ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Crasna - cu masina si pe jos

TIPĂREȘTE

Sfanta Manastire Crasna este situata in comuna Izvoarele, satul Schiulesti, din judetul Prahova.

Am mai avut in gand in trecut sa ajungem la Manastirea Crasna, dar din varii motive nu am ajuns pana acum. A fost o vizita neplanificata, inedita si de care ne-am bucurat.

Ce ne-a determinat sa ajungem la Crasna daca nu aveam de gand? In planul nostru era vizitarea (pentru a n-a oara a Salinei de la Slanic Prahova. Am nimerit insa o coada descurajator de mare, aceasta apreciere o fac prin comparatie cu alte cozi pe care le mai vazusem in decursul timpului la intrarea in salina. Fiind si cu copii dupa noi, am hotarit pe loc sa schimbam destinatia catre... Manastirea Crasna.

Noi veneam de fapt de la Alunis, de la 12 km de salina, unde am fost cazati la Pensiunea Dor de Alunis, unde am poposit pentru cred a 20-a oara, aceasta fiind destinatia noastra traditionala cand venim la Slanic si venim destul de des. Review despre pensiune exista pe user-ul meu. Dar sa revenim... Spre Crasna.

De la salina merita sa continuati spre nord in amonte pe paraul ce curge pe langa salina, pe langa Muntele Verde (un alt loc special pe care vi-l recomand) catre Teisani unde facem jonctiunea cu DN 1A Ploiesti - Cheia - Brasov. Continuam pe DN 1A pana in Izvoarele de unde urmam indicatorul rutier catre stanga spre Schiulesti.

Din DN am iesit pe o deviatie ingusta insa pentru ca tocmai in acea zi se serbau zilele comunei si traficul era dirijat de politie. Drumul spre Schiulesti este asfaltat, serpuieste pe dealuri, urca, coboara... placut.

In punctul terminus al asfaltului este o parcare cu plata, un prim loc unde poti lasa masina pentru a continua pe jos 3 km (asa scria dar eu cred ca erau mai mult).

Cei care nu vor sau nu pot merge atat pe jos pot continua cu masina daca este uscat si daca sunt dibaci in a conduce pe un drum forestier (acoperit cu pietre destul de mari si care alunecau daca accelerai prea tare), accidentat si cu cateva pante care testau dibacia soferilor. La un moment dat se intra in padure (aici poate fi mai noroios). Dupa putin timp la o bifurcatie de drumuri, te intampina o panou vizibil cu mesajul ca de aici pot continua numai masinile 4x4. Prin urmare, un al 2-lea posibil loc de parcare.

Intrucat erau multe masini parcate, am indraznit (desi nu conduc un 4x4 ci un turism Skoda) sa mai avansez putin tragand cu ochiul dupa un loc de parcare. De aici intr-adevar drumul devine si mai greu (parca ma trecut la un alt level, nu ca ar fi fost usor pana acum!). In panta accentuata si curbe pe aceiasi pietre mari si alunecoase si unele ascutite. Era clar ca la urcare putea deveni o reala problema. Asa ca am parcat intr-o ungher al unei curbe pe marginea unui mal.

Cei si mai curajosi sau cu 4x4 mai puteau continua fie pana la baza pantei (un al 3lea loc de parcare) sau am intels chiar pana la manastire pe un drum ocolitor f accidentat).

Am pornit la pas... Pe pietroaiele de pe caldaram la inceput, apoi parasim drumul auto in dreapta si traversam un parau pe o punte suspendata (placerea copiilor!).

De aici ne punem in lucru destul de serios muschii picioarelor pentru ca incepe un urcus pieptis de 10 minute prin padure. Poteca este presarata cu bancute amenajate pentru odihna.

In varful dealului ne intampina intrarea in curtea manastirii Crasna.

In 1828 episcopul Chesarie a ales sa faca molifta de punere a temeliei. Este interesant cum au fost transportate atatea materiale de constructie in varful muntelui, intrucat aveam sa intalnim un asezamant monahal vast.

Intr-un cadru natural superb, intr-o poiana situata la 750 metri altitudine, s-a ridicat biserica in forma de trefla, cu ziduri groase din caramida si piatra, avand o turla, dar si turnul clopotnitei si un loc special amenjat, exterior, de unde se poate lua aghiasma.

Pictura dateaza din 1834, refacuta in 1992. Valoros este iconostasul cu foita de aur realizat la Viena in 1853. Averea schitului a fost la inceput f mare, apoi aceasta a fost diminuata de un decret indreptat in secolul trecut impotriva averilor manastiresti.

In 1960 la ordinul comunistilor, schitul a fost desfiintat, devenind biserica izolata monument istoric, schitul ramanand cu un singur locuitor. Situatia se schimba in 2001, cand asezamantul capata statutul de manastire. Acestei ctitorii i s-au adaugat biserica Maicii Domnului, Altarul de Vara si Paraclisul Sfintii Romani.

Aceste ultime informatii le-am spicuit dintr-o brosura despre manastire fara a intra in toate detaliile pe care le puteti afla pur si simplu vizitand acest loc minunat.

Sunt renumite slujbele zilnice din biserica, pe care de altfel le-am putut auzi si noi.

Curtea ansamblului monahal este foarte ingrijita, plian de flori. Aleile sunt pietruite, exista multe bancute pentru odihna.

Ne-a frapat cata lume era in vizita la aceasta manastire unde accesul asa cum am relatat nu a fost deloc usor.

Dupa ce ne-am tras bine sufletul, am aprins lumanari, am luat aghiasma, ne-am gandit sa ne inchinam cuviincios si sa ne retragem si sub amenintarea unor nori care si-au facut aparitia, tinand cont ca se anunta o aventura sa iesim cu masina din "parcare" si apoi sa ajungem la asfalt.

Va recomandam cu drag vizitarea Manastirii Crasna!

Denisa, Emi, Ema si Dan si fiul gazdei de la pensiune


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 14.07.14 15:24:15
Validat / Publicat: 14.07.14 20:07:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC [PH].

VIZUALIZĂRI: 13670 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Pictura din interiorul bisericii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

crismis
[14.07.14 20:41:48]
»

Am vizitat aceasta manastire in urma cu cativa ani, intr-o perioada in care eram coplesita de problemele de la servici. Era primavara si, dupa urcusul destul de greu prin padure, cand am intrat pe poarta manastirii, am avut impresia ca am intrat pe poarta Raiului! Lalele, narcise si zambile parfumate, albine zumzaitoare, contrastul dintre verdele proaspat al ierbii si albul zidurilor!... toata atmosfera locului, plina de maretie si simplitate!

E inutil sa spun ca, din acel moment, problemele cu care ma luptam au capatat o alta greutate...

Multumesc, Dan&Ema, pentru a-mi fi redesteptat aceste placute amintiri!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[15.07.14 06:58:44]
»

Multumesc de ecou.

cand trezesti altora amintiri placute, nu poti decat sa te bucuri

sed
[15.08.14 22:45:51]
»

@Dan&Ema: Acum o ora ne-am intors de la manastire...

Avand hramul Acoperamantul Maicii Domnului(biserica noua) iar astazi fiind mare sarbatoare, locul era intesat de lume... mai mari, mai mici, cu animale de companie chiar, sub soarele arzator, cu totii traiam, fiecare in felul sau, magia momentului si a locului.

Intr-adevar locul este parca rupt din rai, iar urcusul, desi destul de greu, merita tot efortul. Noi am lasat masina jos, in parcare. Peisajul este superb doar ca cei ce au ales sa urce/coboare cu masina ne-au umplut de praf...

Asta nu mai conteaza... locul nu trebuie ratat!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.08.14 03:04:55]
»

@sed: imi imaginez ce furnicar trebuie sa fi fost in zi fe sarbatoare

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, sed
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Crasna [Prahova]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050036907196045 sec
    ecranul dvs: 1 x 1