ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.02.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2025
DURATA: 3 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Ploiești - Orașul aurului negru

TIPĂREȘTE

Recent, am avut o întâlnire cu vechi prieteni care - aflând că m-am întors din circuitul India și Nepal - voiau să afle amănunte privind călătoria. În toiul povestirii, brusc, cineva m-a întrebat: 'Iulia, tu mai stai și pe acasă? ' Mi s-a părut un pic ironică întrebarea, de aceea am răspuns cam în aceeași notă: 'Da, atunci când nu sunt plecată! ' Se vedea cât de colo că interlocutoarea mea nu știa, nu auzise vreodată de AFA. Dacă ar fi accesat AFA măcar o dată, ar fi aflat că sunt mulți, foarte mulți aceia care par a fi mai mult plecați decât acasă, sedentari. În fine...

Prin Ploiești, mai bine zis pe lângă Ploiești, am trecut de nenumărate ori. Cu trenul, cu mașina sau cu autocarul, treceam de fiecare dată grăbiți spre alte destinații. Nici măcar o dată n-am străbătut orașul prin centru, să văd chiar și numai din mers cum arată acest oraș vechi și greu încercat de tăvălugul istoriei. În circuitele organizate, ocolindu-l pe liniile de centură, ghizii ne povestesc întotdeauna despre rafinării, despre Mănăstirea Ghighiu, ba chiar și despre 'Republica de la Ploiești' proclamată pentru o zi (8 august 1870), ultima mare încercare de revoluție românească în sec. XIX, totodată și ultima manifestare a spiritului revoluționar pașoptist.  

Pentru bucureșteni, Ploieștiul nu este chiar primul oraș din țară înscris pe lista de opțiuni turistice pentru un city-break. Este prea la îndemână, la doar 60 km, de aceea spun că pentru asta este timp și mai târziu. Celor din restul țării, chemați la București de treburi urgente sau în drum spre frumoasele destinații de vacanță, Ploieștiul poate părea banal. Mai are și un miros specific de petrol pe care n-ai cum să nu-l percepi mai ales atunci când treci pe lângă rafinării.  

Eu i-am dat o șansă și aș putea spune că am fost mai mult decât surprinsă. Citisem despre muzee unice în țară și în lume, despre impresionanta arhitectură a unor construcții din Ploiești, de aceea, profitând de zilele primăvăratice ale acestui sfârșit de ianuarie, singură, cu trenul, mi-am început explorarea.  

Documentele istorice vorbesc despre existența acestei așezări încă din anul 1503 sau chiar și mai devreme, din 1413. Cu toate că are o vechime atât de mare, orașul nu are prea multe clădiri vechi. Majoritatea au fost construite în secolul trecut, în urma distrugerilor provocate de bombardamentele aviatice din cel de-al Doilea Război Mondial și de cutremurele din 1940 și 1977 care au pus la pământ multe locuințe, biserici și edificii remarcabile. Orașul a renăscut din propria-i cenușă, iar în epoca modernă a devenit 'Orașul aurului negru', important centru al industriei petroliere cu 4 rafinării - Brazi la vest, Vega la nord, Petroteleajen la est și Astra la sud.

În numai 37 de minute, fără opriri intermediare, trenul m-a dus la Ploiești. Pe peronul gării de sud, colorat și mare (2-3 m înălțime) m-a întâmpinat D-l Goe ilustrul personaj al și mai ilustrului Caragiale. Asta m-a făcut să-mi amintesc faptul că de aici, din Ploiești, 'Ca să nu mai rămâie repetent și anul acesta, mam' mare, mamițica și tanti Mița au promis tânărului Goe să-l ducă-n București de 10 mai. ' 

Gara Ploiești Sud, în aparență o gară ca toate celelalte, ascunde în tăcerea ei o poveste demnă de a fi cunoscută. Prima gară a orașului, construită odată cu linia ferată care lega zona de sud a țării de Transilvania, a fost inaugurată în 1872, în vremea regelui Carol I. Era fastuoasă, mult mai frumoasă decât ceea ce vedem astăzi, adică o reconstrucție mai sobră, fără decorațiuni, ridicată în urma bombardamentelor din 1944 care au nimicit o bună parte din oraș. Alături de gară, pe aceeași stradă (Str. Depoului, nr. 2) se află Hotel Sud 3* care mă tentase prima oară pentru o rezervare. Acum îi felicit pe cei de acolo că nu mi-au răspuns la e-mail. Hotelul este mult prea modest, sufocat de alte construcții mărunte și în plus, cred că aici nici nu ai liniște noaptea din cauza trenurilor care trec mult prea aproape.

În partea dinspre oraș, acolo unde începe Bulevardul Independenței, impresionează Monumentul Vânătorilor inaugurat la sfârșitul sec. XIX - omagiu celor care s-au jertfit la Grivița, în războiul pentru independența țării. Obeliscul de granit susține un vultur cu aripile desfăcute, purtând stindardul în cioc. În jurul obeliscului sunt amplasate statuile a patru vânători.  

Aveam câteva idei clare în privința a ceea ce vreau să fac în Ploiești. Deși eram dotată cu hărți, notițe și ceea ce-i mai trebuie unui călător singur, gata să ia orașul la pas, prima zi era dedicată hoinărelii la întâmplare.  

Bulevardul care duce spre centrul orașului, este mărginit de castani și multe, multe bănci pentru odihnă și relaxare. În perioada de înflorire a acestor arbori falnici cred că zona este o feerie. Case vechi, construcții mai noi, o Pizzerie 'cum n-a văzut orașu'', Restaurant The New London - un restaurant cu specific englezesc, prea puțin vizitat la ora trecerii mele pe acolo, Hotel Vigo 4* - al doilea hotel din Ploiești care nu mi-a răspuns la e-mail, Restaurant Prestij aproape de Hotel Acapulco cel care m-a găzduit două nopți, Bustul lui Radu Stanian (1840-1897), fost primar al orașului - monument inaugurat în 1902, Casa lui Radu Stanian situată dincolo de stradă - un adevărat palat, acum în curs de părăginire, Serviciul Public de Evidență a Persoanelor cu Casa Căsătoriilor, Colegiul Național 'Mihai Viteazul' cu bustul voievodului în dreapta intrării și cu bustul lui Henric IV de cealaltă parte și multe, multe construcții frumoase asupra cărora merită să-ți oprești privirile.  

Muzeul Județean de Artă 'Ion Ionescu-Quintus' numit astfel din 2005, în onoarea celui mai important dintre ctitorii săi și a familiei căreia i-a aparținut clădirea-monument în care se află astăzi muzeul, poate fi observată vis-à-vis.  

Am venit în oraș special pentru a vizita trei dintre cele mai cunoscute muzee ale sale - Muzeul Ceasului, Muzeul "Casă de Târgoveț secolele XVIII - XIX" și Muzeul Petrolului, toate ușor de găsit și niciunul aglomerat în ziua în care am decis eu să le vizitez. Era în mijlocul săptămânii. Începându-mi vizitele puțin după ora 9.00 (adică atunci când muzeele din Ploiești se deschid pentru vizitatori) am reușit să le parcurg pe toate într-o singură zi.

Muzeul Ceasului 'Nicolae Simache' este unic în țară. De la mic până la mare, oricine va fi încântat să viziteze acest muzeu pentru că aici sunt ceasuri pe care nici n-ai putea visa să le vezi prin alte părți. Situat în Str. Nicolae Simache, nr. 1, într-o clădire deosebit de frumoasă, construită la sfârșitul sec. XIX, având în curte Bustul lui Nicolae Simache, profesor și fondator al mai multor muzee prahovene, Muzeul Ceasului găzduiește o impresionantă colecție de ceasuri. Unele au aparținut unor importante personalități - Brâncoveanu, Cuza, Alecsandri, Kogălniceanu, Caragiale, Hasdeu... Sunt și diverse alte instrumente de măsurare a timpului - cadran solar, ceas pus în mișcare de apă, primul ceas de buzunar, un pendul din lemn, orologii de turn, ceasuri de șemineu sau de călătorie... Sunt piese făurite de meșteri europeni vestiți - francezi, austrieci, elvețieni - adevărate opere de artă. Cele mai vechi piese sunt cele de tip astrologic, din sec. XVI.

O secțiune aparte include automate muzicale care funcționează prin intermediul mecanismului de ceas, majoritatea încă funcționale - cutii muzicale cu cilindru, balet mecanic, păsări mecanice, gramofon, patefon.  

Muzeul 'Casă de Târgoveț secolele XVIII - XIX' este o frumoasă casă construită în 1785 pentru Hagi Prodan, un negustor bogat din oraș. Situată în Str. Democrației, nr. 2, înconjurată de un gard, aceasta este cea mai veche casă care a supraviețuit vremurilor în Ploiești.

Nu trebuie să fii prea priceput în materie pentru a remarca influențele orientale și elementele de arhitectură tradițională românească.  Atrag atenția în mod deosebit decorațiunile florale de pe pereții exteriori, dar și tavanul camerei de zi minunat sculptat în lemn.  În interior se pot vedea multe piese originale, adevărate opere de artă - mobilier cu intarsii de sidef,  cufere migălos sculptate, o sofa în stil oriental, vase de ars mirodenii, perne decorative, narghilele, un încălzitor de pat... Două obiecte mi-au plăcut în mod deosebit și anume patul cu o lucrătură în lemn cu totul și cu totul aparte și  icoana adusă de Hagi Prodan de la Ierusalim, datată 5 iunie 1819, astăzi piesa de rezistență a muzeului.

Muzeul Petrolului este unic în țară. Și cum s-ar putea altfel când Ploieștiul este 'Orașul aurului negru', adesea denumit și 'Capitala aurului negru'? A fost inaugurat în anul 1961, la 4 ani după aniversarea centenarului industriei petroliere românești. Situat în Str. Dr. Dumitru Bagdazar, nr. 8, într-o clădire veche în care sunt amenajate mai multe săli de expoziție, muzeul etalează - în interior, dar și în curte - nenumărate exponate care vorbesc de tradiția exploatării petroliere în țara noastră începând din antichitate. Vedem aici macheta primei instalații de foraj mecanic folosită în România, macheta fabricii de gaz din 1856 a fraților Mehedințeanu, unelte și lămpi folosite de mineri, felinare pe bază de petrol, hărți geologice și multe altele. O vizită aici este, desigur, interesantă pentru oricine, dar cei care au oarecare tangență cu domeniul exploatării petroliere vor descoperi și vor afla multe amănunte din istoria acestei îndeletniciri.  

În plimbările mele prin oraș am reperat și alte muzee, dar din cauza timpului limitat, am amânat vizitarea lor. Am văzut și am fotografiat exterior Muzeul de Istorie și Arheologie din Ploiești din Str. Toma Caragiu, nr. 10, o clădire impresionantă care a găzduit în timpul lui Alexandru Ioan Cuza primul gimnaziu ploieștean. Ulterior a găzduit și alte instituții de învățământ, iar în 1970 a devenit muzeu. În fața muzeului se află busturi ale unor mari voievozi români - Mihai Viteazul, Vlad Țepeș, Mircea cel Bătrân. Alături de muzeu descopăr Teatrul Toma Caragiu și o lucrare plastică modernă reprezentându-l pe marele actor.  

Palatul Culturii o construcție impozantă începută în 1906 și terminată în 1933, cu destinație inițială de Palat de Justiție, a devenit la scurt timp Palat al Culturii. Are o intrare monumentală, marcată de coloane care-i dau aspect de templu. Lângă palat se află Consiliul Județean Prahova și Ansamblul monumental 'Ion Luca Caragiale' cu marele dramaturg așezat confortabil pe o bancă, având alături patru dintre celebrele sale personaje - mam' mare, mamițica, tanti Mița și d-l Goe.

În Str. Kutuzov, nr. 1 se află Muzeul I. L. Caragiale din Ploiești. Este găzduit de Casa Dobrescu, construită în stilul sfârșitului de sec. XVIII. Chiar dacă marele dramaturg nu s-a născut în Ploiești, ci într-un sat din apropiere (Haimanale, astăzi denumit I. L. Caragiale), pentru că a studiat, apoi a locuit mulți ani în Ploiești, i-a fost dedicat acest muzeu comemorativ. Nu am ajuns să vizitez Muzeul I. L. Caragiale  din Ploiești și nici Casa memorială Nichita Stănescu, casa natală a poetului, ridicată de bunicul său prin anii ’20, acum transformată în muzeu. Știu însă că timpul nu-i pierdut, iar distanța relativ mică dintre Ploiești și București reprezintă în acest caz un avantaj.  

Nici monumentele religioase nu pot lipsi de pe harta turistică a orașului Ploiești. Nu le-am avut în vedere pentru a le vizita, dar în drumurile mele am remarcat și am fotografiat câteva. Biserica Domnească Sf. Apostoli Petru și Pavel din Ploiești merită o mențiune specială. Este cea mai veche biserică din oraș. Este biserică domnească, monument arhitectural ctitorit de Matei Basarab în sec. XVII, după victoria în bătălia cu Vasile Lupu. Se spune că în această bisericuță a fost descoperită sabia de luptă a voievodului, zidită în peretele de deasupra ușii care duce înspre pod.

Nu voi aminti personalitățile care s-au născut sau au trăit în Ploiești pentru că articolul meu ar duce cu gândul la Wikipedia. Menționez totuși că mulți oameni de artă, politicieni, intelectuali și mari sportivi au avut strânse legături cu orașul Ploiești.  

Și nu în ultimul rând și nici cu aceeași bună faimă, Ploieștiul a fost orașul care l-a dat omenirii pe George Malolescu (1871-1908), fost ofițer și impostor celebru. Povestea lui merită cunoscută.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 02.02.25 16:04:11
Validat / Publicat: 02.02.25 18:36:22

VIZUALIZĂRI: 121 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ploiești - Casa Radu Stanian.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[02.02.25 19:47:51]
»

@iulianic:

Bulevardul care duce spre centrul orașului, este mărginit de castani și multe, multe bănci pentru odihnă și relaxare. În perioada de înflorire a acestor arbori falnici cred că zona este o feerie. 

Oooo, si nici nu banuiesti cat de feeric este! Inca din 1986, cand am intrat la IPG si pana in 1991, cand am absolvit, Bulevardul cu Castani ne era loc de promenada.

De Pasti, mergeam toata grupa la Biserica Sf. Gheorghe Vechi la Inviere. Drumul era pe Bulevardul cu Castani.

Muzeul Petrolului este unic în țară. Și cum s-ar putea altfel când Ploieștiul este 'Orașul aurului negru', adesea denumit și 'Capitala aurului negru'? A fost inaugurat în anul 1961, la 4 ani după aniversarea centenarului industriei petroliere românești. [... ] O vizită aici este, desigur, interesantă pentru oricine, dar cei care au oarecare tangență cu domeniul exploatării petroliere vor descoperi și vor afla multe amănunte din istoria acestei îndeletniciri.

Ohoo, de cate ori am vizitat acest Muzeu. Exponatele se schimbau pe masura ce apareau tehnologii noi sau se degradau ireparabil dintre cele existente.

Acolo am aflat, tanara studenta fiind, ce este 'purceaua', 'capra', 'cioara', 'cateaua' si multe altele folositoare ulterior in meseria mea.

Aveam si 'sali de lectura' in Ploiesti: Central, 'La Umbrelute' (la Rondul doi, peste drum de Bulevard, "La Pomul Verde", "Pelicanul"...

Doamne, cate amintiri placute mi-ai trezit cu acest articol! Multumesc mult.

Si daca la Hotel Acapulco ti-am oferit SBul, aici "am deschis balul" cu primul vot!

Mi-e dor de Ploiesti!

Pușcașu Marin
[02.02.25 20:09:32]
»

@iulianic: În casa aia din P01 m-am” nenorocit” pe viață . Până prin 2010 sau chiar 2012, nu mai știu exact, acolo era Casa Căsătoriilor. După aceea a fost retrocedată. Vis-a-vis, puțin în diagonală este Colegiul Mihai Viteazul, despre care ai pomenit și unde anul acesta voi merge pentru a celebra 40 de ani de când l-am absolvit. Pfff, ce-a trecut vremea!

Mi-a făcut mare plăcere să citesc despre orașul” meu” văzut prin ochii unui călător înveterat.

Două chestii vreau să spun. Cele patru rafinării nu mai sunt decât trei. Astra a reușit s-o pună pe butuci un miliardar de carton al României post-decembriste. Era singura rafinărie din lume care producea uleiuri pentru transformatoare. E același om care a” reușit” să pună la pământ și vreo trei sau patru combinate care produceau îngrășăminte chimice.

Și a doua... din câte știu eu, deși eram copil în 1977, la cutremurul de-atunci, în Ploiești n-a căzut nicio clădire. Au fost avariate grav câteva, dar cam atât. E adevărat, au fost puse la pământ clădiri de valoare, dar după 1989, de către rechinii imobiliari.

Dar astea-s amănunte care nu știrbesc cu nimic valoarea articolului, cel puțin pentru mine care trăiesc aici de-o viață.

mishu
[02.02.25 20:13:34]
»

@iulianic:

În toiul povestirii, brusc, cineva m-a întrebat: 'Iulia, tu mai stai și pe acasă? ' Mi s-a părut un pic ironică întrebarea, de aceea am răspuns cam în aceeași notă: 'Da, atunci când nu sunt plecată! '

ironia trebuie gtratata ca atare, este ca in varianta: "Mai e mult pana departe? ... Ca de-aici pana acolo. "

Bun raspunsul, si mi se pare ca mai ales pe masura ce inaintam in varsta trebuie sa iesim cat mai mult din casa oriunde putem, de la excursii externe, mici vacante interne sau pur si simplu o plimbare prin parc.

Azi vedeam o statistica conform careia depresia scade cu 42 la % la persoanele care fac 7500 de pasi pe zi, si e logic, daca iesi din casa si te plimbi, cum sa mai dai in depresie?

Felicitari pentru articol, plimba-te cat poti de mult si povesteste aici, votat cu mare cdrag.

webmaster
[02.02.25 20:18:59]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Pușcașu Marin, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ploiești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080559015274048 sec
    ecranul dvs: 1 x 1