ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.06.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 1 zile
Business
7 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetățuia Negru Vodă

TIPĂREȘTE URM de aici

La Cetățuia am fost în mai anul ăsta, când am fost cu echipa în Iezer. Era în program la întoarcere, venind din Câmpulung spre Târgoviște.

Primul lucru, am ratat accesul că era un indicator pus pe lângă un secundar pe stânga deși indica următorul pod cu tarabe de suveniruri și foloase. Am intrat pe drumul secundar ce se lăsa în vale pe lângă albia râului și brusc am pătruns într-o lume paralelă cu cocioabe dărăpănate și o droaie de puradei micuți - maxim 4 ani - ne-au înconjurat țipând veseli și fericiți:

- Nu pe-aici! Nu pe-aici!

Mă uitam la ei picată din lună cu adaptarea pe off dar ei păreau să nu aibă probleme cu asta și nici mă-sa sau ce-o fi fost, o trestie de fată cu ligheanul de rufe la râu care-și vedea de ale ei, ignorând orice altceva.

Ne-am întors la pod și am mai încercat o abordare.

Ne-a dirijat parcarea o cadână arămie care m-a inspirat brusc să-mi iau telefonul și banii cu mine deși inițial gândisem să le las în mașină.

Fiind o zi de duminică, pe la prânz, poteca de acces, șerpuitoare abrupt prin pădure era foarte aglomerată, majoritatea vizitatorilor fiind încălțați cu pantofiori și săndăluțe iar bețele noastre de treking mai mult încurcau. Este, cu adevărat, traseu de bocanci dar nici ceilalți n-au pățit nimic că n-au avut.

Slujba bisericească înregistrată și transmisă la difuzor se auzea din șosea de parcă biserica era alături. Nu era alături ci foarte sus și tot auzeam slujba la urcare - cam jumate de oră cu bunăvoință - și după fiecare curbă eram convinsă că voi vedea biserica și mereu era iluzie. Când în sfârșit am ajuns am dat întâi de o piatră înaltă de vreo 3 metri unde erau cocoțați toți colegii mei și abia apoi de intrarea în lăcașul de cult.

Abia acolo am văzut că slujba era înregistrată și în curte n-am dat de țipenie de cleric ci doar vizitatori ce bântuiau prin incinte care sunt două chilii și o bisericuță înaltă. Peste tot, însemne bisericești, cum se obișnuiește, icoane, pix - hârtie pentru acatiste, loc de donat, covorașe, lumânări.

Ocolind cele două chilii prin stânga, o potecă - pe lângă versant - duce în spate la cavalerul trac ce, însă, nu era acasă că avea poarta încuiată și nu l-am tulburat dacă nu era disponibil.

Mai jos de biserică se bifurcă poteca și duce spre un punct de belvedere unde am fost dar n-am stat prea mult și nici selfie nu am făcut pentru că sunt periculoase locurile astea însă mi-am amintit de cineva care a făcut într-un loc asemănător și nu i-a fost bine. Nu vreau să detaliez. Totodată m-am bucurat că nu sunt blesteme în zonă - cum s-a mai auzit prin alte părți, iar nu vreau să detaliez - sau cel puțin nu s-au raportat cazuri în zona asta, că-n alte părți... Tocmai de aceea, o atitudine pioasă e mai mult decât binevenită atât la mănăstire cât și în general.

Toată povestea a durat cam o oră și ceva. Întorși la mașină am regăsit cadâna arămie la datorie, totul la fel cum lăsasem și am plecat mai departe bucuroși că am scăpat cu bine din toată aventura.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Acuma, ce notă să dau eu aici? Agonie și extaz? Unirea extremelor?

Peisaj mirific și populație chinuită? Chiar regret condițiile în care trăiește acea comunitate.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

De relaxat, nu, de distrat, nu știu cât dar pe ansamblu excursia a fost frumoasă dar și solicitantă.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 26.06.21 13:34:49
Validat / Publicat: 26.06.21 14:08:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPULUNG-MUSCEL. A mai fost în/la: La spital să coasem copci

VIZUALIZĂRI: 1985 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La întrarea în curte la Cetățuia, Negru Vodă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15750 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.06.21 14:35:23]
»

@Mioritic: Spectacolul Naturii e nemaipomenit la Cetățuia Negru Vodă. Stâncăria atârnată deasupra râului Dâmbovița compun peisaje neașteptate. Nu am mai fost de ani buni sus la mănăstire deși am trecut de mai multe ori prin localitate.

Observ că au apărut o serie de construcții noi (de exemplu un foișor rotund), se vede și o temelie nouă spre Crucea Dorințelor. Înțeleg că spațiul e limitat, dar parcă a apărut un fenomen amplu de „dughenizare” în jurul bisericii de lemn, plus pictura murală care e deteriorată. Să înțeleg că acum se ajunge mai greu în spatele Chiliei Moșului unde se află imaginea Cavalerului Trac - văd în fotografii că s-a închis accesul cu un lumânărar și alte „acareturi” .

Numai bine!

elviramvio
[28.06.21 16:47:23]
»

@tata123: Ai punctat perfect dughenizarea, comercialul care invadează locul în dauna celor sfinte și a istoriei.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[28.06.21 17:29:05]
»

@tata123: Da, sunt materiale de construcții în diverse locuri, pe traseu, în partea de sus, depozitate sau lucrări în curs. Prin tufiș, credeam că-i budă. Nu e. E stoc de materiale de construcții.

Aurici
[30.06.21 11:34:17]
»

Abia acolo am văzut că slujba era înregistrată

Ce ți-e și cu tehnologizarea asta.

Chiar regret condițiile în care trăiește acea comunitate

Eu n-aș zice chiar așa. Sărăcia n-are nici o legătură cu mizeria. Să-ți faci grajdurile și closetele chiar pe malul apei și tot rahatul să se ducă în apa curgătoare ține de altceva, nu de sărăcie. Dacă ar fi numai asta, dar toate gunoaiele se aruncă în apă. Sticle, pungi, lucruri, pamperși... ce vrei și ce nu vrei vezi în apă. Dacă aș avea o putere aș băga la pușcărie autoritățile de acolo. Pentru că am trecut prin zonă de prea multe ori, la intervale de timp și așa este de peste 20 de ani.

Altfel, zonă frumoasă, ai dreptate! Și noi am făcut plimbarea asta de mai multe ori, mai ales când încă mai mergeau copiii cu noi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, elviramvio, Mioritik, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Cetățuia - Negru Vodă [Valea Cetațuia]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070515155792236 sec
    ecranul dvs: 1 x 1