GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu prea stiu cu ce sa incep... asta desi la Pasarea am fost de nenumarate ori pana acum... asta pentru ca se afla la o aruncatura de bata de locuinta noastra.
Voi incepe totusi cu inceputul, legenda spune ca in anul 1813, la rugamintea a 3 maicute de a le construii si lor un schit in apropiere, staretul manastirii Cernica, Timotei a plecat impreuna cu acestea sa caute un loc potrivit pentru inaltarea schitului. Pe tot parcursul drumului de la plecarea din Cernica, calatorii au fost insotiti de o pasare, care zbura inaintea lor din pom in pom, In acele vremuri, codrii care inconjurau Bucurestiul erau deosebit de intinsi, si tot cautand un loc potrivit, au ajuns pe malul unui lac, unde se afla un stejar urias. Oprindu-se pe crengile acelui stejar, pasarea a inceput sa cante foarte duios, atragand atentia celor ce cautau locul pentru schit. Vazand aceasta si consideran-do un semn divin, staretul Timotei a hotarat ca acela sa fie locul pe care sa fie amplasat viitorul schit.
De a lungul timpului, istoria manastiri Pasarea sa impletit cu cea a Manastirii Cernica, in totdeauna, maicutele de la Pasarea gasind un sprijin in influenta manastire de la Cernica.
Venind dinspre Bucuresti, cei mai multi vizitatori aleg drumul prin localitatea Cozieni, intrucat se poate ajunge cu masina in parcarea manastirii... daca intradevar doresti sa vezi, sa simti, sa te umplii de frumusetea manastirii, ar trebuii ales drumul prin Branesti... dimineata de florii, 2010... pornim de acasa catre manastire pentru slujba de inviere... noi locuim in Branesti si drumul il facem in cateva minute, iesiti din satul pasarea, facem stanga la iesire, si intram pe pamanturile manastirii... drumul te duce inainte, pe malul lacului Pasarea... pasarelele umplu vazduhul si ma gandesc, ce aproape locuim de o asemenea minunatie, ce norocosi suntem ca ne-am nascut in aceste locuri... trezit din gand, rasarind parca dintre ape, mi-se infatisaza in toata splendoarea sfanta manastire, de unde ne aflam pare asezata pe o insula din povesti, scaldata in razele soarelui... Ajunsi pe malul lacului parcam masina, si ne pregatim sa trecem lacul catre manastire, trecerea se realizeaza pe un pod metalic, pod pe care noi il numim " Puntea Linistita'... un excelent loc de reculegere, unde ajung de multe ori pentru a admira peisajul si a savura linistea din jur.
Trecem pe celalalt mal si ajungem in incinta manastirii, aici spre deosebire de multe manastiri Romanesti, nu exista ziduri de aparare, decat un gard imprejmuitor obisnuit, care contribuie la intregierea impresiei, ca te afli intr-un loc binecuvantat de dumnezeu si venerat de oameni.
La Pasarea sunt acasa, sentimentul asta il am de mult, si probabil ca este unul firesc avand in vedere multitudinea de vizite pe care am facut-o aici, dar mai ales sunt acasa pentru ca aici suntem primiti ca acasa, cu bucurie de fiecare data.
Ansamblul monahal este alcatuit din Biserica manastirii cu hramul Sfanta Treime, portalul de intrare si turnul clopotnitei, situate la intrarea dinspre Cozieni, in rest intregul asezamant este populat de chiliile pentru maicute, individuale sau comune, aici amintesc constructia realizata in ultimul an si care adaposteste si seminarul theologic. Tot in cadrul constructiilor anexe se gaseste si un muzeu, unde sunt expuse manuscrise si icoane vechi.
Cimitirul manastrii adaposteste in primul rand mormintele multelor maicute care au slujit domnului in cadrul manastirii, ale fostelor starete ale manastiri Pasarea dar printre altele si mormantul sculptorului Gheorghe Anghel, cel care a realizat bustul marelui poet Mihai Eminsescu expus astazi in parcul Ateneului Roman. Tot aici isi doarme somnul de veci si apriga revolutionara pasoptista Ana Ipatescu, al carei mormant din pacate nu este cunoscut cu exactitate, un fragment din monumetul funera gasit in cadrul cimitirului atestand prezenta ramasitelor pamantesi ale Anei aici.
La fiecare mare sarbatoare religioasa la Pasarea vin multime de oameni, din Bucuresti si zonele limitrofe, mu; ti dintre ei din fericire venind aici nu in vizita ci, asa cum am mai spus-o si in ceea ce priveste pe sora mai mare a manastiri, Manastirea Cernica, pentru reculegere, pentru sfaturile pe care le primesc de la maicute, pentru impacare cu dumnezeu.
Inchei acest rewiew adresandu-va invitatia, de a trece pragul Manastirii Pasarea, veti gasi aici nu numai un monumet al ortodoxiei noastre, ci o adevarata casa, a domnului in primul rand, dar unde orice om este bine primit, cu atat mai mult cu cat sarbatorile Pascale bat la usa.
Trimis de zambarescu in 01.04.12 16:04:12
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zambarescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.47632101 N, 26.30872812 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zambarescu: Esti foarte grabit! Scrii mult si fara sa te verifici. Iata ce ai afirmat:
”... dimineata de florii, 2010... pornim de acasa catre manastire pentru slujba de inviere... noi locuim in Branesti si drumul il facem in cateva minute…
Daca locuiesti atat de aproape incat drumul il faci in cateva minute, cum de pleci de acasa in dimineata de Florii pentru slujba de Inviere? Stii ca de la Florii si pana la Inviere este o saptamana?
Pe AFA nu ne straduim sa scriem neaparat mult. Incercam sa scriem corect ca forma si fond, punem accent pe informarea turistica si ne straduim sa ilustram cele scrise prin imagini. Tu nu ai atasat nicio fotografie desi ne-ai plimbat pe la manastirile din jumatate de Romanie.
@iulianic:
...
Daca ai putea sa vezi barna...
Nu este evident ca nu aveam cum sa plec dimineata pentru slujba de inviere? Daca nu stiai, slujba de inviere se oficiaza nopatea...
Ma bucur pentru faptul ca esti asa vigilent, dar consider ca nu dezinformeaza pe nimeni mica mea gresala.
In ceea ce priveste fotografiile am spus si in cadrul altor postari ale mele ca am o problema cu hardul unde le am salvate, sper ca aceasta saptamana sa pot rezolva aceasta problema si sa pot adauga fotografii tuturoro rewiew-rilor mele, asta ca un ultim efort benevol in a impartasi si cu alte persoane impresiile mele, dupa care voi considera potrivit sa ma retrogradez automat la pozitia mea de simplu vizitator al acestui site, a carui comunitate este una FOARTE STRANSA SI UNITA, ATAT DE UNITA IN CAT APARITIA UNUI INTRUS DERANJAZA
Din toate ecourile tale la postarile mele, culminand cu acesta reise clar ca nu sunt dorit aici, asa ca voi face un bine comun si voi disparea din scena.
Si inca ceva asta pentru cultura me agenerala... e ceva personal sau nu?
@zambarescu: Nu trebuie sa intelegi ca este ceva personal. Este doar dorinta noastra de a primi informatii corecte, pertinente si la obiect. Desigur, poate ca cineva nou, inca nefamiliarizat cu AFA si regulamentul sau, sa creada ca un "intrus" deranjeaza. Nu deranjeaza de loc, ci bucura pentru ca este elementul de noutate. Asteptam de la el ceva de calitate si de multe ori am apreciat originalitatea unui membru nou. Impresiile lui de calatorie au fost primite cu interes, apreciate si incurajate. Ai uitat cat te-am laudat la inceput? Nu pot insa trece cu vederea erorile de continut sau de exprimare.
Reciteste si verifica intotdeauna ceea ce vrei sa ne supui atentiei, iar impresiile tale vor fi apreciate pe masura!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Pasărea [Pasărea]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 O Vizită Plăcută la Mănăstirea Pasărea — scris în 29.01.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Mănăstirea Pasărea - un loc legendar — scris în 19.01.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Mănăstirea Pasărea – căsuțele monahale de lângă Capitală — scris în 30.05.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2011 Manastirea Pasarea – unde linistea e suverana — scris în 20.04.11 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Manastirea Pasarea — scris în 02.10.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2010 Mănăstirea Pasărea, vatră de pietate a ortodoxismului — scris în 09.06.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ