Palatul Stirbei - Un loc de vis
Ca in fiecare primavara, mergem la Palatul Stirbei sa ne plimbam prin curtea lui, sa visam si sa ne relaxam.
Este o alternativa foarte placuta la cea a padurilor din jurul Bucurestiului.
Se afla in Buftea. Se iese dinb Bucuresti pe Calea Grivitei, Bucurestii Noi, Mogosoaia, Buftea.
In Buftea, se face stanga in fata magazinului Penny Market (se urmareste indicatorul Casa Romana). Dupa ce treceti de pizzeria Casa Romana, mai mergeti si pe partea dreapta se afla intrarea in palatul Stirbei.
Veti fi intampinati de o persoana de la paza, careia trebuie sa ii declarati ca mergeti la restaurant.
Palatul a fost retrocedat, fiind vandut catre o firma, acum aici au loc evenimente mondene, Palatul este acum hotel cu 14 camere si restaurant. Chiar si Cristi Chivu a avut nunta aici.
Exista loc de parcare, gratuit, puteti parca masina in curte si mergeti pe jos la plimbare. Foarte multi localnici vin aici la plimbare.
Curtea este mare, cred ca 20-30 ha.
Cladirea Palatului este una cu arhitectura simpla, are arcade deasupra geamurilor. Constructia palatului a fost inceputa de Barbu Dimitrie Stirbei si continuata de fiul acestuia Alexandru Barbu Stirbei, in 1856.
Barbu Dimitrie Stirbei a fost domnitor al Tarii Romanesti (1849-1853 si 1854-1856).
Se poate lua prin dreapta palatului, mergeti prin padure, ajungeti la un lac, unde se zbenguie vesele cateva ratuste si lebede. Sunt foarte prietenoase.
Daca treceti podul peste lac, ajungeti pe drumul spre bisericuta, capela familiei. Constructia este superba, cu 2 scari de acces, din marmura alba. Acestea au fost refacute anul trecut. Cand am fost in toamna aici, era cineva care inspecta capela, lua masuri, pt restaurarea ei. Acum, am fost surprinsa sa vad ca deja au fost refacute scarile.
Aceasta a construita intre 1850-1890. Pictura a fost executata de Gheorghe Tatarescu.
In pivnita se afla mormintele familiei: Barbu Dimitrie Stirbei, Barbu Alexandru Stirbei si ale rudelor acestora. Momentan, biserica nu se poate vizita, doar anul trecut am avut onoarea sa putem intra in ea.
Noi nu am mai luat masa la Restaurnatul acesta, din 2003 cand am avut o experienta neplacuta (se afla in proprietatea RAPPS), deci nu va pot spune decat ca puteti lua masa aici, dar nu pot sa va dau detalii, banuiesc ca acum totul este extrem de bine pus la punct.
In primavara aceasta am cules cateva albatrele si branduse, copii au fost incantati sa vada lebedele, ratustele si sa se zbenguie in voie. Va recomand cu caldura locul, este superb.
Pt cei care doresc mai multe informatii, va recomand situl domeniului: click aici
Trimis de iriss27 in 22.03.10 10:06:57
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iriss27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
very interesting!
Te mai asteptam cu alte impresii, bucrestiul si imprejurimile sunt o oaza de inspiratie.
PS: de izoarele termale ne poti spune ceva!
era sa uit - si un vot
Interesante impresiile!
Chiar daca am locuit in Bucuresti 15 ani, spre rusinea mea nu am vizitat niciodata acest palat. Dar sunt hotarata sa recuperez cat mai repede!
Un vot si din partea noastra!
Am pus si cateva poze, sa vedeti ca este un loc placut de plimbare.
mutat la sectiunea speciala deja existenta - Imprejurimile Bucurestiului
Ma bucur ca se poate vizita iar parcul, in 2008 cand al fost acolo tocmai se retrocedase si firma de paza nu ne-a lasat sa aruncam nici macar un ochi...
Multumesc mult pentru acest articol. Am fost duminica (18. 04) si ne-a placut tare mult.
Si o completare: mancarea la restaurant este foarte buna iar preturile rezonabile. Ieri au fost asaltati de clienti si au facut fata cu greu solicitarilor.
Ma bucur ca ati ajuns si voi anne Este intr-adevar un loc linistit si f placut.
Am ajuns si noi in 2011 de doua ori la domeniile Stirbei din Buftea, urmand indicatiile din review-ul de fata, motiv pentru care MULTUMESC iriss27.
Este intr-adevar foarte frumos atat palatul cat si domeniul semisalbatic din jur, dar mai ales capela din padurice. Arhitectura capelei m-a impresionat cel mai mult. Pacat ca nu e deschisa pentru vizitare. Tot in padurice am gasit si un castel de apa (parca asa se cheama) - vezi poza atasata.
Am intrat si in Palat crezand ca vom vedea si in interior ceva. Dar nu se poate vedea decat parterul care functioneaza pe post de restaurant - unul foarte elegant de altfel si foarte frumos ca amenajare interioara, semanand mai degraba a salon de palat decat a restaurant. Personalul restaurantului este foarte amabil si destul de bine documentat despre domeniu si despre istoria acestuia. Doi domni care banuiesc ca erau angajati ca si chelneri ne-au asigurat ca daca ne intoarcem intr-un moment mai oportun (atunci asteptau o nunta), ne vor da mai multe detalii. M-au uimit cu cate stiau.
- Sep.2023 La scăldat / Ciorogârla la Domnești — scris în 30.10.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2023 O zi la ferma 'Ograda Bunicilor' Contesti, Dambovita — scris în 02.05.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 ˝La maici˝ sau mănăstirea Bâldana — scris în 24.05.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 În sâmbăta Floriilor excursie de o zi — scris în 09.04.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Raiul animalelor [Cățelu, IF] — scris în 12.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Pelerinaj la 7 mănăstiri în Postul Crăciunului (în apropiere de Bucureşti) — scris în 09.12.22 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 O zi de vis în apropierea Bucureștiului — scris în 27.11.22 de Marelte din BUCURESTI - RECOMANDĂ