ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Național al Pompierilor – renașterea unui muzeu

TIPĂREȘTE

 

În fiecare an pe 13 septembrie se serbează Ziua pompierilor, moment care marchează Bătălia din Dealul Spirii desfășurată între trupele de pompieri și cele otomane în ziua de 13 septembrie 1848. Pompierii, acești luptători împotriva focului, sunt bine văzuți de populație care îi apreciază și îi laudă pentru munca lor atât de importantă pentru societate.

Despre povestea pompierilor bucureșteni am mai scris un articol în 2015 (vezi impresii), loc unde am descris pe scurt și muzeul dedicat oamenilor și tehnicii folosită pentru stingerea incendiilor. Pe atunci încheiam astfel: Poate anii ce vor veni vor aduce o modernizare a acestei instituții muzeistice fapt ce ar conduce către o creștere a numărului de vizitatori și o mai bună punere în valoare a exponatelor. Ei bine, lucrul acesta s-a întâmplat, din 2021 Foișorul de Foc a intrat într-un binemeritat proces de restaurare și modernizare a muzeului din interior.

Vizită: septembrie 2024

Adresă: B-dul Ferdinand I nr. 33

Web: pe FB

 

Cu ocazia Zilei pompierilor din 2024 s-a desfășurat festivitatea de inaugurarea a Muzeul Național al Pompierilor, fapt ce readuce în circuitul muzeal național acest monument istoric bucureștean. După ceremoniile oficiale (agerpres.ro/social/2024/0 ... -video--1354088), muzeul și-a deschis porțile vizitatorilor. Am mers în această primă zi în vizită, gratuit, pentru a vedea transformările prin care a trecut clădirea și muzeul propriu-zis.  

Muzeul Național al Pompierilor este găzduit de Foișorul de Foc, un turn de 42 m înălțime finalizat în 1892, proiectat drept „turn de apă și de foc” . Traseul de vizitare începe de sus, de la nivelul balconului, accesul efectuându-se cu un lift modern. După ce urcăm șase etaje cu liftul ajungem în locul unde debutează expoziția permanentă, dar mai întâi ieșim în balconul circular care ne oferă o vedere de ansamblu asupra zonelor înconjurătoare, spre toate punctele cardinale. Există un loc și mai înalt – punctul de observație din vârful turnului, dar acesta nu este accesibil publicului vizitator.

Expoziția respectă criteriul cronologic, exponatele reliefează istoria stingerii incendiilor de pe teritoriul nostru începînd de la preocupările din epoca romană, trecând prin epoca modernă și până în cea contemporană. Modul de expunere s-a modernizat, au fost achiziționate vitrine cu sisteme de iluminat, s-au amplasat plăcuțe informative bilingve (limba română și limba engleză); de asemenea, a fost refăcută podeaua, unele tavane lasă la vedere cărămida. În general s-au păstrat marea majoritate a exponatelor din vechea expoziție.

Coborâm treptat pe o scară metalică circulară și vizităm etaj după etaj. Admirăm uniforme aparținând diferitelor epoci istorice, o mulțime de machete de pompe de apă și mașini de pompieri, echipamente specifice intervențiilor pompierilor, documente și fotografii, hărți de mari dimensiuni și multe altele. Mi-a plăcut cum este prezentat Focul cel Mare care a mistuit peste 1800 de clădiri în Bucureștiul anului 1847 (deosebite sunt descoperirile arheologice, de exemplu fișicul de monede arse), dar și Bătălia din Dealul Spirii – 13 septembrie 1848. Uniformele de la mijlocul secolului al XIX-lea cu acele caschete metalice arată deosebit. Spre baza turnului descoperim diverse costume: de intervenție din fibră de sticlă, anticaloric, din azbest, o colecție internațională de chipie, uniforme ale pompierilor din alte țări, modele de stingătoare, ilustrate, obiecte filatelice tematice etc.

Concluzii. Restaurarea Foișorului de Foc și modernizarea muzeului sper că vor atrage numeroși vizitatori care vor înțelege mai bine istoria pompierilor și rolul acestora în societate. După acest weekend al porților deschise biletul de acces în muzeu va costa 10 lei/adult (5 lei/seniorii și 2,5 lei/copiii). Recomand tuturor o vizită în acest muzeu tematic, inedit prin amplasament și interesant prin obiectele expuse.

P. S. Acesta ar fi un alt muzeu amenajat într-un turn, alături de Muzeul de Istorie din Sighișoara organizat în Turnul cu Ceas (vezi impresii).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.09.24 20:15:17
Validat / Publicat: 13.09.24 21:11:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 192 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Modele de stingătoare de incendiu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[13.09.24 21:11:20]
»

Mutat în rubrica "Muzeul National al Pompierilor, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Muzee ale Bucureştiului]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

mprofeanuPHONE
[14.09.24 07:14:07]
»

@tata123 🔱: Interesant acest muzeu, cum bine precizezi, amplasat într-un turn ca cel din Sighișoara.

Merită văzut cu atât mai mult după renovarea clădirii și reamenajarea exponatelor. Ai fost în prima zi de la redeschidere, chiar dacă l-ai văzut gratuit nici prețul de intrare nu este prea mare iar pentru mine ca pensionar 5 lei mi se pare foarte puțin.

Am de gând să mai vizitez orașul și să profit de faptul că baiatul meu pleacă în concediu și să ajung acolo. Ca de obicei ești un ghid bun și bine informat!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.09.24 21:17:27]
»

@webmasterX: Poziția pe hartă este corectă. Mulțumesc.

La Foișorul de Foc și Muzeul Național al Pompierilor se ajunge ușor și cu mijloace de transport în comun (troleibuze - 97, autobuze - 135, tramvai - 14). În cadrul proiectului de restaurare/reabilitare/modernizare a fost amenajat inclusiv spațiul verde limitat și aleea din fața intrării în muzeu.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.09.24 21:25:53]
»

@mprofeanu: Redeschiderea muzeului dedicat pompierilor, găzduit de Foișorul de Foc, îmbogățește peisajul muzeistic bucureștean cu o colecție tematică interesantă. Prețul unui bilet nu este mare (10 lei/adult); nu cunosc încă programul viitor de funcționare (în trecut era închis în weekend).

Bucureștiul continuă să fie surprinzător . Weekendul viitor vor fi serbate Zilele Bucureștiului, vom admira din nou proiecțiile arhitecturale/video mapping pe fațada Palatului Parlamentului.

Mulțumesc pentru aprecieri și ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul National al Pompierilor:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059073925018311 sec
    ecranul dvs: 1 x 1