ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Cheia - locul unde am găsit tabloul Fecioarei Maria cu 3 ochi

TIPĂREȘTE

"O biserică este o casă de rugăciune, un loc de adăpost pentru sufletele noastre obosite. " - autor necunoscut

Link Google Maps: click aici

Adresa: Cheia 107356

Site Oficial: click aici

Drumul spre casă (DN1) fiind foarte aglomerat, bară la bară de nu puteam ieși nici măcar din Predeal, am ales să ne întoarcem pe varianta DN1A Cheia. Chiar dacă drumul este mai lung, aici măcar MERGI iar după calculele mele am făcut mai puțin decât am fi făcut pe Valea Prahovei + faptul ca nu am mai omorât mașina cu 300 de porniri și opriri.

Fiind destul de devreme, am oprit și la Mănăstirea Cheia. Nu mai fusesem aici de mai bine de 10 ani cred. Nu mai rețin exact cum era atunci dar peisajul întâlnit acum nu pot să zic că m-a impresionat. Mă refer la Mănăstire, nu la zona în care se află care este minunată.

Orașul Cheia

Cheia este un oraș situat în județul Prahova, în Munții Bucegi, în apropierea râului Cheia. Este o destinație turistică populară datorită frumuseții naturale a zonei și a multor activități în aer liber disponibile în zonă.

În zona Cheia se mai află și o serie de alte obiective turistice, precum Valea Doftanei, o zonă pitorească cunoscută pentru peisajele sale impresionante și pentru activitățile sportive în aer liber pe care le oferă, dar și Rezervația Naturală "Cheile Tătarului", un parc național în care se pot face drumeții și se pot admira peisajele spectaculoase.

Mănăstirea Cheia

Din capul locului am sesizat probleme de amenajare. Toate le pun pe lipsa fondurilor necesare restaurării și menținerii unei stări corespunzătoarea a mănăstirii, a chiliilor dar și a ansamblelor adiționale (toaletele de exemplu, despre care voi scrie mai multe).

Parcarea, venind dinspre DN1A, este defapt o bucată de pământ... deci nimic amenajat și arată cam așa. Ca să fim fair play, intrarea principală ar fi cea dinspre DC22A, adică cea de aici. O consider principală pentru că drumul de aici duce fix în dreptul intrării principale. Așadar 2 intrări și nici una amenajată. Există și o barieră sau tentativă de barieră care nu funcționa și era dublată de un lanț... clasic!

Intrarea lasă de dorit... bucăți de tencuială căzută (vezi poze), steagurile de afară rupte... mai rămăsese doar o parte din galben și albastru, vopseaua de pe pereții intrării principale, vizibil trecută de vremurile ei bune. Poarta din lemn masiv, la fel de tristă și scorojită.

Scurt istoric

Mănăstirea Cheia este o mănăstire ortodoxă situată în satul Cheia, din județul Prahova, în apropierea Munților Bucegi. Acest loc sacru este considerat unul dintre cele mai importante centre religioase din România și este vizitat anual de mii de pelerini din întreaga țară.

Istoria Mănăstirii Cheia datează din secolul al XVII-lea, când a fost construită o biserică de lemn pe locul unde se află astăzi mănăstirea. Această biserică a fost înlocuită în 1794 cu o nouă biserică de zid, care a fost distrusă în timpul revoluției din 1848. În anul 1863, mănăstirea a fost reconstruită și extinsă, iar această construcție se mai păstrează și astăzi. În timpul comunismului, mănăstirea a fost închisă și transformată în muzeu, dar a fost restituită Bisericii Ortodoxe Române în anii ' 90.

Din fericire, în interior, cel puțin pe aleea principală care duce spre mănăstire, lucrurile erau mai ok. O alee, dreaptă, bine delimitată, iar la capătul ei, Mănăstirea care arăta ceva mai bine față de zidurile exterioare.

Arhitectura mănăstirii combină elemente tradiționale românești cu influențe arhitecturale rusești și bizantine. Biserica principală, închinată Adormirii Maicii Domnului, are o formă de cruce și este acoperită cu tencuială albă. Fațada bisericii este decorată cu fresce impresionante și cu o icoană murală a Maicii Domnului. În curtea mănăstirii se află clopotnița, care datează din secolul al XIX-lea, și o capelă mică închinată Sfântului Ierarh Nicolae.

Din păcate chiliile arătau... rău! Tabla vizibil deteriorată, veche, la fel și chiliile, geamurile, lemnăria, tot. Păcat. Am intrat și în interiorul mănăstirii, unde nu era nimeni, exceptând o doamnă care făcea curat. SLujba se terminase, așadar am putut face rapid câtea fotografii. M-a impresionat foarte tare și cred că este prima oară când văd așa ceva, Icoana Maicii Domnului cu trei ochi. Da am scris bine, 3 ochi, vezi pozele! Mai există o icoană asemănătoare care are 3 ochi și 2 guri la Mănăstirea Giurgeni.

În afară de aspectele religioase, mănăstirea are și o importanță culturală deosebită. În incinta mănăstirii se află Muzeul de Artă Religioasă "Anastasia și Dumitru Furnică", care găzduiește o colecție impresionantă de icoane, obiecte liturgice și alte artefacte religioase.

Toaletele

Am întrebat unde sunt situate toaletele... am fost direcționați către o construcție aflată în afara mănăstirii, la 20-30 de metri de zidurile ei.

Părea că este ceva în construcție. Niște țevi, înfipte în pământ, pregătite pentru un viitor gard, exact paralel cu drumul spre mănăstire. Am mers pe niște scânduri, traversând un șanț și am intrat în toalete... așa mizerie și infecție nu am mai văzut în viața mea. Toaletele din gări sunt hoteluri de 5 stele comparativ cu ce era acolo. Mizerie pe pereți, urme lăsate de alții care au mai fost, lipsă uși, lipsă apă, lipsă vasuri de toaletă sau bazine cu apă. Nu aveau nici măcar geamuri. Așa ceva ar trebui închis definitiv!

M-am uitat pe fotografiile de pe google maps care sunt din martie 2022 și culmea... țevile pentru gard sunt FIX în aceeași poziție, la fel și scândurile peste care am trecut. Dovadă aici

Cazare

Pentru cei ce doresc să se cazeze aici, există și această posibilitate. Locația dispune de 22 de locuri de cazare, dispuse în camere cu 2-3 paturi cu baie propie. Contra cost se poate servi masa la trapeza mănăstirii.

Concluzii

Mănăstirea Cheia este un loc important de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși, care vin aici pentru a se ruga, pentru a se spovedi și pentru a participa la slujbe. În apropierea mănăstirii se află un izvor cu apă curativă, considerat un loc sfânt de către credincioși, care cred că apa are puteri miraculoase de vindecare.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 03.03.23 13:51:23
Validat / Publicat: 03.03.23 15:41:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.

VIZUALIZĂRI: 3652 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[03.03.23 18:37:03]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Yoda
[03.03.23 20:08:56]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Eu am fost ultima oara aici acum vreo 5 ani si era sa zic ca nu arata asa de rau. Pe urma m-am uitat la poze si arata la fel, numai ca eu am fost vara si era totul inverzit in jur si deci arata mai bine. Acuma, nu stiu in amanunt daca era tot asa, mai bine, sau mai rau.

Ca să fim fair play, intrarea principală ar fi cea dinspre DC22A, adică cea de aici

Da, aia e intrarea principala.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[03.03.23 20:30:15]
»

@Yoda: Salut, mulțumesc pentru completare. Mă gândeam eu că nu doar mie mi s-a părut, dar cum am mai spus-o și o repet, problemele sunt 99% din cauza lipsei de fonduri deși o Mănăstire cu atâta notorietate mă gândesc că ar putea avea acces mai rapid către anumite fonduri (consiliul local, fonduri europene sau poate chiar de la BOR). Dar sunt doar presupuneri, ei știu care este treaba acolo.

Mulțumesc de vizită, vot și ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.03.23 14:54:58]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Mănăstirea Cheia e așezată într-un decor natural pitoresc, în trecătoarea care lega Vechiul Regat de Ardeal. Am trecut de câteva ori pe la mănăstire, ultima dată cu mai mult de 5 ani în urmă - situația era identică. Am scris aici câteva cuvinte despre salba de mănăstiri înșirate de-a lungul DN 1A: vezi impresii. Dacă biserica principală a mănăstirii a fost restaurată, intervenția la chiliile vechi, degradate, este tărăgănată din cauza încadrării în categoria monumentelor istorice - se încearcă depunerea unor proiecte cu fonduri europene.

Perimetrul mănăstirii nu a excelat niciodată în amenajări peisagistice sau multe flori, să nu uităm că este o mănăstire de călugări.

În Cheia puteți vizita un frumos muzeu Expoziția permanentă „Flori de mină” (vezi impresii), dar și Muzeul de Antropologie „Francisc Rainer” (muzeedelasat.ro/muzee/muz ... francisc-rainer).

Călătorii frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cheia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.69554495811462 sec
    ecranul dvs: 1 x 1