ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Domeniul Știrbey din Buftea

TIPĂREȘTE

Ziua de 1 mai 2018 nu prevedea nimic spectaculos pentru mine, nu programasem nici o minivacanță, nici măcar o ieșire la iarbă verde sau grătar. O informație aflată în acea dimineață avea să pună în mișcare rotițele și să conducă către un plan care s-a concretizat târziu după-amiază. Știrea se referea la picnicul organizat la Palatul Știrbey de la Buftea, manifestare cu intrare liberă. Știam despre existența acestui monument istoric și de parcul ce îl înconjoară de mulți ani, am citit materiale pe Internet, am privit fotografii. Astfel că am profitat de „invitație” și am pornit pe la ora 16.00 către Buftea.

Localizare și acces. Domeniul este situat la circa 25 km distanță de centrul Bucureștiului, în localitatea Buftea, pe str. Știrbei Vodă nr. 36 (colț cu strada Oltului). Locuri de parcare există în incinta domeniului, în apropierea palatului, destinate clienților restaurantului. Am depășit cu greu zona Palatului Mogoșoaia din cauza trecerilor de pietoni și a numărului mare de autoturisme care doreau să intre spre palat.

Accesul în interiorul Domeniului Știrbey se făcea zilnic până la un moment dat achitând un bilet de 5-10 lei care îți permitea să te plimbi prin parc ori să mănânci la restaurant. Acum publicul are acces în zilele de vineri-sâmbătă-duminică, între orele 12.00-24.00, în baza unui voucher în valoare de 50 lei ce poate fi utilizat la restaurant.

Scurte considerații istorice. În Codrii Vlăsiei, pădure cu o istorie bogată și o întindere vastă, buftenii și-au întemeiat așezarea, atestată documentar la jumătatea anilor 1700. Moșia Buftea intră total în posesia familiei Știrbey la începutul anilor 1800 printr-un schimb cu Mănăstirea Radu Vodă.

Familia boierească Știrbei (de la a doua generație Știrbey), originară din Oltenia, se va revigora și va juca un rol important în istoria țării prin adoptarea lui Barbu Bibescu de către ultimul boier Știrbey, rămas fără urmași de gen masculin – vornicul Barbu C. Știrbey. Barbu Bibescu, devenit Știrbey, este ultimul domn valah al Țării Românești: 1849-1856 (cu o pauză de un an datorită ocupației rusești). Era un om educat la Paris, dar cu disciplină prusacă, controla și supraveghea toate activitățile, era dur și riguros. El este cel care a ridicat prima variantă a palatului de pe moșia Buftea. Rafinamentul și cultura domnului se reflectă și în scrierile unui francez care a vizitat salonul aristocratic domnesc: D. Ştirbey tocmai primise cel din urmă roman al lui George Sand. Ne citi vreo treizeci de pagini, pe care le ascultarăm cu desfătare şi cu vie emoţie. La zece ni se servi ceaiul şi pe urmă conversaţia deveni obştească.

„Prințul” Barbu Știrbey a avut șapte copii cu Elisabeta Cantacuzino-Pașcanu, dintre care ne interesează Alexandru Știrbey, cel care va prelua și dezvolta domeniul de la Buftea. În 1870 se deschide Fabrica de conserve care va ridica nivelul de dezvoltare a regiunii; moșia Buftea va deveni o proprietate cvasi industrială prin înființarea unei Fabrici de vată și pansamente (1900), existența unei mori cu abur (până la care exista o cale ferată), a două hanuri, hectare întregi de vii și livezi cu pomi fructiferi, introducerea culturii bumbacului și a orezului. Barbu A. Știrbey, fiul lui Alexandru Știrbey preia frâiele moșiei și dezvoltă proprietatea și afacerile, înființează o fermă model cu lăptărie modernă.

Familia Știrbey se va îngriji și de creșterea morală și materială a oamenilor ce locuiau în zonă: au înființat o brutărie, o farmacie și spital, au construit locuințe, au pus bazele unei școli de meserii și agricultură, au sprijinit înființarea de ateliere de fierărie și lemnărie, deschid un cămin cultural și un club al copiilor, construiesc biserici.

Pavilionul de poartă - Buftea. Încadrat în lista monumentelor istorice această construcție facilitează accesul pe domeniu. Construit la sfârșitul secolului al XIX-lea este decorat cu elemente arhitecturale clasice. Pavilionul e străbătut de un gang semirotund, cale de acces pentru pietoni, trăsuri și automobile; etajul placat cu cărămidă aparentă e luminat pe fiecare parte de o fereastră mare așezată sub un semicerc format din dinți de fierăstrău. În stânga și dreapta sunt clădiri administrative. Întregul domeniu este înconjurat de un gard de cărămidă. Am căscat gura la decorațiunile turnului de acces până l-am depășit pe omul de pază care supraveghea accesul.

Am purces la pas pe alei, pe sub verdele crud al copacilor înfrunziți bine. Pe pajiștile proaspăt cosite vedem un ponei drăguț (se pot face și ore de călărie pe domeniu, cred că sunt și cai disponibili), iar mai încolo o lamă care zburda liberă. La răscruce de alei sunt amplasate indicatoare către principalele obiective și săli de evenimente existente pe domeniu.

Palatul Știrbey din Buftea. Zărim mai întâi umbreluțele terasei exterioare apoi apare în toată spendoarea sa așa-numitul palat, mai mult cu trăsături de cabană stilată, model elvețian. Nu se mai observă nimic din clădirea inițială ridicată de domnul Țării Românești Barbu D. Știrbey într-un stil specific Olteniei, și anume o culă prevăzută cu tuneluri de refugiu. Fiul său, Alexandru Știrbey reface locuința adăugând mai multe etaje, precum și elemente neogotice, în perioada 1864-1864 – an pe care îl vedem săpat în acolada portalului de acces în clădire. Este posibil ca arhitectul Joseph Hartl și constructorul Michel Sanjouand să fi contribuit la ridicarea palatului de la Buftea, după ce îl edificaseră pe cel din București.

Am admirat toate cele patru fațade ale clădirii și chiar am îndrăznit să pășim în interior, la parter aflându-se restaurantul. Sunt vizibile elemente gotice și în spațiul interior, o scară monumentală de acces la etaj împodobită cu frumase dantelării în lemn, ancadramente de lemn în jurul ferestrelor, un frumos șemineu de marmură deasupra căruia tronează deviza Semper Excelsius, ușile de lemn sculptat de la intrare. Am răsfoit puțin și meniul amplasat pe un trepied, prețurile nu mi s-au părut chiar strigătoare la cer.

Parcul. Am observat arborii bătrâni, plantați de-a lungul aleilor, dar și vegetație lacustră în jurul apei. Parcul a fost amenajat în preajma edificării palatului (1864) de specialiști și se încadrează în rândul parcurilor romantice de reședință. Într-o latură a parcului a existat o plantație de flori utilizate în ambele palate, cât și la florăria din Buftea. Au fost amenajate pajiști largi care porneau de la palat și străbăteau aproape întreg parcul. Pe această pajiște s-a desfășurat picnicul organizat de 1 Mai.

Lacul are o suprafață de 14.000 mp, inițial fiind ceva mai mare. Astăzi un pod de lemn traversează oglinda de apă, iar lebedele și rățuștele fac deliciul vizitatorilor.

Regina Maria a vizitat de nenumărate ori Domeniul Știrbey, fie pentru plimbări de relaxare sau pentru călărie pe o pistă special amenajată, fie drept refugiu în timpul Primului Război Mondial.

Astăzi parcul și-a pierdut în mare parte din frumusețea de altădată, intervențiile din timpul regimului comunist distrugând terasele cu flori și cursul aleilor, iar vegetația spontană a deformat vechea imagine a parcului romantic. Totuși plimbarea pe aleile umbroase a constituit o plăcere deosebită, mai ales după ce am văzut și trăsura trasă de un cal superb care ne-a înghiontit bine imaginația.

Capela. După ce am traversat podul peste lac am mai mers circa 150 m și ne-a apărut în fața ochilor maiestuoasa capelă zidită într-un autentic stil romantic, amalgam între diverse curente arhitecturale: bizantin, gotic, clasic. Monumentala clădire religioasă îți atrage atenția prin scările de marmură albă, cupola în stil bizantin și turnurile neogotice. A fost realizată după planurile arhitectului danez Theophil Edvard von Hansen fiind terminată în 1890 și devenind necropola domnului Barbu D. Știrbey și a mai multor rude.

Sub scările curbe se află cripta, iar la etaj capela propriu-zisă. După 1890 pictorul Gheorghe Tattarescu execută pictura murală în capela ce poartă hramul „Sfintei Treimi”. Capela era încuiată astfel că nu am putut intra, dar am citit că din pictură se mai păstrează doar câteva fragmente, totul în interior fiind deteriorat.

Castelul de apă. Ne-am continuat plimbarea și după alți aproximativ 500 m întâlnim alt monument – turnul care asigura alimentarea cu apă a domeniului și a fabricii de vată. De formă octogonală, cu schelet de beton armat, oferă o imagine interesantă din punct de vedere arhitectural. Deși e vorba de un obiectiv industrial avem în fața ochilor un monument care impune admirație. Turnul de apă a fost realizat după planurile mareului inginer Anghel Saligny în 1920. Ușa de acces era descuiată, la ultimul etaj fiind instalată o tiroliană (!?). Am intrat în răcoarea oferită de betonul armat și am observat fusul scării și conductele ce urcă spre rezervor. Privind de jos arcele care unesc picioarele de susținere nu poți să nu admiri munca de proiectare a unui asemenea obiectiv.

În final ne-am îndreptat spre pajiștea unde se desfășura picnicul „muncitoresc”, am mâncat o porție de mici cu cartofi prăjiți (18 lei; nu foarte gustoși) și o cafea (5 lei; de altfel, berea, sucul, cafeaua costa 5 lei). Ne-am relaxat pe niște baloți de paie, ne-am uitat la zecile de familii care se bucurau de soare și iarbă verde, de copiii care se jucau nestingheriți pe iarbă.

Concluzii. Pot spune că a fost o după-amiază târzie de 1 Mai petrecută în mod plăcut, o plimbare relaxantă în natură, o vizită la câteva obiective declarate monumente istorice. Celor care doresc să înmănuncheze toate aceste elemente și să scape cumva de aglomerația de la Palatul Mogoșoaia le recomand o vizită la Palatul Știrbey din Buftea, unde vrei nu vrei vor degusta și o gustare/suc/cafea (pentru a valorifica voucherul de acces).


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 07.05.18 17:01:41
Validat / Publicat: 07.05.18 19:49:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 7900 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Lebedele de pe Domeniul Știrbey - Buftea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59200 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.05.18 19:42:04]
»

Mutat în rubrica "Domeniul și Palatul Știrbey [Buftea], BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait).

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc.).

iulian68
[07.05.18 19:54:19]
»

Anul trecut sau acum doi ani am facut si eu acest traseu. Si da, de acord cu tine mi-a placut mai mult domeniul Stirbei. Si liniste, si multă umbra, si restaurantul cu terasa care atunci se extinsese...

doinafil
[07.05.18 21:21:50]
»

@tata123: Un domeniu frumos și odihnitor, bine descris de @tata123! (ca de obicei, dealtfel).

În 2009 când am fost și eu acolo, nu era lama aceea drăguță din poza ta, erau vreo trei păuni închiși într-un țarc, care „țipau” spărgând liniștea din jur. Nu era nici trăsura care-și așteaptă acum amatorii de plimbări pe aleile domeniului!

Mi-au plăcut tare mult P11,12 și 13, o capelă cu o arhitectură deosebit de interesantă și de frumoasă!

Constat că s-au făcut modificări bune, un lucru lăudabil pentru edilii orașului Buftea.

Felicitări, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[07.05.18 21:34:02]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.05.18 07:58:03]
»

@webmasterX: Poziționarea este corectă. Mulțumesc.

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.05.18 08:03:12]
»

@iulian68: Cred că în toiul verii o plimbare în parcul Domeniului Știrbey este binefăcătoare. Aici se organizează periodic evenimente pentru publicul larg, anunțate de obicei pe FB. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

@doinafil: Sunt atât de multe de scris despre familia Știrbey, de fapt s-au scris volume întregi de spre viața și rolul lor în istoria românească. Monumentele de la Buftea ar mai trebui restaurate pe ici-colo, dar domeniul se află în proprietate privată (chiar zilele astea firma deținătoare serbează 10 ani de când este proprietară). Mulțumesc pentru cuvintele frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[08.05.18 19:42:10]
»

Am auzit și am citit despre Palatul Știrbey, dar acum îl văd mai bine. Nu l-am văzut ”pe viu” niciodată. E o splendoare de la un capăt la altul, inclusiv Capela.

Nu care cumva, aici au fost Studiourile Cinematografice Al. Sahia?

În P04, văd scris numele Nadeja. Era soția lui Barbu jr. și vară de gradul 2 cu el. Era cumnată cu Martha Bibescu. Greșesc?

Felicitări! Ai mai scos la lumină un element de patrimoniu.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.05.18 11:36:29]
»

@mihaelavoicu: În iunie 1951 se punea piatra de temelie a Centrului de producție cinematografică Buftea, construcția desfășurându-se pe etape până în 1959. Pentru filmări exterioare a fost rechiziționat pentru o vreme și Parcul Știrbey. Apoi Domeniul Știrbey a ajuns la Gospodăria de partid utilizându-se pentru acțiuni de protocol.

P. S. În 1950 România Film se desparte în două: Studioul de filme artistice de la Buftea și Studioul cinematografic „Al. Sahia” pentru documentare și jurnale de actualități situat pe B-dul Aviatorilor.

Prințesa Nadejda Știrbey (Bibescu) a fost nepoată de bunic a domnitorului Gheorghe Bibescu, s-a căsătorit cu vărul ei - prințul Barbu A. Știrbey și o avea drept cumnată pe Marthei Bibescu (adevarul.ro/news/bucurest ... ad6d/index.html).

mihaelavoicu
[09.05.18 13:51:58]
»

@tata123: Mulțumesc, lămurit!

valerengen
[24.08.20 10:55:07]
»

Acum, pentru a vizita curteadomeniului Stirbey trebuie sa platesti 20RON. Doar sa vizitezi curtea. Atat!  

Ca sa ai acces si pe terasa, trebuie sa scoti din buzunar 50 RON.

Jupuiala pe fatza!!!

Cum sa atrageti turistii daca practicati jupuiala pe fatza???

valerengen
[24.08.20 10:57:45]
»

Acces in Curtea Domeniului = 20RON / persoana

Bilet care sa includa si terasa: 50 RON / persoana.

Jupuiala tipic romaneasca pentru imbogatirea rapida a unora! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.08.20 11:26:45]
»

@valerengen:  Noi am vizitat Domeniul Știrbey în cadrul unui picnic organizat de 1 Mai și nu am plătit nimic pentru acces (altfel existau taxe și acum doi ani); se pare că atunci când se organizează evenimente pentru public nu se percep taxe.

Fiind vorba de o proprietate privată introducerea unor taxe de acces chiar și pentru o simplă plimbare  este alegerea lor, probabil că nu e ușor de întreținut asemenea domeniu. Dacă totuși cineva se hotărăște să viziteze proprietatea, frumoasă de altfel, cred că e mai rentabil să achiziționeze vouchere de 50 lei pe care le pot valorifica integral la restaurantul din incintă. E doar o părere personală!

Mulțumesc pentru actualizări! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulian68, mihaelavoicu, tata123 🔱, valerengen
Alte impresii din această RUBRICĂDomeniul și Palatul Știrbey [Buftea]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089570045471191 sec
    ecranul dvs: 1 x 1