ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Pasărea – căsuțele monahale de lângă Capitală

TIPĂREȘTE

O duminică cu vreme frumoasă și temperaturi tocmai potrivite pentru plimbare ne-a îndreptat spre un loc liniștit, relaxant, plin de flori. Am făcut mai întâi o escală la restaurantul Cuptorul cu Lemne (vezi impresii) unde am gustat o pizza calzone delicioasă în aceeași atmosferă prietenoasă, înveselită de caricaturile de pe pereți.

Stabilisem să ieșim undeva în împrejurimile Bucureștiului, astfel că după masă am pornit spre Mănăstirea Pasărea, situată la circa 11 km distanță de ieșirea din București pe șoseaua Pantelimon. Se urmează cursul DN 3, apoi chiar în dreptul indicatorului rutier care semnalează ieșirea din localitatea Pantelimon virați stânga pe DJ 301B spre Cozieni. Ajunși în acest ultim sat avem indicator spre ansamblul monahal, chiar în dreptul fostului conac Podgoreanu (vezi impresii) – aflat acum într-un amplu proces de transformare, virăm ușor dreapta și în 500 m ajungem la destinație. Dacă nu e aglomerat puteți parca gratuit pe marginea șoselei înafara intrării în incinta monastică, dar găsiți și parcare contracost (2 lei) într-un spațiu nu foarte mare situat după poarta de acces.

Mănăstirea Pasărea e așezată într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului Balta Pustnicu (Lacul Pasărea), lângă Pădurea Pustnicu, rămășiță a vestiților Codrii ai Vlăsiei. Istoricul Nicolae Iorga descrie în linii generale așezarea monahală de la Pasărea, așa cum a perceput-o la începutul veacului al XX-lea: … mănăstirea se vede răsărind din pădurea nouă, cu turnurile ei roșii, verzi, albăstrii-sure. E o zidire de tot nouă, întemeiată de evlavioși călugări de la Cernica, în zilele de strălucire ale marii mănăstiri vecine. Nu e nimic frumos în stil, dar cuprinsul e larg supt boltirile înalte, și icoane strălucitoare de argint nou, sămănate cu pietre scumpe, se văd în toate părțile.

Denumirea lăcașului monastic se pare că provine din preluarea hidronimului „Pasărea”, nume purtat de cursul de apă care străbate localitățile din zonă. Dar există și o variantă populară, prin preluarea unui semn prevestitor: o pasăre îi semnalează unui arhimandritului Timotei de la Cernica drumul și locul unde să construiască biserica.

Dacă la începutul veacului al XIX-lea când se ridică prima biserică de lemn și 14 chilii din nuiele și lut erau doar câteva călugărițe, peste 25 de ani deja numărul ajunsese la 74 de călugărițe și 54 de ucenice, număr care se dublează până la 1864, anul secularizării averilor gospodărești.

Biserica cu hramul „Sf. Treime” a fost ctitorită de Sf. Calinic de la Cernica în anii 1846-1847 și reprezintă nucleul în jurul căruia s-a format satul mănăstiresc de la Pasărea. Pe sub ancadramentul de piatră al ușii și pisania cu litere chirilice pătrundem în biserică, un spațiu sacru de mari dimensiuni, cu un frumos iconostas și icoane îmbrăcate în argint. Pictura în frescă datează din epoca ctitoririi, fiind probabil rezultatul muncii unor meșteri zugravi athoniți, ajutați de ucenici de la școala de la Cernica.

În spatele bisericii mari se află biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1834), cu rol de capelă în cimitirul ce o înconjoară. Aici vedem o serie de monumente funerare deosebite aparținând unor oameni cunoscuți (sculptor Gheorghe Anghel, senatorul Nicolae J. Cămărășescu, colonel Petre Macca – bustul de bronz este realizat de Rafaello Romanelli/ nu știu dacă mai e originalul având în vedere că în 2011 dispăruse: simpara.ro/Morm%C3%A2ntul ... i-Macca-371.htm și a reapărut în 2014).

Am intrat preț de vreo 15 minute în Muzeul Mănăstirii Pasărea, 2 săli cu exponate aranjate în vechea trapeză de la 1827. Am plătit un bilet în valoare de 2 lei, primind în schimb tichetul și o ilustrată. Fotografiatul e interzis în muzeu. Având o vechime de peste 50 de ani colecția muzeală reunește icoane și cărți religioase (unele chiar din secolul al XVII-lea), obiecte liturgice, veșminte religioase, dar și costume populare. Am văzut și ceramică, argintărie, tablouri, opere de artă ale sculptorului Gheorghe Anghel, tipărituri ferecate în metal și broderii. O adevărată întoarcere în timp, prin cultură, artă și religie. De altfel, la Mănăstirea Pasărea a funcționat din a doua jumătate a veacului al XIX-lea o școală primară, măicuțele au îngrijit copii orfani, bătrâni neputincioși și bolnavi.

A urmat plimbarea pe aleile acestui „sat”, prin fața celor peste 50 de case cu grădiniță în față, admirând cu nesaț multitudinea de flori. Pe lângă „ulițele” principale există și câteva pasaje înguste, pe lângă grădinile și casele călugărițelor care fac legătura între diferite puncte ale incintei monahale. Ne bucurăm de soare, vegetație abundentă și cromatica multicoloră a florilor, totul pe un fond binevenit de liniște. Pe o asemenea alee coborâm spre lac și pasarela metalică care traversează luciul apei spre câțiva stejari bătrâni.

Ne-am întors spre București cu o stare de spirit bună, integrându-ne în „trepidațiile” marelui oraș. Drumul spre casă nu seamănă deloccu tabloul zonei de la marginea Bucureștiului așternut de Nicolae Iorga în scrierile sale: Și, pe șoseaua care nu se liniștește, trec spre București olteni cu coșurile pline de struguri, băietani obosiți, moșnegi ce pipăie calea cu toiegele, căruțe de măcelari care duc porci zvârliți pe scânduri și vite ale căror gâturi atârnă, harabale cu viței, velocipediști cari se opresc la restaurantele cu câte două rânduri din margenea șoselei, trăsuri de piață întorcându-se grăbit, cu oarecare frică, printre toată această mulțime de țigani, de sârbi (adecă bulgari) și de orășeni rău nărăviți.

O plimbare relaxantă care a durat aproape două ore ne-a reîncărcat bateriile pentru încă o săptămână de stres cotidian. Vă recomand să vizitați această oază spirituală situată atât de aproape de Capitală, să vă bucurați de Natură și Cer.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 30.05.19 09:05:38
Validat / Publicat: 30.05.19 09:32:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1000 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Magazinul bisericesc situat înainte de a trece pe sub turnul-clopotniță.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[30.05.19 18:21:21]
»

M-am înfiorat de cât vandalism poate fi în stare românul nostru. Monumentul colonelului Macca nu era în câmp. Era într-un loc totuși locuit. Și faptul că s-a distrus în etape, oare chiar nimeni nu a văzut, nu a auzit, nu a știut? România, la scară micro... nu în Ferentari, ci într-o Mănăstire. Ce monument de valoare! Revoltător!

La Mănăstirea Pasărea a fost lucrat și bustul marelui nostru poet Mihai Eminescu, cel expus în fața Ateneului din București. Gh. Anghel l-a finalizat cu un an înainte de a se prăpădi.

Și în Ploiești a existat un bust lucrat de Romanelli și tot într-un cimitir și nu mai există.

webmasterX
[19.01.21 13:34:18]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Pasărea [Pasărea]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: [Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi]

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.05.21 11:55:29]
»

@All: Weekendul trecut am ajuns din nou în sătucul mănăstiresc de la Pasărea, imediat după încheierea slujbei. Foarte aglomerat, cele două parcări, interioară și în dreapta intrării (2 lei), erau pline ochi de autoturisme. Pentru mai multă liniște vă recomand să ajungeți mai târziu după-amiază. Natura în straie de primăvară ne-a încântat, oglinda lacului și verdele pădurii ne-a relaxat. Se poate pescui - 60 lei/zi pare-mi-se.

Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Pasărea [Pasărea]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.16193699836731 sec
    ecranul dvs: 1 x 1