ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O oră pe Insula Lacul Morii – West Side Hallo Fest

TIPĂREȘTE

Cum adică „care insulă?” . Insula aflată pe luciul apei Lacului Ciurel, o acumulare de circa 250 ha situată pe cursul râului Dâmbovița, în sectorul 6 al Bucureștiului (detalii despre lac și noua promenadă vezi articolul meu din 2022: vezi impresii). Și ce întrebare e aceasta: „Ce e Hallo Fest-ul ăsta?” . Este ediția a doua a festivalului de Halloween, o manifestare organizată de autoritățile locale, din gama evenimentelor reunite sub sintagma englezească „West Side” – Christmas Market sau Flower Fest (vezi impresii).

Ce reprezintă Halloweenul? O sărbătoare cu origini celtice, globală astăzi, pătrunsă adânc în societatea românească în detrimentul sărbătorilor populare tradiționale. Celții sărbătoreau trecerea într-un nou an în noaptea de 31 octombrie către 1 noiembrie, moment în care granița dintre lumea celor vii și cea a morților se dizolva. Fantomele celor morți se întorceau pe pământ, celții aprindeau focuri uriașe și se îmbrăcau în costume confecționate din piei de animale pentru a se proteja de spiritele rele. Ei bine, vin romanii care adaugă o serie de sărbători proprii, apoi creștinismul care stabilește ziua de 1 noiembrie drept sărbătoare a Tuturor Sfinților, ajunul evenimentului purtând numele de All Hallow Eve – sintagmă din care derivă numele sărbăturii mondiale din epoca noastră.

Românii au sărbători populare, venite din vremuri ancestrale, dinaintea creștinismului, zile care au legătura cu calendarul popular, cultul morților sau reprezentări mitice. De exemplu Focul lui Sâmedru care simboliza moartea și renașterea anuală în cadrul anului pastoral, eveniment în care se ardea o grămadă de lemne/cetină de brad. Sau, mai apropiat de sensul Halloweenului, Sântandrei (30 noiembrie) – sărbătoarea precreștină în care spiritele morților, strigoii vii, pricolicii și lupii ieșeau noaptea creând haosul simbolic de dinaintea creației (degradarea timpului calendaristic, urmând purificarea și renovarea timpului). Tinerii se adunau în noapte de Sântandrei în cete și petreceau în casa unuia dintre ei, protejând adunarea cu usturoi, amplasat la uși și ferestre. În sfârșit, multe explicații, simboluri, semnificații (etnograful Ion Ghinoiu le explică pe toate în excelentele sale cărți dedicate sărbătorilor și obiceiurilor românești).

West Side Hallo Fest. Manifestarea se desfășoară între 25 și 27 octombrie 2024 pe insula mai sus menționată. Începând cu ora 10.00 se deschide accesul, în ziua de vineri gratuit, apoi sâmbătă și duminică gratuit între orele 10.00-14.00, iar  începând de la ora 14.00 contra cost (20 lei/adult, copiii sub 12 ani nu plătesc). Accesul auto e mai dificil în zonă în aceste zone, sunt restricții și sensuri unice. Dacă mergeți pe dig – promenadă aveți de parcurs la pas circa 1,5 km (pe sens). Din zona unde se termină blocurile pleacă trenulețe care t educ până la insula, contra cost (parcă 5 lei/cursa). După ce treci podul spre insulă pătrunzi în lumea lui „Bu-hu-hu” unde personajele înfricoșătoare, scheleții și dovlecii fac legea.

Zona fostelor debarcadere au fost amenajate tematic – primul de o florărie celebră, cu garoafe și alte aranjamente roșii, draperii negre și personaje în ton cu sărbătoarea (sperietoare, scheleți, sicrie), al doilea reproduce un oraș bântuit cu stafii la geamuri, ciori, scheleți, lumânări. Pătrundem în zona de atelierelor pentru copii – sculptat și pictat dovleci etc., apoi în zona food-truck – aici sunt amplasate mese și scaune pentru a putea degusta relaxați burgerii, clătitele, înghețata și toate celelalte produse ce se vând acolo – prețuri mari, „ca la târg” .

O arcadă uriașă împodobită cu dovleci ne conduce către un labirint din baloți de paie, dar și spre uriașa sperietoare din lanul de porumb, autobuzul „Ghost Ride” (cu proiecții, holograme, tablouri vorbitoare și multe alte „sperietori” ), căsuța vrăjitoarei în fața căreia hidoasa proprietăreasă fierbe cranii (iar copacul cu ciori îi ține companie) și dovleacul gigant.

Pe insulă sunt două scene, una principală pentru concertele majore, una secundară pentru spectacolele dedicate copiilor. Târgul cu diverse produse/obiecte este prezent la datorie; aici găsim de la produse naturale (miere, sucuri, produse din lavandă), la tot felul de obiecte decorative tematice, bijuterii, măști și păpuși, până la fabuloasele exponate create din metal de un artist-vrăjitor.

Recomand o vizită la acest festival celor care simpatizează această temă și să știți că azi nu erau chiar puțini (probabil în weekend va fi aglomerație maximă). O mulțime de copii echipați tematic, numeroși adolescenți mascați și costumați în fel și chip, și chiar adulți cuprinși de spiritul acestei sărbători se îndreptau după amiază spre insulă. Apreciez pozitiv organizarea evenimentului și modul de amenajare, dar...

Cred că se pot organiza manifestări interesante de acest fel având drept temă centrală sărbătorile și obiceiurile românești. Părerea mea...

Vizionați fotografiile pentru a vă face o idee despre West Side Hallo Fest.  


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 25.10.24 21:48:29
Validat / Publicat: 26.10.24 06:00:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 207 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Zona de food.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[26.10.24 07:36:31]
»

@tata123 🔱: Eu unul sunt perfect de acord cu părerea ta de la sfârșitul articolului. Dar... sună mai bine Halloween decât Sântandrei așa cum tot mai bine sună Valentine' s Day decât Dragobete, nu?

Nu m-ar mira prea tare ca peste vreo lună să serbăm și Thanksgiving Day și să tăiem toți curcanii din România. Că doar scăpăm de Iohannis.

Cred că Halloweenul ăsta e mai mult o sărbătoare a copiilor în contextul actual. Nu știu câtă lume se gândește la tradiție la noi (care tradiție?), dar bănuiesc că părinții nu pot rămâne insensibili la dorințele copiilor de a se costuma în tot felul de drăcii care de care mai” dovlecoase” .

Dar dacă am ajuns să cumpărăm electronice japoneze făcute cu componente chinezești într-o țară europeană de către emigranți din Africa, hai să ne” globalizăm” și pe partea cu sărbătorile, oricât de comerciale au ba sunt ele.

doinafil
[26.10.24 15:28:54]
»

Mie nu-mi place sărbătoarea de Halloween! Și asta nu numai pentru că este importată, ci pentru ce simbolizează ea, anume că este:

... sărbătoarea precreștină în care spiritele morților, strigoii vii, pricolicii și lupii ieșeau noaptea creând haosul simbolic de dinaintea creației (degradarea timpului calendaristic, urmând purificarea și renovarea timpului)

Hidoșeniile alea îmi irită privirea! În copilărie „sculptam” și noi un dovleac, iar în mijloc puneam o lumânare, pentru ca efectul vizual să fie „mai de speriat” , dar atât!

Dintre pozele tale mi-au plăcut „fabuloasele exponate create din metal de un artist-vrăjitor” și păpușile „hand made” . Le prefer pe acestea în locul păpușilor Barbie!

Felicitări pentru articol, poze și, ca de obicei, ...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.10.24 15:36:56]
»

@Pușcașu Marin: Corect! Toată lumea vorbește de pierderea tradițiilor românești, și nu de azi, de mâine - am găsit texte despre acest aspect în presa de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ele se adaptează societății de azi, se transformă conform cerințelor generațiilor actuale, sensurile lor rămân consemnate în cărți prăfuite... Evoluăm... spre... cine știe!?

Vasile Voiculescu scria despre „Tâlcuirea sărbătorilor” în Rampa din decembrie 1933: Un lucru e sigur: omenirea, de când se ştie şi îşi înseamnă isoria pe răboj, nu şi-a statornicit nici o sărbătoare nouă. Toate marile şi tradiţionalele festivităţi publice sânt nespus de străvechi. Omenirea vine cu sărbătorile ei obşteşti tocmai din fundul mileniilor din preistorie. [... ]... marile şi tradiţionalele, sărbători cu care omenirea, vine din leagănul ei şi cu care va intra în mormânt sunt sărbători cosmice, adică isvorâtoare din cer și din pământ, astronomice, religioase, în înţelesul etern al religiei, adică legătura omului cu cerul şi cu misterul cosmogonic.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, târguri, expoziții bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08722710609436 sec
    ecranul dvs: 1 x 1