GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Incursiuni periurbane (III): „Delta” Chiajna și Parcul Dinamic
Altă zi de aprilie, altă incursiune în zona limitrofă Bucureștiului (repetată parțial în iunie). De fapt aproape că nu îți dai seama că ai ieșit din Capitală, comuna Chiajna cu satele componente, Roșu și Dudu, fiind practic lipită de „metropolă” . Situată în vestul județului Ilfov comuna Chiajna este străbătută de râul Dâmbovița și apare pentru prima dată în documente pe la sfârșitul anilor 1700. Localitatea s-a transformat radical în ultimele decenii, explozia imobiliarelor a cuprins bineînțeles și această zonă.
Mini-delta Dudu-Chiajna. O cale directă de acces, dar aglomerată, este cea prin b-dul Uverturii, apoi DJ 601A prin satul Roșu până la stadionul Concordia unde virăm dreapta și coborâm spre albia râului Dâmbovița. În această zonă se află un parc pentru copii și o minigrădină zoo pe care am vizitat-o în 2017 (vezi impresii); se pare că numărul animalelor a scăzut, iar condițiile sunt criticate de vizitatori în ultimul an.
Urmăm șoseaua care șerpuiește pe malul drept al Dâmboviței, un drum fără nume pe hartă, destul de puțin circulat în weekend. Cursul râului e lent, uneori pare o apă stătătoare, pe maluri și în apă s-au format zone întinse de stuf și papură. La un moment dat spațiul se lărgește, acolo sunt un fel de bazine care au legătură cu amenajarea cursului râului: apa e mică, vegetația a crescut în voie, păsăretul s-a înmulțit. Este zona numită de localnici „delta Chiajnei” . Autoritățile locale au amenajat de curând aleile care merg pe diguri (asfalt, marcaje piste biciclete, surse de iluminat). Și malul stâng a fost amenajat, acolo se află așa-numită „Promenada Chiajna” – un trotuar pentru pietoni și pistă de biciclete.
Ne-am plimbat câteva zeci de minute pe aleea care te duce în mijlocul acestei „delte” urbane, admirând frumusețe naturală sălbatică care se formează și acolo unde omul intervine la un moment dat. Ne înconjoară sunetele specifice Naturii: vântul care mișcă frunzele arbuștilor lacuștri, foșnetul stufului ce revine la viață, țipete și triluri de păsări. În aprilie ne-am intersectat drumul cu o broască țestoasă care a luat-o la goană când ne-am apropiat, iar în stufăriș am zărit o lebădă care cuibărea. La sfârșit de iunie șopârlele ieșiseră la soare, rațele „pescuiau” pe fundul apei, corcodușele roșii străluceau pe ramuri.
O plimbare perpedes pe alei ori o incursiune cu bicicleta pe lângă râul bogat în vegetație specifică te relaxează și îți alungă stresul cotidian.
Parcul Dinamic Chiajna. Plimbarea la „delta Chiajnei” poate fi completată cu o oprire în localitatea Roșu, la un parc deschis de Primăria Chiajna în vara anului 2021. Spațiul de joacă și relaxare este amplasat în capătul străzii Mihai Eminescu, în zona în care râul Dâmbovița se varsă în Lacul Morii.
Intrarea este gratuită, în interior plătiți accesul copiilor la spațiul de joacă și alte atracții. Parcul Dinamic e compus din mai multe zone: un întins teren de sport cu iarbă, un lac pentru pescuit, alee de promenadă, spații de plajă, un restaurant și spațiul de joacă pentru copii. Găsim un loc cu aparate de fitness, un spațiu expozițional pentru câteva autoturisme, o tiroliană peste lac, câteva padocuri cu câini și păsăret, hidrobiciclete pe lac. Restaurantul nu e ceva sofisticat, mai degrabă un fast-food unde poți să îți potolești foamea și setea după 2-3 ore de alergat pe acolo. Am văzut șezlonguri și dușuri pe malul lacului. Mai multe pontoane îi ajută pe pescarii amatori să se apropie de țelul pasiunii lor: peștele (pescuitul este contra cost).
Plimbarea prin acest parc ne-a încărcat bateriile, liliacul ne-a încântat prin nuanțe, păsările de pe lac ne-au amuzat.
Concluzii. Parcul Dinamic și așa-zisa deltă din Chiajna pot constitui un mod plăcut de a petrece cel puțin o jumătate de zi de weekend pentru bucureșteni. Cu bune și cu rele vorbim de o alternativă de a ne relaxa la margine de București.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 27.06.22 20:16:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 La Mănăstirea Chiajna — scris în 05.08.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Grădina Zoologică de la „țară” – Zoo Chiajna (și alte obiective locale) — scris în 11.04.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Zoo Chiajna — scris în 07.08.13 de gentleman30 din BUCURESTI - nu recomandă
- Mar.2009 Renașterea Chiajnei — scris în 10.11.14 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ