ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tg-Jiu
ÎNSCRIS: 03.06.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Mausoleul de la Mateias - cinste si onoare celor care au luptat acolo

TIPĂREȘTE

Dupa vizitarea castrului roman de la Jidova, am pornit la drum spre culoarul Rucar-Bran, pentru a ajunge la urmatorul obiectiv turistic. La 11 Km. de Campulung, imediat dupa fabrica de ciment, pe partea dreapta, se afla o impunatoare constructie dedicata eroilor care au luptat in primul Razboi Mondial si anume Mausoleul de la Mateias.

Mausoleul a fost ridicat intre anii 1928-1935.

Dupa ce am oprit in parcare si am admirat impunatoarea constructie, am urcat cele aproximativ 60 trepte, am ajuns pe o terasa unde se afla cele doua sali muzeale.

Dupa achitarea biletelor (3 lei de persoana, fie adulti, fie copii) am fost poftiti sa intram in sala din dreapta, am fost asezati in fata unei impletituri de nuiele, s-a stins lumina si a inceput bombardamentul. In fata noastra erau soldati (manechine) in transee, cu tot felul de arme, purtand uniforme specifice. Luminile si efectele sonore sporeau efectul vizual, dand senzatia de realitate.

Cele 5 minute cat a durat spectacolul, toti am stat nemiscati si foarte incantati de spectacolul oferit. La final a rasunat cantecul triunfator de lupta. Pentru copii este cel mai bun mod de a lua contact cu istoria noastra si de a invata lucruri care altfel li se par neinteresante. (Dupa ce am plecat de acolo au povestit mult timp ce au vazut).

Apoi am vizitat si ce-a de-a doua sala in care sunt expuse medalii, arme, tablouri cu cei care au condus luptele si imagini de pe front; precum si uniforme de razboi.

Am continuat sa urcam si am admirat si basorelieful care are 16 m. lungime.

Urcusul nostru s-a terminat la capatul celor 137 de trepte (fiul meu cel mic a tinut mortis sa le numere pe toate) unde se afla capela construita pe doua niveluri.

In prima incapere sunt multe desene din mozaic, iar unde se ajunge coborand pe o scara, in a doua sunt adapostite intr-o cripta osemintele celor cazuti la datorie, iar numele lor este trecut pe tablele comemorative ce acopera peretii.

Istoria a scris o pagina frumoasa in acest loc "PE AICI NU SE TRECE! "


[fb]
---
Trimis de DanTal74 in 25.10.14 18:56:30
Validat / Publicat: 25.10.14 20:47:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL.

VIZUALIZĂRI: 2062 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanTal74); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mausoleul de la Mateias
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.10.14 23:01:26]
»

@DanTal74 - Când am fost noi, în vară, ordinea de vizitare era inversă. Mai întâi se intra în sala din stânga, cea cu documente, uniforme şi efecte de luptă, apoi se trecea - prin culoarul interior - în sala obscură, cu diorama care crează impresia unui real câmp de bătălie.

Din păcate nu am avut parte de cele 5 minute de spectacol de luptă şi nici de cântecul de triumf de la final. O fi fost adăugat de curând sau pur şi simplu atunci când am fost noi (la sfârşitul lunii iulie) responsabilul cu această problemă era plecat în concediu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
lili_ana_vel
[05.03.15 14:55:41]
»

La inceputul lui septembrie 2014 am planificat un WE la Campulung si am cautat ce altceva as putea vizita in zona. Asa am aflat (spre surpriza si rusinea mea) de acest mausoleu. Grandoarea din pozele de pe net mi-a taiat rasuflarea. Tin sa va spun ca si la fata locului mi s-a intamplat la fel.

Mi s-a parut extrem de mica taxa de intrare (poate ca nu ai ce vizita foarte mult la interior, dar mi se pare un monument care merita mai mult). Cand am fost noi era si o echipa de filmare de la un post local TV. Am asistat si la spectacolul video/audio. Incepe cu imagini mioritice de pe dealurile muscelene, pe o muzica specifica (sper sa nu gresesc, dar cred ca era Doina lui Gh. Zamfir), apoi brusc incepe bombardamentul, cu zgomotul si imaginile specifice.

Cei ce vindeau bilete - doi domni - ne-au fost minighizi, spunandu-ne cate ceva despre monument. La observatia noastra ca monumentul nu este semnalizat in nici un fel (noi venisem dinspre Targoviste si dupa Holcim facusem dreapta la giratoriu, spre Moeciu), ne-au spus ca s-au facut incercari de a se obtine indicatoare, dar a fost zadarnic. Si, daca atunci cand vii dinspre vest il vezi si poti opri in parcare, daca vii dinspre Bran treci linistit inainte si habar nu ai ce ai ratat.

Mi se pare o mare pierdere sa fii in zona si sa nu il vizitezi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, lili_ana_vel
Alte impresii din această RUBRICĂMausoleul de la Valea Mare - Mateiaş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058651924133301 sec
    ecranul dvs: 1 x 1