ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Calatorie spre Centrul Pamantului? – Nu, doar la Muzeul “Flori de Mina”, Cheia

TIPĂREȘTE URM de aici

Daca vreti sa vedeti frumusetea ce se ascunde sub picioarele noastre nu trebuie sa faceti o calatorie spre centrul pamantului, ci doar sa ajungeti la Cheia sa vedeti muzeul “Flori de Mina”.

Astfel dupa ce am iesit din muzeul Dr Rainer despre care am povestit aici, la distanta foarte mica stiam ca un alt muzeu isi asteapta vizitatorii si acesta este Muzeul “Flori de Mina” care este o sectie a Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova. Avand in vedere Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - despre care am povestit aici - si care pot spune ca m-a impresionat cu adevarat, sa spunem ca asteptarile nu erau foarte mari aici pentru ca din exterior vazand locul e clar ca expozitia este micuta, insa cum florile de mina sunt unice eram convinsa ca o sa-mi placa.

Programul muzeului este zilnic de marti pana duminica 9.00 – 19.00, iar taxele ca si la Muzeul Dr Rainer (3 lei adult, 2 lei copil, 5 lei taxa foto). Exista la intrare si o zona de vanzare suveniruri insa pe noi ne interesa expozitia.

Asadar platite fiind darile am patruns in muzeu. Inca de la intrare te invaluie o atmosfera aparte si pe un panou alaturi de poze cu flori de mina regasim niste ganduri ale unui geolog hunedorean Virgil Chinces si o scurta concluzie a acestor ganduri: “Tainice si luminoase... …. numai tacerea si iubirea le pot cuprinde”.

Sala in care se gaseste expozitia este lunga astfel incat vezi chiar de la intrare cam care sunt obiectele pe care le vei descoperi, insa pe masura ce inaintezi, descoperi adevarata frumusete a fiecarui obiect.

Totul pare aranjat matematic, pe categorii de exponate, iar panourile informative iti povestesc pas cu pas taine ale alcatuirii si nu numai.

Astfel aveam sa descoperim in aceste panouri informative detalii privind Florile de mina, Geneza, Zacaminte, Dictionar mineralogic, Geometria cristalelor, Curiozitati minerale, Cristale la microscop, Cuartul si varietatile lui, Stibina, Baritina, Rodocrozitul, iar pe margine am vazut si planse cu flori din zona. Fiecare panou iti spune pe scurt informatii valoroase intr-o prezentare interesanta pentru a le acorda astfel atentia cuvenita.

Exponatele din cele mai diverse ca frumusete, forma, colorit, chiar dimensiuni. Si apropo de dimensiuni, in capatul opus intrarii se gasesc expuse piesele cele mai mari (impreuna cu atentionarea sa platim taxa foto de 5 lei si sa nu atingem exponatele), aceste geode mari reprezentand ametist si citrin mai ales si aratand ce fumuseti se pot ascunde sub pamant.

Printre celelalte piese vazute aici mentionez: cuart, malachit cu nuante de verde care pareau pictate, pirita care te duce cu gandul la bucati de aur, gips rosu, cuart negru care te duce cu gandul la niste carbuni. Am vazut diferite tipuri de cristale de cuart despre care spuneai ca a fost taiat la masina.

Geodele de agat mi s-a parut iarasi foarte interesante, nuante de verde si gri, baritina aveai senzatia ca sunt cipsuri lipite intre ele, stibina avea iarasi forme deosebite, parca era unirea a mii si mii de ace negre, dar am vazut si calcit roz sau negru, Ochi de tigru – pe care il stiam doar din bijuterii, acum am vazut o bucata impresionanta, si la fel o bucata de agat cu nuante de maro.

O piesa de asemenea impresionanta a reprezentat-o o bucata de gips numita – trandafirul desertului.

Este greu sa descrii un astfel de muzeu, insa cum muzeul din Baia Mare este atat de departe pentru locuitorii din sudul tarii, acest muzeu poate reprezenta o buna varianta, mai ales avand in vedere ca exponatele de aici provin de la Baia Mare. Zona este destul de ofertanta si chiar daca statiunea in sine m-a dezamagit, Cheia neputand fi numita statiune, aceste doua muzee care sunt atat de aproape unul de celalalt reprezinta un prilej bun pentru a ajunge in zona.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 07.11.17 12:50:18
Validat / Publicat: 07.11.17 16:13:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.

VIZUALIZĂRI: 1668 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Muzeul "Flori de Mina" - Incepem sa studiem exponatele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

liviu49
[07.11.17 16:16:58]
»

@mishu: Start vot! Revin la drum de seara!

mishuAUTOR REVIEW
[07.11.17 16:21:47]
»

@liviu49: , multumesc.

nrs †
[07.11.17 16:26:40]
»

felicitari pentru noul statut! cred ca este cea mai rapida ascensiune, numai 2 ani pentru a ajunge "albastra"

mishuAUTOR REVIEW
[07.11.17 16:35:02]
»

@nrs: Multumesc frumos pentru aprecieri si imi dau seama ca am fost "urmarita". Daca am reusit sa aduc zambete pe fetele cititorilor iar in unele cazuri au aflat lucruri noi ma bucur.

Pentru ce nu a placut imi cer scuze... si atat, se poate sari peste ce nu place.

Adevarul este ca nu ma asteptam nici eu la o asa evolutie, insa am reusit, si nu este vorba de orgolii ci de competitia in sine care te face mai ambitios iar sprijinul pe care l-am simtit aici a fost unul extraordinar, pe multi ii cunosc deja de la diferite intalniri, pe tine insa nu dar poate o veni si momentul acela, insa cuvintele tale conteaza mult pentru mine.

O zi frumoasa sa ai.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[07.11.17 17:36:04]
»

Vizitând cu ajutorul tău această expoziție a florilor de mină, am ajuns la aceeași concluzie: îmi place. O expoziție făcută cu dăruire și bine documentată.

Ai omis să ne spui ceva (sau o așteptăm pe ”Fluturaș” : cu atâtea cristale în jurul tău, nu ai simțit nimic metafizic (cristaloterapie), sau doar, pur și simplu, satisfacție estetică?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[07.11.17 17:43:14]
»

@Lucien: Îmi pare rau sa te dezamăgesc, sunt inginer așa ca sunt mai pragmatica, fluturaș ne poate spune mai mult despre energii, eu am avut însă o mare satisfacție estetica ????. Mulțumesc de vizita si aprecieri.

ioan marinescu
[07.11.17 18:41:03]
»

@mishu: O, Doamne, m-ai făcut praf cu rewiew-ul acesta doct și documentat.

Florile de mină sunt un subiect drag inimii mele și de câte ori e un târg de geme și minerale la Cluj, mă duc să cochetez, măcar vizual, cu aceste frumuseți ale pământului, despre care anticii credeau că au propietăți tămăduitoare.

Stiam de muzeul de la Baia Mare, pe care spre rușinea mea, ca ardelean, nu l-am vizitat, dar revelația, datorată ție, numită Muzeul ”Flori de mină” de la Cheia, m-a făcut să te gelozesc și să-mi promit că, dacă voi mai merge la București să aleg varianta Cheia numai și numai pentru a admira splendorile descrise.

Felicitări, am votat cu ”foarte bun”, că mai bine nu se putea!

Mitica49
[07.11.17 19:03:45]
»

@mishu: S-o luăm pe rând:

1. felicitări pentru noul statut

2. mi-am adus aminte de florile de mină pe care le-am văzut cu ceva vreme în urmă, la expoziția itinerantă “Comoara de sub picioarele noastre” de la Centrul Muzeal Ecoturistic Tulcea. Minunății pe care Pământul ni le ascunde, însă prin strădania sau munca unor semeni de-ai noștri, ies la suprafață pentru a ne delecta ochiul și spiritul.

mishuAUTOR REVIEW
[07.11.17 19:18:56]
»

@ioan marinescu: Multumesc pentru laude, insa articolul nuneste nicidecum doct, am prezentat doar ce am vazut, daca as fi prezentat date stiintifice ar fi fost clar ca sunt copiate si nu stiinta mea ????, iar muzeul din Baia Mare te lasa fara glas, simasa cum am spus si in articol am povestit si despre acesta. Nu ma asteptam la un asemenea muzeu si a fost peste asteptari.

Multumesc de vizita si aprecieri, o seara frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[07.11.17 19:21:26]
»

@Mitica49: S-o iau si eu pe rand ????:

1. Multumesc

2. Stiu articolul pentru ca l-am citit si mi- placut foarte mult si de asta am spus ca indiferent cat de mica este expozitia, exponatele sunt unicate, deci merita vazute

3. Multumesc pentru vizita si aprecieri

Lucien
[07.11.17 19:27:10]
»

@mishu: Nu se pune problema dezamăgirii. Este un răspuns (atitudine, reacție) normal.

liviu49
[07.11.17 20:10:09]
»

@mishu:Am promis ca ne revedem la drum de seara, asa ca ma tin de cuvant. Daca la pranz, chiar daca era peste 4 la amiaza, am citit in cea mai mare viteza, acum, cand mi-am rezolvat toate problemele de servici am recitit articolul, sa fiu sigur ca nu scriu vreo traznaie. Acum, dupa recitire, stau si ma minunez. Cum de gasesti toate muzeele astea, manca-o-ar nenea? Cred ca ai un detector de muzee mai rare, mai ascunse de ochii lumii. Altfel nu se explica atatea articole despre muzee, care mai de care mai interesante. (evident ca la muzee nu pun si carciumile). Mai vazusem cu multi ani in urma, la ICMM Petrosani, intr-o camera la Popicaria lor, o colectie de flori de mina. Dar erau flori gasite de un inginer in prospectarile sale pentru deschiderea de fronturi de lucru in Valea Jiului. Erau de diverse nuante de negru, unele foarte lucioase. Dar ce vad eu acum e ceva cu totul deosebit. Felicitari pentru acest articol si astept si alte articole pe care sa le citesc.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[07.11.17 20:46:16]
»

@mishu: La Geometria cristalelor am dat examen în iarna lui 1985. Al doilea din viața de student în anul întâi!

Ca materie mi-a plăcut tare mult Mineralogia și Petrografia.

Nici eu n-am știut de muzeul ăsta, dar mi-e teamă să-l vizitez, că m-ar scoate cu mascații din sala aia!

Ca să vezi câta perfecțiune e în natură, așa a construit ea, Natura, acele cristale, ca tăiate cu mașina!

Și, DA, cristalele au proprietăți vindecătoare! Ca orice din natură, emite și absoarbe energii!

Mihai18
[07.11.17 21:56:19]
»

Vă felicit pentru noul statut de Augustus pe AFA. Meritați. Știu cât de mult ați muncit, pentru binele cititorilor.

Puțin jenant pentru mine. Deși sunt ploieștean, din părinți ploieșteni, în Cheia am fost de mai multe ori, dar de acest muzeu chiar nu am știut.

Și acum despre P-16. Este vorba despre geoda din partea stângă a fotografiei. Pe mine nu mă pasionează, dar am și eu în casă una, pentru că am și am și o soție pasionată, care iubește „pietrele” ca @Irinad, parcă ar surori.

Înainte să scriu acest ecou, m-am dus și am măsurat-o. Are 67 cm. înălțime și la bază are 30 cm. În interior are un fel de scorbură în care sunt cristale cu laturi perfect lustruite, de natură. Este frumos să o privești, dar greu să o îngrijești. Depășete 20 kg. și când aspirăm covorul, (adică eu, care sunt șeful aspiratorului în casă) am probleme să o mut.

Stați că nu este tot. Periodic, trebuie ținută în apă de mare, nu știți voi cîți zeci de litri de apă de mare aduc de la Mamaia. Are o valoare și am scris public că o avem dar nu-mi fac griji cu hoții. Este prea grea să o fure.

Noapte bună doamnă Augustus.

diacrys*
[08.11.17 08:26:13]
»

@mishu: Mulțumesc pentru tratarea acestui subiect. Sunt foarte atașată de temă ("crys" din username-ul meu vine de la "crystal") și nu cred că voi ajunge curând în acest muzeu minunat, așa că mă bucur că l-am vizitat virtual

mishuAUTOR REVIEW
[08.11.17 08:45:55]
»

@liviu49: Am citit aseara ecoul insa nu aveam timp de raspuns si asa ca o iau acum metodic. Scazand cazarile si crasmele, caut pe net zona in care merg, mai caut si aici pe AFA pareri, insa de foarte mare ajutor mi-a fost TTR din februarie, de unde am venit acasa cu 2 sau 3 sacose cu materiale despre Romania. Fiecare zona avea suficient de multe de spus incat am gasit informatii chiar mai interesante decat pe net asa incat va sfatuiesc pe toti sa faceti efortul de a merge la TTR (cred ca cel din februarie e mai documentat) si o sa gasiti astfel o multime de idei pentru tara noastra.

Multumesc foarte frumos inca o data pentru tot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[08.11.17 08:49:06]
»

@Zoazore: Eu am o idee, daca mai merg ai mei in cantonament la Baia Mare sa te ia si pe tine, cantonamentul tine 4 zile, astfel incat te lasa la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare si te recupereaza la plecare si cred ca asa ai parcurge totul asa cum iti doresti. Muzeul este atat de bine documentat si are atatea exponate atat de frumoase, ca mama mea, care este o persoana pe care cu greu o impresionezi facea numai wow, ce frumos, ce spectaculos.

Cand intalnesti lucruri familiar e cu atat mai placut.

O zi frumoasa sa ai.

mishuAUTOR REVIEW
[08.11.17 08:53:35]
»

@Mihai18: Si acest ecou l-am citit aseara insa la fel nu am avut timp de raspuns. In primul rand multumesc pentru vizita si vot dar si pentru celelalte felicitari.

Cat despre geoda, in momentul urmator mi-am imaginat-o cum sta ea frumos in casa si cred ca este un lucru cu care va puteti mandri cu adevarat. Ma bucur si ca am aflat astfel cum se ingrijesc aceste pietre, astfel incat daca voi ajunge si eu in posesia vreuneia voi sti.

Cat despre statutul de "Mop Manager", gradul acesta il are si sotul meu si-si indeplineste sarcinile cu simt de raspundere, altfel Doamna General (mama) il sanctioneaza .

O zi frumoasa in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[08.11.17 08:55:45]
»

@diacrys: Multumesc pentru vizita si aprecieri, cat despre vizitarea acestor muzee nu se stie niciodata, important este sa ne dorim. O zi frumoasa.

Zoazore
[08.11.17 09:07:53]
»

@mishu: Nu-mi da idei! Mie-mi surade ideea asta! Ma pot lasa si-n drum, la Cheia! Nu ma supar!

mishuAUTOR REVIEW
[08.11.17 20:12:00]
»

@Zoazore: OK, marcat

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diacrys*, ioan marinescu, liviu49, Lucien, Mihai18, mishu, Mitica49, nrs, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul 'Flori de Mină':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09463095664978 sec
    ecranul dvs: 1 x 1