ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

De văzut: Mănăstirea Ghighiu, Ploiești

TIPĂREȘTE

Se pare că sunt un mincinos înnrăit, deși v-am promis că nu o să mai scriu nimic în 2014, uite că v-am mințit!

Mari și minunate lucruri s-au mai întâmplat în viața mea în ultimul timp, printre care mi-a crăpat motorul mașinii, de la o curea de distribuție care s-a rupt. așa, brusc și dintr-o dată!

Faptul ăsta m-a umplut de fericire, faptul că mi s-a bulit motorul este ca și cum i-ai rupe cârja unui șchiop, pentru că, eu, nu mă duc nici la pâine, fără mașină. De regulă, merg pe jos din dormitor până-n bucătărie, dintr-un birou în altul, sau, din curte până la mașina parcată-n fața porții.

Cum orice se poate repara pe lumea asta, până să declar decesul oficial al Fordului Mondeo Tournier, m-am gândit că m-ar ajuta să ma-ntorc, cu gândul și faptele, spre Doamne-Doamne, c-o rugăciune sinceră, din sufletul meu de copil orfan de ambii părinți : poate reușesc să găsesc piesa necesară la prețuri decente.

M-am gândit înaintea voastră că asta, cu crăpatul motorului o fi de la faptul că nu sunt tocmai partizanul B. O. R., chiar dacă mă declar și sunt creștin ortodox, dar, mai degrabă cred că, în prostia mea, trebuia să știu să schimb o curea de distribuție, la timp.

Mă rog, ca să-mpac și capra și vegetala, astăzi o să vă povestesc despre Mănăstirea Ghighiu, de lângă Ploiești, pentru că se ajunge ușor la ea (este pe șoseaua de centură a Ploieștilor, spre București), este frumoasă și, mai ales, pentru că mă plictisesc! Aaa, un ultim sfat, deși, nu trebuie să dai sfaturi nimănui, omul poate greși și singur : Nu vă luați concediul în decembrie, în prima parte a lunii, singur, fără nici un alt membru al familiei lângă voi! Vă veți plictisi patrician, dar, nu cred că ăsta este scopuil unui concediu!

Mănăstirea Ghighiu m-a intrigat, de la-nceput: ce nume, Ghighiu?! Mă duceam, ață, spre Aeroportul Interbnațional Otopeni, pardon Henri Coandă, să-mi recuperz o mătușă ce tocmai venea de peste mări șui țări, așa că am amânat vizitarea mănăstirii pentru drumul de întoarcere.

Zis și făcut, mătușa mea este femeie cu frică de Dumnezeu, sunt și singurul nepot de i-a rămas în viață, lângă ea și-mi place, că este de un optimism fantastic: are 74 de ani și a trecut Atlanticul, cu avionul, de vreo 5-6 ori. Eu amețesc și dacă mă gândesc!

Când am ajuns la Mănăstire, i-am sugerat o vizită la mănăstire, iar ele, mătușă-mea și Adriana, or acceptat imediat! Asta da, promptitudine!

Mănăstirea Ghighiu este construită în urmă cu patru secole, în locul unde, pe atunci, se aflau Codrii Vlăsiei, iar hramul ei este ”Izvorul Tămădurii ”.

Octombrie fiind, chiar dacă la sfârșit, sau, nu mai știu, început de noiembrie, vremea era încă frumoasă, însorită.

Am intrat în curtea mănăstirii şi mi-a plăcut ceea ce am văzut : curte largă, îngrijită.

Mănăstirea este celebră în zonă pentru faptul de a adăposti în interiorul ei o icoană a Maicii Domnului, făcătoare de minuni, adusă în România din Siria, precum și pentru faptul că, în curtea mănăstirii se află și un izvor tămăduitor, devenit faimos pentru asta!

Biserica din mănăstire a fost construită, spun alții, mai deștepți decât mine (ceea ce, între noi fie vorba, nu-i vreun titlu de glorie, mare parte din oameni sunt mai deștepți decât mine!) pe temelia unei foste biserici, construită de Diaconul Coresi, prin secolul al XVI-lea, în anul 1817, adică în perioada în care domnea Vodă Caragea, dar, iacă, nu vă poci spune de-i ăla cu ciuma... Cert este faptul că biserica respectivă a dispărut, nu se mai știe în ce condiții și, în locul ei, a fost construită actuala biserică, între anii 1858-1866, adică, l-a prin și pe Cuza Vodă, ăla de-a dat numele străzii unde stau eu! Hm!

Biserica, în sine, a avut de suferit de-a lungul istoriei : în anii 1940, întreg ansamblul monahal a fost bombardat de către americani, care distrugeau instalațiile petroliere din Prahova, precum și din cauza cutremurului din 1940.

Din anii 1952, întreg ansamblul monahal a fost refăcut, construindu-se chiliile în stilul arhitectural brâncovenesc, iar mănăstirea a devenit obște de maici.

Când toate păreau bune și frumoase, a venit cutremurul din 1977, care a afectat, iarăși, construcțiile chiliilor și ale bisericii.

Reparațiile au durat până în anul 1990, refăcându-se pictura și structura de rezistență a bisericii.

Construcția acesteia induce senzația de greutate, de siguranță. Are o singură turlă, de ce, habar n-am! Este cert, pictura a fost realizată de către Gheorghe Tăttărăscu, în anul 1865.

Catapeteasma este impresionantă, o s-o vedeți în poze.

Un alt punct de interes din curtea mănăstirii este agheasmatarul existent în curtea bisericii. Legenda spune că agheasmatarul este construit pe locul unde, în vis, i s-a arătat Maica Domnului Diaconului Coresi, atunci când acesta a construit biserica. În locul unde Maica Domnului ar fi călcat pământul, ar fi izbucnit un izvor, cu puteri tămăduitoare.

Dar, principalul punct de atracție al mănăstirii îl reprezintă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca, adusă din Siria, prin 1958.

Boon, această mănăstire m-a impresionat din cu totul alte motive, pe care nu vi le poci spune, pen'că nu vreau!

Fiecare om intră într-un lăcaș de cult, ce corespunde credinței sale religioase, sub o anumită stare de spirit. Nu-nseamnă că ceea ce trăiesc, eu, acolo, e valabil și pentru alții! Dar, ca turist, măcar din dorința de-a vedea niște obiective istorice, în primul rând, dacă nu vreți să le considerați religioase, puteți vizita Mănăstirea Ghighiu, nu pierdeți mai mult de vreo oră și câțiva lei, pe lumânări.

Cam atâta vrusei io să vă spui despre ”subectul” de azi: de luni încep munca și, încet-încet, revin la viață!

Haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 11.12.14 11:25:01
Validat / Publicat: 11.12.14 12:33:44
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5443 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Icoana Maicii Domnului Siriaca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

Zoazore
[11.12.14 12:49:25]
»

F. Util primul vot! Lumeee-lume, s-a deschis sesiunea de voturi! Hai, care da cu SB?

Pan-la urma aflasi de ce Ghighiu?

Da'cu motoru'cum a ramas?

alinaro
[11.12.14 12:55:17]
»

@căpcă1 - Mincinos mic/mare ce esti!

M-ai dezamagit, zau asa! Cum adica, tu fost mare sportiv de performanta, sa nu folosesti auto... pasul decat pe distante (mai mult decat) reduse? Cat despre cureaua de distributie, tu chiar crezi ca s-a rupt asa brusc si dintr-o data? Ha! (zisei eu, experta in motoare!). Dupa rugaciune, ai gasit piesa cu pricina? Sai ai facut deja coliva masinii?

P. S. Lumea acum intra in concediu, tu acum incepi munca. Nuuu, nu vreau sa-ti fac in "sac". Poate ne mai auzim/citim pana in 2015.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[11.12.14 13:05:43]
»

@Zoazore - Nu știu câți mai votează dar, poate-mi faci tu reclamă și mă salt și io în clasamentul AFA!

Motoru'stă, bine, sănătos, cu axu'cu came rupt în trei bucăți, nici măcar egale. Mai are pe lângă el, tot rupți, 3 cuzineți, patru supape strâmbe și mai am. Doritorii, cei care vor să m-ajute, pot dona banii aici : 01RO...

Mâine tai porcu', așa că nu răspund, neam, la nici un mesaj, care vreți, tocați-mă la cap azi!

Nu că n-aș vrea să vorbesc cu voi, mâine, dar, după ce tai porcul o să mă bețivesc și nu mai am reflexele necesare!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[11.12.14 13:11:36]
»

@alinaro - Alooo, suntem în Postul Crăciunului, tre' să fim buni și miloși cu ăi mai necăpjiți decât noi, nu ironici! Așa că, ia uită-te, din noi dine cine e mai necăjit, huh?

Vezi că habitezi în Spania, poate-l sun pe Torquemadas și-i spun că ai hulit de alea sfinte, c-ai pus-o! Îl cunosc, e pătimaș, rău !

Piesele le-am găsit imediat, trăiască netu', numai că, a dreaq treabă, ăia de le au, le păzesc?! Nu poci să le iau mocca, așa că-mi fac o listă de priorități : pomul de iarnă (cadou nevestii, fiie-mii), ieșit de Revelion, plătit facturi (tu știi ce preț are gazu-n Românica?) Așa că, acuma, las mașina în moarte clinică, nu-i declar decesul.

Și da, ți-am mai spus, doar, că sunt cu filet pe stânga, eu vin la muncă chiar când pleacă lumea-n concediu. E cam ca aicea, numai că eu-s ăla de iese la urmă și strică cheful!

Sărbători frumoase!

Zoazore
[11.12.14 13:25:11]
»

@căpcă1 - Bai, nici eu nu fac reclama mocca! Macar 1 m de sorici si, musai coada lu'Ghita! Care, nu-i asa, neudata cu-n kil-doo de vin d-ala bun n-aluneca! (dau adresa?)

Ce reclama sa-ti mai fac eu? C-ai prestat singur si te voteaza lumea cu rasetul pe buze, ca mine, de exemplu!

Ca esti contagios, vericule, de nu se poate!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[11.12.14 14:45:20]
»

@Zoazore: Frate, un metru de șorici?! Păi, tu-ți dai seama câte serviete fac eu din cantitea asta? Plus că Ghiță-și dă chelea pentru mine iar nu-s vreo zână bună, să-mpart, așa, de inimă largă, nope, n-ai să vezi! Cât despre vin, e ca la șorici!

crismis
[11.12.14 19:41:48]
»

@căpcă1: Despre concediu, eu am un principiu sanatos si-l respect de cate ori pot: decat la serviciu, oriunde e mai bine! Si as completa: chiar si acasa, de unu' singur, la inceput de decembrie! Te invidiez cu toata fiinta mea!

Zoazore
[11.12.14 20:20:56]
»

@crismis - Ha-ha-ha! Si io-s in concediu! Pana pe 05.01.2015!

crismis
[11.12.14 20:30:03]
»

@Zoazore: *#$&? *@%$&:+... Las' ca intru si io pe 19... Stii ce e misto cand esti "privat"? Ca, teoretic, dar numai teoretic, poti sa-ti iei concediu cand vrei!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[11.12.14 22:24:27]
»

@crismis - Invidia e un (mare) păcat! Dar, ținînd cont că te citesc mai abitir ca pe Biblie, te iert. E și o postare creștinească, sper să observi spiritul de toleranță manifestat. Moamăăă, nu vreau la muncăăăăă!!!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[11.12.14 22:40:49]
»

@Zoazore - Huăăăooo!!!

adri-nico
[28.02.15 01:50:32]
»

ca cu motoru' am inteles da' mai ai vreoleaca de sorici?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.02.15 01:59:05]
»

@adri-nico: bre, io-s moldovean serios, am crăpat în mine la șorici și băui și vinul! De bine e că am reparat Fordul!

luciaoradea
[06.08.15 14:47:38]
»

Ziceai tu în decembrie cum e de nasol când îți iei concediu singur. Hai sa mă plâng și eu dar -iti dai seama ce fain e de mine -profesor în vacanta de vara. Toată lumea mă invidiază, e drept ca mă culc tot pe la ore mici, 2,3, 4 dimineață, și mă trezesc când îmi tuna, după 11 de regula, de mă simt apoi amețită toată ziua. Totu'i fain, numa ' că n-am cu cine petrece. Când aș ieși și eu din casă unii lucrează, alții is rupți de oboseală, așa că petrec mai mult singură. Nu-i bai, decât la școală

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.08.15 14:53:16]
»

@luciaoradea: Ai mare dreptate, ferește-te de școală! Tu nu te-ai ferit și ai ajuns profesor! Dacă nu știai să scrii și alte alea, puteai s-ajungi politician!!! Sau, ca mine, polițist!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.08.15 15:53:01]
»

@luciaoradea: Hei, sper că nu te-ai supărat!

Zoazore
[06.08.15 19:23:28]
»

@căpcă1 - Sau, și mai rău! Ingineră, ca mine!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[06.08.15 21:11:26]
»

@Zoazore: Ha, rușinos, așa-i!

luciaoradea
[07.08.15 09:03:17]
»

@căpcă1: nu, eram plecată de-acasa. La propriu, poate și la figurat

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, alinaro, crismis, luciaoradea, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Ghighiu:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.10448217391968 sec
  ecranul dvs: 1 x 1