ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.05.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Theodor Aman din București – o bijuterie pentru iubitorii de frumos

TIPĂREȘTE

În decembrie trecut am vizitat Craiova și am fost impresionată de Muzeul de Artă despre care am scris atunci, vezi impresii, și de pictorii români care expuneau acolo, printre ei și Theodor Aman. Pentru că soțul a fost la Meciul de adio al Generației de Aur de pe Arena Națională am venit și eu la București împreună cu el și a doua zi am vizitat Muzeul Theodor Aman, Theodor Aman (1831-1891) fiind primul pictor român modern, grafician, profesor, academician, întemeietorul primelor școli de arte frumoase de la București și Iași.  

Așa am descoperit o comoară pe care orice iubitor de artă, de istorie, de frumos trebuie să o vadă. Am admirat frumoasa casă, cu parter și un etaj, decorată cu două sculpturi și trei basorieliefuri în partea superioară a fațadei dinspre stradă.  

Casa în care a trăit și a creat pictorul a fost construită în perioada 1868 – 1876 după planurile lui. Pictura murală a tavanelor, vitraliile, decorația pictată aplicată pe uși, lambriurile din atelier și mobilierul sculptat, toate sunt realizate de Theodor Aman. A fost prima casă – atelier de artist din România care nu a suferit modificări de-a lungul timpului. Muzeul a fost deschis publicului în anul 1908 fiind expuse o mare parte din creațiile marelui artist.  

Muzeul se află în Strada C. A. Rosetti, 8, are site muzeulbucurestiului.ro/mu ... eodor-aman.html, cont pe FB, e-mail media@muzeulbucurestiului.ro, telefon +40 21 314 5812. Se vizitează de miercuri până duminica între orele 10 – 18, cost bilet întreg 13 lei, bilet cu reducere 6 lei, taxă foto 20 lei.  

Am intrat în Casă în Holul ce părea acum mai mic datorită Expoziției temporare „Aman în vizită la Aman” deschisă în perioada 8 iunie 2023 – 26 mai 2024, am prins ultima zi. De la Pinacoteca Muzeului Municipiului București au fost aduse și expuse opt lucrări, patru dintre ele nu au mai fost niciodată prezente într-o expoziție. Aceste picturi au fost într-un amplu proces de restaurare și au revenit la viață fiind astfel expuse publicului larg. Cea mai timpurie dintre ele, Uciderea lui Grigore Ghica al III-lea, este prima compoziție istorică pictată de Aman iar cea mai valoroasă Portretul Pepicăi Aman, mama artistului, realizat la 12 ani de la dispariția ei, omagiu suprem al fiului, construit în lipsa modelului prin reconstituirea în imagine a amintirilor, a dorului și iubirii.  

Cum spuneam casa are un hol ce o desparte în două părți neegale. În dreapta sunt două Camere mai mici frumos tapetate după care urmează Atelierul Mare al pictorului, Atelierul Mic fiind la etajul ce nu se vizitează. În stânga de la intrare sunt alte trei Camere, prima prezentând frumoasele gravuri, ustensilele artistului și presa cu care lucra artistul. 

Am intrat în Prima sală din dreapta, am admirat mobilierul și frumosul Portret Ana Aman, soția pictorului, care parcă te însoțește cu privirea când mergi prin sală. A doua sală, ce pare birou, are un frumos tapet, un tavan pictat dar și Tabloul Dimitrie Mihali Dimo, tatăl artistului poreclit de turci „Aman, iertare” în traducere, portret realizat de Constantin Lecca în ziua când Dimitrie, negustor fiind, a primit rangul boieresc de serdar. Sub el se află o copie realizată de Aman mai târziu.

Sala cea mai impozantă este Atelierul Mare al pictorului realizat în stil neogotic. Lambriul are forma ferestrelor gotice, are mobilier deosebit, trei dulapuri și un cadru pentru ceas. Am admirat un panou ce prezenta spatele unor tablourilor pe care erau pictate alte tablouri sau schițe folosite de Aman. Sunt multe tablouri realizate în diferite perioade, este expus și șevaletul de lucru, un frumos șemineu, o panoplie cu arme.

Continuăm vizita mergând într-o mică încăpere din spatele holului unde se află Tabloul lui Tudor Vladimirescu realizat de Aman după o schiță validată de cei ce l-au cunoscut, Petrache Poenaru ce i-a fost și secretar sau arnăuți bătrâni. Este singurul tablou al revoluționarului, de aici l-a preluat  și cartea de istorie. Aici pictorul, „imagine virtuală”, ne-a urat „Bun venit” și ne-a invitat la o poză, amintire a vizitei.

Vizităm și admirăm Holul cu frumoase muze pictate în tehnica Trompe-l'œil, „Muzica cu harfa”, „Pictura cu șevaletul”, „Sculptura cu dalta” și „Poezia cu lira”, se referă la poezia lirică. Tot aici sunt două picturi murale, Batălia de la Călugăreni și Intrarea victorioasă a lui Mihai Viteazul în București.

Intrăm apoi în prima sală din stânga, Sala Gravurilor. Ni se prezintă gravurile realizate în tehnica cea mai grea, acvaforte, și plăcile de gravură, negativele făcute în oglindă, muncă dificilă, laborioasă. De regulă artiștii distrug plăcile de gravură pentru a nu fi refolosite. Aman a donat 43 astfel de plăci, în muzeu sunt expuse doar câteva dintre ele. Vedem și Presa de gravură dar și o Vitrină cu ustensilele folosite în această tehnică. Urmează alte două săli mai puțin ornate dar cu picturi valoroase, inclusiv cu Casa și Grădina foarte frumoasă și întinsă.  

Se vizitează doar parterul, etajul este folosit de administrație. Am stat circa o oră în muzeu, am admirat tablourile, mai mici sau mai mari, mobilierul sculptat de artist, picturile murale, am simțit atmosfera care te transpune parcă într-o altă perioadă, într-un alt veac, atmosferă întreținută și de cele două amabile doamne de la muzeu care ne-au arătat principalele atracții și ne-au dat multe informații interesante despre artist și opera lui. Mergeți acolo și nu veți regreta!

 


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 27.05.24 19:38:50
Validat / Publicat: 27.05.24 21:47:46
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay

VIZUALIZĂRI: 261 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 București, Muzeul Theodor Aman, Atelierul Mare, Dulap stil renascentist, cu monograma TA
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Yolanda
[28.05.24 10:47:09]
»

@mprofeanu: ce comoara!

Trebuie vizitata aceasta casa muzeu, tablouri semnate Theodor Aman am vazut mai in toate muzeele de arta din tara, ultima data la Muzeul de arta din Tulcea. Dar acest loc este special deoarece pictorul si-a pus amprenta in tot ceea ce tine de frumos în casa: mobila, decoratiuni pictate, vitralii...

Felicitari pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.05.24 13:33:39]
»

@mprofeanu: Un muzeu superb, impresionant, original. Am vizitat-o cu doi ani în urmă (vezi impresii) cu ocazia desfășurării evenimentului „Noaptea Muzeelor” , prilej de a realiza gratuit fotografii.

O casă-atelier care a rezistat „intemperiilor” de orice tip în centrul Capitalei, o clădire gândită de Aman drept muzeu și deschisă publicului după mulți ani de la moartea artistului, prin mari eforturi. Iată ce scria „Universul” din iunie 1908:

Patru ani am așteptat, să se inaugureze. Astăzi, același ministru entuziast de bine și frumos, a bine-voit a-l inaugura și a stabili - de veci că această casă este și rămâne «Muzeul Theodor Aman», după cum arată inscripțiunile de pe marmura ce s-a așezat din ordinul d-lui ministru Spiru Haret, pe peretele de la stradă.

Astfel visul doamnei Ana Theodor Aman și dragostea cea mare a artistului, ca, după moartea lui, să rămâe operele și casa lui Aman Statului, este un fapt împlinit.

Alături de curentul opiniunei publice luminată prin silințele presei entuziastă de opera lui Aman, care a înlesnit realizarea acestei idei, trebue să arăt că cel mai de seamă apreciator al meritelor regretatului maestru a fost însuși M. S. Regele Carol I, care a dat înaltul Său sprijin și înțeleapta Sa aprobare de a se trece casa la Stat și operele lui Aman câte au mai rămas d-nei Aman după moartea artistului.

Mă bucur că ați întâlnit muzeografi pricepuți care v-au oferit informații și v-au relatat istorisiri care v-au introdus în viața artistului și v-au ajutat să îi înțelegeți opera.

Știați că până la vârsta de 40 de ani, până a ajuns la maturitate artistică, Theodor Aman a fost un pictor de atelier? El nu a pictat în aer liber până atunci, utilizând pentru realizarea tablourilor cu peisaje doar notițe fugitive și amintiri.

Mulțumim pentru articol.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[28.05.24 19:32:09]
»

@Yolanda: Așa este, bine ai spus despre pictor... și-a lăsat amprenta în această casă muzeu.

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou, Eugenia!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[28.05.24 19:35:06]
»

@tata123 🔱: Completare valoroasă, ca de obicei! Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Theodor Aman:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.58942794799805 sec
    ecranul dvs: 1 x 1