ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Palatul Mogosoaia - Muzeu al Traditiei Aulice

Ilustrație video-muzicală

Chopin-Nocturne No.1 in B Flat Major
TIPĂREȘTE

Intr-o dimineata mhorata de toamna ne-am gandit ca nu ar strica sa iesim totusi din casa si nu oriunde, ci intr-un loc in care ne-am fi putut relaxa, dar, in acelasi timp, am fi putut fi si adapostiti in caz de ploaie fara sa pierdem vremea in casa.

De Palatul Mogosoaia (site oficial: click aici), declarat monument istoric, am auzit in nenumarate randuri, stiam ca a fost construit acum mai bine de 300 de ani de catre domnitorul Constantin Brancoveanu, ca resedinta de vara, chiar pe malul lacului, insa nu il vizitasem niciodata si nici nu imi inchipuiam cum arata zona in care este ridicat.

Nu am sa insist asupra detaliilor de constructie (le puteti gasi in impresiile lui Costi click aici), mentionand doar ca poarta amprenta stilului brancovenesc, cum altfel? Piatra sculptata si motivele ornamentale florale folosite ca decor pun practic bazele « primului stil romanesc ».

Confiscat de turci, rascumparat si apoi intrat in posesia familiei Bibescu, deteriorat de bombardamente in timpul primului razboi mondial, renovat apoi de catre acestia, nationalizat si devastat, necesitand reconsolidari dupa cutremurul din 1977, a fost transformat in muzeu pana la urma, astazi adapostind tablouri, tapiserii, covoare si piese de mobilier din vremea Brancovenilor, dar si arta contemporana.

Inainte de a intra in curtea Palatului am mers pe o alee superba flancata de copaci, asa cum ii sade bine unui domeniu « princiar », inclusiv pe langa o gradina ce pastreaza aceeasi linie ca cea de pe malul lacului.

Am lasat Biserica Sf. Gheorghe pe partea stanga, aceasta fiind prima constructie pe pamanturile cumparate de Brancoveanu pe vremea cand era postelnic, reusind sa termine zidirea acesteia chiar inainte de a deveni domn al Tarii Romanesti.

Pentru vizitarea bisericii este bine sa veniti dimneata, deoarece biserica este deschisa numai in timpul slujbelor si serviciilor religioase.

Am trecut apoi pe sub Turnul Portii care ofera o panorama deosebita asupra Palatului si in jurul acestuia.

De sus am putut vedea in ansamblu, pe partea stanga, fosta Casa de Oaspeti, construita de Nicolae Bibescu pe locul unui conac si denumita Vila Elchingen, dupa numele de fata al sotiei sale, devenita casa de creatie si acum un hotel cu restaurant si un centru de conferinte, impodobit intre arcade cu jardiniere de flori si Cuhnia sau bucataria brancoveneasca, pe partea dreapta. In prezent, capatand numele de « Galeria Cuhnia » aceasta este folosita ca spatiu pentru expozitia « Gest si Adevar in Cultura » a lui Vlad Aurel care este formata din personaje de tabla. In Sala Centrala se afla 21 de astfel de personaje din tabla uzata inalte de aproape trei metri, care se uita mirate in sus, ansamblul fiind intitulat « Nelinistea », in Sala Mica sunt sapte personaje inalte de doi metri, executate din tabla de fier plumbuita, la fel de nelinistite... , ansamblul fiind intitulat « Eclipsa », iar in Sala Laterala, cuhnia avand trei sali, exista cateva personaje singulare din tabla zincata cositorita reprezentandu-l pe David ce il plange pe Golliat, un om la marginea lumii, un om care se roaga, un om ghemuit, unul indoit sau un dresor.

Am tinut sa descriu aceasta expozitie temporara deoarece nu gasesc totusi oportuna folosirea unui astfel de spatiu pentru a expune arta contemporana mai ales in conditiile in care exponatele par ca ies din cadru, sunt uriase si te « deturneaza » de la semnificatia efectiva a acestui loc.

In fata noastra se intindea insa Palatul, format din parter si etaj. Incaperile de la parter erau destinate servitorilor. Astazi sunt niste spatii expozitionale in care am putut vedea cateva picturi si arta grafica ale lui Ioan Iacob, unele dintre ele fiind nenumite, expuse haotic, saracacios, uneori un singur tablou pe un perete. Cele din prima incapere erau mai mult natura moarta («Lamai », » Vase cu Fructe », « Rodie »), dealtfel singurele pe care le-am « gustat », poate unde sunt adepta artei clasice, in alta incapere mi-au atras insa atentia doua tablouri numite « Sfoara » pentru ca reprezentau exact ceea ce se numeau...

Aici exista si o scara spiralata extrem de ingusta, care te poate duce la etaj si probabil ca aceasta era folosita de catre slujitori pentru a ajunge sus. Etajul era destinat in exclusivitate domnitorului si familiei sale.

Am parcurs turul acestuia intr-o ambianta muzicala placuta datorata unei repetitii la pian a unuia dintre muzicienii care urmau sa concerteze aici, avand in vedere ca Palatul Mogosoaia gazduieste numeroase concerte si recitaluri.

Am parcurs salile acestuia rand pe rand: Sala Italiana care expune mobilier florentin, un vas de ceramica, usa fiind pictata cu icoana Sf. Spiridon, o consola de lemn, picturi anonime, in anticamera acesteia fiind si cateva tablouri reprezentand orasul Milano, o masuta neagra cu intarsii din sidef, o fructiera.

In Sala Franceza, care a fost odinioara sufrageria Marthei Bibescu, am remarcat urnele decorative din metal turnat, o supiera din faianta, ilustratii, gravuri, o scoarta basarabeana, tablouri semnate de Georg Baltasar si Jacques Calot, un semineu cu ceas.

In Sala Fanariota exista un costum din Balcani, un vas din ceramica pe o masuta cu intarsii din sidef, o scoarta moldoveneasca cu influente din Persia (sec. XIX), dar si tablouri.

In Sala Scoartelor gasim insiruite o serie de scoarte oltenesti, moldovenesti si muntenesti din sec. XVIIX-XX, aici fiind amenajata sala de concerte, unde canta si artistul nostru la pian. Cred ca un concert de Chopin ascultat aici are un farmec aparte...

In Sala Transilvana am intalnit portrete, o masa Biedermeier (Austria sec. XIX).

Sala care mi s-a parut a respecta istoria acestui Palat a fost Sala Sfatului Domnesc unde exista un tron si strane insiruite in lungul peretilor, acestia fiind decorati cu scoarte oltenesti cu pasari de curte, cu pomul vietii pazit de linxi sau cu lisite. Tot in aceasta sala exista o icoana si o tesatura veneto-bizantina, dar si tabloul domnitorului Constantin Brancoveanu.

Sala Cancelariei Domnesti detine hrisoave boieresti emise de Brancoveanu in 1695, Actul de Intemeiere a Manastirii Antim din 1711, Stema Mitropolitului Evanghelie si un basorelief cu stema Tarii Romanesti, dar si un pian.

Dupa ce am admirat Sala Ortodoxa si Sala Turco – Persana decorata cu tesaturi brodate, fasii tesute, si covoare, uimiti fiind (la propriu) si de piesele sculptate realizate de artisti contemporani, am coborat de la acest etaj pe Scara de Onoare unde se afla numeroase tablouri, printre care si cel al Domnitorului Constantin Brancoveanu cu cei patru fii ai sai si stema Cantacuzinilor in lemn sculptat.

Pivnita Palatului adaposteste acum lucrari de arta sub forma de tablouri si sculpturi care mi-a creat impresia mai mult a unui depozit, decat a unui spatiu expozitional.

In partea dreapta a Palatului se afla Ghetaria, unde se tineau cuburi imense de gheata, iar in incinta domeniului se mai afla Cavoul familiei Bibescu si Serele de flori construite de arhitecti francezi.

Gradina care inconjoara Palatul este deosebit de frumoasa si nu vreau sa ma gandesc ca fusese abandonata pentru multi ani inainte de Revolutia din 1989. Din gradina din spatele acestuia, in forma de labirint din gard viu, se pot admira vile mandre care se oglindesc in apa lacului Mogosoaia, privelistea fiind seducatoare si relaxanta.

Acest palat nu poarta numai o amprenta istorica, reprezinta si un centru cultural, prin concertele care se sustin aici, existand chiar o stagiune muzicala, dar si prin expozitiile temporare si vernisajele pe care le gazduieste, precum si alte manifestari culturale.

In acelasi timp, este o oaza de liniste binevenita pentru a scapa de stresul cotidian, o plimbare prin gradinile italiene si parcul englezesc al acestuia, frecventat alta data de pesonalitati si diplomati, avand puterea de a ne destinde si de a ne incarca de energie pozitiva.


[fb]
---
Trimis de magdalena in 20.10.10 08:08:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5539 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Domeniul Palatului Mogosoaia, aleea care duce spre Palat, in fundal Turnul Portii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[20.10.10 10:03:59]
»

Webm, as dori aceasta ilustratie muzicala: http://www.trilulilu.ro/eneoana2000/1e05f532b54de8

Multumesc!

webmasterJr
[20.10.10 10:34:42]
»

Atasata ilustratia muzicala preferata!

Diaura*
[20.10.10 10:40:56]
»

Pe cat este de frumos acest castel, pe atat de multe lucruri se pot spune despre el. Imbina, mai multe stiluri, intr-o armonie bine studiata si elaborata. Totusi, explica te rog termenul de " traditie aulica " pentru ce ce nu stiu ce inseamna.

sandu.53
[20.10.10 10:42:42]
»

un loc foarte frumos, o arhitectura aparte si un cadru natural de vis... l-am vizitat acum 2 ani in septembrie si stiu ca intrarea nu costa prea mult. felicitari pt. review!

magdalenaAUTOR REVIEW
[20.10.10 10:52:27]
»

@diaura, initial pusesem titlul de arta brancoveneasca, insa am reusit sa aflu ca Muzeul este considerat a fi de "arta aulica", asa cum se regaseste definit pe site-ul oficial.

Nici eu nu am stiut ce semnifica, pana nu am aflat din dex, care defineste termenul de aulic: "aparține curții unui suveran, privitor la curtea unui suveran".

Cum am vazut si arta contemporana, am ramas un pic contrariata, in fine, m-am gandit sa las denumirea oficiala.

Poate ca ar fi trebuit sa mentionez in review...

@sandu.53, am platit 12 lei, doi adulti si 1 copil, pentru cea mica nu ne-au luat bani, am scris costul in spatiul destinat acestui scop.

Multumesc pentru aprecieri!

catalinalupu
[20.10.10 11:07:59]
»

Mi-ai reamintit... de zilele copilariei mele fericite, cand alergam prin curtea palatului... buna mea prietena de atunci, avea bunica in Mogosoaia, iar noi plecam la sfarsitul saptamanii, acolo, eram fericite... vai, cata istorie are acest loc... cata incarcatura puternica... pornind de Constantin Brancoveanu... si ajungand pana la Martha Bibescu... careia ii fusese facut cadou de nunta...

Bunicul prietenei mele fusese gradinarul Castelului...

Stiam ca descendentii familiei l-au revendicat pe la inceputul anului...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
raduu1972
[20.10.10 11:16:04]
»

Frumos mai povestesti tu, trairile tale sunt la de intense precum te exprimi? felicitari

biancuta
[20.10.10 11:23:15]
»

O descriere excelenta a Palatului Mogosoaia! Trebuie sa dau o raita si prin Bucuresti intr-o zi...

mariana.olaru
[20.10.10 11:36:23]
»

Ca de obicei, excelezi prin acuratețe, simplitate și armonie. De data asta, armonia muzicală vine să întregească în modul cel mai fericit armonia cuvintelor și a imaginilor. Felicitări!

trandafir 1970*
[20.10.10 11:53:07]
»

Am fost aici o singura data, la o petrecere privata de la firma. De atunci am zis ca trebuie sa revin , dar din pacate nu am ajuns.

Datorita tie, am vazut cum mai stau lucrurile , poate voi ajunge in viitorul apropiat...

Frumoase poze, felicitari!

corinne
[20.10.10 22:35:04]
»

Am vizitat acest palat in copilarie si m-a impresionat gradina, care era ingrijita si mare...

Felicitari pentru descriere, am citit cu interes!

popescu.borsa*
[20.10.10 23:16:19]
»

Am vizitat palatul in urma cu 2 ani.

Dupa ce am citit aceasta minunata descriere, am constatat ca nu am vazut nimic. Sigur voi reveni acolo.

Apropo, in complexul ,,Mini Europa'' din Bruxelles, Romania este prezenta prin miniatura Palatului Mogosoaia.

aLeXa10
[31.10.10 23:42:46]
»

Un review si un loc minunat! Am fost si eu, cu ani in urma, si mi-a placut mult!

Am incercat sa votez, dar mai votasem inainte Palatul Sutu, si nu stiu de ce, nu mi s-a mai permis votarea. Oricum, felicitari!

magdalenaAUTOR REVIEW
[01.11.10 08:05:08]
»

Multumesc pentru aprecieri! Ce-i drept, uneori recitim impresiile care ne plac, uneori citim prea multe si poate uitam ca am votat, daca nu lasam ecou.

Important este cu ceea ce ramanem citind locurile minunate vazute de ceilalti!

Kyandra
[13.12.10 23:20:45]
»

Imi amintesc ca in gradina exista un cavou a doi gemeni din familia Basarab Brancoveanu (cred ca se numesc George si Mihai), tineri aviatori, cazuti in al doilea razboi mondial, cu un epitaf superb, care suna cam asa: "in viata despartiti doar de cer, acesta i-a unit si in moarte"... De asemenea, tot acolo e inmormantata si Martha Bibescu... Parcul palatului m-a impresionat si pe mine, in special aleea de tei (infloriti la vremea cand am vizitat ultima data Mogosoaia).

Imi amintesc ca in gradina, prin 2004, erau pierdute doua statui gigantice ale unor lideri rusi (cred ca una dintre ele era statuia care a stat in fata Casei Scanteii in vremea comunista), zdrobite si acoperite de muschi si verdeata...

magdalenaAUTOR REVIEW
[14.12.10 07:50:18]
»

@kyandra, interesante amanunte cunosti!

Kyandra
[14.12.10 17:13:40]
»

Trebuie sa recunosc ca eu am fost mereu un fan al gradinilor un un iz de mister, si cea a palatului Mogosoaia indeplineste aceasta conditie cu prisosinta... Cavourile familiei Bibescu mi-au starnit curiozitatea, atat prin personajele ingropate acolo, cat si prin epitafuri, mult diferite de cele gen "Aici zace X seful smekerilor, plin de aur si de faima, spaima a trei cartiere"!

Prin 2004 cand de-abia asteptam o mica "raita" prin gradinile Mogosoaiei, una din marile placeri era sa privim apusul in lac, de pe treptele pontonului palatului... Ce vremuri!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
valerengen
[24.08.20 11:12:05]
»

Foarte curat si bine ingrijit.

Acces liber in parc si in zona Palatului.

Este unul dintre multele locuri importante si frumoase din tara unde istoria se impleteste cu cultura si cu ospitalitatea.

Acolo, de regula se organizeaza foarte multe evenimente culturale: concerte, expozitii, spectacole.  

Totul foarte curat si bine ingrijit (in parc, pe alei, in curtea palatului, gradini foarte frumoase si bine ingrijite). Recomand! ​​​

Este locatia de langa Bucuresti unde mergem deseori, datorita frumusetii, curateniei,   a bunului gust​, a oamenilor foarte amabili.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aLeXa10, biancuta, catalinalupu, corinne, Diaura*, Kyandra, magdalena, popescu.borsa*, raduu1972, sandu.53, trandafir 1970*, valerengen
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091375112533569 sec
    ecranul dvs: 1 x 1