GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mănăstirea Ghighiu: O rezervă de liniște și spiritualitate
La Mănăstirea Ghighiu am ajuns în seara zilei de Dragobete din acest an. Eram prin zonă, venind de la București și-am zis că o pauză de la condus de câteva minute nu poate să strice. Plus că nouă ne-a plăcut mereu această mănăstire, că e ,așa, mai aproape de suflet.
N-o să vă obosesc cu istoricul mănăstirii, am făcut-o deja, long time ago, care vreți să aflați de la mine, căutați și voi în arhiva AFA și găsiți acolo. Sau, poate face web o vrajă de-aia, de-a lui și vă dă link-ul, ca să vă fie mai ușor (by web: vezi impresii)
Într-o lume mereu în mișcare, cu agitație și zgomot, Mănăstirea Ghighiu din Ploiești este un adăpost al liniștii și al contemplației. Aveam nevoie, amândoi, de o vizită pentru liniștirea sufletelor noastre, Adriana după pierderea suferită de sărbători, eu pentru liniștirea angoaselor pricinuite de înaintarea în vârstă. Și, zic eu, dacă nici la mănăstire nu găsim liniște, atunci, unde?! Mă mai gândesc că în afara liniștii poate că pot ajunge să înțeleg devenirea mea, ca persoană. Și că, uneori, obosit de veșnica luptă cotidiană, mai vrei să te lași abandonat în brațele unei rugăciuni, prin care să te descarci de gânduri și de stress-ul obișnuit.
Iar dacă e vorba de rugăciune care să fie împlinită se știe că aici se afla Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca” , o copie a icoanei Maicii Domnului din Kazan. Problema noastră, ca oameni, este că nu prea știm ce este important și pentru ce să ne rugăm. De-aia ne rugăm încruntați și punem mult accent, imperativ chiar, pe cuvintele:” Doamne, dă-mi... !” De fapt, nu prea știm ce să cerem și de ce, ceea ce astăzi era foarte important mâine constați că, de fapt , era un nimic.
Viața la mănăstire este înrădăcinată în conștientizarea eternității și a trecerii efemere a vieții noastre pe pământ. În mijlocul agitației și a preocupărilor cotidiene mănăstirile ne oferă o perspectivă aparte asupra existenței și ne învață să acceptăm eternitatea în moduri profunde și practice. Una dintre lecțiile cele mai puternice pe care le putem învăța la mănăstire este conștientizarea caracterului trecător al tuturor lucrurilor materiale. Pentru că trăim într-o lume în care mulți se agață de bogății și de bunuri materiale, de niște ambiții și de impresia că suntem veșnici.Nope, nu suntem !
Cum se spune, moartea este cea mai fidelă, te așteaptă o viață ! Iar Vlahuță spunea că ”Nu de moarte mă sperii , ci, de imensitatea ei!”
În seara zilei când eram acolo, am prins o coadă imensă la intrarea-n biserică, multă lume avea lista cu dorințe de cerut Entității Sale. Nu toată lumea avea atitudinea care se presupune că ar trebui s-o ai când vii acolo, dar, ce știu eu, religia este ceva extrem de intim pentru fiecare persoană, iar oamenii sunt , toți, fii Lui. Ca orice părinte, probabil că ne știe pe fiecare și ne iartă greșelile noastre, precum și noi încercăm să le iertăm pe-ale greșiților noștri. Oare încercăm, cu adevărat, sincer?
Începutul slujbei de seară a fost anunțat de toacă și de clopotele trase din clopotnițele mănăstirii, iar sunetul lor era grozav, un sunet greu, cu rezonanță adâncă, care ne anunța că Dumnezeu își făcea timp pentru rugăciunile noastre: pace, sănătate, mulțumire, mai ales sufletească pentru bucuria de -a fi făcut o faptă bună.Ori, măcar, speranța c-o vei face .
Cert este c-am stat acolo o oră și jumătate, am ascultat slujba, am aprins o lumânare pentru ca ai noștri, cei plecați dintre noi, să aibă lumina sufletelor noastre și o altă lumânare pentru ajutor în ceea ce ne dorim pentru noi și-ai noștri, ăia de încă suntem. Apoi am plecat mulțumiți, cum vă doresc și vouă, haidi, pa!
Trimis de Yersinia Pestis in 26.02.24 13:37:35
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Yersinia Pestis: Am fost şi eu în noiembrie 2022 cu un grup cu care am vizitat mai multe mănăstiri. Într-adevăr este o oază de linişte şi reculegere de care toţi avem nevoie. Ai scris foarte frumos iar pozele sunt superbe.
Vorbele/articolul le-am citit în liniște deoarece mi-a plăcut mult ce era scris acolo, nu ca o rugăciune ci mai degrabă ca niște luări aminte.
Fotografiile le-am văzut încetișor pe muzica trupei Carpenters, domoală, foarte potrivită pentru ce prezentau pozele.
Frumos material!
@Michi: Mulțumesc că ați avut amabilitatea să-mi citiți rândurile și-apoi să-mi scrieți părerea.
Pentru mine vizitele la mănăstiri sau biserici îmbracă și-un caracter spiritual, deși am acumulat o oarecare experiență de viață sunt buimac de neînțelegerea unor aspecte ale vieții. Iar când întrebările-mi nu-și găsesc răspunsurile în logica de mi-am format-o caut soluțiile în liniștea monahală, chiar dacă n-am cultura religioasă care să-mi dea dreptul la înțelegere.
Vizitez aceste locuri cu același interes, indiferent de religie, fatalitatea este un mod de viață cu același înțeles, doar că diferă, ca înțelegere, de la o credință la alta.
Sărut mâna, mulțumesc pentru vorbe!
@Mitica49: Mulțumesc pentru aprecieri !
Trebuie să recunosc că, după o viață trăită pe un tipar agitat, liniștea bătrâneții mă sperie! "Liniștea" de care spun o asociez mai mult cu neputința fizică, ori asta mă îngrijorează! Deja mă văd nevoit să-mi trec ritmul de viață pe " slow", ceea ce acum 3 ani era de neînchipuit, încă mai jucam fotbal, de exemplu.
Acum mi-e ciudă că-n locul acelui mod de viață nu prea am ce pune. Se spune că orice vârstă are frumusețea ei. Eu n-o găsesc pe cea a vârstei de-o am! De aici întrebările și nevoia de răspunsuri. Seară frumoasă!
Ce bine au venit aceste frumoase ganduri puse pe "hartie" acum la ceas de seara, cand poate o parte dintre noi incearca sa cera iertarea precum am iertat sau macar am incercat...
Simt ca trebuie sa spun, multumesc!
Multumesc pentru ca ne-ai facut sa ne gandim si la cele trecatoare si la cei care nu mai sunt langa noi!
O noapte binecuvantata!
@DOINITA: Da, așa vrem mereu: nopți binecuvântate, cu gânduri liniștite.
În liniștea nopții gândurile ,adesea își găsesc drumul către noi cu o intensitate și profunzime aparte. Fie că reflectăm asupra zilei ce a trecut, că ne proiectăm în viitor sau că explorăm aspecte mai adânci ale ființei noastre, nopțile pot fi momente de contemplare și introspecție. Poate că așa reușim să ne găsim răspunsuri sau liniștea, pentru că gândurile pot fi agitate, să te încarce de nedumerire, alteori să fie un fel de firul Ariadnei, să ne călăuzească.
Indiferent de natura gândurilor noastre în timpul nopții ele fac parte din experiența umană și pot oferi oportunități de auto-descoperire și creștere personală. Trebuie doar să alegem calea, un fel de Efect Isaia, orice alegere te pune în fața alteia. C-așa-i dialectica vieții!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2022 Pelerinaj la Mănăstirea Ghighiu în Postul Crăciunului — scris în 17.12.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Manastirea Ghighiu, Prahova — scris în 11.05.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Ghighiu — scris în 08.09.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Mănăstirea Ghighiu – popasul prahovean al pelerinilor — scris în 06.11.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 De văzut: Mănăstirea Ghighiu, Ploiești — scris în 11.12.14 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Manastirea Ghighiu - Izvorul Tamaduirii pentru trup si suflet — scris în 10.12.12 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Manastirea Ghighiu cu a ei Icoana a Sfintei Fecioare cu Pruncul, adusa din Siria — scris în 19.07.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ