ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Lectii de istorie in natura (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru ca am prins “gustul” iesirilor in imprejurimi, chestie pe care o poate face oricine dealtfel, cu conditia sa aiba cateva ore libere pe care sa le petreaca in aer liber, am iesit acum cateva zile cu sotia mea la o plimbare. Imi doream sa ma plimb pe undeva, unde sa nu se construiaca metroul de 4 ani (cand ziceau ca dureaza trei) unde sa te poti plimba pe jos, nu cu masina, iar in parcul Moghioros, desi am fost intre primii 20 care au intrat de cand s-a redat publicului, nu cred ca voi mai intra si a doua oara, pentru ca, desi s-au bagat atatea milioane de euro (eu stiam de 11, altii au spus 16) parca nu e parc… Probabil ca altora le place, asta nu e o problema, dar mie, care stiu cum era inainte, imi displace noua fata. Iar cartierul Drumul Taberei, alta data verde, si plin de verdeata si flori, acum e in mare parte gri, plin de praf si traversat de betoniere si camioane...

Si cum am inceput cu Palatul Mogosoaia acum scurt timp, in imediata apropiere a orasului, stiam ca pot ajunge la Palatul Stirbei, aflat la doi-trei km distanta de Mogosoaia, la Buftea. Din nou voi face un scurt istoric referitor la trecutul acestuia.

Asadar, inceput in 1850 de carmuitorul Tarii Romanesti la acea data, Barbu Dimitrie Stirbei, este terminat de catre fiul domnitorului, Alexandru Barbu Stirbei, in 1863. Constructia este in stil tudor, si de-a lungul timpului, probabil si datorita amplasarii sale, a fost refugiul unde s-a adapostit, o perioada, Regina Maria si cinci dintre copii acesteia, in primul razboi mondial. Aici avea obiceiul sa vina la pescuit marele Mihail Sadoveanu, si tot aici a stat Nichita Hrusciov, in timpul vizitei sale in care s-a hotarat retragerea trupelor sovietice din Romania. Perioada de maxima inflorire a acestui palat a fost pe vremea Printului Stirbei, care a pus suflet si a cheltuit multi bani pentru a-l aduce la ceea ce este.

Ansamblul este intregit de capela familiei, construita in stil neo-gotic, cu altar si “gropnita” (cavoul), are o scara de acces cu doua rampe, din marmura de Carrara, sculptate, si vitralii, care la momentul respective, erau poleite cu aur. Aceasta capela a fost construita, ca si palatul, de domnitorul Stirbei, la 1850, si terminate de acelasi Alexandru, insa abia in 1890. Pictura a fost executata de Gheorghe Tatarescu, care era si ruda cu fam Stirbei. Doar ca din toata acea opera, in prezent capela mai are doar fragmente din pictura Maica Domnului cu pruncul in brate.

In gropnita sunt mormintele lui Voda Stirbei, ale printului Alexandru si ale rudelor acestora. La sfarsitul anului 1957, domeniul in suprafata de 30 ha, a trecut, ca toate celelalte, in patrimoniul noului guvern communist si cc al pcr.

Dupa 1989 trece in administrarea RA-APPS in posesia careia se afla si in prezent.

Inca de la intrare simti cum te rupi, efectiv de lumea exterioara. Parcul palatului se afla ceva mai retras de drumul national, pe aceeasi strada cu Judecatoria Buftea, acesta conferindu-i multa liniste, ceea ce te face sa simti ca ai intrat in alta lume. Din nou o cupola la intrare, ziduri, si foarte, foarte multa verdeata, pomi seculari, flori, iarba…. Din cand in cand, pe pomii care strajuiesc aleea principala se afla panouri care te atentioneaza ca nu ai voie sa vii sa mananci in incinta ceva adus din afara. Pentru asta poti apela la serviciile oferite de restaurantul situat la parterul palatului. Exista si o terasa, totul e inconjurat de un gard inalt de vegetatie, conferindu-le intimitate celor care hotarasc sa ia masa in acest local. Nici preturile nu au fost exagerate. Noi la intoarcere am mancat un cotlet cu cartofi si salata, un piept de pui cu ciuperci, o inghetata, si am luat doua ape mici si doua cafele... 84 lei.

Aleea principala se termina aici, cu intrarea in palat, dar se ramifica cu o alta terminatie in locul unde este amenajata parcarea, si unde se mai afla si sala “Regina Maria”, iar apoi se prelungeste pe o alee ingusta, catre iaz si catre capela familiei.

Iazul, strajuit de multi copaci, ale caror coroane se oglindesc in apele sale, este traversat de un pod din lemn, probabil constructie originala, si este tarversat incolo si incoace de doua rate si o lebada, atat de obisnuite cu vizitatorii incat, daca vrei si te opresti chiar in capatul podului le poti hrani din mana. :) Parcul se prelungeste, si dupa ce traversezi o mica poienita, ajungi intr-un luminis in care se afla si capela. Dupa aceasta, aleea din nou se ramifica, un drum ducand la un fel de ponton din beton aflat pe malul lacului, iar celalalt conducandu-te printre copaci, in cealalta parte a parcului. Nu foarte multa lume, insa era o zi a saptamanii, erau si un grup de turisti asiatici care fotografiau “metrul patrat” , erau si cativa agenti de paza, foarte discreti insa. O nota proasta insa, la pontonul pe care am urcat pentru a admira lacul, nu prea puteai sa zabovesti datorita mirosului pestilential care te inconjura … Sincer sa fiu, nici grupuri sanitare nu am vazut, dar nici nu le-am cautat. Ca si concluzie, va recomand sa vizitati acest obiectiv, sa va plimbati cateva ore pe aleile sale, si va veti simti garantat mult mai bine, chiar daca a durat prea putin …


[fb]
---
Trimis de iulian68 in 02.07.15 20:58:37
Validat / Publicat: 02.07.15 22:44:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2943 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Podul care traverseaza iazul... Este drumul catre capela familiei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[03.07.15 09:07:14]
»

Felicitari pentru articol si deea de a scrie despre imprejurimile bucurestiului si de a le vizita bineinteles

iulian68AUTOR REVIEW
[03.07.15 10:10:27]
»

@Dan&Ema: iti multumesc, si promit sa mai caut obiective de acelasi fel. Atatia ani am trecut pe langa ele cu atata indiferenta...

Dan&Ema
[03.07.15 10:18:57]
»

Ma bucur ca imi deschizi ochii si mir

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulian68
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059489965438843 sec
    ecranul dvs: 1 x 1