ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mogosoaia - povesti din alte vremuri

TIPĂREȘTE

Intr-o dimineata insorita de toamna tarzie cand afara se scuturau ultimele frunze aramii m-am trezit intrebandu-ma: " Azi unde fugim de acasa? ". Mi se facuse dor sa ma pierd pe potecile padurii de la marginea lacului, sa stang in suflet caldura si culoare pentru o iarna intreaga, sa-mi reamintesc povesti cu domni si domnite din alte vremuri...

Altadata situat la 15 km de Bucuresti, pe drumul ce leaga Bucurestiul cu Tirgovistea, astazi, urmare a extinderii continue a capitalei, putem spune ca Mogosoaia e palatul de la marginea Bucurestiului. De un farmec aparte in toate anotimpurile, eu cred ca palatului brancovenesc i se potriveste cel mai mult atmosfera de sfarsit de toamna, cand soarele bland invaluie intr-o lumina alba cladirile, lacul, padurea, cand frunzele se desprind usor din copaci, asezandu-se intr-un covor multicolor sub pasii trecatorilor, cand trandafirii albi din gradina venetiana de la malul lacului se incapataneaza sa infloreasca, avand delicatetea domnitelor din timpuri apuse.

Destinul palatului, a carui istorie parcurge 300 de ani, poarta peste vreme amprenta primului si a ultimului proprietar, domnitorul Constantin Brancoveanu si printesa Martha Bibescu. Pe la 1680, Constantin Brancoveanu, pe atunci mare postelnic, atras de frumusetea acestor locuri atat de apropiate de capitala, cumpara satul Mogosoaia, cu padure si lac, de la vaduva boierului Mogos, care a dat pentru totdeauna numele ei mosiei pe care o vanduse viitorului domnitor.

Pentru inceput, Constantin Brancoveanu a ridicat, in 1688, la marginea satului biserica cu hramul Sf. Gheorghe, numita atunci "Sf. Gheorghe din Pajiste", zugravita in 1705 de pictorul grec Constantinos. Renovata in 1912 de familia Bibescu, biserica apartine in prezent parohiei Mogosoaia, . In zilele de sarbatoare putem aprinde o lumanare pentru cei dusi din neamul nostru si pentru cei care ne-au lasat, peste timp, biserica si palatul.

Palatul Mogosoaia, ridicat de domnitorul Constantin Brancoveanu pentru fiul sau Stefan, a fost terminat la 20 septembrie 1702, asa cum atesta inscrisul din zid, deasupra usii din foisorul estic al palatului. Constructia este reprezentativa pentru stilul brancovenesc, devenit in timp leit-motiv al arhitecturii romanesti. Nu putem sa nu remarcam deplinul echilibru intre simplitate si ornamentare excesiva, fondul romano-bizantin cu influente gotice, imbogatit cu elemente orientale, renascentiste si baroce. Specifica constructiilor brancovenesti este armonizarea deplina a arhitecturii cu peisajul. Nu intamplator palatul a fost ridicat pe malul lacului, fatada se reflecta in apa, padurea din jur creaza atmosfera plina de mister iar gradinile amenajate in stil venetian si englezesc intretin atmosfera romantica. Eleganta Venetiei si fastul Orientului s-au regasit in acest loc.

Dupa ce in 1714 Constantin Brancoveanu a fost executat la Constantinopol impreuna cu cei patru fii ai sai, Stefan, Constantin, Radu si Matei si cu ginerele sau, Sfetnicul Ianache pentru ca a refuzat sa treaca la mahomedanism, Mogosoaia a fost confiscata de Imperiul Otoman, palatul a fost devastat, jefuit si apoi transformat in han.

Palatul a fost rascumparat de domnitorul Stefan Cantacuzino si dupa 3 ani, in 1717, a revenit urmasilor de drept ai lui Constantin Brancoveanu, eliberati de turci din exilul fortat.

Dupa 1830 palatul care fusese devastat in timpul razboiului ruso-turc si al Revolutiei de la 1821 a trecut in posesia domnitorului Gheorghe Bibescu iar intre 1860-1880, Nicolae Bibescu a renovat Palatul Mogosoaia, a construit pe locul unui vechi conac Vila Elchingen, denumita dupa numele de fata al sotiei sale Helene-Louise si a amenajat cavoul familiei in parc.

In 1911, George Valentin Bibescu, aviator de renume, presedintele Federatiei Aeronautice Internationale, cumpara palatul si il daruieste sotiei sale, Martha. Martha Bibescu, figura charismaica a vietii culturale si politice, descendenta a ilustrelor familii aristocratice Lahovary si Mavrocordat, poeta, romanciera si memorialista, a iubit Mogosoaia si s-a ocupat restaurarea palatului, lucrarile fiind indrumate de arhitectul-sef al Venetiei, Domenico Rupolo.

Lucrarile de restaurare au fost intrerupte in timpul primului razboi mondial cand Mogosoaia a fost bombardata. Intre 1921-1922 se amenajeaza terasele dinspre lac in stilul gradinilor venetiene, se planteaza livada, se refac gradinile englezesti.

Martha Bibescu readuce stralucirea de odinioara a palatului iar inteligenta si nobletea sa de spirit fac din Mogosoaia locul preferat al politicienilor, ambasadorilor, artistilor vremii. Lordul Thompson, prim-ministrul Constantin Argentoianu, istoricul Nicolae Iorga, scriitorul Mihail Sebastian sunt doar cativa dintre oaspetii de seama ai Marthei Bibescu. In timpul celui de-al doilea razboi mondial palatul devine loc de intalnire al diplomatilor aliati, o perioada fiind inchiriat legatiei elvetiene.

Dupa 6 martie 1945 mosia Mogosoaia a fost nationalizata fortat de guvernul comunist. Martha Bibescu reuseste sa declare palatul pe care l-a iubit atat de mult monument istoric dupa care este obligata sa paraseasca definitiv tara, plecand in Anglia si dupa aceea in Franta. Fiica Marthei, Valentina, ramasa in tara, a fost arestata impreuna cu sotul ei, Dimitrie Ghica, fiind eliberati abia in 1956 ca urmare a eforturilor diplomatice ale Marthei Bibescu.

In prezent Palatul Mogosoaia, devenit Muzeu al Traditiei Aulice, este gazda numeroselor expozitii permanente si temporare, organizeaza concerte, simpozioane si alte evenimente culturale. O plimbare prin saloanele denumite sugestiv Sala Franceza, Sala Transilvana, Sala Turco-Persana, Sala Fanariota, Sala Cancelariei Domnesti, Sala Ortodoxa, Sala Sfatului Domnesc, Sala Scoartelor, Sala Hartilor ne da ocazia sa admiram obiecte din vremuri demult apuse: tablouri, obiecte de mobilier, covoare, tapiserii, argintarie, carti vechi.

Pe timpul lui Constantin Brancoveanu etajul apartinea familiei princiare iar la parter erau amenajate camerele servitorilor. La subsol, in vechea pivnita domneasca, este in prezent amenajat un spatiu expozitional denumit Lapidarium care adaposteste relicve arhitectonice.

Vila Elchingen gazduieste doua sali de conferinte, un restaurant si spatii de cazare. Restaurantul in care am mancat ca de fiecare data cand am mers la Mogosoaia este varuit in alb, cu tavan boltit si geamuri cu arcade si pervaz gros din lemn, atmosfera este discreta si eleganta fara ostentatie, mancarea este proaspata si gustoasa, meniul diversificat si servirea ireprosabila. Pe terasa restaurantul poti savura o cafea sau un ceai admirand palatul si gradina englezeasca.

Soarele bland al sfarsitului de noiembrie ne-a calauzit pasii spre turnul portii de unde privelistea padurii aramii si a palatului e minunata, spre cuhnia brancoveneasca, acum spatiu expozitional, spre cavoul familiei Bibescu, spre serele construite de mesteri francezi si spre ghetaria unde se pastrau vara, sub stuf, blocuri de gheata din lacul Mogosoaia. Am admirat ultimii tandafiri al toamnei si luciul tacut al lacului. E mai putina lume in noiembrie la Mogosoaia si poate de aceea imi place mai mult, e atata liniste pe cararile din padure incat iti auzi gandurile.

S-au amenajat alei asfaltate pentru biciclisti, locuri de joaca pentru copii si iarna, in timpul sarbatorilor exista chiar un orasel pentru cei mai mici. Sub pretextul unei plimbari binevenite in aerul curat al padurii luati cu dumneavoastra pe cei mai tineri membrii al familiei si veti fi surprinsi cata deschidere au pentru istoria neamului nostru, cata curiozitate le starneste aceasta vizita si cator intrebari le vor cauta raspuns.

Plecam spre casa cu gandul la domnitorul Constantin Brancoveanu care ne-a lasat cea mai cutremuratoare dovada a iubirii de neam, jertfindu-si fiii pe altarul tarii si al credintei strabune si la fermecatoarea Martha Bibescu, scriitoare cunoscuta sub pseudonimul Lucile Decaux ,,premiata a Academiei Franceze, membra a Academiei Regale din Bruxelles, consiliera a presedintelui francez Charles de Gaulle, despre care Francois Mauriac spunea"cea mai admirabila inteligenta de femeie pe care o cunosc", moarta in exil departe de tara ei iubita.

Ne intorcem in Bucurestiul nostru cenusiu, cu altfel de "doamne" si altfel de "domni" care ne randuiesc vietile, cu gandul la nobletea si puterea de sacrificiu despre care povesteste, celor care vor sa afle, Mogosoaia.


[fb]
---
Trimis de Floria in 08.03.12 21:12:00
Validat / Publicat: 08.03.12 22:47:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4504 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Padurea la Mogosoaia la sfarsit de noiembrie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.03.12 13:27:52]
»

Foarte frumos ai scris Floria! Și pentru că am fost și eu acolo, ai reușit să-mi retrezești amintiri și nostalgii pline de culoare. Palatul Mogoșoaia și domeniul din jurul său sunt fără îndoială locuri cu o puternică încărcătură emoțională. Ele ne reamintesc deopotrivă că natura este minunată în orice anotimp (eu am admirat-o primăvara), că istoria și glasul strămoșilor nu se stinge niciodată, că arhitectura poate atinge perfecțiunea și între ziduri românești. Și da, ai dreptate, copiii sunt însetați de povești adevărate, așa că mi se pare foarte potrivit să-i ducem acolo unde și tăcerea, și glasul păsărilor spun povești e neuitat...

FloriaAUTOR REVIEW
[09.03.12 17:48:59]
»

@mariana. olaru: Va multumesc! Inaintasii nostri ne-au lasat atatea biserici, manastiri, palate, cetati, unele dintre ele pe nedrept uitate, Dumnezeu ne-a daruit tara cu atata frumusete, pacat ca nu suntem in stare sa le punem suficient in valoare si sa atragem atentia turistilor straini. Ma bucur ca gandurile mele v-au trezit amintiri legate de Palatul Mogosoaia si de splendida padure din jurul sau.

magdalena
[11.03.12 18:13:44]
»

Frumos povestit, mi-ai adus aminte de vizita mea aici...

FloriaAUTOR REVIEW
[11.03.12 19:14:02]
»

@magdalena: Multumesc mult, Magdalena!

MCM
[05.04.12 16:11:48]
»

cineva, nu spui cine (@Floria, @mariana. olaru ) are suflet de poet. Felicitari si pentru frumoasa exprimare a emotiilor.

FloriaAUTOR REVIEW
[05.04.12 21:28:09]
»

@MCM: Multumesc!

iulianic
[10.11.12 21:40:32]
»

@Floria: Astazi am fost si eu pentru prima oara la Palatul Mogosoaia. Tot o toamna frumoasa, tot o zi de noiembrie desi nu foarte insorita si tot aceeasi padure minunata, cu frunze aramii cazand la cea mai mica adiere de vant, animata de veverite sprintare. In biserica brancoveneasca se oficia un botez. Parcul, nu prea aglomerat astazi, era loc de relaxare pentru familii venite aici cu mic cu mare. Sper sa putem reveni si cu alte ocazii.

FloriaAUTOR REVIEW
[10.11.12 21:58:49]
»

@iulianic: Ma bucur ca ati petrecut o zi frumoasa intr-un loc care si mie imi este foarte drag, in care revenim cu placere in fiecare toamna. Si noi doream o plimbare la Mogosoaia la acest sfarsit de saptamana dar cel mai tanar membru al familiei ne-a schimbat planurile...

valerengen
[24.08.20 11:10:49]
»

Foarte curat si bine ingrijit.

Acces liber in parc si in zona Palatului.

Este unul dintre multele locuri importante si frumoase din tara unde istoria se impleteste cu cultura si cu ospitalitatea.

Acolo, de regula se organizeaza foarte multe evenimente culturale: concerte, expozitii, spectacole.  

Totul foarte curat si bine ingrijit (in parc, pe alei, in curtea palatului, gradini foarte frumoase si bine ingrijite). Recomand! ​​​

Este locatia de langa Bucuresti unde mergem deseori, datorita frumusetii, curateniei,   a bunului gust​, a oamenilor foarte amabili.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, iulianic, magdalena, mariana.olaru, MCM, valerengen
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082580089569092 sec
    ecranul dvs: 1 x 1