ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

'Porti deschise' la Palatul Parlamentului

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Am un aparat de radio care este setat să pornească la ora 6 dimineaţa (şi se opreşte după două ore).

De cele mai multe ori nu prea îl aud când începe să funcţioneze, pentru că nu trebuie să mă trezesc aşa devreme, dar sâmbătă, 1 mai, l-am auzit foarte bine. Cum este potrivit pe Radio România Actualităţi, la ora 6 a început difuzarea ştirilor. Şi ca prin vis, am auzit că se desfăşoară acţiunea Porţi deschise la Palatul Parlamentului. Nu sunt prea entuziasmat de asemenea acţiuni, pentru că nu-mi plac cozile, dar ceva m-a făcut să mă trezesc şi să nu mai pot adormi: se pot vizita locuri care nu sunt incluse la o vizită normală. Aşa că la ora 8, când m-am trezit de-a binelea, după ce am tot încercat în zadar să mai adorm, am decretat: schimbare de program, vizită la Palatul Parlamentului. Toată familia (adică eu şi soţia) a fost de acord şi, în entuziasmul general, în urale şi aplauze corespunzătoare zilei (1 Mai, ziua internaţională a celor ce muncesc) propunerea a fost aprobată, ca în orice patriarhat/dictatură ce se respectă*.

Drept urmare, toate planurile anterioare sunt anulate şi la ora nouă plecăm spre Bucureşti, de unde în sens invers, pe A1, se revărsau valuri-valuri de maşini pline de oameni dornici să sărbătorească cum se cuvine Ziua celor ce muncesc, probabil pe Vala Oltului sau pe cea a Argeşului.

Drumul era mult mai liber decât într-o zi obişnuită, astfel că la ora 11 şi ceva deja parcam maşina în spaţiul din faţa Palatului Parlamentului şi ne îndreptam spre intrarea acestuia.

Spre surprinderea noastră, nu a trebuit să aşteptăm la coadă, se intra imediat, deşi erau oameni veniţi în excursii organizate, cu autocare de prin toate colţurile ţării.

Ajungem la intrarea principală, unde, pe un covor roşu, păşim cu oarecare timiditate în imensa clădire. Aici trebuie să trecem printr-un filtru mai dur decât la aeroport. Ce mă surprinde este numărul imens de cuţite şi alte arme albe lăsate la intrare de către cei veniţi în vizită. Chiar nu credeam că suntem o naţiune de cuţitari, dar realitatea m-a contrazis categoric. Mă gândesc că dacă au venit cu aceste arme albe la Parlament, înseamnă că posesorii le poartă permanent asupra lor. Oare or fi arme defensive? !!!

În sfârşit, după un control riguros, pentru că la trecerea prin cadru aparatul a început să ţiuie (din cauza cataramei metalice de la cureaua pantalonilor), intrăm în ceea ce se numeşte popular Casa Poporului. Cel puţin în această zi, numele nu este prea departe de adevăr, pentru că vizitatorii sunt de toate categoriile: de la oameni simpli, de la ţară, veniţi să vadă minunăţiile lăsate de Ceauşescu pe mâna hoţilor, până la vizitatori din Republica Moldova, Grecia, Italia şi de prin alte colţuri ale lumii.

Vizita este bine organizată, nu poţi să te încurci, traseul este foarte clar marcat. Prima dată, din holul imens în care ne-am trezit după control, am ajuns în sala Nicolae Bălcescu, o sală de conferinţe, decorată cu marmură roz, albă şi neagră de Ruşchiţa, Căprioara şi Moneasa, draperii de brocart realizate la Sighişoara, candelabre din cristal de Mediaş şi covoare imense, ţesute la Cisnădie (dulce amintire, nimic din toate acestea nu mai este acum prin locurie amintite, doar marmura, care acum este exploatată de firma unui ministru, fost primar).

Domnişoara care ne-a întâmpinat ţine să sublinieze că tot ceea ce vedem este realizat în ţară deşi nu ştiu ce semnificaţie avea acest lucru pentru ea. Ce nu ştie, este că, totuşi, în Palatul Parlamentului există ceva de provenienţă străină: este vorba de lemnul uşilor de la sala Bălcescu, mahon primit în dar de Ceauşescu de la prietenul său, un alt dictator celebru, Mobutu Sese Seko, preşedintele Zairului.

Trecem apoi în sala Nicolae Iorga, decorată în stil neorenascentist german, cu lemn de stejar şi cu tavanul cu decoraţiuni din foiţă de aur. Urmează sala Spiru Haret, după care intrăm într-un hol imens, unde este amenajat un muzeu al Parlamentului. Aici sunt expuse documente din istoria acestei instituţii, monede şi decoraţii, cărţi şi documente vechi şi busturile marilor personalităţi care au contribuit la făurirea statului român.

O jună, însoţită de bunica (probabil), se opreşte în faţa bustului lui Petru Poni şi declară cu nonşalanţă: De ăsta nu am auzit...

Tot e bine, a aflat acum...

Ieşim din muzeu şi în apropiere un ghid ne pune să alegem: să mergem direct în sala de şedinţe a Camerei Deputaţilor, sau să mergem mai întâi la subsol. În acest din urmă caz, trebuie să stăm la coadă. Alegem subsolul, pe principiul că dacă tot am venit, măcar să vedem tot ce e de văzut, să nu regretăm după aceea...

Un cetăţean întreabă: Ce e de văzut la subsol? Un alt om de ordine ne încurajează: Vax. O mizerie... În ciuda acestei precizări şi a celei cum că urmează să aşteptăm cel puţin o jumătate de oră, foarte puţini renunţă. Ba mai mult, cineva strigă în gura mare: Păi, după ce că dorm pe ei în parlament, nu ne lasă să intrăm peste tot? !

Ne-au speriat... am aştepat doar 20 de minute, timp în care fiecare şi-a dat cu părerea cum e mai bine: parlament unicameral, sau parlament bicameral... A rămas în coadă de peşte, pentru că atunci când s-a permis intrarea, nimănui nu i-a mai ars de polemici şi s-au bulucit toţi pe scări în jos.

La subsol arăta ca în subsolul unui bloc, mai lipseau boxele cu murături şi şobolanii. Am ieşt de acolo consolându-ne cu gândul că dacă nu mergeam, am fi fost obsedaţi de regretul că am ajuns acolo, dar nu am văzut subsolul. Oricum, ce am văzut nu era zona unde Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May, de la Top Gear s-au întrecut într-o cursă cu un Lamborghini, un Ferrari şi un Aston Martin, prin septembrie, anul trecut.

După ce am coborât la nivelul –19, am urcat la nu ştiu ce nivel, unde am intrat în sala de şedinţe a Camerei Deputaţilor. Aici am constatat că fiecare dorea să atingă scaunul de piele pe care-şi aşează la fiecare şedinţă funduleţul fin doamna preşedintă, iar un domn deputat (nu spui cine, persoană importantă) încerca să se facă remarcat, deşi foarte puţini îl recunoşteau (oricum prea mulţi faţă de cât ar fi meritat).

Am ieşit din impresionanta sală şi am intrat în cabinetul preedintelui Camerei Deputaţilor. Din păcate doamna preşedintă plecase, aşa că nu am avut plăcerea să gustăm din prăjiturile făcute de dumneaei, aşa cum se întâmplase la evenimentul anterior.

Am intrat apoi în sala de şedinţe a comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, în sala de protocol (unde se găsesc trei picturi originale de Grigorescu şi nişte frumoase tapiţerii, al căror autor nu ştiu cine este) şi, în sfârşit, sala Cuza, devenită celebră de la confruntarea electorală Geoană-Băsescu. După umila mea părere, aceasta este cea mai frumoasă sală dintre cele văzute.

De aici, prin sala Bălcescu, (după o scurtă ieşire într-o curte interioară), am ajuns în Sala Unirii, unde un grup de tinere (şi frumoase) fete, îmbrăcare în costume populare, ne-au încântat cu dansuri populare, după care a urmat o interpretă de muzică populară, care a "măcelărit" o grămadă de cântece populare foarte cunoscute (observaţi cât de des se repetă cuvântul "popular", pentru că totul era organizat pentru popor, nu? ). E drept, la "măcel" şi-a adus contribuţia şi reverberaţia sălii, în care, în schimb, am admirat o frumoasă colecţie de costume populare. Am remarcat faptul că acestea erau originale, dar şi că lipseau cu desăvârşire orice fel de explicaţii privind zona de unde proveneau.

Am ieşit pe aripa stângă (cum priveşti din faţă), pe lângă nişte gardieni plictisiţi şi care abia aşteptau să se termin programul şi să plece acasă.

La ieşire, nişte producători ofereau prăjituri de casă, foarte bune, dar şi foarte scumpe. Mai jos, alte tarabe cu tot ceea ce se găseşte de obicei prin târguri: ceramică, alte produse artizanale, dar şi multe kitsch-uri.

Am plecat apoi pe bulevardul cândva numit Victoria Socialismului, acum Bulevardul Unirii, care arăta surprinzător de bine.

Asta a fost...

Era programat de mult, dar a fost să fie de 1 Mai 2010.

Nu m-a dat pe spate, ca să folosesc o expresie la modă. Mi-a plăcut mai mult Parlamentul de la Budapesta. Mă rog, chestie de ştaif... şi de ştiinţă a vânzării mărfii.

Ah, am uitat să vă spun că pe holuri se pot admira frumoase picturi, dintre care cele mai "bătătoare la ochi" sunt cele ale lui Sabin Bălaşa. Aproape toţi treceau pe lângă ele fără a le băga în seamă...

Pentru cei care doresc să afle date oficiale, pot merge la această adresă: click aici

*Glumesc, eu sunt adeptul egalităţii depline între sexe şi în familie hotărârile se iau de comun acord.


[fb]
---
Trimis de Costi in 03.05.10 21:44:37
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4150 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea la Parlament, aripa dreaptă, dinspre Splai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6400 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

cosminp
[03.05.10 22:00:59]
»

un prim vot de la mine. eu am fost de cateva ori in casa poporului, dar niciodata nu am dat prea multa atentie.

CostiAUTOR REVIEW
[04.05.10 00:00:30]
»

Rog WM să ataşeze următoarea melodie:

http://www.trilulilu.ro/wwwpunctpteo/8318b75d223e15

Mulţumesc!

webmaster13
[04.05.10 00:07:05]
»

costi si eu m-am gandit la aceasta melodie daca nu o propuneai tu o atasam eu! lectura vizionare si auditie placuta!

magdalena
[04.05.10 07:36:36]
»

Frumos povestit, ca de obicei...

Eu l-am vizitat in urma cu 20 de ani si m-au impresionat candelabrele si covoarele imense, insa nu era functional atunci...

Sanziana
[04.05.10 09:41:10]
»

Foarte frumos povestit, pot sa spun ca am observat o usoara diferenta fata de review-urile tale precedente, asta pe langa toate detaliile prezentate cu acuratetea cu care ne-ai obisnuit mai are si o doza de umor.

Ma bucur ca ti-am dat eu super bonusul si vin si cu o intrebare: pe langa faptul ca esti adept al egalitatii intre sexe pui si in practica acest concept? -- termen de gandire: Rusalii.

mirelab
[14.05.10 10:14:57]
»

...si pentru ca aici s-a discutat de porti deschise...sa nu uitam ca maine, 15 mai 2010, este "Noaptea Muzeelor 2010", un mod inedit de a petrece cateva ore hai-hui prin Bucuresti. Atmosfera este foarte placuta, asa ca va invit sa ne intalnim prin muzeele bucurestene.

Distractie placuta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
chelie_d, cosminp, Costi, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Parlamentului (Casa Poporului):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067764043807983 sec
    ecranul dvs: 1 x 1