ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Grădina Botanică, o oază de verdeaţă în cea mai poluată capitală europeană

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

La sfârşitul lunii trecute, aflat cu treburi prin Capitală, dar ajuns cu câteva ore prea devreme, m-am hotărât să le petrec vizitând (a câta oară?) Grădina Botanică.

Pentru cine nu ştie, aceasta se află pe şoseaua Cotroceni, vizavi de Palatul Cotroceni, intrarea fiind în apropierea intersecţiei cu strada Dimitrie Brândză.

Aflată în administrarea Universităţii Bucureşti, Grădina botanică împlineşte anul acesta, în noiembrie, 150 de ani de la înfiinţare. De-a lungul timpului a avut momente când mai bune, când mai rele, cel mai nefericit fiind cel din 4 aprilie 1944, când a suferit distrugeri importante în bombardamentul din acea zi.

Acum, este o adevărată bijuterie a Capitalei, unde îţi poţi petrece timpul liber departe de stresul pe care un oraş mare şi dezorganizat îl poate genera.

Grădina cuprinde mai multe sectoare, unele în aer liber, altele în sere. Din păcate, serele sunt de ceva vreme în restaurare, aşa că nu se pot vizita. În prezent se schimbă geamurile vechi, prin care cam bătea vântul, cu geamuri termopan, dar cred că va mai dura o vreme până să fie totul gata. M-am mulţumit cu privitul prin ferestre şi cu poze făcute din exterior, dar şi aşa exponatele sunt încântătoare. O parte din sere (serele vechi) sunt cele mai vechi sere din ţară, cu o vârstă venerabilă de vreo 120 de ani. Pe lângă ele au mai fost construite serele de producţie, în 1960 şi cele de expoziţie, între 1973-1976.

Regretul că nu se puteau vizita serele a fost compensat de bucuria redeschiderii Muzeului Botanic, după o perioadă când acesta a fost în reamenajare. Dacă ajungeţi în Grădina Botanică, nu ezitaţi să vizitaţi acest muzeu, veţi fi surprinşi de câte lucruri interesante veţi găsi aici. Şi intrarea nu costă decât 2 lei. Se plăteşte separat de intrarea în Grădina Botanică, ce costă 5 lei.

Muzeul se află chiar la intrare, pe o alee ce se desprinde la stânga din aleea principală, într-o clădire cochetă, în genul conacurilor româneşti cu cerdac. Plimbarea prin cele 22 de săli cu exponate este o adevărată expediţie geografică şi istorică, ce poartă vizitatorul mai întâi printre numele ilustre ale botanicii româneşti, apoi prin mai multe biotopuri şi printre exponate din cele mai spectaculoase. Vă puteţi închipui o tulpină de iederă groasă de vreo 35-40 cm? Ei bine, aici pueţi vedea aşa ceva, dar şi multe alte lucruri foarte interesante.

În cazul meu, lecţia de botanică din muzeu a durat două ore, dar dacă timpul nu mi-ar fi fost drămuit, cu siguranţă a mai fi stat cel puţin încă pe-atât, poate chia o zi întreagă.

De la muzeu, străbătând sectorul decorativ, am ajuns la lac, unde copiii hrăneau peştii roşii şi răţuştele, iar de-acolo am intrat în Rozarium, unde trandafiri de toate felurile îşi etalau frumuseţea întrecându-se într-o simfonie de culori.

Am dat apoi o raită în jurul serelor, să mai admir prin ferestre cactuşii, preferaţii mei, am trecut pe la Iridarium, unde irişii îşi scuturaseră deja petalele, apoi pe la colina cu flora Dobrogei, de unde am ajuns la Grădina Italiană, străjuită de o parte şi de alta de cele două alei cu castani.

Grădina Italiană este gard în gard cu CET Grozăveşti (vezi poza 26) şi această imagine cu turnurile de răcire ale centralei iţindu-se printre coroanele copacilor este singura care strică ansamblul.

Am trecut apoi pe lângă clădirea administrativă, ce adăposteşte şi biblioteca şi laboratoarele, pe lângă bustul botanistului, medicului şi profesorului D. Grecescu şi am ajuns la sectorul Plante Mediteraneene, de unde a intrat în sectorul Plante rare ş ameninţate. Peste tot, multă verdeaţă, flori şi diferite alte plante, toate într-un aranjament de bun gust, în care se vede mâna specialistului.

De aici am ajuns la ieşire, după o plimbare plăcută, dar prea scurtă, pentru că oricât ai sta în Grădina Botanică, este oricum prea puţin.

Celor care doresc mai multe informaţii "tehnice", le sugerez să viziteze pagina oficială a Grădinii Botanice, de aici: click aici


[fb]
---
Trimis de Costi in 18.06.10 17:15:54
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3623 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Trandafiri cu toate nuanţele de la roşu la galben
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4500 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

dom
[18.06.10 19:14:15]
»

cea mai urata capitala "europeana"

CostiAUTOR REVIEW
[18.06.10 19:22:01]
»

Rog WM să ataşeze la review următorul fond muzical:

http://www.trilulilu.ro/annelauren/b35819ee0ceb42

De asemenea, îmi cer scuze că, în timp ce lucra la link-ul din textul meu, eu am făcut o mică corectură, drept pentru care link-ul s-a pierdut.

Aşa că adaug aici acest link spre pagina oficială a Grădinii Botanice din Bucureşti:

http://www.gradina-botanica.ro

magdalena
[18.06.10 19:22:16]
»

Ia uite cine ne ia la pas prin Bucuresti! E bun si "pasul" unui pitestean prin orasul meu de bastina...

Gradina pe mine sincer nu prea ma fascineaza desi am amintiri placute aici... , insa de Muzeul Botanic chiar nu stiam nimic, poate unde era inchis cand am mers noi.

Cat este intrarea? Taxa foto exista?

Mi-a placut cum ai povestit, frumos, dar si obiectiv si, ca de obicei, fotografii reusite.

CostiAUTOR REVIEW
[18.06.10 19:25:29]
»

@magdalena

Intrarea la muzeu costă 2 lei. Fotografierea şi filmarea sunt permise fără nicio taxă.

Admin
[18.06.10 19:27:05]
»

adaugat ilustratia muzicala propusa si linkul.

Diaura*
[18.06.10 20:32:05]
»

Chiar imi faceam astazi programul pentru weekend si nu ma putem decide unde sa ma duc ; in Botanica sau in Herastrau. Dar daca spui ca serele sunt inchise, atunci mai astpt pana la toamna , poate se termina lucrarile pana atunci.

Bravo.

Asa pentru curiozitatea mea personala ; cati cactusi ai acasa? Ai tai infloresc?

cosminp
[18.06.10 21:08:40]
»

si un SB meritat. pozele sunt intradevar foarte reusite.

mi-a placut poza cu ursul din gradina botanica (!).

are o fata de parca e turbat sau muscat de lupi .

felicitari pentru cum iti "pierzi" timpul liber.

CostiAUTOR REVIEW
[18.06.10 21:31:34]
»

@Diaura

Serele sunt închise, dar muzeul este deschis!

Am peste 20 de cactuşi, care mai şi înfloresc (rar) şi mai multe soiuri de Aloe vera.

Plimbare plăcută, fie în Grădina Botanică, fie în Herăstrău, sau, de ce nu, în amândouă

@cosminp

Mie mi-a plăcut mai mult crocodilul

Mulţumesc pentru vot.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.06.10 21:35:47]
»

eu amfostacolo vara trecuta. am avut o senzatie de dezamagire crunta. fata de cum o cunoscusem in urma cu vreo 35 de ani pare ca peste ea au trecut pe putin dublu... arbori imbatraniti si neingrijiti, alei crapate si cu asfaltul valurit de radacini, bazinele murdare si pline de matasea broastei - care NU facea parte dintre exponate! (ma refer la bazinele din dreptul CETului, nu lacul!). pe latura dinspre vest, cea mai de sus, spre autostrada cum ar fi, era ca-n jungla... (fara a fi un colt dedicat acesteia!)

intr-adevar, te poti relaxa si respira putin aer curat, dar mult mai frumos este in Cismigiu sau Herastrau. o recomand doar celor care au nevoie sa studieze plantele de aici si/sau elevilor de liceu, la orele de botanica.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[10.11.15 10:08:44]
»

Mutat în rubrica "Grădina Botanică Dimitrie Brândză București, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosminp, Costi, Diaura*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Botanică Dimitrie Brândză:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.4429240226746 sec
    ecranul dvs: 1 x 1