ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
DEC-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Noi pornim a colinda... la Sala Radio

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

„A colinda” însemnează a trepăda, a străbate unu ținutu oarecare; a cere daruri în noaptea de ajunulu Crăciunului; a intona unu cântecu din cele zise colinde; a felicita pe cineva sau a-i ura sănătate și norocire printr-unulu din aceste colinde – G. Dem. Teodorescu, 1879.

Se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă – Nașterea Pruncului Iisus, Sfântul Ștefan, Sfântul Vasile cel Mare, Botezul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul – pe scurt, în aria urbană mai ales: Crăciunul și Anul Nou. Prilej de bucurie, de etalare a unor sentimente frumoase, de rememorare a unor amintiri dragi, de mulțumire pentru cele bune întâmplate și de dorințe benefice pentru anul ce stă să vină. Un moment mult așteptat, de unii, sunt colindele, urăturile și jocurile cu măști – obiceiuri și tradiții specifice sfârșitului de an.

După evenimentele din decembrie 1989 concertele tradiționale de la sfârșit de an au cunoscut o efervescență deosebită. Fie laice ori religioase, interpretate de coruri profesioniste ori grupuri de amatori colindele au un impact emoțional mare aducând în prim plan frumoase amintiri din copilărie. Două astfel de evenimente se desfășoară de ani de zile în fiecare lună decembrie în București adunând grupuri de colindători și cete de mascați din toată țara. Este vorba în primul rând de festivalul intitulat Am venit să colindăm. Florile dalbe, desfășurat în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Mixul de colinde și datini de iarnă ce se desfășoară pe ulițele satului de la Șosea vine cu două avantaje majore: participarea unui număr nelimitat de privitori și mediul identic cu cel original în care se desfășoară acțiunile grupurilor sosite din toate regiunile țării. Iar dacă mai există și o țâră de omăt atunci decorul e perfect. Am fost câțiva ani la acest festival urmărind cu precădere cetele de mascați și teatrul popular.

În al doilea rând doresc să vă menționez spectacolul Începem a colinda, ce se desfășoară de 25 de ani la Sala Radio din str. General Berthelot. De mulți ani urmăresc data când se pun în vânzare biletele pentru a „prinde” efectiv unul – anul acesta s-au epuizat rapid; în seara spectacolului o mulțime de oameni așteptau la intrare și puneau întrebări în speranța găsirii unui bilet în plus. De fapt, în ultimii doi ani Sala Radio a fost plină la acest eveniment tradițional desfășurat în preajma sărbătorilor de iarnă. Întregul spectacol a fost înregistrat și va fi difuzat în ziua Crăciunului de o televiziune de profil.

Anul acesta au participat grupuri de colindători și mascați din Suceava, Maramureș, Sibiu, Hunedoara, Alba, Gorj, Cluj, Teleorman, Mureș și Arad. Între participanții cunoscuți amintesc pe Gheorghe Turda, Călin Brăteanu, Marcel Părău și grupul Burnasul din Alexandria. Dacă anii trecuți actrița Natașa Raab a făcut oficiile de gazdă, anul acesta rolul gazdei a fost jucat de tânărul interpret Valentin Sanfira.

Dacă colindele tradiționale, religioase și laice, au provocat emoții, jocurile cu mascoide au stârnit hohote de râs și ropote de aplauze. De altfel, trebuie să facem o distincție clară între colindele cântate/recitate în Ajunul Crăciunului ori chiar în zilele de Crăciun (în funcție de zona geografică) și jocurile cu măști și urăturile ce se desfășoară în noaptea de Anul Nou și în ziua de Sf. Vasile. Bineînțeles că dansurile mascoidelor provoacă o stare de voie bună, strigăturile mascaților sunt de cele mai multe ori hilare, cu subînțeles, bubuitul dobelor creează o atmosferă de veselie – sunt momentele cele mai așteptate din întregul spectacol. Și trebuie să recunoaștem că alaiurile/cetele tradiționale din Moldova sunt în top. Anul acesta am avut parte de două minispectacole oferite de grupurile din Boroaia și Poiana Stampei (jud. Suceava). Aceste ansambluri ne-au încântat cu jocul caprei, al ursului, al căiuților, dansul urâților, dansul moșului și al babei – totul derulat într-un ritm alert, amețitor, într-o explozie de culori și costume.

Drăguți au fost și copiii cei mai mici din cadrul grupurilor de colindători, îmbrăcați în port popular și opinci, îmbujorați de efort și căldură. Participanții la spectacol au fost binecuvântați cu boabe de grâu pentru un an nou îmbelșugat și sănătate. Unii dintre colindători au împărțit în sală colaci, cozonac, gogoși, mere, nuci, palincă – nu vă pot descrie ce fețe fericite aveau cei ce au primit asemenea daruri. Bătrâni cu ochii în lacrimi și tineri care gustă datinile românești – toți au participat la un spectacol natural și emoționant.

Pentru a simți spiritul sărbătorilor de iarnă tradiționale, pentru liniște sufletească și amintirile redeșteptate în fiecare spectator încercați să ajungeți într-o iarnă la aceste spectacole deosebite. Să nu uităm că suntem români și să ne respectăm tradițiile și obiceiurile!

Sărbători de iarnă pline de bucurie alături de cei dragi!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 18.12.15 23:09:29
Validat / Publicat: 19.12.15 09:54:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 865 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Urșii din Boroaia, jud. Suceava.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2028 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[19.12.15 20:04:11]
»

Că bine ai grăit: "să ne respectăm tradițiile și obiceiurile! "

webmaster39
[19.12.15 22:15:00]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, târguri, expoziții bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073884963989258 sec
    ecranul dvs: 1 x 1