GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Targul de Sanziene (Dragaica)
„Drăgaica este un ritual de origine agrară, practicat la 24 iunie prin Muntenia, Moldova şi Oltenia, în preajma solstiţiului de vară. Ritualul vizează prosperitatea şi protecţia culturilor, mai ales de cereale. Această sărbătoare coincide cu sărbătoarea creştină a Naşterii Sf. Ioan Botezătorul. Tradiţia cere ca în această zi nimeni să nu lucreze pentru că în această zi este cap de vară, iar Soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.
Drăgaica se sărbătoreşte printr-un un dans făcut de un grup de 5-10 fete din care una este aleasă, ca Drăgaică. Ea este îmbrăcată ca o mireasă şi împodobită cu spice de grâu, în timp ce fetele celelalte se îmbracă în alb, poartă un val pe faţă în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână ţin o coasă. Odată constituit, alaiul Drăgaicei porneşte prin sat şi pe ogoare. La popasuri, în special la răscruci, fetele se aşează în cerc, cântând şi executând un dans săltat ale cărui mişcări desenează o cruce.
Se spune că Drăgaica face ca fructele să se coacă mai repede, ferindu-le de stricăciuni şi putrezire. În alte părţi această sărbătoare are denumirea de Sânziene, dar şi mai multe semnificaţii.
De asemenea, drăgaica poate desemna şi floarea galbenă denumită ştiinţific Galium verum, sau sânziană, care de obicei înfloreşte în perioada ritualului. Dacă florile nu sunt înflorite, este semn rău, înseamnă că ceva a încurcat desfăşurarea anului, sau că oamenii au supărat sânzienele”. Sursa aici: click aici
Informatii interesante se pot gasi si aici: click aici
Ce sunt de fapt Sanzienele? Legenda spune ca ele sunt niste fete frumoase ce umbla prin paduri si campii, prinzandu-se in hora, dansand nebuneste, dand puteri miraculoase florilor si plantelor.
Noaptea care precede ziua de 24 iunie, cand se sarbatoreste Sf. Ioan Botezatorul, se spune ca are puteri magice, multe minuni fiind posibile, dar si multe forte negative pot culmina, tocmai de aceea foarte multi credinciosi se roaga la marele Sfant pentru a scapa de boli si de necazuri.
In acelasi timp, in aceasta noapte, numita si Dragaica, fetele spera sa-si viseze ursitul, tinerii se aduna seara prin sate la cantec si joc.
Intrigata de un astfel de targ, curioasa sa vad despre ce e vorba, am hotarat sa ajungem la locul in care se desfasura in acest an in Bucuresti, respectiv la Muzeul National de Geologie, despre care am scris aici: click aici
Intre Sanziene si acest targ nu era practic nicio legatura... Am vazut o expozitie de flori de mina, cristale si bijuterii din ametist, cuart, ochi de tigru, turmalina, granat, s. a. , ce-i drept, superbe, iar unele la preturi acceptabile.
Nu am vazut nicaieri adunate la un loc atatea pietre minunate, viu colorate, lucrate cu migala in cele mai variate forme!
Intreband un „mester” de ce se tine un astfel de targ aici mi-a spus ca Sanzienele sunt doar un prilej de a organiza orice fel de expozitie, o ocazie pentru care oamenii ies din casa si ca ei vor reveni cu diverse alte sarbatori.
Anul trecut acest targ s-a desfasurat chiar vizavi, la Muzeul Taranului Roman, o locatie mult mai potrivita, unde mesteri populari au expus diverse obiecte traditionale din lemn, rachita sau ceramica, chiar si icoane, dar si diverse impletituri, traistute si cosulete.
Anul acesta, acest muzeu a fost gazda unui Targ Maramuresean care s-a desfasurat in curtea acestui muzeu, in aceeasi perioada cu Targul de Sanziene.
Am revazut acele produse delicioase pe care le-am regasit sau nu si la alte targuri: prajituri de casa cu mac sau cu diverse creme, paine de casa, covrigei cu chimen, mezeluri sau branzeturi, dar si o placinta uriasa umpluta cu urda, produse apiterapeutice si bauturi sub deviza: „doua lucruri ma alina si ma vindeca de boala, damigeana cand ii plina si mandruta cand ii goala... ”!
Pe langa produsele alimentare specifice taranilor din Maramures, dar si pe langa obiectele decorative expuse, am „ochit” si un loc unde se vindeau plante cu puteri binefacatoare si care mi s-a parut singura legatura cu Sanzienele...
„De vrei sa faci un suflet sa vibreze in ritmul inimii tale, daruieste-i o magica pernuta cu plante si nu te va uita niciodata! ”, am desprins din fluturasul doamnei care vindea astfel de plante „magice”, care m-au fermecat prin diversitate si miros. Mi-au placut teribil pernutele din organza sau alte materiale in care erau inmanunchiate diverse plante, fiecare cu un rol bine determinat, dupa cum se si numeau: perna terapeutica antistres si insomnie, antigripala, antialergica, antimigrena, antitabagica sau antireumatica. Cea mai draguta era cea in forma de inima, care putea constitui un cadou frumos pentru iubit/a: „pernuta dragostei si armoniei”! Sau puteam cumpara ceaiul calmant: „linistea cerului”...
Aici gaseai si saculeti diversi, unii zodiacali (de care mi-am cumparat si eu) cu indicatia ca daca vom tine un astfel de saculet cu plante din "ierburile magice ale pamantului", impregnate cu un ulei volatil specific zodiei, vom simti pacea, vom privi prin ochiul inimii noastre si vom vedea cine o intareste!
Am regasit Sanzienele, in acest coltisor invaluit de aromele plantelor protectoare pe care poate acestea au jucat cu foc si le-au daruit puteri numai de ele stiute!
Nu mare mi-a fost mirarea, indreptandu-ne spre parcul Kiseleff, sa regasim si Targul de Antichitati, plin de statuete, tablouri pictate de te miri cine, dar desprinse unele parca din galeriile Muzeului de Arta... , obiecte din metal ce imbracau toate formele, tablouri in relief, icoane, tavi, aparate foto vechi, papusele din ceramica, piese de mobilier, animale impaiate si multe altele.
Inca mai este timp pentru bucuresteni (pana la orele 19. 00) sa iasa din casa in aceasta zi ocolita de ploaie si sa isi gadile papilele gustative cu bunatatile din Maramures sau sa isi clateasca ochii cu obiecte de pe vremea bunicii sau cu pietrele multicolore pretioase sau mai putin pretioase pe care poate Sanzienele le prindeau in salba la gat! Iar pentru ceilalti, sa le admire in fotografii...
Trimis de magdalena in 27.06.10 16:44:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Magdalena, ne ungi la suflet cu cuvintele tale.
Puncte de la mine!
Inca un targ povestit intr-un mod deosebit! Intotdeauna m-au atras legendele! Multumesc pentru prezentare!
ratasem acest review, noroc cu ecoul Biancutei! Stii, cand eram adolescenta si eram la tara la bunici, am fost si eu Dragaica, poate pentru ca ma cheama tocmai Sanziana.Frumos povestit si chiar daca vine cu intarziere sper sa iti aduca bucurie votul meu, din inima
Multumesc @biancuta si @sanziana (dragaica)! Pacat ca organizatorii nu s-au straduit sa acorde traditia cuvenita!
Pt conformitate: Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, expoziții, alte manifestări cu caracter temporar, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Vreți să târguiți o „vrăjitoare” – mergeți la Târgul Vrăjitoarelor — scris în 02.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 O oră pe Insula Lacul Morii – West Side Hallo Fest — scris în 25.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Regina Maria și pasiunea sa pentru artă — scris în 15.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Festivalul Florilor – flori, frumusețe, bucurie — scris în 01.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 Raiul grătarelor – GrillFest 2024 — scris în 11.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Cetatea lui Bucur” și Târgul de Crăciun al Bucureștiului — scris în 17.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Pavilionul Central și Gaudeamus – târg de carte — scris în 24.11.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ