un local situat pe malul lacului (fost „Brotăcei”), este amplasată statuia dramaturgului Ion Luca Caragiale, înconjurată de un rond de flori albe. Vis-a-vis, pe spațiul verde, observăm sculptura în piatră intitulată „Balade și legende”, autor fiind Geta Caragiu (sora marelui actor Toma Caragiu/ ampt.ro/ro/monument/balade-si-legende). Descoperim în mijlocul unui rond o fântână decorativă având drept personaj central o nimfă sprijinită de 4 tritoni, grup statuar de fontă realizat la Paris în anii 1931-1932 (vezi amănunte și fotografii aici: ampt.ro/monument/fantana- ... mfa-si-tritoni#).

Parcul de Agrement Tei. Conform panourilor și etichetelor Regio existente în parc ne dăm seama că investiția a fost realizată cu bani europeni. Pentru informații privind acest proiect puteți accesa saitul web dedicat la adresa: parcaventuratei.ro. Sub titulatura „Tărâmul Fermecat” s-a încercat realizarea unui parc de distracții pentru copii și adulți, pe mai multe hectare fiind montate diferite instalații distractive care pentru a fi în ton cu titlul poartă nume inspirate din basmele românești: „Balaurul cu 7 capete”, „Făt Frumos” sau „Pasărea Măiastră”. Lângă toate aceste instalații sunt montate panouri care afișează datele tehnice, precum și reguli de utilizare. De asemenea, există în parc mai multe hărți care te ajută să te orientezi: unde ești și unde se află celelalte atracții.

Am văzut trei case de bilete (lângă Lanțuri, lângă Jocurile gonflabile și lângă Roata Mică); există reduceri de preț pentru biletele copiilor. Programul de funcționare a parcului de agrement este de marți până vineri: 10.00-21.00, sâmbătă și duminică: 10.00-22.00, luni: închis. Tarifele pornesc de la 5 lei pentru Carusel/adult, 10 lei pentru Lanțuri/adult, 15 lei pentru Roller Coaster/adult până la 20 lei/adult pentru Roata Mare. Există și toalete curate: 1 leu.

Ne-am plimbat pe alei și am poposit câteva minute în fața multora dintre atracțiile parcului. Am admirat călușeii frumos colorați și cupola ca de circ a Caruselului, Lanțurile rotative care smulg strigăte curajoșilor, clasicile mașinuțe electrice ale lui Făt Frumos, mai noile platforme gonflabile, Roata Mică cu cabinele sale în formă de „mere de aur” care te ridică la 16 m înălțime sau Roller Coasterul numit „Balaurul cu 7 capete” care te „prăbușește” de la o înălțime de 20 m cu o viteză maximă de 40km/oră.

Ceea ce nu mi-a plăcut a fost lipsa amenajării malului lacului Tei, deși un panou ne informa că trebuiau să fie gata diverse amenajări de agrement încă din 2015: debarcader pentru vaporaș și ambarcațiuni mici, piste ciclo-pietonale, un amfiteatru, piscină și plajă. Momentan lacul e aproape secat, un fel de mlaștină pe ochiurile de apă căreia se plimbă rațele și broaștele. Malurile sunt sufocate de vegetația lacustră, arsă în acest moment.

Roata Mare – Parcul Tei. Am achiziționat bilete și am pornit către „Pasărea măiastră” care ne va purta în „zbor” până la 63 de metri înălțime. După ce prezentăm biletele suntem conduși către platforma de îmbarcare și invitați de către angajat în una din cele 44 de cabine moderne care trecea lent pe lângă noi. Ușile se acționează doar din exterior, la urcare în cabină angajatul ne întreabă dacă preferăm aerul condiționat ori fereastra deschisă (am ales a doua variantă). Ne așezăm pe banchete și analizăm interiorul: două banchete pentru 6 persoane, geamuri de plastic incasabile, aer condiționat în plafon, leduri pentru iluminat, buton de panică, difuzor pentru comunicare, afiș cu instrucțiuni de siguranță. Aproximativ 350 de persoane se pot plimba concomitent timp de aproximativ 12 minute cât durează o rotație completă. Gemulețul minuscul deschis în partea de sus a cabinei ne provoacă un pic de fiori: vântul șuieră cu putere legânând perceptibil cabina. Chiar și deplasarea dintr-o parte în alta a persoanelor în interior conduce către un legănat ușor al gondolei. Urcăm încetișor și panorama se deschide în fața ochilor. După ce ne acomodăm cu legănatul, șuieratul vântului, senzația de mișcare a tuturor stâlpilor din jur începem să privim cu nesaț spre toate punctele cardinale. Și să fotografiem bineînțeles. Observăm biserica și palatul Ghica Tei, Lacul Plumbuita și Tei, cartierele de blocuri și zonele cu case, Casa Presei Libere, parcul de distracții din preajma Roții Mari etc. Priveliștea ce o vezi de la înălțimea de 63 metri este interesantă și o recomand tuturor bucureștenilor.

Concluzii. Plimbarea în Parcul Tei și incursiunea la înălțime a fost reușită, vremea a ținut cu noi (norii și condițiile de ploaie au apărut după ora 16.00). Probabil voi mai reveni într-o seară de weekend pentru a privi Bucureștiul de la înălțime și a vedea cum arată Capitala noaptea (sâmbăta și duminica Roata Mare funcționează până la ora 22.00).


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 24.04.17 16:30:35
Validat / Publicat: 24.04.17 18:10:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3612 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Bustul președintelui Azerbaidjanului Heydar Aliyev - Parcul Tei, București.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[24.04.17 18:15:08]
»

@tata123: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Parcul de Agrement Tei, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.04.17 19:15:28]
»

@webmaster26: Localizarea este ok, mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.04.17 00:07:47]
»

Mișto cu roata mare, m-am tras și io anul trecut, prin iunie cred! Se vedea pînă la Ștefănești! Lume era la fel de puțină pe cît pare și din pozele tale. Unele comedii nu aveau nici măcar un client, cum ar fi roata mică sau montagne-rouse-ul. Cea mai călărită atracție era călușeii, iar la roata mare responsabilul de la îmbarcare a lăsat să treacă vreo 4 cabine, că nu le mergea aerul condiționat, pînă ne-a urcat în una, și asta fără să deranjeze pe nimeni, că nimeni nu mai era la coadă. Deci încă nu dă lumea năvală. Poate reușesc să termine lacul ăla în următorii ani, și se schimbă și fața parcului.

Vezi că la amplasarea parcului ai tastat din greșeală alt punct cardinal.

Mai demult era o parcare și în parc, dar nu mai țin minte dacă mai funcționează.

Mitica49
[25.04.17 15:27:34]
»

@tata123: Faină plimbare la fel și articolul. Cât am așteptat, cu toții, înmuierea frigului pentru a ne bucura de plimbări și aer curat (măcar în parcuri mai găsim).

cristina47*
[26.04.17 00:47:20]
»

Un articol pe care l-am citit cu mare drag. Ma bucur ca ati ajuns in acest parc.

Nu trece "tramvaiul 24", nu... Doar 16 si 36.

Aspectul negativ pe care l-ati sesizat, offf, ne doare de vreo doi ani si pe noi. Eu faceam plaja, acolo, unde acum este Roata Mare. Au taiat din padurice, au intrat in albia lacului (eu stiu salciile plantate acolo, inca de cand erau micute, si trageau de ele tiganusii din zona, iar noi stateam cu gura pe ei, sa lase bietii copacei in pace, caci peste cativa ani, vor sta la umbra lor). Eu, personal, as fi preferat sa lase zona aceea asa cum era. Nu a fost aglomeratie la roata niciodata.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.04.17 08:29:57]
»

@abancor: Mulțumesc pentru ecou. Există și parcarea din coasta parcului în apropierea fântânii decorative, am observat-o de la înălțime. Într-adevăr la ora 13.00 nu erau atât de mulți „clienți” la atracțiile din parc, dar după ora 14.00 se aglomerase parcul și doritorii de distracție, fie adulți, fie copii.

@Mitica49: Mulțumesc pentru lectură - a fost o zi caldă (după răbufnirea de aprilie a iernii) și sărbătoare mare în calendarul ortodox, prilej de a „sorbi” culoarea și căldura primăverii.

@cristina47: Mulțumesc pentru completări. Am admirat fotografiile din articolul tău (vezi impresii) efectuate la apus de soare. Mi-am propus să mai vin și eu o dată să urc la înălțime după ora 21.00 pentru a vedea Bucureștiul noaptea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[28.04.17 15:07:04]
»

@tata123: O placuta iesire la plimbare, niste poze minunate (mai ales cele din roata mare), per total se poate spune ca ati iesit pe plus.

Prin zona am ajuns anul trecut la terasa la care si-a facut cel mare ziua, iar seara pot spune ca roata mare este luminata mult astfel incat ofera tuturor o priveliste "colorata".

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.05.17 18:28:49]
»

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, mishu, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcul de Agrement Tei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080397844314575 sec
    ecranul dvs: 1 x 1