ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.04.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2021
DURATA: 1 zile
Familie
2 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

În vizită la fostul mausoleu de pe dealul Racovițenilor

TIPĂREȘTE

Două dintre evenimentele istorice marcante din secolul trecut au fost conflictele militare majore cunoscute ca Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial. În cinstea ostașilor care și-au pierdut viața pe câmpurile de bătălie au fost ridicate diferite monumente, cele mai importante fiind mausoleele. În țara noastră există câteva mausolee, iar în ultimii ani noi le-am vizitat pe cele de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Mateiaș.

Tot căutând informații despre locuri interesante pe care să le putem vizita pe timpul iernii, am aflat că în apropierea orașului Râmnicu Sărat se află ruinele unui alt mausoleu, ridicat de către germani în anul 1917.

 

Contextul ridicării mausoleului de la Racovițeni-Petrișoru

La finalul anului 1916, situația pe front era foarte dificilă pentru armata română. Trupele germane și austro-ungare avansau dinspre sud și dinspre vest, dorind să încercuiască armata română care se retrăgea, încercând să stabilizeze cumva linia frontului în sudul Moldovei. Vreme de circa șase zile a avut loc o bătălie aprigă pe valea Râmnicului și în zona Vrancei, bătălie rămasă în cărțile de istorie drept” Bătălia Crăciunului” sau” Bătălia de la Crăciun” . Luptele s-au purtat în jurul datei de 25 decembrie 1916, iar armatele română și rusă au fost învinse. Bilanțul acelor lupte a fost tragic, mii de soldați germani, austrieci, români și ruși pierzându-și viața.

La câteva luni de la acele lupte, armata germană a construit un mausoleu pe dealul Racovițenilor, în apropierea satului Petrișoru. Acolo au fost înhumați aproximativ 5000 de militari, în cea mai mare parte germani neidentificați. După terminarea războiului, monumentul s-a degradat rapid, la acest lucru contribuind semnificativ și localnicii, care au distrus plăcile exterioare de marmură, ca o răzbunare tardivă împotriva germanilor.

S-a decis refacerea mausoleului, la inițiativa societății” Cultul Eroilor” . Astfel, în anul 1937, monumentul a fost dărâmat, iar în 1938 s-a început construirea unui mausoleu mai impunător. Noul monument a fost prevăzut cu două capele, una catolică și cealaltă ortodoxă, iar suprafața ocupată era de circa 10000 metri pătrați. Cu această ocazie, au fost reînhumați acolo numeroși soldați ruși din gropile comune aflate în localitățile din jur. Nefiind încă terminat, noul mausoleu a fost avariat la cutremurul din anul 1940, iar în anul 1944 a fost bombardat serios de trupele sovietice. După Al Doilea Război Mondial, comuniștii au decis demolarea monumentului (deoarece amintea de o bătălie pe care rușii o pierduseră, alături de români); materialele de construcții astfel obținute au fost folosite pentru ridicarea actualei Case de Cultură din Râmnicu Sărat, dar și a altor clădiri. Pentru a distruge cât mai mult monumentul, au fost folosite buldozerele ca să fie nivelat pământul și să fie blocat accesul la mormintele comune.

 

Fostul mausoleu de la Racovițeni-Petrișoru în zilele noastre

La peste 100 de ani de la crâncena” bătălie de la Crăciun” , pe dealul Racovițenilor se încăpățânează să reziste ruinele fostului mausoleu. Aceste vestigii amintesc de ororile războiului și de miile de ostași care își dorm somnul de veci în acel loc.

Accesul către fostul mausoleu este destul de simplu, mai ales atunci când vremea este bună (pentru că trebuie parcurși câțiva kilometri pe un drum agricol). Din DN2/E85 se desprinde către dreapta (pe sensul de mers spre Buzău) drumul secundar DC 111. După vreo doi kilometri, înainte de a coborî spre Racovițeni, apare pe câmp în partea dreaptă o lizieră de salcâmi, pe lângă aceasta conturându-se un drum agricol prăfuit. Există câteva denivelări, dar cu o mașină nu foarte joasă pot fi depășite. La un moment dat, se trece prin dreptul unei stâne, iar câinii își fac apariția, însă renunță repede la urmărire. Fostul mausoleu se conturează tot mai clar la orizont, iar în câteva minute ai sosit.

Noi am oprit mașina în apropiere, iar silueta fostului monument ne-a uimit prin dimensiunile sale. Se vede dintr-o privire că acolo a fost un monument impunător, care domina împrejurimile. Ruinele rămase au forma unui patrulater uriaș, martor tăcut al unui secol de frământări majore pe meleagurile românești.

Pe una dintre laturi, zidurile au câțiva metri înălțime, în vreme ce partea dinspre valea Racovițenilor este aproape la nivelul solului. În vecinătatea monumentului există câteva troițe și cruci de piatră, acestea amintind de morții înhumați acolo.

În zilele senine, cei care ajung în acel loc au parte de priveliști interesante, putând fi văzută la orizont o parte din zona montană a Buzăului, iar în direcția opusă câmpia se desfășoară până la mulți kilometri depărtare.

Vizita noastră în acel loc s-a încheiat după o jumătate de oră, însă ne-am propus să revenim la vară, atunci când natura va fi îmbrăcată în straie mai vesele.

Alte informații despre fostul mausoleu pot fi lecturate aici

stiridinsursebuzau.ro/rac ... 7B49et5r1ahBctE.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

La Râmnicu Sărat puteți vizita Muzeul Municipal și Complexul Brâncovenesc vezi impresii, iar clădirea fostului penitenciar poate fi văzută doar din exterior (se află într-o stare avansată de degradare, însă există promisiuni că ar urma să fie renovată și transformată în muzeu).


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ajuns la final de articol, recomand celor aflați în trecere pe DN2 o scurtă vizită la fostul mausoleu de pe dealul Racovițenilor! Istoria nu trebuie uitată, pentru ca tragediile trecutului să nu se mai repete în viitor!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 07.04.21 13:41:47
Validat / Publicat: 07.04.21 15:14:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RM SĂRAT [BZ].

VIZUALIZĂRI: 1349 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Vedere către valea Racovițenilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40300 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.04.21 15:21:48]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱
[07.04.21 16:04:01]
»

@Floryn81:  Interesant! Altă filă necunoscută din istoria noastră, un monument pierdut... Mulțumim pentru prezentare și fotografii, iată cum cititorii portalului AFA descoperă locuri inedite. Am căutat acum informații pe Internet pentru a vedea dacă există imagini cu monumentul existent la Racovițeni - opiniabuzau.ro/gala-galac ... iana-racoviteni. Am descoperit fotografii și în materialul existent în spatele link-ului postat de tine.

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[07.04.21 17:12:16]
»

@tata123:   Într-adevăr, un monument pierdut, ca atâtea altele... Din ceea ce am văzut în cele câteva imagini existente pe internet, dar și la fața locului, acest mausoleu era foarte mare și se vedea din depărtare, beneficiind de o poziție excelentă. Cele două capele (catolică și ortodoxă) ridicate în anul 1938 aveau aproape 20 de metri înălțime fiecare.

​Chiar dacă locuim în zonă, noi am aflat de ruinele mausoleului abia toamna trecută, așa că ne-am propus să îl vizităm. Gândindu-ne că s-a încercat nivelarea terenului cu buldozerele, putem realiza trăinicia construcției.

​Mulțumesc pentru completări! Numai bine!

Qvadratvus
[07.04.21 20:23:31]
»

Uau! Felicitări! Întotdeauna mi-au mers la inimă, descoperitorii de chestii la care parfumul trebuie mirosit cît încă nu se bulucește toată lumea. Sunt multe chestii de văzut și pipăit prin România. Keep going... !

P.S. Am dat un vot din toată inima, dat fiind că articolul este expresia unei curiozități, satisfăcută la locul de îngemănare a orizontului cu pământul.​​

Lucien
[09.04.21 10:40:37]
»

Un articol șocant despre un obiectiv istoric uimitor care nu se vrea a fi și unul turistic...

Qvadratvus
[09.04.21 14:58:40]
»

Am să-i fac un articol pe Wikipedia, mausoleului.

adsoPHONE
[10.04.21 00:01:49]
»

@Lucien:  din pacate, nu prea mai este ce recupera pentru a-l transforma in obiectiv turistic. Nu stiu nici daca refacerea ar fi o optiune: valoarea istorica nu ar mai exista, ar fi un simplu fake.  

Si, sa o recunoastem, interesul pentru un asemenea obiectiv ar fi catre zero. El e interesant asa cum e, o poveste ​cu final nefericit.  

Qvadratvus
[11.04.21 01:21:15]
»
adsoPHONE
[11.04.21 09:06:51]
»

@Qvadratvus:  Felicitări!

Qvadratvus
[16.08.21 00:10:07]
»

Am fost astăzi acolo şi pot să spun că e meseriaş! E o privelişte beton de acolo, a munţilor, ceva cu totul desebit! Mai mult, e cel mai bun punct de belvedere, de pe culmea respectivă. Am luat la străbătut toată culmea pe creastă, până la TransMurgeşti (DJ203A Râmnicu Sărat - Murgeşti) şi pot să spun că cea mai faină privelişte e din zona fostului mausoleu. Of course, pe locul 2 sunt punctele de belvedere de pe TransMurgeşti...

L-am pus şi pe Google Maps, ca "Mausoleul Eroilor (dealul Racoviţeni)".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Lucien, Qvadratvus, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Râmnicu Sărat:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094872951507568 sec
    ecranul dvs: 1 x 1