Inedit in București - Pinacoteca și Biblioteca UNArte (III)
Revin cu o scurtă prezentare a unui nou reper cultural bucureștean, deschis publicului chiar ieri, 1 iulie. Universitatea Națională de Arte din București a inaugurat două clădiri recent reabilitate, care adăpostesc noua Bibliotecă și Pinacoteca universității. Mulți ani trecând pe lângă sediul UNArte vedeam în curtea interioară o casă deosebit de frumoasă din punct de vedere arhitectural, dar în stare de degradare avansată. Situația s-a schimbat în ultimii ani când au pornit lucrările de restaurare.
Școala de Belle-Arte din București a fost înființată în 1864, primul director fiind Theodor Aman. Cunoscutul pictor declara: „Sunt deocamdată două școli de Belle-Arte, una în București și alta în Iași. Asemenea, două pinacoteci” . Ei bine, casa despre care scriam mai sus, cunoscută sub numele de Casa Ghica-Robescu și-a recăpătat strălucirea și găzduiește acum Pinacoteca și Rectoratul universității.
Ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea, casa a aparținut beizadelei Scarlat Ghica, moștenită apoi de fiul Alexandru Ghica, apoi vândută la 1901 familiei prof. Alexandru Robescu. Acesta din urmă o donează un an mai târziu Ministerului Instrucțiunii pentru a ființa aici Școala profesională de fete nr. 1 (care a „rezistat” până în 1948). Ulterior în clădire a funcționat liceul „Nicolae Tonitza” , apoi biblioteca Institutului De Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” și ateliere artistice.
Casa Ghica-Robescu este situată la intersecția str. General H. M. Berthelot cu str. General Constantin Budișteanu, vis-a-vis de catedrala catolică „Sf. Iosif” . Ideea unei pinacoteci în cadrul instituției există încă de la înființarea acesteia și a prins contur, de-a lungul timpului, în diverse perioade și în diferite sedii.
Pinacoteca UNArte
Acum vreo două săptămâni am citit despre inaugurarea Pinacotecii și a Bibliotecii, iar vestea mi-a stârnit imediat curiozitatea. Așa că mi-am propus să le vizitez. O mulțime de persoane interesate, amatori într-ale artei, studenți și profesori, au participat la eveniment. Casa boierească, remodelată în stil neoclasic după proiectul arhitectului Ion Mincu, ne întâmpină cu o fațadă luminoasă, o intrare largă și un balcon înconjurat de o balustradă frumoasă din fier forjat. Dintr-un hol central se deschid pe ambele laturi uși către mai multe încăperi, azi cu rol de galerie de artă. O scară de marmură urcă spre etaj – unde se află alte spații expoziționale, apoi altă scară-melc ne conduce către mansardă, unde se află sala de conferințe/proiecție. Descoperim pe laterala clădirii o altă scară de piatră ce se încolăcește armonios spre etaje, treptele fiind tocite de pașii fără număr a celor care au frecventat instituțiile găzduite de casa istorică. Într-una din încăperi s-a conservat tavanul pictat al casei.
În Pinacotecă admirăm lucrări din fondul didactic și științific al Universității de Arte, lucrări de pictură și sculptură, gravuri istorice, desene și picturi din colecția UNArte, desene academiste din veacul al XIX-lea, câteva piese de sculptură din Colecția Kalinderu, alte opere de artă din perioada de început a multor nume mari din lumea artistică românească.
Piesa de rezistență este „Ecorșeul” lui Constantin Brâncuși, o statuie din ghips realizată de studentul Brâncuși, începută în anul 1901, sub îndrumarea profesorului de anatomie Dimitrie Gerota, și terminată în anul 1902, ca lucrare de absolvire a școlii. O lucrare remarcabilă care prefigurează geniul artistic a lui Brâncuși. Detalii aici: elenadumitrescu.ro/images ... eu_brancusi.pdf.
Într-una din sălile de expoziție se află presa originală de gravură a lui Theodor Aman, primul nostru gravor artistic. De asemenea, am văzut pe „Cleopatra în costum egiptean” a lui Raffaello Romanelli, portrete realizate de Alexandru Bănulescu (portretul de grup al clasei lui Ștefan Luchian, portretul lui Theodor Aman, portretul lui Gheorghe Tattarascu), lucrări de Oscar Han și Vasile Gorduz. Frumoase sunt și dulapurile sculptate de Theodor Aman. În alte încăperi sunt expuse lucrări moderne ale absolvenților UNArte, precum și machete de clădiri.
Biblioteca UNArte
O clădire separată, cu acoperiș ascuțit și ferestre mari cu rame metalice, situată chiar la stradă, găzduiește noua Bibliotecă a Universității Naționale de Arte. Peste 60.000 de volume, majoritatea de specialitate, sunt așezate pe rafturi metalice la parter, etaj și mansardă.
Amenajarea este deosebit de interesantă, într-un stil industrial, cu mult metal, ferestre de mari dimensiuni, scări metalice și balustrade din plasă de sârmă. Înălțimea generoasă a parterului și a etajului a permis amenajarea unor niveluri intermediare, astfel încât spațiul să poată găzdui un număr cât mai mare de cărți. Au fost păstrate elemente originale de feronerie (grinzi și stâlpi cu capiteluri ornamentate) și tavane boltite din cărămidă.
În sala de la mansardă sunt expuse câteva documente istorice, unele registre putând fi răsfoite (cu mănuși). Am văzut foaia matricolă a lui Constantin Brâncuși și a lui Victor Brauner, precum și duplicatul diplomei lui Zianu Boca – părintele Arsenie Boca (azi Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop).
Concluzie. Ceea ce am văzut în complexul Universității Naționale de Arte din București reprezintă doar o primă etapă din reconfigurarea campusului universitar. Pinacoteca UNArte va fi un spațiu expozițional permanent dedicat patrimoniului artistic al universității, contribuind la conservarea, cercetarea și valorificarea acestuia. Totodată, va oferi publicului acces la lucrări semnate de profesori, absolvenți și studenți, care ilustrează evoluția școlii românești de artă.
Alegeri inspirate!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de tata123 🔱 in 02.07.26 13:53:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Jun.2026 Inedit în București – Gara de Nord și Salonul Regal (II) — scris în 19.06.26 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2026 Inedit în București – în jurul Parcului Carol (I) — scris în 13.06.26 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2026 Iarna în București: spectacol alb sau pedeapsă? — scris în 18.02.26 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2025 Tur ghidat la Opera Națională din București — scris în 15.01.26 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2025 Marmorosch Bucharest – un autograf de colecție — scris în 02.01.26 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2025 Noaptea Sinagogilor Deschise la București — scris în 21.02.26 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2025 Locașuri de cult mozaice din București — scris în 21.10.25 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...