GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bucharest Christmas Market... Reloaded – 2014
Aduc în atenția Dvs. - care vreți, care puteți, care nu mai rămâneți - un review de „reîmprospătare” (după cel încărcat de Abancor în anul 2012) al unui târg de Crăciun care se dorește a deveni tradiție în peisajul de iarnă al Capitalei noastre.
Anul trecut 80.000 de persoane s-au înghesuit, și la propriu și la figurat, să treacă pragul târgului organizat de Primăria Municipiului București prin Centrul de Creație, Artă și Tradiție. După afluxul de persoane din acest weekend se pare că și în iarna aceasta vor fi destul vizitatori. Totuși spațiul liber dintre căsuțe devine în câte un moment (mai ales în serile de weekend) neîncăpător, lumea poposind cu paharul de vin fiert în mînă chiar pe treptele statuilor.
Deși nu se compară cu fârtații săi din Occident, târgul din București este o alternativă pentru bucureștenii care nu pot călători în Europa pentru a vedea și „altceva”. Și este, de asemenea, un prilej pentru străinii aflați în capitala României de a degusta un vin fiert, a mânca o sărmăluță maramureșeană și a asculta colinde românești.
În perioada Bucureștiului interbelic, atunci când o mare parte din populația Capitalei provenea din mediu rural, tradiția populară era mult mai apropiată de sufletul oamenilor. Cetele de colindători umblau din casă în casă cu icoane în mâini, grupuri de copii purtând Steaua luau la rând casele, cete de tineri cu diverse forme de teatru popular străbăteau străzile. Cozonacii, covrigii, piftia, friptura de porc, sarmalele, vinul și țuica erau prezente pe masă.
Revenim... amplasat în piața betonată de la Universitate, în jurul statuilor, târgul de Crăciun are acceeași structură ca și anii trecuți. O sută de căsuțe, aliniate în jurul espalandei, oferă vizitatorilor aproape tot ce își doresc. Lipsesc doar frumoasele jocuri de lumini de pe clădirile împrejmuitoare – de fapt există doar un singur model mov proiectat. Municipalitatea ar fi putut pregăti ceva mai „grandios”, având în vedere că evenimentul se desfășoară sub semnul sărbătoririi a 555 ani de la atestarea documentară a Bucureștiului.
Aglomerația cea mai mare era la colțul culinar, căsuțele adăpostind adevărate bucătării ambulante... cazane aburind îți lăsau gura apă – tocănițe, sărmăluțe, mămăliguță, etc. ; grătare încinse pe care cârnații sfârâiau ademenitor – toate „nerecomandate” gurmanzilor. Alte căsuțe adăpostesc producătorii (ori nu) de mezeluri tradiționale și alte „porcării” – foarte apetisante pentru ochiul și stomacul bucureșteanului. Vinul fiert nu lipsește – e vedetă, la diverse cantități și ambalaje (pahare) și cu felurite gusturi și arome. Cozi apreciabile erau și la colacul secuiesc, pregătit pe loc, fierbinte, presărat cu zahăr, nucă, scorțișoară ori exotica nucă de cocos. Omniprezent, în orice sezon, și porumbul copt/fiert. Plăcintele aburind te atrag ca un magnet... deci... „la plăcinte, înainte... ”.
O secțiune a târgului este dedicată produselor de artizanat și handmade: icoane, obiecte din lemn, din sticlă (executate live chiar de un meșter), elemente de îmbrăcăminte tradițională, măști de Anul Nou, decorațiuni din paie, etc. O altă parte a căsuțelor este ocupată cu dulciuri: de la mere coapte, acadele, ciocolată de casă, halviță, până la cozonaci, prăjituri de casă, baclavale și rahat turcesc. Jocul de culori al acestor produse este fantastic. Urmează căsuțele cu standuri dedicate ornamentelor de sărbători și jucăriilor. Din păcate o serie din produsele expuse mai sus nu sunt originale ci provin din diverse... alte țări.
În centrul târgului se află bradul de 16 metri decorat cu instalații colorate și clopoței la bază. Scena dedicată spectacolelor încearcă să ofere un „Crăciun de poveste” prin varietatea evenimentelor. Duminică seara am prins exact spectacolul oferit de trupele de colindători și urători veniți din mai multe colțuri ale țării. Ei au adus în mijlocul unui București grăbit și stresat sunetul și atmosfera sărbătorilor rurale, arhaice.
Bineînțeles, o coadă destul de mare se găsea la... căciula de elf a lui Moș Crăciun. Ca într-un glob de cristal Moșul se lăsa pozat alături de prichindei... mai, mai că aș fi stat și eu la coadă pentru îndeplinirea unei dorințe. Caruselul se află alături de „căsuța” Moșului pentru ca cei mici să nu simtă timpul de așteptare până la întâlnirea cu Bătrânul Crăciun.
Atmosfera e plăcută, lumea e veselă, copiii aleargă îmbujorați de aerul rece; e aproape imposibil să pleci fără a cumpăra măcar un lucru, cât de mic, ori fără a „gusta” ceva. Un pic de zăpadă, ca anii trecuți, nu ar fi stricat.
De gustibus et coloribus non disputandum
Trimis de tata123 🔱 in 15.12.14 15:09:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am retras PMA la articol, conform Cap. 3, A. c2 din regulament.
Am vazut si anul trecut firma asta cu "bere fiarta&vin fiert" vezi P12!
Cum, frate, bere fiarta???
@Eugenia55 - Nu știu să vă spun... probabil cu scorțișoară... Am fost atras mai mult de vinul fiert.
macar de-un superbonus sa fie, de la mine
interesant articolul. despre preturi nimic-nimic?
Berea fiartă e condimentată și dulce, bineînțeles. Tot la București am băut prima dată, anul trecut. Nu am identificat condimentele, dar e bună, că e dulce și caldă. Era făcută de-a gata am impresia, adică în sticlă era amestecul pregătit pentru fiert, nu o condimentau ei.
@tata123 - Ei, dar o cafea turcească la nisip tare mi-aş fi dorit şi eu. De mult n-am mai avut parte de aşa ceva.
@papone - Mulțumesc.
Prețurile măricele... deși dacă transformăm în euro ajungem cam tot la cele din Occident (la Viena o singură bomboană, specialitate desigur, e 1 euro). Vinul fiert e 5-6 ron paharul de 400ml, colacul secuiesc 10 ron, ceaiul 3 ron paharul, mici decorațiuni de lemn - 5 ron, etc. O parte din prețuri se observă în foto.
@abancor -
"Berea fiartă e condimentată şi dulce
dar e bună, că e dulce şi caldă. "
Aici m-ai (m-am) pierdut, de ce as bea vreodata bere dulce si calda... nu cunosc roman doritor, poate ceva expat...
Și eu cred că nu sînt prea mulți doritori, mai ales că nici oferta nu e prea mare. Anul trecut aveau numai la o dugheană. Mie mi-a plăcut, dar mie îmi place și vinul fiert, și țuica fiartă, și băuturile dulci și aromate cu scorțișoară. Acu, fiecare cu plăcerile lui...
Pt conformitate: Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, expoziții, alte manifestări cu caracter temporar, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Vreți să târguiți o „vrăjitoare” – mergeți la Târgul Vrăjitoarelor — scris în 02.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 O oră pe Insula Lacul Morii – West Side Hallo Fest — scris în 25.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Regina Maria și pasiunea sa pentru artă — scris în 15.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Festivalul Florilor – flori, frumusețe, bucurie — scris în 01.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 Raiul grătarelor – GrillFest 2024 — scris în 11.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Cetatea lui Bucur” și Târgul de Crăciun al Bucureștiului — scris în 17.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Pavilionul Central și Gaudeamus – târg de carte — scris în 24.11.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ