ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Sitaru – o ctitorie boierească deosebită (de la prăbușire la renaștere)

TIPĂREȘTE

În împrejurimile Bucureștiului sunt prezente o serie de obiective interesante chiar dacă la prima vedere nu pare a fi așa. Găsim numeroase mănăstiri și schituri, majoritatea încadrate drept monumente istorice, clădiri istorice – forturi și conace, locuri naturale – lacuri și păduri, construcții antropice – parcuri de agrement. În nordul Capitalei, într-un areal natural în care mai există pâlcuri din vechii Codri ai Vlăsiei și o mulțime de lacuri și bălți viața religioasă este dominată de marile ansambluri monahale Snagov (vezi impresii) și Căldărușani (vezi impresii).

Totuși, în aceeași zonă situată doar la circa 40 km depărtare de centrul Bucureștiului, în mijlocul unei păduri, aproape de râul Ialomița, se află Mănăstirea Sfântul Nicolae - Sitaru. Cred că am mai vizitat o dată sau de două ori acest locaș monastic, cu mulți ani în urmă, înainte de transformarea din ultima perioadă. Drumul spre mănăstire este relativ ușor accesibil (DJ 101J), cei aproape 2 km din satul Sitaru spre mănăstire fiind asfaltați, dar deteriorați de lucrări edilitare și transport greu. Nu se compară cu chinul membrilor Comisiunii Monumentelor Istorice, care însoțiți de pictorul Dimitrie Belizarie, s-au abătut spre schitul din pădure în anul 1915: Monumentul istoric din corn. Balamuci, Balta Neagră, se află în mijlocul unei păduri. Cu mare greutate au ajuns membrii comisiunei până la mânăstire, părăsind automobilul și urcându-se în căruțe țărănești. Pe tot drumul sunt bălți și cărarea se pierde prin pădure. (Viitorul, mai 1915)

În toamna lui 2023 s-au încheiat lucrările de restaurare ale bisericii mănăstirii, au apărut noi construcții (foișoare, infochioșc, grup sanitar), a fost reamenajată peisagistic curtea mănăstirii. Lucrările pun în evidență bijuteria arhitectonică a complexului monahal: biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” ctitorită de boierul Papa Greceanu (străbunicul lui Constantin Brâncoveanu) în prima jumătate a anilor 1600. Având rădăcini istorice mai vechi – o bisericuță de lemn cu același hram – lăcașul de zid era pe atunci situat pe un promontoriu împresurat de multe ori de apa Ialomiței și bălțile din preajmă.

Câteva sute de ani mănăstioara ascunsă în codri are parte de o viață liniștită și înfloritoare, dar anii 1800 îi aduc o perioadă de degradare și o transformă într-un refugiu pentru alienați (strămutați de la Mănăstirea Negoiești – vezi impresii) și, ulterior – la începutul anilor 1900, sunt aduși minori din „Casa centrală de educațiune corecțională” aflată în Mănăstirea Mislea. De la acei bolnavi găzduiți în chiliile schitului ar proveni denumirea de „Balamuci” (sau de la transformarea numelui cătunului Malamoc aflat în zonă în acele timpuri – nume preluat de schit: „Malamuci” ). Oricum se consideră că în anul 1838 a apărut la Schitul Malamuci, sub conducerea Eforiei spitalelor civile,  prima formă de organizare medicală pentru îngrijirea bolnavilor mintali – supravegheați de un doctor și mai mulți infirmieri.

Chiar dacă nu sunteți pelerini îndârjiți sau credincioși practicanți, ci doar călători însetați de cunoaștere istorică, iubitori de artă și doritori de liniște sufletească și relaxare puteți face o incursiune în „Mănăstirea din pădure” , cum o numea savantul Nicolae Iorga.

Lăsăm autoturismul în parcarea generoasă, trecem de poarta străjuită de chipul în mozaic al Sfântului Nicolae, atât de iubit de români. Curtea intermediară este frumos amenajată din punct de vedere peisagistic – copaci plantați recent, plante decorative, alei trasate până la un foișor nou (posibil altar de vară), bănci și un foișor-fântână. Ne sare în ochi arhondaricul – corpul pentru găzduirea pelerinilor, o clădire-bloc cu mai multe etaje pe care o știam de la ultima vizită, însă de data aceasta parcă e mai bine integrat în noua amenajare a curții.

La intrare în curtea propriu zisă a mănăstirii se află o clădire-pangar și grupul sanitar, aparate de cafea și o fântână-cișmea nouă. În colțul din stânga a incintei se află turnul-clopotniță și aghiasmatarul vechi – parcă în ceastă zonă s-a exagerat puțin cu placarea cu marmură.

În mijlocul incintei tronează bijuteria arhitecturală a mănăstirii – biserica „Sfântul Nicolae” . Edificiul ne atrage prin culoarea mierii, coloanele pridvorului și pictura din acesta (în perioada interbelică biserica era pictată integral la exterior). Admirăm ancadramentul ușii de acces cu măiestrie dăltuit în piatră, ușa ornamentată din lemn și pisania plină de litere mărunțele. Din păcate biserica era încuiată, pentru închinare fiind deschis doar paraclisul din spatele locașului de cult.  

Clădiri vechi cu prispă mărginesc o latură a curții, altele mai noi, aflate în afara incintei, se pot accesa printr-o portiță scundă, un clopot mic atârnă lângă biserică. Zărim lângă chiliile vechi stăreția, o construcție ceva mai semeață, coloane istorice înșirate pe gazonul atât de verde în luna ianuarie și ascultăm șuieratul brazilor atinși de pale de vânt.

Am petrecut aproape o oră în incinta mănăstirească de la  Sitaru beneficiind de razele soarelui, aerul pădurii, mângâierea divinității și liniștea lăsată de un grup de excursioniști veniți cu autocarul. Biserica „Sf. Nicolae” reprezintă un monument istoric valoros, iar amenajările recente au crescut potențialul turistic și religios al ansamblului monahal. Vine primăvara, pădurea renaște la viață, soarele încălzește mai tare, floricelele ies la lumină...

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.02.24 14:20:01
Validat / Publicat: 19.02.24 14:59:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 298 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Biserica „Sf. Nicolae”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Michi
[20.02.24 09:53:44]
»

@tata123 🔱: Din nou un superbonus meritat, ca la tot ce scrii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Balamuci-Sitaru [Sitaru]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.14893794059753 sec
    ecranul dvs: 1 x 1