ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

În București, la Grădina Zoologică

TIPĂREȘTE

A venit primăvara. Natura s-a trezit la viață, la fel și dorul meu de plimbări, de călătorii. Vreau o ieșire de o zi, undeva... aproape de București. Dar până să mă hotărăsc ce voi alege, revizuind listele de opțiuni turistice - unele foarte vechi - privirile mi se opresc asupra Grădinii Zoologice din București. Nici nu știu cât timp a trecut de când am fost ultima oară acolo. Să tot fie câteva zeci de ani, poate chiar mai bine de patru, așa încât - nefiind în măsură să fac vreo comparație cu ceea ce a fost, amintirile fiind mult prea estompate - consider această escapadă ca pe un nou început. Nu garantez însă că acest început va avea și o continuare. De ce? Voi încerca să motivez în cele ce urmează.

Acces. Cu autobuzul 301, de la Piața Romană, după un parcurs destul de lung, pe Șoseaua București-Ploiești (DN1) depășind Aeroportul Băneasa, lăsând în stânga Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", apoi în dreapta Ambasada Statelor Unite, continuăm pe Aleea Privighetorilor. Până la Grădina Zoologică, în Aleea Vadul Moldovei, nr. 4, nu mai este mult. Doar vreo două stații de autobuz.

Cei care vin cu mașina personală, mai ales într-o zi de weekend, se pot aștepta să aibă probleme în găsirea unui loc de parcare. Pădurea Băneasa cu atracțiile ei fiind aproape de intrarea la Zoo, este de la sine înțeles că... "Cine se scoală de dimineață, departe ajunge! ". Primii sosiți mai pot găsi un loc acceptabil, ceilalți... fiecare pe unde și cum poate. Că așa-i în București! Probabil că în cursul săptămânii situația ar fi ușor diferită. Nu știu.

Program și Taxe de vizitare.

Pentru că programul Grădinii Zoologice București este diferit iarnă - vară, este bine să vă documentați în prealabil și să vă asigurați că veți avea suficient timp pentru un tur complet înainte de ora închiderii.

Programul de vară (1 aprilie - 31 octombrie) este: Luni - închis, Marți - Duminică între orele 09.00-19.00.

Programul de iarnă (1 noiembrie - 31 martie) este: Luni - închis, Marți - Duminică între orele 10.00-17.00. În sărbătorile de iarnă (25 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie) Grădina Zoologică București este închisă pentru vizitatori.

Actualele taxe de vizitare sunt: 15 lei/persoană - adulți și 7 lei/persoană - copii cu vârsta de peste 2 ani, elevi, studenți și pensionari.

Vizitatorii însoțiți de animale de companie nu au acces, de asemenea nici cei cu biciclete, pistoale cu bile sau cu aer comprimat, în general cu orice fel de obiect producător de zgomote care ar stresa animalele. Bunul simț ne obligă să nu urcăm pe garduri, să nu hrănim animalele, să păstrăm curățenia și să nu ne manifestăm entuziasmul țipând. De altfel, prin stația de amplificare, toate aceste reguli ne sunt amintite din când în când.

Despre Pădurea Băneasa și Grădina Zoologică București

Pădurea Băneasa, cel mai mare spațiu verde al Bucureștiului, situat la aprox. 10 km distanță de centrul orașului, spre nord, lângă Aeroportul Internațional Băneasa și Șoseaua București-Ploiești, este o oază de natură adevărată, un refugiu de weekend pentru mulți bucureșteni, aici găsindu-se locuri de plimbare, restaurante și terase în aer liber, dar și o importantă atracție pentru cei mari și pentru cei mici - Grădina Zoologică.

Mă întristam când aflam că după Revoluția din 1989, la sfârșitul perioadei comuniste, o bună parte din suprafața pădurii a fost trecută din proprietatea statului în proprietatea unor persoane private care obținuseră recunoașterea pe cale juridică a unor acte pe care le aveau în posesie. Ce s-a întâmplat după aceea? Au urmat defrișări, sute de arbori fiind doborâți, eliberând terenul pentru dezvoltatorii imobiliari. Cât de legale sau de ilegale au fost toate acestea, nu știu. Și nici nu e locul de stabilit asta aici.

Cu toate acestea, ne-a mai rămas și nouă câte ceva, pădurea fiind în continuare un loc atrăgător pentru iubitorii de natură, pe traseele forestiere organizându-se periodic chiar și concursuri (de bicicletă sau de alergare).

Privind în urmă, încercând să aflăm câte ceva despre începuturile Grădinii Zoologice bucureștene, notăm că în 1955 se înființa în cadrul Sfatului Popular București un nou serviciu al Gospodăriei Comunale, serviciu care avea ca atribuții adăpostirea și protejarea mai multor exemplare de păsări și animale expuse prin alte parcuri ale capitalei. Abia din 1962 se poate vorbi despre o grădină zoologică în adevăratul sens al cuvântului. În prezent, despre Grădina Zoologică din Pădurea Băneasa se spune că este cea mai frumoasă și cea mai diversificată grădină zoologică din România, aici putând fi văzute nenumărate specii de animale, reptile, păsări și pești, unele dintre ele specii rare sau, din păcate, pe cale de dispariție. În legătură cu aceste superlative, desigur, fiecare poate avea o părere proprie. Mai ales cei care au fost acolo și care au vizitat și alte parcuri Zoo din țară sau din străinătate.

Vizita noastră la Grădina Zoologică București

Am luat bilete și am intrat. Dispozitivele de acces prin turnicheți nu funcționau atunci când am fost noi acolo. Pe fiecare dintre ele era înscris "Defect", așa încât - cu biletul în mână – am trecut unul câte unul pe lângă omul de la pază și... gata! Eram în incinta parcului zoo.

Un plan al incintei ne ajută să ne facem o imagine de ansamblu asupra locurilor în care sunt adăpostite animalele și eventual să ne stabilim un traseu propriu pentru vizitare. Ideal este însă a urma traseul prestabilit, însemnat cu săgeți pe asfalt, traseu care asigură trecerea pe la toate amplasamentele animalelor. Codurile QR afișate la fiecare cușcă vin în completarea datelor inscripționate permițând vizitatorilor accesul la mai multe informații privind aspectul, stilul și mediul de viață al animalelor.

Urmând aleea din dreapta, vizitezi jaguarul, animalele nocturne, lemurienii și suricatele. Acestea din urmă, două la număr, m-au surprins prin dimensiunea lor. Văzusem la TV mai multe documentare privind viața acestor simpatice animale și rămăsesem cu impresia că sunt mult mai mari.

Rând pe rând, am văzut toate animalele și păsările expuse în Zoo și pot spune că sunt mult mai puține decât cele prezentate pe site-ul Grădinii Zoologice București. Și încă un mic amănunt. Poți face oricâte poze dorești, fără bliț pentru a nu stresa animalele, dar nu toate vor ieși bine din mai multe motive: lumina, îngrăditurile din plasă de sârmă, geamurile murdare, apatia în care zac unele animale...

Mi-au plăcut păsările răpitoare, în special Acvila Codalb. Este impresionantă în zbor, cu aripile desfăcute, dar, din păcate, spațiul care îi este alocat este mult prea mic. Dintr-o fâlfâire de aripi a și ajuns în colțul opus. Papagalul Ara, mare și frumos colorat, dar și celelalte specii de papagali, mai mici, fazanul regal și cel auriu, păunii, pelicanii (mult mai frumoși în libertate, în Delta Dunării), gâștele și rațele de diferite specii...

Mi-au plăcut felinele - leopardul, râsul, leul - regele animalelor, tigrul despre care aflăm că este pe cale de dispariție. Panoul informativ ne spune că "În prezent se estimează că trăiesc mai puțin de 3200 de tigri în sălbăticie, în condițiile în care acum un secol erau 100000. Amenințați din ce în ce mai mult de om, tigrii au nevoie disperată de ajutor pentru a supraviețui. " Felinele mari, considerate periculoase, sunt adăpostite în țarcuri prevăzute cu fire prin care trece curentul electric, iar pe gratii sunt amplasate atenționări în acest sens.

Struții de mai multe specii, sunt în număr mare, la fel și poneii. Ursul brun (despre care mulți s-au plâns că dispăruse din Grădina Zoologică București), unul singur, dar cu adevărat imens (n-am mai văzut niciodată un urs atât de mare) se bălăcea alene în bazinul din țarcul lui. M-a distrat porcul spinos care își făcea siesta sub razele călduțe ale soarelui și mai ales ratonul care tulbura apa bătând-o cu repeziciune cu lăbuțele anterioare.

Nu mi-au plăcut cămilele (cu una și cu două cocoașe) ambele animale teribil de năpârlite, murdare și apatice. Nu mi-au plăcut nici șerpii, dar asta pentru simplul fapt că detest reptilele. Șarpele Boa, imens, stătea încolăcit în colțul de sus al compartimentului său, iar alți șerpii, din alte specii, înotau ușor prin apă sau dormitau lângă fereastră. Diverse specii de șopârle stăteau nemișcate, parcă îmbiindu-te să le fotografiezi. Crocodilul de Nil - singurul care mi-a amintit de vizita mea de acum foarte mulți ani - m-a dezamăgit profund. În afară de faptul că era mic, mai stătea și pitit, greu de observat și de fotografiat. Acvariile amenajate în Reptilariu adunau lângă geamurile lor sumedenie de copii entuziasmați la vederea peștilor viu colorați deplasându-se prin apă.

Concluzii

A fost o plimare, o ieșire la aer într-o zi de weekend. Mare înghesuială de mașini, mare zarvă de copii. Deși se recomandă păstrarea liniștii lângă cuștile animalelor... nici măcar părinții copiilor nu se conformează.

În incintă sunt cișmele cu apă potabilă, toalete ecologice, bănci pentru a-ți mai trage sufletul dacă ai obosit, locuri special amenajate cu tobogane pentru cei mici, iar în pavilioanele închise (unde sunt păsările exotice sau reptilele) automate de unde îți poți procura o răcoritoare sau ceva de ronțăit. Tot acolo sunt și rampe care înlesnesc accesul persoanelor cu dizabilități.

Fiind Grădina Zoo din capitala țării, mulți vin acolo cu așteptări mai mari și sunt dezamăgiți de faptul că nu există o parcare adecvată și nici măcar un trotuar pe care să poți circula fără a fi expus mașinilor în deplasare. Deși în marea lor majoritate animalele nu arară rău, este evident faptul că spațiile în care își trăiesc viața sunt prea mici. N-am văzut elefant, girafă, rinocer, gazelă și alte animale care ar fi produs adânci impresii și mult entuziasm printre copiii vizitatori. De asemenea, am rămas convinsă că îngrădirile au fost gândite exclusiv având în vedere ideea de protecție (atât pentru animale, cât și pentru vizitatori). Cu toate acestea, înălțimea gardurilor din fața țarcurilor îi obligă pe părinți să-și ridice copii în brațe pentru a vedea animalele.

Chiar dacă noi, adulții, mai observăm pe ici pe colo câte ceva care ar trebui îmbunătățit... copiii nu văd asta. Copiii se bucură la vederea unui animal pe care nu l-au mai văzut niciodată sau pe care l-au văzut doar în poze. Este un mijloc de educare pentru ei și - uneori - și pentru noi. Asta pe lângă faptul că o ieșire în natură este benefică tuturor. Așadar, bucureșteni care (asemenea mie) nu ați mai fost la Grădina Zoologică de zeci de ani, ieșiți din case și mergeți la Pădurea Băneasa! Pentru animale, pentru pădure... E primăvară!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 27.03.23 16:47:43
Validat / Publicat: 27.03.23 17:46:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4485 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 București - Grădina Zoologică. Porcul spinos.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29300 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐
[27.03.23 17:57:45]
»

Fiind Grădina Zoo din capitala țării, mulți vin acolo cu așteptări mai mari și sunt dezamăgiți

Într-adevăr Grădina Zoo din București este o dezamăgire totală. Am renunțat să mai merg acolo pentru că mă deprimă. Mă deprimă nepăsarea, indolența, nesimțirea și lipsa de interes și investiții a autorităților locale.

Am vizitat aproape toate grădinile zoologice din România și pot să spun că cea din București este dacă nu cea mai tristă, probabil în top 2-3 de cele mai triste. Până și cea din Rădăuți care este mult mai mică, este mai frumos aranjată și mai primitoare iar intrarea costă mult mai puțin.

Prefer să pierd 2-3 ore pe drum și să merg la Grădina din Târgoviște, Ploiești sau Pitești care mi se par mult mai frumoase. Nu mai zic de Zoo Sibiu, Zoo Brașov, Zoo Târgu-Mureș, unde s-au făcut investiții serioase, iar acest lucru se vede atât în confortul și bunăstarea animalelor dar și în experiența în sine a vizitatorului care interacționează mult mai frumos cu animalele expuse.

Chiar dacă noi, adulții, mai observăm pe ici pe colo câte ceva care ar trebui îmbunătățit... copiii nu văd asta.

Așa este, ai spus-o foarte bine. Copiii văd întotdeauna pădurea ce noi adulții nu o vedem de... copaci. De mult ori încerc să văd anumite lucruri prin ochii unui copil dar tind să devin ultra-obiectiv, lucru care ar influența prea mult recenzia asupra unei locații. Dacă am vedea lumea prin ochii lor, probabil că majoritatea problemelor ar dispărea. Păcat că nu mai suntem copii...

Votat cu drag.

webmaster
[27.03.23 20:32:58]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

iulianicAUTOR REVIEW
[28.03.23 07:59:53]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Nu sunt fan grădini zoologice. Mai degrabă grădini botanice și parcuri.

La grădini zoologice merg doar atunci când sunt trasă de mânecă de alții sau – în cazul Grădinii Zoo din București – de faptul că trecuseră mai bine de 40 de ani de când nu am mai fost acolo, eu trăindu-mi viața în București.

Desigur, am avut ceva dezamăgiri, dar nu foarte mari pentru că am plecat pregătită pentru așa ceva. Totuși, privind în jur, vedeam numai fețe de copii fericiți. Cam pe la orele amiezei, aleile centrale erau atât de aglomerate încât - un moment - am crezut că sunt pe Lipscani. Am remarcat chiar și o coloană mare, mare, de copii veniți în grup organizat, de la școală. În lipsă de altceva, mai ales pentru cei care nu au mai văzut așa ceva, Grădina Zoologică din București încă își îndeplinește menirea.

liviu49
[31.03.23 14:08:47]
»

În lipsă de altceva, mai ales pentru cei care nu au mai văzut așa ceva, Grădina Zoologică din București încă își îndeplinește menirea.

Intrebarea e pana cand? Pentru ca la presiunile " dezinteresate " ale unor " oameni de bine " mi-e teama ca in locul Gradinii Zoologice Baneasa vom vedea vile, viloaie si alte cladiri rezidentiale prin padure. Si astfel vom rezolva si poluarea generata de animalele adapostite de Zoo.

In ultimele miniconcedii din ultimii trei ani am avut ocazia de a vizita, pe langa saline, manastiri, cascade am vizitat si cate o gradina zoo in fiecare an. Astfel in primul an am fost la Zoo Dragos Voda (Neamt), anul urmator la Zoo Tg. Mures, iar anul trecut la Zoo Resita. Si au fost interesante nu numai pentru copii!

Cea mai mare a fost, fara discutie cea de la Tg, Mures. Cea de la Dragos Voda, cea mai mica, dar zimbrii merita toti banii. La cea de la Resita am notat faptul ca puteai privi, prin geamuri foarte mari, animalele si in custile lor. La Tg Mures, la ora dupa amiezii, mai toate animalele erau la odihna in custi, custile fiind departe de garduri si alei si unele nu le-am putut vedea. La Resita incaperile unde se odihnesc animalele sunt langa poteca si garduri, cu ferestre la drum.

Pentru iubitorii de animale, mai ales pentru copii vizita la Zoo este mereu un prilej de bucurie.

Numai bine si calatorii placute!

iulianicAUTOR REVIEW
[01.04.23 08:04:25]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou!

Nu sunt fan grădini zoologice, de aceea nu am vizitat prea multe. Din cele amintite în ecou, nu am vizitat decât Rezervația de zimbri din Neamț. Și asta destul de recent. Mi-au plăcut zimbrii, dar mai mult mi-au plăcut cerbii și căprioarele. Un cerbișor a și acceptat - foarte delicat - ghinda proaspătă pe care i-am oferit-o eu prin gard.

În Moldova știu că mai există o grădină zoo lăudată la Bârlad. Nu am vizitat-o, dar nu o voi ocoli atunci când voi fi prin zonă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Zoo [Băneasa]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067306041717529 sec
    ecranul dvs: 1 x 1