GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi – un muzeu de nișă
Cea dintâi pagină de geografie a fost un plan sau o hartă
Prin țărișoara asta a noastră s-au deschis în ultimele decenii mai multe muzee, cele mai multe din inițiativă privată, acoperind diferite domenii, unele clar specializate. Printre aceste instituții se numără și Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi din București, muzeu pornit de la o donație particulară a familiei Năstase care a căpătat în timp caracter național și se află acum în subordonarea Ministerului Culturii.
Acces/informații. Muzeul este amplasat într-o zonă bună a Bucureștiului, în cartierul Victoriei, ascuns undeva pe o stradă cu nume de capitală: str. Londra nr. 39. Programul de vizitare se desfășoară de miercuri până duminică, iar actualmente prețul unui bilet este de 10 lei/adult; nu se percepe taxă foto, se pot face fotografii fără blitz. Dacă veniți cu autoturismul personal veți găsi cu greu loc de parcare pe acele străzi, iar cu mijloacele de transport în comun puteți veni până pe Calea Dorobanților, apoi per pedes. Alte detalii găsiți pe site-ul web oficial: muzeulhartilor.ro/contact-us.
Hărțile reprezintă un mijloc universal de transmitere a informațiilor cu caracter spațial și descriptiv. Istoria hărților e străveche, pornind de la primele mapamonduri, apoi portulane și hărți generale, până la introducerea coordonatelor geografice și apariția hărților tipărite și a materiale cartografice digitale în epoca contemporană.
Clădirea muzeului îți atrage privirea de la început, ca de altfel toate construcțiile din zonă. Vorbim de o vilă din anii ' 20, având clare elemente de inspirație gotică, precum și accente mediteraneene – de ex. loggia venețiană. Am admirat și la interior golurile de uși în formă de arc frânt, șemineele ornamentate, coloanele, vitraliile intens colorate și plafoanele decorate cu figuri din mitologie și reprezentări astronomice (ultimele două elemente decorative realizate după deschiderea muzeului din anul 2003).
Exponatele sunt desfășurate la parter și în camerele situate pe două etaje. Vizita se desfășoară independent (există posibilitatea ghidajului contra cost), hărțile expuse fiind grupate pe regiuni și epoci – la fiecare secțiune există un panou cu informații de bază bilingv (română/engleză), iar materialele expuse beneficiază de etichetă explicativă.
Descoperim și o serie de busturi ale unor geografi, istorici, cartografi, oameni învățați care au avut legătură cu lumea hărților de-a lungul secolelor. Pe ici-colo vedem și alte obiecte: instrumente de măsurat, piese de mobilier, tablouri/reproduceri; superbe sunt șemineele de la parter și etajul1 și o sobă din cahle pictate.
Expoziția. În ceea ce privește hărțile expuse ele acoperă o perioadă de mai multe secole, din anii 1500 și ceva până în anii 1900, permițându-ne să observăm evoluția științei cartografiei mondiale. O xilogravură reprezentând Europa Centrală la 1525 este cel mai vechi exponat cartografic din muzeu. Frumosul salon de la parter ne prezintă cele mai vechi reprezentări cartografice deținute de muzeu, opere ale lui Gerard Mercator, Abraham Orteliu și Sebastian Münster.
La etajul 1 descoperim următoarele secțiuni: București (hărți, planuri, xilogravuri, lucrări de grafică), hărțile României Mari, Valahia, Transilvania, Moldova, Basarabia și Bucovina. La etajul 2 sunt prezentate hărți ale cerului și astrelor, ale Banatului, Ale Europei și fluviului Dunărea și Dobrogei, ale altor continente. Am văzut hărți ale Imperiului Roman (din 1798), harta regiunilor din Noul Testament (din 1791), a Imperiului Otoman (circa 1700).
Din loc în loc unele piese expuse (de obicei gravuri) sunt marcate printr-un cartonaș cu un cod QR: dacă instalăm aplicația de realitate augmentată semnalată putem vedea pe telefon acea reprezentare prinzând viață (sunet și mișcare).
Turul muzeului se încheie coborând pe altă scară interioară, din motive de protecție medicală, scară de serviciu care ne permite să ieșim în spatele clădirii, în curtea interioară.
Concluzii. În muzeu sunt expuse doar o parte din cele peste 1000 de materiale cartografice, obținute majoritar prin donații generoase. Hărțile creează o lume, mai extinsă sau mai restrânsă, ne ajută să descoperim teritorii și destinații, locuri și obiective. Frumos colorate sau doar niște linii negre trasate pe diverse materiale, hărțile se desfășoară pe planșe de mari dimensiuni (harta Moldovei a lui De Bawr din 1781 are 175 x 166 cm) ori își concentrează informația în formate mici.
Vă invit să vizitați măcar o dată Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi din București pentru a descoperi un nou teritoriu, cel al cartografiei mondiale. Nu costă și nu durează mult, dar veți învăța câte ceva.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 16.02.22 08:59:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.45696540 N, 26.09300500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut!) ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@tata123 ????: Interesant acest muzeu, ce frumoasă clădire, ce mobilier, ce sobe, despre exponate ce să mai spun, de văzut sigur...
@MarinaCo: Muzeul e găzduit de o frumoasă clădire interbelică, cu arhitectură deosebită atât la exterior, cât și la interior. O parte din ornamentica interioară (picturi, vitralii) sunt de dată mai recentă. În ansamblu, totul arată bine.
@mprofeanu: E un muzeu specializat, exponatele sunt interesante - poate ar trebui o sală cu o introducere în istoria cartografiei. Titulatura instituției culturale cuprinde și sintagma „cărți vechi” , dar nu există urmă de volum vechi expus în muzeu. În rest eu am găsit materiale valoroase care mă interesau direct în cadrul unui proces de documentare.
Numai bine!
@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare.
@All: Info suplimentar pentru cei cărora le plac muzeele:
*Cei care doresc să vadă muzeul de acasă pot accesa turul virtual al muzeului aici: see360.ro/muzeul-hartilor.
*Pe site-ul oficial al muzeului găsiți o partiție dedicată materialelor multimedia și altor resurse interesante: muzeulhartilor.ro/multimedia.
*În fiecare ultimă miercuri din lună muzeul se poate vizita gratuit.
@all: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi sărbătorește, în luna aprilie, 20 de ani de la înființare cu o serie de manifestări culturale. Vor avea loc tururi ghidate, se va deschide o expoziție temporară, va avea loc o conferință și un recital de violoncel, se vor desfășura activități pentru copii.
În perioada 5-9 aprilie 2023 muzeul se vizitează gratuit.
Detalii despre evenimente aici: muzeulhartilor.ro/event-i ... muzeul-hartilor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2016 Muzeul Hărților Vechi — amfostacolo, în istorie — scris în 07.02.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- May.2012 Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi — scris în 27.05.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ