ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

O lectie de istorie si cultura – Muzeul “Nicolae Iorga” – Valenii de Munte

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Drumul nostru spre pensiunea “Melania” despre care v-am povestit aici vezi impresii trecea prin Valenii de Munte, deci ce putem vedea acolo? (normal, nu prea mult, baietii nu erau chiar pentru muzee, biserici si astfel de locuri, asa incat am cautat ceva care sa poate fi acceptat de toata lumea….) ca o paranteza, de asta imi placea mie cat am stat in Austria, mergeam unde voiam eu si vedeam ce imi propuneam. Bun, ceea ce am gasit ca fiind potrivit (sau cel putin daca eu am hotarat asta asa trebuia sa fie) a fost Casa Nicolae Iorga, si cum pretul biletului includea inca doua muzee, am zis sa fie si acestea.

Asadar am plecat din Bucuresti sambata dimineata in jurul orei 9 si pe un drum ok am ajuns destul de usor in Valeni la muzeu. Aici am ajuns in acelasi timp cu o mamica cu fetita ei si am pornit insotiti de ghid prin muzeu. Tin sa mai mentionez ca puteti vizita muzeul singuri sau cu ghidaj contra unei sume de 10 lei de familie. Am preferat cu ghidaj si a fost foarte bine deoarece ghida noastra cunostea foarte bine totul, a fost cursiva in prezentare si cred ca eram in stare sa ascult mult mai mult prezentarea ei. Am trecut incet prin fiecare camera unde ne spunea rolul camerei si ce reprezenta fiecare obiect aflat in incapere. Acum normal, nu o sa prezint in acelasi fel, am sa spun cate ceva despre Nicolae Iorga nu pot spune decat despre cele citite, voi povesti cate ceva din ceea ce a insemnat istoricul si eruditul Nicolae Iorga.

Nicolae Iorga s-a nascut in 1871 la Botosani, dar in Valenii de Munte a stat mai bine de 30 de ani, iar ca motivatie a scris urmatoarele: “Era aici - scrie el - o pace, o bună înțelegere românească. care te cucerește îndată” . Tot aici la Valeni a scris o mare parte din opera sa. Despre copilaria / tineretea lui in afara de faptul ca la 6 ani ramanea orfan, a avut de mic inclinatie spre studiu si o memorie extraordinara, asa incat la 15 ani vorbea deja fluent franceza, italiana, latina si greaca pentru ca pana la sfarsitul vietii sa cunoasca 16 limbi. A studiat mai intai in Italia apoi in Franta (unde si-a luat prima licenta) si in timp ce se pregatea pentru cea de-a doua licenta a invatat engleza, germana dar si alte limbi germanice. Ca o paranteza, stiu ca am citit undeva mai demult (nu stiu cat de adevarat este sau nu) ca a invatat limbi straine si din dictionar.

Si invatase germana atat de bine intr-un timp atat de scurt incat asta i-a adus probleme, la 22 de ani s-a inscris la programul de doctorat al Universitatii din Berlin unde insa lucrarea lui nu a fost primita pentru ca nu studiase aici trei ani inainte, apoi afirmand ca lucrarea reprezinta munca lui in intregime, s-a comentat ca lucrarea a fost redactata de un bun vorbitor de limba germana, pentru ca in final sa i se permita sa isi dea doctoratul la Universitatea din Leipzig.

Anii ce au urmat au insemnat ani petrecuti fie in tara fie in strainatate, ani in care a fost foarte interesat de istorie, dar si de poezie si nu vreau sa fac spicuiri pentru ca atat de complexa a fost activitatea lui inca de tanar incat cred ca mai degraba cautati voi sa cititi ce a facut.

A intrat insa si in politica, astfel incat la alegerile din 1905 (la 34 de ani) castiga un loc de deputat independent pana in 1906 cand se alatura Partidului Conservator. A fost un spirit destul de razvratit, revolutionar poate fi numit si a intrat astfel in conflict cu o multime de personalitati ale vremii. Repet, nu sunt istoric ci doar am citit cate ceva insa toate informatiile sunt atat de interesante.

Un moment important in istoria vremurilor a avut loc in timpul Rascoalei Taranesti din 1907 inceputa in timpul cabinetului Conservator si reprimata violent de Partidul Liberal si prin scrierile lui a devenit adversar al acestui partid care il socotea pe Iorga instigator.

In 1909 devine membru onorific al Societatii Scriitorilor Romani si tot in acest an, scoala sa din Valeni e transformata in centru studentesc auto-finantat.

Iorga devine Prim ministru al Romaniei in aprilie 1931 la cererea lui Carol al II-lea care revenise din exil pentru a-l inlocui pe Mihai I, functie pe care a ocupat-o pana in mai 1932 perioada in care scoate in afara legii Garda de Fier atragandu-si astfel dusmania acestei grupari.

In urmatoarea perioadacalatoreste mult in afara tarii unde tine o serie de discursuri la diverse universitati, in unele chiar si predand.

In 1937 se retrage la Valeni datorita amenintarilor primite de a Garda de Fier care il considera vinovat pentru uciderea lui Corneliu Zelea Codreanu.

In noiembrie 1940 se muta la Sinaia deoarece casa din Valeni suferise ca urmare a cutremurului din acea luna, insa in data de 27 noiembrie este ridicat de acasa si ucis de legionari iar trupul lui este gasit langa Strejnicu unde fusese impuscat de noua ori. In aceeasi noapte fusese asasinat si Virgil Madgearu.

Moartea lui Iorga a aratat insa cat de apreciat a fost acesta in comunitatea academica, dupa aflarea vestii asasinarii lui Iorga, 47 de universitati si academii din intreaga lume au arborat drapelul in berna si desi Garda de Fier interzisese plangerea in public a lui Iorga, inmormantarea acestuia la cimitirul Belu s-a facut in prezenta celor ce voiau sa ii aduca un ultim omagiu si printre care s-au aflat si politicieni si diplomati straini.

Lui Iorga ii sunt atribuite ca autor circa 1250 de volume si 25 000 de articole si cinstirea lui continua si in zilele noastre prin faptul ca portretul lui se gaseste pe bancnota de 1 leu.

Despre Nicolae Iorga se stie ca a avut peste zece copii, dar mulți din ei au murit la varste fragede, insa unul dintre descendentii lui (si care este si cel mai cunoscut) este Andrei Pippidi (casatorit cu Alina Mungiu), nepotul lui de la una dintre fiice, Liliana Iorga.

Ca sa revenim insa la casa lui Iorga, aceasta a fost construita la 1833, cumparata si refacuta (de fapt lucrarile au fost supravegheate) de Iorga in 1908 aceasta te impresioneaza inca de la intrarea printr-o poarta masiva de lemn strajuita de stalpi cin caamida variti in alb. Curtea era acum scaldata in frunzele colorate ale toamnei iar bustul lui Iorga (lucrat de sculptorul Oscar Han) aflat in partea stanga parca strajuieste casa in continuare. Casa are o prispa inalta si pentru a intra in casa trebuie sa urci cateva trepte si inainte de a intra in casa te poti opri in pridvorul unde Iorga statea cu famila sau cu prietenii.

In interior ai impresia ca Iorga se poate ivi oricand de dupa o usa, cu ochelarii pe nas citind o carte. Vedem biroul la care a lucrat, mapa din piele in care isi tinea notitele, calimara si penita, dar si foi scrise de el care se afla protejate de un geam de sticla. In birou de gasesc carti, manuscise, diverse obiecte personale (am vazut niste icoane pictate pe sticla provenind din secolele XVIII – XIX) pe care o sa le vedeti in poze.

Urmeaza dormitorul cu mobilier stil popular, salonul mic unde Ecaterina Iorga isi primea oaspetii, biroul, canapeaua si fotoliile pe care se odihnea impreuna cu oaspetii. dar si alte camere mobilate in special cu motive populare, camere unde de asemenea gasim obiectele ce erau utilizate de ei in viata de zi cu zi, diverse lucruri primite sau cumparate din tara.

Si una dintre camere avea sa ne ofere momente care ne dau fiori. Pe unul dintre pereti se afla un calendar din 1940, cu ultima fila nerupta datand din 11 noiembrie. Aceasta este ziua ce a urmat cutremurului din 10 noiembrie, fiind ziua in care Iorga a plecat la Sinaia, de unde nu s-a mai intors.

In camere gasim tablouri pictate fie de pictori celebri dar si de una dintre fiicele lui Iorga (Magda Iorga).

In diverse vitrine gasim poze care il infatiseaza pe Iorga peste hotare, felul in care a fost primit acolo, dovezi care arata cat de apreciat era de catre cei ce ii cunosteau valoarea. De exemplu am vazut expuse cheia Parcului National din Arizona, cheia orasului Chicago, poze in care erau sute de oameni ce il intampinau la sosirea in orasul lor. Pe pereti este expus si un ceas suvenir daruit sotilor Iorga de colonia romana din Harrisburg, Penna, Statele Unite, in 1930, precum si o poza facuta la o primire intr-o alta localitate din Statele Unite unde apare inconjurat de o mare de oameni, si tot felul de astfel de dovezi de apreciere. Este expus si costumul de academician primit in 1910 precum si sabia cu insemnele academiei.

Cat despre eruditia lui Nicolae Iorga las mai jos un link ca sa cititi cum a invatat intr-o noapte limba turca jurnalul.ro/cultura/carte ... pte-873789.html

La finalul vizitei am platit biletul de intrare (20 lei adult, 10 lei elev/ student) precum si taxa de ghidare, biletul de intrare cuprinde insa si vizitarea muzeului de etnografie al Vaii Teleajenului precum si a muzeului Religiilor.

Asadar Muzeul de etnografie al Vaii Teleajenului, inaugurat la 30 octombrie 2002, se afla in sediul refacut al cladirii anexe a “Scolii de misionare” scoala infiintata de Iorga in 1922.

Am incercat sa vad cum as putea povesti despre cele vazute acolo, insa este greu sa povestesti despre viata taranului roman si sa o arati asa cum era ea, cu mestesugurile lor, sa povestesti despre indeletnicirile lor, despre zone si traditii. Este vorba despre cum lucrau taranii si mai ales uneltele pe care le foloseau la lucratul campului, uneltele de care se foloseau pentru prepararea tuicii sau vinului, si acum, gandindu-ma la cele vazute in cele 2 camere cred ca intr-una dintre ele erau cele folosite de barbati, in cealalta cele folosite de femei (in fine, mai mult sau mai putin), asa ca in aceasta camera gasim razboaie de tesut, covoare tesute cu motive traditionale specifice zonei de unde proveneau, lazi de zestre, si multe alte obiecte, insa o sa le vedeti in poze. Multe dintre aceste obiecte imi sunt poate si mie necunoscute, insa majoritatea m-am bucurat sa le stiu folosinta, chiar daca uneori nu stiam cum se numesc.

Apoi am patruns si in cladirea in care se afla: Scoala de Misionare Nationale si Morale “Regina Maria” unde se gaseste Muzeul de Arta Religioasa. Scoala de Misioanare fusese inaugurata la 19 august 1922 in prezenta Reginei Maria iar scopul ei era de a educa tinerele invatatoare (care erau alese dintre cele mai bune din toate regiunile tarii) in spirit nou, pedagogic, stiintific si patriotic, instruire care dura un an.

In 1923 Iorga infiinteaza aici si acest muzeu de Arta Religioasa care astazi ocupa intreaga cladire, aici avand ocazia sa gasesti icoane pe lemn din secolele XVII – XIX, sfesnice de argint, diverse tipuri de cruci sau alte obiecte bisericesti, unele fiind cu titlu de imprumut de la biserica “Manastirea” din Valeni, altele fiind ale acestui muzeu.

Ce as putea comenta in final, m-am bucurat nespus de mult ca am oprit la acest muzeu, explicatiile muzeografei (in special cea care ne-a prezentat muzeul Iorga) au fost cat se poate de profesioniste asa incat am plecat de acolo gandindu-ma ca as mai repeta vizita oricand si va invit si pe voi daca sunteti in zona sa nu ocoliti acest muzeu.

Web, te rog sa inserezi acest filmulet de prezentare a Muzeului Memorial “Nicola Iorga” youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 08.11.22 23:28:03
Validat / Publicat: 09.11.22 08:11:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VĂLENII DE MUNTE.

VIZUALIZĂRI: 953 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Muzeul Memorial "Nicolae Iorga" - dormitorul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[09.11.22 08:52:51]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisPHONE
[09.11.22 10:21:37]
»

@mishu: Am vizitat aceste muzee acum 2 ani, dar n-am scris despre ele pentru că, la vremea respectivă, nu ni s-a permis să fotografiem înăuntru. Se pare că între timp, muzeele afiliate Muzeului Județean Prahova s-au mai dat pe brazdă...

În tot cazul, deosebite cele 2 clădiri. De exponate și de ceea ce reprezintă ele - ce să mai zic?! Felicitări pentru vizită și pentru expunere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[09.11.22 10:33:18]
»

@webmaster: Multumesc frumos, o zi linistita!

mishuAUTOR REVIEW
[09.11.22 10:39:49]
»

@crismis:

Am vizitat aceste muzee acum 2 ani, dar n-am scris despre ele pentru că, la vremea respectivă, nu ni s-a permis să fotografiem înăuntru. Se pare că între timp, muzeele afiliate Muzeului Județean Prahova s-au mai dat pe brazdă

mie mi se pare ca fotografia de amatori ar trebui permisa peste tot, in fond facem reclama locului, indiferent ca povestim pe un site sau aratam prietenilor. Mie mi-a placut foarte mult acest muzeu, imi pare rau ca nu am retinut tot ce ne-a prezentat muzeografa, se vedea clar ca isi stie bine lectia si povestea frumos, povestea cu pasiune.

Cred ca muzeografii ar trebui sa fie niste profesionisti pentru ca ceea ce exprima ei, felul in care o fac, ni se imprima si noua.

Si cum am avut si noroc de o zi superba, parca totul parea si frumos.

Noi am mai zabovit prin zona putin pentru ca era Festivalul Toamnei (ex. Festivalul Tuicii), insa pe acesta nu l-am parcurs pe tot ci doar cat sa facem ceva aprovizionare cu produse traditionale, carnati, branza, sorici .

Am avea atat de multe locuri frumoase de vazut incat merita sa sapam mai mult sa gasim astfel de locuri, si uneori sunt chiar langa noi.

Multumesc de vizita, ecou si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008PHONE
[09.11.22 16:00:53]
»

@mishu: Acum am terminat de lecturat întreg articolul. Felicitări! Îmi place foarte mult!

Trebuie sa ajungem și noi acolo la Muzeul Memorial Nicolae Iorga, mai ales dacă vizita ne este coordonată de un ghid atât de priceput.

La câte a făcut Nicolae Iorga pentru România, doar pe bancnota de un leu merită să fie expus portretul lui? Mă întrebam așa și eu...

Mulțumim frumos pentru articol!

Călătorii plăcute! Pupici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[09.11.22 16:13:49]
»

@Dana2008:

La câte a făcut Nicolae Iorga pentru România, doar pe bancnota de un leu merită să fie expus portretul lui? Mă întrebam așa și eu...

sa stii ca asta m-am intrebat si eu, si poate ca si latura cu lucruri mai putin bune a facut sa fie asa. Fiind in guvern a luat si el masuri nepopulare care ne aduc aminte de vremuri mai recente, a decis la un moment dat taierea salariilor bugetarilor si asta a facut sa dispara o anumita parte a simpatizantilor care au trecut mai degraba de partea Garzii de Fier.

Pe partea de politica a avut niste scapari, insa ca intotdeauna, poti sa dai cuiva de o mie de ori, nu i-ai dat o data nu ai facut nimic.

Si am mai citit ceva dragut despre istoricul Iorga, se stia ca de fiecare data cand se afla intr-o alta tara cutreiera librariile/ anticariatele in cautarea de carti de istorie si fiind intr-un astfel de loc i-a cerut proprietarului cea mai buna carte de istorie pe care o are, acesta i-a adus o carte scrisa chiar de Iorga, fara sa stie ca are in fata autorul, acesta a refuzat-o (normal, nu era sa isi cumpere propria carte) si a tot cerut si librarul ii aducea numai carti scrise de Iorga pe care acesta normal, le refuza. In final, acesta suparat i-a reprosat ca alte carti mai bune nu are, atunci Iorga si-a dezvaluit identitatea, iar a doua zi, toate aceste carti erau in vitrina cu semnatura lui Iorga pe ele.

Cam asa este intotdeauna, valoarea adevarata este mai degraba recunoscuta in afara.

Si iti recomand sa ajungi pe acolo, sunt convinsa ca si baiatului i-ar placea, fetita care era cu mamica nu cred ca avea mai mult de 10-12 ani, era incantata, si de fapt, ce lectie de istorie mai valoroasa le putem oferi copiilor nostri?

Multumesc de vizita, ecou si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Memorial 'Nicolae Iorga':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097304821014404 sec
    ecranul dvs: 1 x 1