ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.02.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Explorând Via Muntenia – Mănăstirea Gorgota și alte „mărunțișuri” turistice

TIPĂREȘTE URM de aici

Cel mai cunoscut și promovat traseu turistice din România este Via Transilvanica (viatransilvanica.com). În ultimii ani au apărut și alte trasee tematice, de lungimi variabile, în diferite zone ale țării: Via Valahia (viavalahia.ro), Via Mariae (viziteazaneamt.ro/pelerin ... e-judetul-neamt), Via Severus (adevarul.ro/stiri-locale/ ... ra-2171820.html), Via Huțulca (bucovinaturism.ro/ro/trasee).

În iunie 2022 a fost inaugurat un alt traseu turistic numit Via Muntenia (viamuntenia.ro), rută împărțită în două tronsoane: „Drumul lui Mihai Viteazul” (circa 220 km: Călimănești-Curtea de Argeș-Câmpulung-Pucioasa-Măgureni) și „Drumul Doamnei Neaga” (aproximativ 390 km: Măgureni-Câmpina-Vălenii de Munte-Sărata Monteoru-Bozioru-Cotești-Focșani). Dacă mă gândesc bine și urmăresc hărțile celor două rute constat că am trecut prin multe din punctele de atracție turistică semnalate și am vizitat o parte din obiectivele turistice marcate. Recent, într-o scurtă excursie, am văzut câteva puncte turistice aflate pe „Drumul lui Mihai Viteazul” , obiective importante pe plan local și generatoare de interes doar pentru o parte din cititorii acestui portal turistic.

✏️Primul obiectiv ar fi orășelul petrolier Moreni cu ale sale cazemate germane din al doilea război mondial, un loc interesant și inedit despre care am scris un articol separat cu ceva timp în urmă (vezi impresii). Căile de acces spre cele două fortificații din beton este relativ ușor – drum forestier de bună calitate și scări întreținute/refăcute parțial.

✏️Al doilea obiectiv este Mănăstirea Gorgota, aflată în satul cu același nume din comuna Răzvad, la doar 11 km depărtare de Turnul Chindiei din Târgoviște. Cunosc de mai mulți ani existența acestei biserici mănăstirești vechi, loc unde se încearcă reînvierea vieții monahale și restaurarea monumentului.

Biserica cu hramul „Schimbarea la Față” a fost ctitorită de domnul Pătrașcu cel Bun la jumătatea anilor 1500. Construită sub formă de cruce, fără pridvor și turle, lăcașul de cult a trecut prin câteva lucrări de reparații de-a lungul secolelor, iar din veacul al XIX-lea a intrat într-un proces accentuat de degradare fiind efectiv părăsită. Un inventar din 1823 ne arată starea proastă în care se afla biserica (acoperiș prăbușit, ferestre lipsă) și clădirile mănăstirești (odăi din paiantă și nuiele, fără ferestre, uși vechi etc.). În vremuri vechi în două din aceste chilii rudimentare a funcționat o perioadă școala satului.

În 1934 tânărul Voievod Mihai vine la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu unde petrece trei zile în rândul elevilor (doarme în dormitorul comun, face înviorarea dimineața,  mănâncă de „la cazan” , urmează cursurile zilnice). Una din cele trei zile fiind Duminică, Voevodul a plecat pe jos împreună cu elevii, la mănăstirea Gorgota parcurgând 14 km. (Universul, mai 1934)

Ei bine, în anul de grație 2024, biserica încă supraviețuiește, stilul arhitectural este plăcut ochiului – rânduri de cărămidă aparentă, temelie din piatră de râu, două brâuri zimțate în registrul superior, ancadramente solide din piatră. Edificiul religios este înconjurat de cimitirul satului, iar în curte se mai află o clădire (posibil chilii) și o clopotniță rudimentară.

Biserica mănăstirii Gorgota se află în vârful unui deal, nume care ne aduce aminte de Dealul Golgotei unde Iisus a fost răstignit. Drumul de acces este asfaltat până în fața fostei mănăstiri, la un moment dat se urcă accentuat printre casele satului, sunt câteva serpentine strânse. Din zona bisericii se deschid priveliști largi spre Răzvad și, undeva în depărtare, Târgoviște – o vale împresurată de versanți parțial împăduriți. În fața mănăstirii se află indicatorul „Via Muntenia” .

✏️Al treilea lot de obiective îl constituie monumentele dedicate eroilor din Primul Război Mondial realizate de sculptorul Vasile Blendea. Este vorba despre un cvintet de sculpturi amplasate în cinci sate dâmbovițene: comuna Răzvad („Jertfa” şi „Despărțirea” ), Ocnița („Paza Țării” ),  Valea Lungă – Cricov („Tatăl și fiul” ) și Voineşti („Omagiu eroului” ). Profund impresionat de scenele văzute personal în timpul conflagrației mondiale de la începutul secolul al XX-lea, sculptorul Vasile Blendea a reușit să transpună în bronz cu sensibilitate o serie de sentimente umane strâns legate de Marele Război.

Eu am reușit să le văd pe cele două din comuna Răzvad intitulate „Despărțirea” și „Jertfa” , în fața celei de-a două poposind minute bune. Grupurile statuare din Răzvad sunt amplasate chiar pe marginea DN 72 și pot fi observate cu ușurință. „Jertfa” e realizat în 1933 și prezintă un moment dramatic de patriotism – soldatul lovit de gloanțe, căzut în brațele unei femei. Un basorelief aflat pe soclu sugerează într-o scenă de război aceeași jertfă umană.  

Detalii despre cele cinci monumente găsiți în acest articol de presă: chindiamedia.ro/editorial ... -razboi-mondial.

Sculptorul Vasile Blendea a realizat multe lucrări valoroase, vom afla mai multe despre el în Târgoviște, dar vorbim deja despre alt articol. Ca fapt divers, pictura bisericii din Maia (județul Ialomița), unde se află și cripta omului politic Barbu Catargiu (vezi impresii), a fost realizată de artistul Vasile Blendea în anii '50 și refăcută de același pictor 20 de ani mai târziu.

Concluzii. Sunt lucruri mărunte pe care le pierdem de cele mai multe ori din vedere, dar ele au importanța lor pentru oamenii locului și persoanele interesate de subiect. Cine are drum prin această zonă și ceva timp liber la dispoziție, plus interes pentru acest gen de obiective, se poate opri câteva minute ici-colo.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 12.02.24 17:58:12
Validat / Publicat: 12.02.24 19:37:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÂRGOVIȘTE [DB].
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 923 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cazemata de pe dealul Țuicani - Moreni.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Târgoviște și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056855916976929 sec
    ecranul dvs: 1 x 1