ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.06.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Pasărea, vatră de pietate a ortodoxismului

TIPĂREȘTE

Mănăstirea Pasărea (click aici) se află în apropierea Bucureştiului, la est, dincolo de oraşul Pantelimon.

Se ajunge foarte uşor, de exemplu, de la Piaţa Universităţii, pe Calea Moşilor, apoi pe Bd. Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon, cu ieşire pe DN3, spre Fundulea. După intersecţia cu şoseaua de centură, se mai merge vreo 2 km şi se face un drum la stânga (este indicator), spre Cozieni. După încă vreo 2 km se ajunge la mănăstire, trecând printr-o pădure, peste un lac (proprietate privată!) şi prin sat. Când am fost eu, drumul era în stare bună (aproape) peste tot.

Pasărea, numită astfel de la pârâul ce curge în apropiere, este o mănăstire de maici, înfiinţată în 1813. Câţiva ani mai târziu, stareţul mănăstirii Cernica (click aici) a construit aici o biserică din zid, în locul celei din lemn, precum şi paraclisul din cimitir. Din păcate, biserica mare s-a dărâmat la cutremurul din 1838, dar în locul ei a fost ridicată, tot prin efortul stareţului Calinic al mănăstirii Cernica o altă biserică, cea care dăinuie şi acum. Foarte frumoase sunt picturile din interior, care au fost executate în stil neobizantin probabil de călugării de la şcoala de pictură a mănăstirii Cernica.

Ca şi mănăstirea Cernica, mănăstirea Pasărea a fost renovată în anii '60 prin grija patriarhului Iustinian, lucru deosebit, având în vedere că acest lucru se întâmpla în plină perioadă comunistă. Mărturie acestui fapt stă placa de marmură de la intrare, pe care este inscripţionată "povestea" renovării mănăstirii.

Aici turnul-clopotniţă domină prin înălţima sa (25 m) întreaga zonă. În turn se află trei clopote, din care două, turnate în 1919, le-au înlocuit pe cele luate de nemţi, în timpul ocupaţiei.

Odată intrat în incinta mănăstirii, te surprinde aspectul chiliilor, care nu arată nicidecum ca cele de pe la alte mănăstiri ci au aspectul unor case obişnuite, de la ţară. Sunt 67 astfel de case, unele jucând rolul de chilii, altele adăpostind atelierele de croitorie, de pictură, de cizelură, căminul de bătrâni, dar toate frumos îngrijite, cu flori la ferestre şi în grădiniţa din faţă, astfel că dacă nu ai şti unde te afli, te-ai putea crede pe uliţa unui sat de câmpie.

În vechea clădire a trapezei, în două săli, a fost organizat muzeul mănăstirii, care adăposteşte icoane, cărţi vechi, veşminte, diferite obiecte de cult de valoare artistică deosebită.

În prima sală se găsesc icoane pictate pe lemn, pânză, sau sticlă, icoane ferecate în argint, obiecte liturgice, cărţi de cult, manuscrise de cântări bisericeşti, tablouri istorice, ceramică, obiecte de artă şi mulaje de gips ale sculptorului Gheorghe Anghel (click aici), care a locuit aici în ultima parte a vieţii sale.

Sculptorul este înmormântat în cimitirul mănăstirii alături de alte "nume" mai mult sau mai puţin cunoscute. Unele monumente funerare sunt creaţia sa, iar altele a lui Carol Storck (click aici).

La exterior, biserica nu te impresionează decât prin înălţime (aproape 40 m), având doar puţine decoraţiuni. În schimb în interior, pictura, refăcută nu de mult timp, prin anii '80 pare-mi-se, te lasă fără cuvinte, iar iconostasul este unul deosebit: sobru, dar în acelaşi timp foarte migălos lucrat.

Arhitectura mi s-a părut destul de asemănătoare cu cea a bisericii mănăstirii Cernica, ceea ce nu e deloc de mirare, având în vedere că ele sunt construite prin grija aceluiaşi Sfânt Ierarh Calinic de la Cernica.

Eu am ajuns la mănăstirea Pasărea după ce, cu câteva zile înainte, vizitasem mănăstirea Cernica şi la întoarcere am văzut indicatorul spre mănăstirea Pasărea. Am reţinut şi la scurt timp, revenit în Capitală cu treburi, mi-am făcut timp să vizitez şi această frumoasă mănăstire. Dar pentru cine doreşte, recomandarea mea este să le viziteze pe amândouă în aceeaşi zi, este un program numai bun pentru un sfârşit de săptămână. Deci, călătorie plăcută şi vreme frumoasă!


[fb]
---
Trimis de Costi in 09.06.10 22:46:05
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3494 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea la mănăstirea Pasărea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

piti
[09.06.10 23:18:39]
»

Ce este un atelier de cizelura? Banuiesc dar nu sunt sigur.

Legat de intrebarea de pe mesaj privat, nu-ti fa nici un fel de problema.

acapulco
[10.06.10 00:30:50]
»

Prelucrarea metalul = metaloplastie sau cizelura

Sper ca nu se suparat @costi ca am raspuns eu la intrebarea ta @piti

Iar la Dex scrie:

CIZELÁ, cizelez, vb. I. 1. Tranz. A prelucra. a finisa sau a ornamenta cu dalta, cu ciocanul etc. diferite obiecte (de metal) pentru a le da forma sau aspectul dorit. 2. Tranz. Fig. A aduce îmbunătățiri (de stil, de exprimare) unei lucrări (literare, științifice) ; a ciopli. 3. Tranz. și refl. Fig. A face să capete sau a căpăta deprinderi civilizate, cultură etc. – Din fr. ciseler.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[10.06.10 08:39:13]
»

@piti

În completarea celor spuse de acapulco, pot să adaug faptul că, în atelierul de cizelură, măicuţele fac acele icoane ferecate în argint. Este o muncă migăloasă, care cere mult timp şi multă atenţie. Şi, bineînţeles, talent.

Vezi că ţi-am mai trimis încă un mesaj, cu un link de unde să descarci pozele de la Suceviţa.

@acapulco

Evident că nu m-am supărat, dimpotrivă, mulţumesc pentru sprijin.

Aş mai putea spune că termenul vine la origine din latină, de la caedere = a tăia, de unde cisellum şi apoi, în franceză ciseler şi ciseau(x) = foarfecă, foarfece

CostiAUTOR REVIEW
[10.06.10 11:16:03]
»

Rog WM să ataşeze la review melodia de la următoarea adresă:

http://www.trilulilu.ro/sasukita/ea98671a9cadc3

Mulţumesc!

webmasterXY*
[10.06.10 21:08:32]
»

s-a adaugat melodia propusa de autor.

ancamariagadea*
[10.06.10 21:51:44]
»

Minunate impresii, minunat colt de lume! Este un loc cu o incarcatura spirituala aparte pentru mine. Pe vremea cand stateam in capitala era locul meu de suflet, unde puteam intr-adevar sa vorbesc cu Dumnezeu si sa gasesc calea spre echilibru.

Drumul despre care spui este practicabil de anul trecut. Inainte nu se putea merge pe acolo cu masina, se tinea drumul inainte pana la Branesti si acolo se facea stanga, mergandu-se pe un drum jumatate asfaltat, jumatate de pamant (drum practicabil si in prezent).

Se spune ca numele ii vine de la stolurile de pasari care vietuiau pe lac si in padurea din apropiere, dar exista si multe alte legende.

Din curtea manastirii, exista o straduta in panta, pe dreapta, care coboara pana la malul lacului, unde se poate trece lacul pe un podet din metal catre Branesti. Aici se afla si un mic loc de reculegere si rugaciune, o troita acoperita. Ati ajuns acolo?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[10.06.10 23:17:07]
»

@ancamariagadea

Uite că aflu lucruri noi. Nu am ajuns până la troiţa de care spui, dar am reţinut şi data viitoare vom merge şi acolo.

Mulţumesc, Anca!

webmasterX
[19.01.21 13:36:25]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Pasărea [Pasărea]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: [Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
acapulco, Costi, piti
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Pasărea [Pasărea]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075486183166504 sec
    ecranul dvs: 1 x 1