GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Pantocrator – un complex monastic cu influențe grecești
În preajma „pădurii de nepătruns/nebună” care acoperea meleagurile sudice ale Câmpiei Române, Teleormanul de azi ( telli/deli orman - în limba cumanilor, apoi în turcă) s-au înființat în ultimele decenii mai multe mănăstiri. Județul Teleorman nu se poate mândri cu prea multe ansambluri mănăstirești seculare întrucât condiția geopolitică a acestor teritorii a stat mereu sub semnul incertitudinii. Singurele vestigii monahale teleormănene mai vechi, despre care a scris @Safta Radu, sunt Mănăstirea Plăviceni (vezi impresii) și Mănăstirea Coșoteni (vezi impresii).
Lângă Drăgănești-Vlașca se găsește un trup de pădure numit Pădurea Grozea, după numele haiducului Nicolae Grozea care a „activat” și prin această zonă ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Grozea. În Primul Război Mondial pe teritoriul județului Teleorman au avut loc lupte sângeroase, de exemplu la Prunaru (vezi impresii), Șoimu, Ulmuleț, Roșiorii de Vede și nu în ultimul rând la Drăgănești Vlașca. În 1916 în această ultimă localitate s-a ridicat un spital pentru răniții din luptele desfășurate în acel areal. Ulterior spitalul a funcționat drept spital comunal până prin anii ' 70 ai secolului trecut, după care totul pică în paragină.
În 2011 se înființează pe terenul fostului spital Mănăstirea Pantocrator, un an mai târziu fiind ridicată o mică biserică și o casă pentru oamenii obștei. Paraclisul închinat „Sfintei Maria Magdalena” a fost sfințit în 2014. Treptat complexul mănăstiresc s-a îmbogățit cu noi clădiri destinate cultului și vieții de obște, ajutorul unor mireni fiind substanțial.
Vizita la mănăstire. În centrul localității, circulând pe DN 6, ne încadrăm pe DJ 503 ce duce la Videle, și după 1,2 km ajungem în fața mănăstirii. Pe o parte și pe alta a șoselei se poate parca autoturismul, precum și în curtea interioară, pietruită. Accesul în mănăstire se face printr-o poartă gen „castel” , cu turnuri rotunde.
Întreg complexul monahal poartă amprenta stilului religios grecesc și te simți uimit de ceea ce s-a putut construi într-o zonă destul de aridă, din multe puncte de vedere. În curte totul e verde, bine îngrijit, domnește curățenia. Din câteva boxe se aud ușor rugăciuni și cântări bisericești. Toate construcțiile atrag vizual prin roșul/cărămiziul utilizat, cărămida aparentă „îmbrăcând” multe clădiri.
Ne îndreptăm prima dată spre biserica mare cu hramul Sf. Evanghelist Ioan și a Sfintelor Femei Mironosițe, lângă care se înalță maiestuos un turn clopotniță. Pridvorul este împodobit cu mozaicuri, încă e în lucru. Pătrundem în interior și suntem cuprinși de admirație: un spațiu strălucitor, luminos, scăldat într-o cromatică vie, cu vitralii de mari dimensiuni, cu icoane valoroase și o pictură reușită. De dimensiuni foarte mari la interior, nebănuite din exterior, biserica este climatizată integral. Marmura albă cu care e pardosită accentuează lumina din interior.
După câteva momente de reculegere și admirat interiorul bisericii am ieșit din nou în curte pentru a vedea și restul ansamblului mănăstiresc. Stăreția, arhondaricul, biblioteca, altarul de vară, biserica-paraclis cu hramul „Sfânta Mironosiță Maria Magdalena” , pangarul, clopotnița – toate aceste clădiri cu influențe grecești (stil arhitectural, elemente decorative – coloane, amfore de mari dimensiuni, troițe grecești) creează o imagine deosebită. Auzim un fel de țipete ascuțite – sunt niște papagali imenși adăpostiți într-o cușcă sub coloanele unui pridvor.
O frescă ne indică culoarul dintre clădiri pe unde se ajunge la câmpul de lavandă, cultivarea acestei plante fiind una din activitățile ce se desfășoară în mănăstire. În pangarul mănăstirii veți găsi felurite produse obținute din lavandă.
Curtea plină de vegetație, arbuști și flori îți aduce liniște și relaxare. Un popas scurt la această mănăstire teleormăneană vă poate aduce acea „încărcare de baterii” de care avem nevoie din când în când.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 21.08.23 15:09:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALEXANDRIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.10995312 N, 25.59106699 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Mănăstirea Pantocrator [Drăgănești-Vlașca], ALEXANDRIA" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmasterX: Poziționarea este ok. Mulțumesc!
Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca a devenit un centru religios important în sudul României. Numai în ultimul an au avut loc slujbe bisericești cu participarea a mii de pelerini, prilejuite de hramurile mănăstirii și aducerea unor sfinte moaște, cu precădere din Grecia.
Ansamblul mănăstiresc are o arhitectură deosebită, o biserică mare și o curte plină de flori și vegetație.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Pantocrator, o mănăstire unicat în România — scris în 17.02.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Pantocrator — scris în 17.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ