GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Ghighiu – popasul prahovean al pelerinilor
Lângă orașul Ploiești se află un ansamblu mănăstiresc căutat de mulți pelerini pentru forța spirituală a unei icoane reprezentând pe Maica Domnului – Siriaca – este vorba despre Mănăstirea Ghighiu. Fiind cumva amplasată la margine de drum principal, în calea călătorilor spre munte sau Moldova mănăstirea prahoveană e un punct de oprire important. Am fost și eu de vreo trei ori la Ghighiu, popasuri generate de incursiuni către alte obiective din zonă.
Zi de weekend, jumătatea lunii octombrie, o toamnă caldă. Din DN 1 se desprinde la Bărcănești șoseaua DN 1A spre dreapta și în nici 2,5 km ajungem în fața complexului monahal, prevăzut cu o parcare generoasă. Suntem la doar 9-10 km depărtare de centrul municipiului Ploiești.
Vatra monahală este atestată documentar la începutul secolului al XVII-lea când un hrisov boieresc consemnează existența unei mănăstioare. Ctitoria de azi a apărut la începutul anilor 1800 pe moșia boierilor Râfoveni, biserica purtând hramul „Izvorul Tămăduirii” fiind ridicată și sfințită la 1866. După perioade de înflorire duhovnicească și materială au urmat zile de urgie și nenorociri, istoria e ciclică. Restaurată în anii '50 și îmbogățită cu noi acareturi după 1989, Mănăstirea Ghighiu de astăzi e populată de câteva zeci de măicuțe care îmbină rugăciunea cu munca.
Pătrundem în incinta sub formă de patrulater, având în centru biserica principală și clădiri lungi, albe, cu aspect brâncovenesc. O vegetație ornamentală bogată împânzește curtea, alături de trandafiri și mușcate. Am găsit biserica închisă, schelele de pe fațadă demonstrând o restaurare aflată în curs. Cu ocazia vizitelor anterioare am pătruns în biserica simplă, împărțită în mod clasic și care e împodobită cu o frumoasă pictură de Gheorghe Tattarescu.
Biserica „Izvorul Tămăduirii” de la Ghighiu este locul unde se află o icoană considerată un adevărat izvor de sănătate, noroc, fertilitate, alungătoare de rele. Este vorba despre Maica Domnului - Siriaca, o icoană adusă în 1958 din Siria de către Episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis. La 60 de ani de la sosirea icoanei la Mănăstirea Ghighiu, Sinodul BOR a aprobat înscrierea în calendarul ortodox începând cu anul 2019 a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Siriaca. În timpul lucrărilor de restaurare desfășurate în biserica mare, icoana este așezată în paraclisul mănăstirii.
M-am plimbat puțin prin curtea mănăstirii; zeci și zeci de persoane se perindă neîncetat în paraclis și prin curtea ansamblului monahal. În incintă vedem aghiazmatarul sub formă de foișor, cișmeaua și o construcție nouă, posibil un lumânărar. Privim câteva clipe și biserica mică cu hramul „Sf. Lazăr” și „Sf. Spiridon”, o ctitorie din 1833, refăcută de mai multe ori.
Pe acea latură a mănăstirii descoperim un spațiu care m-a surprins în mod plăcut: izvorul și parcul pentru copii. La vizitele anterioare nu am ajuns la acest izvor, semnalizat acum prin câteva săgeți – doar era normal ca hramul „Izvorul Tămăduirii” să aibă legătură cu firul de apă care izvorăște lângă mănăstire. M-am îndreptat curios spre o poartă de lemn de unde pornește aleea către izvor și spațiul de joacă și relaxare, nu înainte de a trece pe lângă câteva cuști cu păsări și păuni spre încântarea copiilor. Savantul Nicolae Iorga scria la 1904 într-un studiu dedicat bibliotecilor de la Ghighiu și Curtea de Argeș: În față e o curte de intrare, cu arbori bătrâni, înalți. În fund, unde curge limpede un „izvor al tămăduirii”, se înșiră pomii roditori și via se mlădie pe haragi.
Merg la pas circa 150 m pe o alee betonată, mărginită de bănci și coșuri de gunoi, pe sub o boltă de vegetație. În capăt întâlnesc o cruce de marmură dedicată monahului Agapie și ucenicilor săi, descoperitorii izvorului și întemeiatori ai schitului în anii 1800. Sub câteva sălcii plângătoare se află un foișor lung prevăzut cu mese; tufănele colorate înveselesc spațiul verde de lângă alee.
Un chioșc de lemn cu frumoase sculpturi religioase acoperă izvorul care curge neîncetat de sute de ani; apa cred că are ceva minerale în ea, se observă depuneri pe pietre. În jurul sursei de apă se află un loc de relaxare și un părculeț pentru copii. Un lac traversat de un pod metalic, o moară de vânt, un car cu boi, un chioșc care adăpostește o cruce veche de piatră, bănci, mese și alte amenajări decorative există în acest spațiu. Locul de joacă are multe elemente de lemn, colorate, chiar și un corp de corabie în care prichindeii pot experimenta postura de căpitan. După un timp m-am întors spre clădirile mănăstirii pe aleea care străbate livada și stupina
În final, pot spune că Mănăstirea Ghighiu, un ansamblu monahal „năpădit” de pelerini și vizitatori, a reușit să își păstreze aspectul de așezământ religios autentic, dar să aducă în viața duhovnicească și elemente noi, moderne. Mi-a plăcut mult ideea amenajării unui spațiu de relaxare și joacă, e un câștig pentru Mănăstirea Ghighiu. De data aceasta nu am mai observat firma muzeului mănăstiresc, poate acesta se află în restaurare sau relocare.
Dacă aveți drum prin preajma orașului Ploiești vă puteți opri 30 de minute la Mănăstirea Ghighiu, veți descoperi o arhitectură clasică, o pictură minunată în biserica mare, un spațiu de relaxare drăguț în spatele complexului monahal. Și dacă e o zi din cadrul săptămânii veți găsi și liniștea necesară.
Călătorii frumoase!
Trimis de tata123 🔱 in 06.11.18 14:27:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@tata123: Îmi place cum arată această mănăstire! Din fotografiile atașate se vede că acolo atmosfera este una propice reculegerii, fără opulența altor lăcașe de cult ridicate sau renovate în ultima vreme. Am oprit și noi la Ghighiu în urmă cu vreo 8-9 ani (nu scriam atunci pe AFA) și am trecut de mai multe ori prin fața mănăstirii în ultimii ani, dar de fiecare dată ne-am grăbit și nu am mai vizitat frumosul obiectiv.
Excelentă ideea cu locul de joacă, puștii au ce face în timp ce părinții vizitează mănăstirea! Aș mai adăuga faptul că drumul de la Gara Ploiești Sud până la Ghighiu se parcurge în 12 – 15 minute cu mașina (poate și mai puțin, în funcție de trafic).
Toate cele bune!
Eu, colea la doi pași de Mănăstire și acum văd ce noutăți sunt pe acolo.
Cu mai mulți ani în urmă, am mers în genunghi (așa se merge) în biserica din cimitirul Mănăstirii. Acolo, la sfârșitul ”canonului”, se ajunge la o icoană plină de lanțuri și lânțișoare din aur pe geamul căreia, dacă pui o monedă, la unii se lipește, la alții cade. Nimeni nu știe explicația. Atâta rețin, că la mine a căzut.
Superbons! Deşi anii trecuţi am fi putut-o vizita, am amânat pentru mai târziu. Cu ocazia prezentării tale, virtual am văzut-o.
@Crazy_Mouse: Mănăstirea Ghighiu este un ansamblu monahal care a reușit să își păstreze aspectul clasic de incintă monahală, chiar dacă s-au construit clădiri noi după 1989, ele au respectat arhitectura vechiului complex mănăstiresc. Nu au exagerat în nici o direcție, deși fonduri financiare se găsesc.
O vizită liniștită se poate efectua după-amiaza târziu sau în zilele de lucru, duminica și în timpul sărbătorilor mari e aglomerație.
@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.
@mihaelavoicu: Icoana Maica Domnului - Siriaca a fost așezată în Biserica Mică între anii 1977-1992, apoi readusă în Biserica Mare (acum se află în Paraclis). Tradițiile despre care povestiți există la multe mănăstiri și biserici din România; de cele mai multe ori e greu de descifrat semnificația obiceiului respectiv.
@Michi: Mănăstirea prahoveană e căutată de mulți pelerini și credincioși. Mulțumesc pentru Superbonus.
@tata123: Icoana despre care am spun cu moneda lipită sau nu, este alta, nu Siriaca.
@mihaelavoicu: Eu înclin să cred că cel puțin mersul în genunchi către Biserica „Învierea Sf. Lazăr” este un rezultat al perioadei în care icoana Maica Domnului - Siriaca a fost găzduită în acest lăcaș aflat în cimitirul mănăstirii.
În ceea ce privește obiceiul lipirii unei monede de o icoană poate că obiceiul vine de la ruși având legătură cu icoana Maica Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți” (vezi aici explicația: doxologia.ro/viata-biseri ... onede-din-sankt).
O experiență asemănătoare (lipirea monedelor de o icoană) este povestită în cartea-jurnal a canadiencei Ethel Greening Pantazzi, publicată în 1921, cu referire la o icoană din biserica „Sf. Vineri” din Galați:
Despre această icoană se spune că ar fi făcătoare de minuni. Cei care au o dorință fierbinte sau nu știu dacă vor izbândi ce și-au propus se duc la această biserică și pun o monedă de cinci bani pe icoană (bănuțul este de nichel și are o gaură în mijloc, iar valoarea lui este egală cu un cent). Dacă moneda stă lipită o clipă înainte să cadă în caseta plină de monede de dedesubt, dorința li se va îndeplini. Biserica gălățeană a fost bombardată în cel de-al Doilea Război Mondial și distrusă.
Posibile răspunsuri...
@tata123: Nu, nu. La primul paragraf, nu. Când am fost eu în persoană, cu mai mulți ani în urmă (or fi 15-20 ani), Siriaca era în Biserica mare. În Biserica din Cimitir era altă icoană. Încărcată cu daruri (eu cred că, mai valoroasă decât Siriaca). Aici, în biserică, începând de la intrare, se mergea în genunchi până la altar, la acea icoană. Eu cu mâna mea am pus un ban și nu s-a lipit. Dar nici dorința nu s-a împlinit. Probabil sunt păcătoasă rău. De fapt știu că voi ateriza în cazanul cu smoală. Dar o vecină mai hâtră de la țară, m-a asigurat odată, că nici pe capac nu voi avea loc.
Vremurile sunt tulburi, așa că, să auzim de bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Mănăstirea Ghighiu: O rezervă de liniște și spiritualitate — scris în 26.02.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Pelerinaj la Mănăstirea Ghighiu în Postul Crăciunului — scris în 17.12.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Manastirea Ghighiu, Prahova — scris în 11.05.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Ghighiu — scris în 08.09.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 De văzut: Mănăstirea Ghighiu, Ploiești — scris în 11.12.14 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Manastirea Ghighiu - Izvorul Tamaduirii pentru trup si suflet — scris în 10.12.12 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Manastirea Ghighiu cu a ei Icoana a Sfintei Fecioare cu Pruncul, adusa din Siria — scris în 19.07.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ