ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul „Pădurea Vedea” – un loc agreabil

TIPĂREȘTE

Într-o zi caniculară de weekend, aproape de sfârșitul lunii iulie, când temperatura în sudul țării a depășit în multe localități valoare de 40 grade Celsius la umbră, „afaceri” de familie ne-au condus către orașul teleormănean Alexandria. După ce am rezolvat problemele pentru care am venit, pe la orele 19.00 ne-am îndreptat spre cel mai mare parc al municipiului - Parcul „Pădurea Vedea” .

Vizită: iulie 2022

Adresă acces: str. Alexandru Ghica nr. 107 (pe lângă hotel)

Coordonate: 43.977228549399875,25.335267112802136

Domnul Țării Românești Alexandru Dimitrie Ghica este cel care aprobă la 1834 statutul noului oraș și îl întărește apoi în 1840 prin hrisov domnesc. Alexandru Ghica este înmormântat în catedrala orașului. Din strada care poartă numele domnului, imediat după stadionul municipal aflat în construcție de ceva timp, se accesează o străduță care după circa 100 de metri se oprește în marginea parcului. Acolo găsim o parcare generoasă gratuită.

Scurt istoric. Spațiul verde aflat pe malul râului Vedea a constituit încă de la întemeierea noului oraș un loc de ieșit la iarbă verde a locuitorilor, de plimbare și relaxare. Marele Dicționar Geografic al României alcătuit de George Ioan Lahovary din 1898 consemnează: Afară de moșie, care este de 2500 de hect. arabile, orașul mai posedă pădurea Bomboreasca în întindere de 70 hect. și o braniște de 50 hect. la marginea dinspre N. -E. a orașului, unde este locul de petrecere al locuitorilor în timpul verii. Acea „braniște” (pădure rară) este parcul de azi! În prezentarea orașului se vorbește și despre „bâlciul Alexandriei” , târg anual de Rusalii, desfășurat pe dealul de deasupra râului Vedea, lângă șoseaua Alexandria-Giurgiu.

Actele din arhive dovedesc existența acestui parc-pădure în prima decadă a secolului al XX-lea. Zeci de ani populația orașului s-a plimbat pe alei și poteci pe sub arborii bătrâni, a mers pe malul râului Vedea pentru un picnic sau o partidă de pescuit. După evenimentele din 1989 au apărut în perimetrul verde o serie de restaurante și unități de cazare care există și azi (4 mirese am văzut în weekend în parc la sesiuni foto).

În ultimii 10 ani autoritățile locale au tot făcut proiecte de reamenajare a acestui spațiu de agrement natural, unele planuri incluzând și malurile râului Vedea unde se dorea crearea unei alei de promenadă și a unei piste de biciclete. Ideea e că s-au desfășurat treptat lucrări de amenajare peisagistică și s-au efectuat dotări specifice care au condus la imaginea de azi a parcului.

Plimbare prin parc. Din parcare parcul poate fi abordat pe mai multe alei, eu am preferat partea dreaptă, loc unde se găsește un chioșc de închiriat biciclete electrice și mai multe terenuri de sport (baschet, tenis, fotbal) cu gazon artificial sau sintetice și prevăzute cu instalații de iluminat. Tot în această zonă se află toalete pentru vizitatori.

Un mic lac înconjurat de sălcii schimbă un pic peisajul zonei de agrement, un podeț arcuit duce către o mică insuliță folosită intens de cuplurile de miri a căror nuntă se desfășoară la localurile din parc. Lebede și rațe vin rapid către țărm în căutare de hrană. Ocolim lacul pe alei late, prevăzute cu marcaje pentru bicicliști și umbrite de arbori înalți.

Ieșim pe faleza înaltă a râului Vedea, o potecă înierbată te poartă pe creasta acestui dig. O parte din iarba de pe taluz e cosită, poți coborî până la malul apei. În apropiere se vede vechiul pod metalic din 1905, primul de acest fel din județul Teleorman. Malul râului e pitoresc, vegetația specifică se reflectă în oglinda apei, câțiva pescari amatori își încearcă norocul.

Coborâm din nou în parc, pe alei sunt multe bănci, coșuri de gunoi și în vreo câteva locuri cișmele cu apă potabilă. Trecem printr-o secțiune de parc unde mai multe pergole cu trandafiri cățărători creează un efect vizual plăcut. Câteva foișoare din lemn cu măsuțe sunt locul perfect unde se serba ziua unei fetițe. La 100 m distanță apare scena unde se desfășoară evenimentele culturale organizate de autoritățile locale.

Ne intersectăm cu aleea principală a parcului, un fel de coloană vertebrală care desparte în două vechea pădure. Suporturi pline cu flori „îmbracă” aleea, spaliere de lemn închid din loc în loc bănci pentru relaxare. Descoperim un areal dedicat iubitorilor de șah și ping-pong, iar la mică distanță un spațiu cu aparate de fitness.

Latura stângă e ocupată de un spațiu mai larg cu iarbă, fără arbori deși. Indicatoare ne îndreaptă spre un spațiu de picnic și grătare. Mai multe ornamente din piatră și lemn sunt așezate în acest areal deschis. Central este amplasat un loc de joacă pentru copii de dimensiuni apreciabile, cu dotări drăguțe și copertine împotriva soarelui. De altfel, în parc mai sunt încă două locuri de joacă pentru prichindei, de mărimi diferite, cu facilități variate.

În vreo două locuri sunt plasate căsuțe de lectură, din păcate cărțile din interior erau cam distruse. Simpatice sunt și coșurile de gunoi din sectoarele dedicate copiilor – animale și păsări atașate coșurilor. Pe alei sunt amplasate pe stâlpi difuzoare din care răzbate la un volum potrivit melodiile unui post de radio.

Concluzii. Mi-a plăcut cum arată acum Parcul „Pădurea Vedea” , comparativ cu ce am văzut în iarna lui 2011. Au fost refăcute alei, s-au plantat arbuști și plante ornamentale, s-au instalat bănci și coșuri de gunoi, s-au refăcut locurile de joacă pentru copii etc. Spre seară aleile începeau să fie animate de oamenii care fugeau de caniculă; m-am plimbat relaxat într-un ambient plăcut. Ca vizitator din exterior apreciez pozitiv imaginea și dotările parcului și recomand acest loc pentru o plimbare reconfortantă.

Articole relaționate. Despre orașul Alexandria am mai scris de-a lungul timpului câteva articole pe AmFostAcolo. Este vorba despre principalele puncte de interes ale municipiului Alexandria (vezi impresii), vizita la Muzeul Județean Teleorman (vezi impresii) și la Catedrala Episcopală „Sf. Alexandru” (vezi impresii).

Am scris și despre obiectivele aflate de-a lungul șoselei București-Alexandria DN6/E70 (vezi impresii), cula Frăsinet (vezi impresii), sau ruinele Curții Bălăcenilor din Tătărăștii de Sus (vezi impresii).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 27.07.22 13:30:44
Validat / Publicat: 27.07.22 14:01:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALEXANDRIA.

VIZUALIZĂRI: 3706 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Insula de pe lac.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.07.22 17:36:37]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Alexandria şi împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059963941574097 sec
    ecranul dvs: 1 x 1