GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul statuilor vivante
Statuia vivantă este un miracol pe care trebuie neapărat să-l descifrați! – Mihai Mălaimare.
Aproape toți am văzut de-a lungul timpului prin marile orașe ale României, dar mai ales în străinătate, acele statui vii, mascate sau vopsite, care interpretează diverse personaje din filme, cărți ori viața cotidiană. Un astfel de spectacol s-a desfășurat în acest weekend de Rusalii în Parcul Crângași din București. Cu ocazia aniversării a 25 de ani de existență Teatrul Masca a organizat cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, beneficiind și de sprijinul Primăriei Sectorului 6.
Dicționarul de neologisme din 1986 definește termenul venit din limba franceză: vivant, -ă = viu, animat; tablou vivant = scenă reprezentând un grup de persoane care stau într-o anumită poziție și atitudine pentru a sublinia o semnificație specială. Statuia vivantă este o formă super concentrată de teatru stradal, este clipa în care un actor trece examenul rampei și devine maestru spunea același mare actor Mihai Mălaimare.
De Ziua Copilului am mers în Parcul Crângași pentru a admira această formă de artă teatrală cu străvechi rădăcini în epoca medievală. S-a preferat organizarea acestui festival într-un parc de cartier pentru a accesibiliza cultura către păturile cele mai diverse ale populației. Lume multă, pestriță, de diverse condiții sociale; totuși nu se simțea aglomerația având în vedere spațiile largi și numărul mare de „grupuri statuare vii” ce evoluau în același timp. Din toate părțile se auzeau glasuri și râsete de copii, muzica specifică fiecărei scenete răsuna din boxe.
Statuile vivante evoluau timp de 40 de minute în spații amenajate: 5 minute dura numărul apoi urmau 2 minute de nemișcare. Personajele interpretate de actorii români au fost: Gânditorul de la Hamangia, Regina Maria a României, Love Story, Titanii, Pierrot Lunatecul, Seducție, Omul cactus, Fluturii, Menuet, Bucătarul, La fereastra unde doarme o pisică, Femeile de la bar, Santa Lucia, Partida de cricket, Îngerul căzut, Doi clovni de făină, Clovnii albi, Păpușile, Ce minune este iubirea, Muzica pământului, Sunetul muzicii, Figaro, Îngerul albastru, Îngerul. Au existat și oaspeți din străinătate: Portugalia, Ucraina, Bulgaria, Olanda, Macedonia, Belgia.
Machiajul era foarte interesant, mișcările sacadate bine interpretate, în anumite numere era implicat și publicul. Chiar eu am fost poftit la un dans de nevasta Gânditorului din Hamangia și apoi „fugărit” de acesta... ha, ha, ha. Lângă fiecare scenetă exista câte un panou explicativ, iar pe stâlpii din parc erau afișate fotografii din timpul spectacolelor.
Experiența a fost una inedită, plimbarea în jurul „statuilor vii” s-a desfășurat într-o atmosferă de veselie iar vizionarea micilor spectacole a fost amuzantă. Felicitări organizatorilor și mai ales actorilor!
Trimis de tata123 🔱 in 02.06.15 16:01:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@all - Și în 2016 evenimentul Festivalul Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, își va desfășura ediția a VI-a în București (în trei locuri) în perioada 16-20 iunie 2016. Recomand cu căldură participarea la acest eveniment cultural - statuile și numerele jucate de ele sunt atât de reale. Informații suplimentare găsiți la adresa: masca.ro/teatru/festivalu ... ditia-a-vi-2016.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Vreți să târguiți o „vrăjitoare” – mergeți la Târgul Vrăjitoarelor — scris în 02.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 O oră pe Insula Lacul Morii – West Side Hallo Fest — scris în 25.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Regina Maria și pasiunea sa pentru artă — scris în 15.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Festivalul Florilor – flori, frumusețe, bucurie — scris în 01.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 Raiul grătarelor – GrillFest 2024 — scris în 11.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Cetatea lui Bucur” și Târgul de Crăciun al Bucureștiului — scris în 17.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Pavilionul Central și Gaudeamus – târg de carte — scris în 24.11.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ