ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul bucatelor ascunse… sau periplu prin istoria bucatelor romanesti

TIPĂREȘTE

V-ati gandit vreodata de unde vine mamaliga? Sau cum s-a format numele ei? Ati crezut mereu ca mamaliga este a noastra din mosi stramosi, asa-i?? Ei bine…. nu!

Porumbul a ajuns pe continentul nostru abia in secolul al XVI-lea, sosit din America, asa ca inainte de asta terciul la noi se facea din alte cereale: mei, naut, hrisca.

In Romania, porumbul a intrat in Transilvania pe la 1640, in Tara Romaneasca sub domnia lui Serban Cantacuzino (1678 – 1688), in Moldova la inceputul anilor 1700, fiind introdus de catre Constantin Mavrocordat — care a domnit in ambele tari si astfel a extins si cultura de porumb :).

Si cum era ieftin, usor de intretinut si spornic, a prins avant mai ales in vremuri de restriste si foamete, ajungand sa ocupe parti importante din tarile noastre, si a inlocuit cu succes meiul. Probabil incercand sa prajeasca boabele de porumb in ceaun asa cum faceau cu cele de mei, inainte sa le rasneasca, au descoperit si popcornul :)!

Iar denumirea de mamaliga, ar putea veni de la termenul “mumalig” (cuvant macedo-roman, derivat de la cuvantul “mama”), sau conform povestilor populare de la “mama Ligia”, prima femeie hangita care a schimbat mamaliga de mei cu cea de malai de porumb.

Sa revin la muzeu. Este un muzeu temporar, creat de Lidl, aducand in atentia contemporana bucate romanesti cu traditie, din diverse zone ale tarii, inainte sa se piarda retetele definitiv.

Intr-un spatiu de pe Calea Victoriei, langa teatru Odeon (in cladirea in care la data de 27 mai 1896 a rulat primul spectacol cinematografic din tara noastra, aici fiind saloanele ziarului “L’independence Roumaine”), doi actori, Doru si Felicia, ne-au plimbat prin istorie, cu mult umor si multe informatii.

Am ajuns aici, inscriindu-ma pe net (https://surprize. lidl.ro/camaranoastra), (te mai poti inscrie pana la data de 30 septembrie 2018), unde trebuie sa alegi un interval orar si o zi, asa ca am ales sa fac asta duminica, incepand cu ora 11.30 (primul interval orar al zilei). Am ajuns pe la 11.10, si fiind primele, am crezut ca n-o sa fie nimeni, dar pana la 11.35, se stransesera cam 25-30 persoane.

In interior, sa ajungi la primul obiectiv, treceai prin “lanul de porumb”, care ocolea toata sala de la parter. Imediat in stanga gaseai un plug, si in fata lui o moara de macinat porumb, din piatra, datand, dupa cum ni s-a spus, tocmai de la 1738, fiind inca functionala :)!

Pe perete, te intampinau “mamaligi” colorate, din malai, mei, hrisca si naut, iar in fata lor, cei care nu vazusera pana acum boabele corespunzatoare lor, isi puteau satisfice curiozitatea, pipaindu-le.

Dupa prezentarea istoriei mamaligii, ne-am indreptat spre o masa rotunda, unde pe harta de lemn uriasa a Romaniei, erau 5 boluri cu 5 feluri de mancare, pe care ne-am chinuit sa le ghicim, si denumirea si zona din care provin. Nu le-am ghicit normal, pentru ca felurile se chemau: pogacele cu jumari din Ardeal, zama de paradaisa cu susulet din Banat, pui cu puricei din Moldova, ratavita din Dobrogea, colarez din sudul tarii.

Mai departe, am urcat scarile strajuite stanga-dreapta de “hambare” de porumb, trecand prin “valea cu gutui”, catre etajul unde toate zonele tarii erau reprezentate specific si original.

Tot acolo, puteai sa-ti “olaresti” un vas din lut, sub indrumarea unei doamne foarte rabdatoare. Lavinia si-a bagat mainile in lut, si a modelat timid, un vas mic, pe care l-am luat acasa, cu grija, sa nu-l distrugem.

Alta surpriza pentru noi a fost ca puteai sa faci o poza pe care ti-o printau pe fondul unei etichete de magiun de prune, pe hartie auto adeziva care putea fi lipita pe borcanul de magiun primit cadou, intr-o sacosica foarte draguta.

Mai departe, ajungeam la un panou cu ghicitori, cu care ne-am distrat maxim, incercand sa ghicim raspunsurile. Cei care am ghicit, inclusiv eu... prima ghicitoare... am castigat un ballot de paie… dar l-am lasat acolo :), pentru ca nu cred ca cei de la metrou ar fi apreciat dara de paie :) !

Dupa care am fost invitati la masa, la produse preparate (sarmalute in foi de varza cu mamaliga, sarmalute in foi de vita, un carnat cu porumb (care nu stiu cum se cheama) dar bun, si diverse alte produse, pe care le gasesti in magazinul lor, plus socata, apa minerala si o bautura din coacaze si mere. Ca si desert am avut salam de biscuiti, fursecuri si cornulete cu gem.

Daca aveti timp, va recomand sa trageti o fuga. Vizita a durat o ora si jumatate, dar nu m-am plictisit nicio secunda!

Vizita a fost foarte interesanta si educativa pentru ca am aflat lucruri noi despre ceea ce credeam ca stiu deja, si originala, pentru ca nu stiu din care lan de porumb poti sa vezi firma teatrului Odeon sau a teatrului de revista Constantin Tanase.


[fb]
---
Trimis de vulpe mihaela in 24.09.18 16:00:49
Validat / Publicat: 24.09.18 17:08:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 544 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Masa cu preparatele servite
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32 PMA (din 32 voturi)

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.09.18 17:07:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, expoziții, alte manifestări cu caracter temporar, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

iulian68
[24.09.18 18:25:47]
»

Foarte interesant "periplul" tău dar foarte interesante informatiile... Am aflat lucruri noi, multumesc! ????

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[24.09.18 18:38:35]
»

@iulian68:

mishu
[24.09.18 21:02:24]
»

@vulpe mihaela: Foarte frumos, mi-a placut teribil la fel cum imi place si mmaliga. Cand imi fac mamaliga aici, fac ceva mai multa iar cea rece o pregatesc ceva mai tarziu puricei , si imi aduc aminte de copilarie cu mare drag.

Mi-ar fi placut si mie sa fiu acolo dar m-am bucurat pentru tine, felicitari, votat cu mare drag.

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[24.09.18 21:03:37]
»

@mishu: Multumeeesc. O sa fac si eu...

mihaelavoicu
[24.09.18 21:29:24]
»

Trebuia să iei balotul de paie. Îl țineai în balcon un an și la vară veneai cu el la Bordeni...

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[24.09.18 21:40:20]
»

@mihaelavoicu: Nu am balcon !!! Eu stau la curte !

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.09.18 21:53:05]
»

@vulpe mihaela:

Eu stau la curte

Vrem să facem un grătar la tine în curte!

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[24.09.18 21:54:18]
»

@traian. leuca: E noapte si ploua !!!

mihaelavoicu
[24.09.18 22:07:02]
»

@vulpe mihaela: Nu ai nicio scuză! Trebuia să iei balotul.

Zoazore
[25.09.18 13:35:09]
»

@vulpe mihaela: Colarezi cu lapte imi facea bunica. Am facut si eu, dar... cam demult! Ar trebui sa repet! Puricei am facut saptamana trecuta! Mie-mi plac in untura si cu ou.

Tare interesant e p-acolo! Si istoria mamaligii e interesanta!

Yersinia Pestis
[26.09.18 11:56:17]
»

Da, știi că-n ”Frații Jderi” se vorbea, la mese, despre mămăligile întoarse din ceaune mari și ni s-a spus că era o mică greșeală, pe vremea lui Ștefan cel Mare, la începuturile domniei sale, atunci când este subiectul celebrului roman, America nu fusese descoperită.

Sunt gurmand, de felul meu, îmi place și să mănânc dar, mai ales, să gătesc și, de multe ori, fac legătura între ceea ce gătesc și cum s-a ajuns la acel aliment.

Sarmalele- sunt fel de mâncare chinezesc, adus de turci în teritoriul românesc.

Orezul- a fost adus în Țările Române, ca fel de mâncare, de către fanarioți. Era un fel de mâncare extrem de scump iar aceștia se făleau cu el, atunci când îl găteau. Ulterior, din același motiv de fală, a fost luat și de populația de rând

Ciorba de burtă- este fel de mâncare turcesc, se chema ”schembea”, de la stomacul folosit. ”Și-a mâncat schembeaua” era folosit ca termen de ”Nu i-a mers ”

Cartoful, a fost adus în țară târziu și, inițial, ca furaj pentru porci.

Roșiile au fost aduse în Europa, dar nu ca fel de mâncare ci ornament pentru mâncăruri...

Mi-a plăcut reviewul tău, o să mai arunc câte-un ochi pe-aici! Nu la propriu, stai liniștită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[26.09.18 13:20:20]
»

@Yersinia pestis:

Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulian68, mihaelavoicu, mishu, vulpe mihaela, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, târguri, expoziții bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080734014511108 sec
    ecranul dvs: 1 x 1