ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2020
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Comorile lui Zambaccian

TIPĂREȘTE

Când plăcerea de a contempla și a poseda opere de artă devine o necesitate ce obsedează pe amator, încât acesta le consacră întregul său entuziasm, imaginație și fond de mijloace, atunci amatorul tinde a deveni colecționar – K. H. Zambaccian, Pagini de artă, 1943.

Cum altfel putea fi marcată Ziua Culturii Naționale decât cu o vizită într-un loc care pur și simplu respiră prin frumos, culoare și sentimente minunate. Minutele petrecute în liniștea saloanelor înțesate cu tablouri și statuete mi-au adus bucuria vederii unor opere originale ale pictorilor români și nu numai. Chipuri și siluete, peisaje învăluite într-o cromatică vie sau pală, animale și flori, marea și câmpul – penelul maeștrilor ne oferă clipe de contemplare, de apreciere sinceră a unor realizări artistice veritabile.

Am descoperit o colecție muzeală și o casă dăruită poporului român de un om de etnie armeană, om de afaceri, critic de artă și membru al Academiei Române: Krikor H. Zambaccian. Încă din adolescență sufletul lui se va apleca asupra artei, teatrului, literaturii, după care experiența și pasiunea îl vor îndemna să intre în cercurile artistice ale vremii și să înceapă achiziționarea de opere de artă. Viața sa de colecționar de artă va fi încununată de donația în trei etape a impresionantei serii de tablouri realizate de pictori români: Am dăruit poporului colecția mea de artă, deoarece și talentele pe care le-am întrunit sunt ale poporului, ele fac mândria lui, altfel aș fi trădat și poporul și pe artiștii cărora le-am cules rodul.

Poziționare și acces. Muzeul „K. H. Zambaccian” este situat într-o zonă liniștită a Bucureștiului, în cartierul Dorobanți, la câteva sute de metri distanță de sediul Televiziunii Române. Adresa oficială: strada Muzeul Zambaccian nr. 21A (fosta Ing. Al. Davidescu). În fața clădirii sunt vreo două locuri de parcare rezervate muzeului; în ciuda aspectului liniștit al acelor străduțe, excesul de autoturisme parcate în zonă e vizibil. Puteți ajunge și cu mijloace de transport în comun – autobuzele liniilor 131,301,330,331,335 – coborând la stația „Piața Dorobanți”.

Program și tarife. Doritorii pot vizita muzeul de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00; nu se mai vând bilete cu cel puțin jumătate de oră înainte de închidere. Tariful este de 10 lei/adult, elevii și studenții beneficiază de o reducere de 75% din prețul biletului, iar pensionarii 50%. Se pot face fotografii fără blitz. Trebuie respectate câteva reguli de bun simț: nu intrați cu alimente sau băuturi, lăsați hainele groase și bagajele voluminoase la garderobă. Adresă web: mnar.arts.ro/muzeul-k-h-zambaccian.

Casa Zambaccian. Clădirea pe care o vedem azi este concepută și realizată de arhitectul Dori Galin Golingher, un nume mai puțin cunoscut în breaslă în ciuda realizărilor sale. Acesta avea biroul de arhitectură pe strada Clemenceau și a elaborat planuri mai mult pentru locuințe particulare: casa lui Vittorio Possa din Aleea Alexandru, casa Sipoș din bdul Lascăr Catargiu, casa Canarache din strada Popa Tatu, vila Anghelide din Predeal. Și-a adus aportul și la Palatul Regal de la Scroviștea și a participat în 1942 la concursul pentru amenajarea Pieței Palatului Regal din București. Era un arhitect „foarte talentat și abil”, calități exercitate în elaborarea planurilor Casei Zambaccian. Terminată în 1942 locuința s-a dorit a fi specială, balanța destinației spațiilor fiind cu precădere înclinată expunerii operelor de artă adunate de colecționar care își păstrează pentru sine o mică zonă de locuit. Krikor Zambaccian va deschide casa o zi pe săptămână vizitatorilor interesați de artă chiar din anul încheierii construcției. De-a lungul timpului frumoasa casă va fi extinsă iar colecția rearanjată de câteva ori; între 1977 și 1996 casa a fost închisă, iar lucrările mutate; renovarea și reamenajarea din 2008 a dat actuala formă a muzeului.

Formele geometrice ale casei, ferestrele mari la etaj și înguste la parter, turnul din spatele casei, decorațiunile de piatră (stil traforaj și animale fantastice), capitelul decorat din preajma intrării evidențiază locuința lui Zambaccian. O mică curte interioară este utilizată pentru expunerea unor statui, uși mari făcând legătura cu spațiul exterior; la etaj există un balcon lung de lemn. În curtea de la stradă se află trei statui realizate de Oscar Han: „Elegie”, „Sărutul” și „Nud”.

Vizita în Muzeul Zambaccian

Pășesc în curtea muzeului trecând pe lângă un panou informativ, urc treptele și pătrund într-un vestibul, loc în care se predau bagajele și hainele groase la o mică garderobă și se achiziționează biletele de acces în muzeu.

Traseul de vizitare începe cu biblioteca-birou unde putem admira o vitrină frumoasă în care se află cele 430 de volume parte a donației Zambaccian. Un birou din lemn masiv și un scaun impunător cu frumoase ornamente sculptate în lemn completează mobilierul încăperii de dimensiuni modeste. Pe pereți ești înconjurat de nudurile lui Theodor Pallady, în posturi firești având chipuri care îți ocolesc privirea. O serie de tablouri reprezentând „natură moartă” completează spațiul de expunere – îmi place cel cu umbrela, pălăria, cartea și pipa.

Ieșim în salonul central, un frumos spațiu deschis spre etaj, cu scară de acces și balcoane pe lângă pereți, cu un șemineu decorat cu figuri umane, animale și vegetale și încadrat de două scaune italienești din veacul al XIX-lea. Este sala în care întâlnim tablouri de Ion Andreescu și Nicolae Grigorescu. Îmi place „Autoportretul” lui Grigorescu, dar și țărăncile așezate de penelul maestrului pe pânze înrămate.

În cea de-a doua sală de la parter, în fața ușii de acces spre curtea interioară, tronează pe un șevalet un ulei pe pânză – e portretul lui K. H. Zambaccian realizat de Corneliu Baba, un bătrân sprijinit în baston, aplecat de umeri, cu privirea în pământ. Nicolae Tonitza e prezent cu chipuri de copii, portretul prichindelului cu bonetă albă pe fond roșu fiind emblematic. Nu lipsesc nuduri ale lui Tonitza, dar și un bronz al lui Constantin Brâncuși înfățișând un cap de copil.

A treia sală e dedicată cu precădere operelor lui Camil Ressu și Ștefan Luchian. Ocolim masa englezească de mahon veche de câteva sute de ani și ne perindăm prin fața pânzelor și a statuetelor. Îmi atrage atenția „Autoportretul” lui Luchian și florile sale. Statuile feminine nud îmbogățesc atmosfera artistică: Cornel Medrea, Miliția Petrașcu, Oscar Han.

Mă întorc în salon și admir scara de acces la etaj și grinzile masive de lemn terminate cu un fel de capete de păsări fantastice. Urc la etaj, calc pe lemnul care scârțâie, admir salonul de la înălțimea balconului, apoi circular intru în cele 4 camere de diferite dimensiuni și două coridoare amenajate drept spațiu de expunere. Voi descoperi lucrările artiștilor francezi, ar trebui să fie vreo 19 la număr - Paul Cezanne, Auguste Renoir, Henri Matisse, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Pierre Bonnard, Andre Derain. Amplasate în diverse locuri vom putea admira opere de Jean B. Corot, Eugene Delacroix, Pablo Picasso („Corida”), Maurice Utrillo.

Statuete ale maeștrilor în sculptură se găsesc în expoziția de la etaj (Constantin Baraschi, Frederic Storck), iar piese de mobilier sculptate completează spațiile de etalare. Pe unul din coridoare descoperim o mică galerie de grafică (desene în creion și acuarele pe hârtie).

În casa-muzeu ne-am scăldat privirea și sufletul în culorile tablourilor de Gheorghe Petrașcu, Alexandru Ciucurencu, Ion Theodorescu-Sion, Nicolae Dărăscu, Ion Țuculescu, Iosif Iser și alții.

Concluzii. Iată cum îl descrie pictorul Henri Catargi pe „Zambacu”: Rare ori am întâlnit în viaţă un om atât de plin de calităţi sufleteşti. A fost un vis de tinereţe desfăşurat timp de-o viaţă cu multă pasiune, cu toată tenacitatea, punând în joc toate resursele materiale pentru realizarea a ceea ce şi-a propus: un muzeu care a fost conceput ca o operă armonios închegată, expresie a unei viziuni despre plastică elaborată în decenii de studiu, de călătorii şi neobosită frecventare a marilor muzee din ţară şi străinătate.

Zecile de minute petrecute într-un spațiu atât de intim și cald mi-a adus numai bucurie, descoperirea unor tablouri celebre fiind o surpriză pentru mine. Colecția de artă românească și străină combinată cu arhitectura clădirii, cu mobilierul și biblioteca armeanului colecționar creează un muzeu minunat. Vă invit să îl vizitați neapărat!

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.01.20 11:19:47
Validat / Publicat: 29.01.20 12:10:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1493 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Salonul casei Zambaccian.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54600 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

mecut
[29.01.20 12:40:57]
»

@ tata123

Ce surpriza, citesc si revin!

doinafil
[29.01.20 13:12:59]
»

@tata123: Foarte frumoasă această casă-muzeu!

Mi-am propus să merg să văd atât exponatele, cât și casa.

În anii tinereții mele a fost închisă, iar după ' 96 n-am mai avut timp, am intrat în hora orarului de lucru „la patron”, când majoritatea eram „biro-pați”, adică: de la birou intram în pat, nu mai puteai să dispui de timp pentru tine.

Felicitări pentru articol și poze!

mecut
[29.01.20 13:48:11]
»

@tata123

Imi face mare placere sa citesc un rw despre acest muzeu, foarte drag mie si care m-a si impresionat foarte mult. Atat prin frumusetea vizuala a colectiei cat si prin emotia uimitoare pe care o simti pe tot parcursul traseului printre picturi.

Ma mandresc singura cand imi amintesc, ca despre acest muzeu este primul rw scris de mine, in 2011 la debutul glorios pe AFA. Am fost zgarcita atunci si nu am platit taxa pentru fotografiere, care la acel moment era 15 lei, adica mai scumpa decat biletul de intrare... al carui pret, remarc din textul rw-ului a ramas neschimbat.

Felicitari pentru vizita, review si fotografii! Sunt multe lucruri interesant pe care nu le cunosteam si ai facut excelent ca le-ai adus in atentia cititorilor. Asa cum spui, merita vizitat neaparat! Felicitari ca " ai scuturat praful" de pe o " destinatie" a incantarii.

Toate gandurile bune!

webmaster
[29.01.20 14:32:25]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

DOINITA
[29.01.20 16:52:25]
»

Multumesc pentru lectia de istorie si de frumos!

mprofeanu
[29.01.20 19:19:09]
»

@tata123: Nu am fost acolo, sper să ajung, am urmărit însă un film pe un canal de televiziune dedicat călătoriilor despre acest deosebit muzeu!

Un armean cult și cu dragoste pentru frumos ne-a lăsat așa o frumusețe de colecție dar și o casă pe măsură!

Mi-a plăcut articolul!

mihaelavoicu
[29.01.20 20:34:19]
»

între 1977 și 1996 casa a fost închisă, iar lucrările mutate; renovarea și reamenajarea din 2008 a dat actuala formă a muzeului. Dar eu l-am văzut prin anii 80. Știu sigur. La puțin timp am fost și la Muzeul Avachian.

După ce am citit review-ul, am răsfoit o broșură scrisă chiar de Zambaccian, apărută în editura ESPLA prin 1957, luată de la un anticar și am deschis la întâmplare. Zice, am plătit pentru ”Iarna la Barbizon” de Andreescu lei 150.000 în 1927, echivalentul unui apartament pe vremea aceea.

Cu surpriză, am descoperit în P18 tabloul Fată culcată în iarbă de Grigorescu, pe care eu l-am reprodus în punct de goblen cu ani în urmă, în manieră proprie.

Așa da, ”încărcătură” de Ziua Culturii! Felicitări!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.01.20 08:42:17]
»

@mecut: Muzeul „K. H. Zambaccian” este o minunăție în domeniul colecțiilor de artă bucureștene și nu numai. Mă bucur că am fost acolo în vizită, mai bine mai târziu decât niciodată.

Povestea muzeului și a colecționarului armean e interesantă, doar că eu am aflat-o citind singur, în momentul vizitei mele se aflau în casa-muzeu doar supraveghetori. Acum se pot face fotografii fără blitz pentru uz personal. Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.01.20 08:45:03]
»

@doinafil: Colecția lui K. H. Zambaccian e deosebită, o parte din tablourile celebre ale pictorilor români consacrați se află expuse în casa-muzeu. Chiar vă îndemn să mergeți la Muzeul Zambaccian, accesul e facil, tarifele modice, importanța uriașă. Mulțumesc pentru aprecieri.

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului drept IS și MG.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.01.20 08:57:26]
»

@mprofeanu: Am urmărit și eu din când în când emisiunile dedicate muzeelor românești de pe un canal specializat de travel - interesante. Muzeul e o bijuterie!

Nepotul colecționarului s-a judecat ani de zile cu Statul român pentru revocarea donației lui K. H. Zambaccian, acuzând presiunea regimului comunist pentru „donațiile” din anii '50 și '60 (profit.ro/stiri/life/nepo ... -penal-14467634).

Mulțumesc pentru lectură, ecou și aprecieri!

@DOINITA: Muzeul „K. H. Zambaccian” e un loc unde toți avem de învățat. Mulțumesc!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.01.20 09:10:11]
»

@mihaelavoicu: Din materialele lecturate reiese faptul că „profitând” de efectele cutremurului din 1977 autoritățile comuniste au mutat operele de artă în nou înființatul Muzeu al Colecțiilor de Artă. Acolo, „Colecția Zambaccian” a ocupat o secțiune aparte; e posibil să fi vizitat acest loc în anii ' 80. De altfel, colecția de artă a profesorului de vioară Garabet Avachian se află în cadrul Muzeului Național de Artă al României încă din anul 1978.

Atmosfera liniștită și caldă din casa-muzeu K. H. Zambaccian și frumusețea tablourilor și statuilor create de maeștrii îți aduc bucurie în suflet și priviri.

Marele colecționar K. H. Zambaccian a scris în actul său de donație: Prin păstrarea denumirii de „Colecția Zambaccian” voesc a mărturisi că simțirea și înțelegerea artei universale și naționale însușite de mine pe acest pământ, în care m-am născut și instruit se întoarce înapoi către el spre a rodi prin darul meu recunoscător.

Numai bine!

mihaelavoicu
[30.01.20 17:16:08]
»

@tata123: Nu și nu! Prin anii 1982 și încă nu mai știu când, am făcut niște cursuri de specializare pe linie de serviciu și veneam la Ploiești numai sîmbăta. Atunci am cutreierat Bucureștiul în voie și tot atunci am văzut și Zambaccian în clădirea asta din Dorobanți. Avachianul da, l-am văzut după 96, când era băiatul student. La șosea, la unul din ronduri. Mergând spre centru, e pe dreapta, o casă mică, dar elegantă.

Bun. Nu mai are importanță. Eu stau și mă gândesc, cum a fost posibil să nu-l fi văzut matale, până acum???

Să ai parte de noi descoperiri!

mecut
[30.01.20 21:31:49]
»

@mihaelavoicu:

Tata... este mult, mult mai tanar decat noi!

Sa-i oferim intelegere!

O seara frumoasa.

mihaelavoicu
[30.01.20 21:40:24]
»

@mecut: Ai dreptate, cel puțin mie, tata poate să-mi fie fiu. E tânăr și are tot timpul înainte.

O seară bună!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[31.01.20 14:00:23]
»

@mihaelavoicu + @mecut: Mulțumesc, mulțumesc... tot timpul descopăr locuri noi în București. Timpul trece atât de repede și apar mereu probleme și situații de rezolvat încât anumite weekenduri zboară într-o clipă. Încerc să mă strecor printre toate și să dedic din când în când câteva ore și activităților culturale. E necesar...

Michi
[04.02.20 16:38:29]
»

@tata123: Mă întreb dacă nu te-ai gândit să scrii o carte în genul ˝Cutreierând prin Bucureşti˝? Ar fi păcat ca atâtea informaţii să rămână închise doar într-un sait turistic care, prin obiectul său nu are o răspândire generală. Capitala ţării merită o lucrare documentată scrisă de un valoros cercetător cum e Tata123.

mishu
[31.03.20 22:45:22]
»

@tata123: Foarte interesant muzeul, trebuie sa ajung sa il vad si eu. Felicitari, votat cu mare drag.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.04.20 08:53:43]
»

@mishu: În acest moment „comorile” lui Zambaccian chiar sunt închise sub cheie, exact cum îi stă bine unei comori prețioase. Dar ea va fi iarăși expusă publicului avid de frumos în momentul eliberării de sub amenințarea „dușmanului nevăzut”.

Dacă colecția de artă în sine constituie un patrimoniu valoros, nu putem exclude din această ecuație nici frumusețea arhitecturală a casei, designul interior și piesele de mobilier. Muzeul „K. H. Zambaccian” este un muzeu care relaxează, bucură, învață.

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, mecut, Michi, mihaelavoicu, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Zambaccian:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068119049072266 sec
    ecranul dvs: 1 x 1