ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Istorie, echitație și un strop de speranță

Ilustrație video-muzicală
Corb Lund - Horse Soldier!


TIPĂREȘTE

Cum am putea învăța lucruri din istorie fără cronici, consemnări, fotografii și monumente? Cum am putea evita greșelile în momentul în care ”istoria se repetă”? Monumentul ce l-am vizitat, mai bine zis privit cu uimire, dar și cu o urmă de tristețe, se încadrează în rândul clădirilor ce ar putea face parte dintr-o lecție de istorie românească.

Într-o zi călduță de toamnă, pe care am vrut-o și însorită, dar nu s-a întâmplat să fie, am plecat spre Domeniul Cantacuzino de la Florești, județul Prahova. Din București până la Florești sunt doar 85 de km; după ce se trece de Ploiești, se ajunge pe DN 1 în dreptul orașului Băicoi, moment în care trebuie să urmărim indicatorul către stânga – Florești. Aproape de centrul localității avem indicatoare spre monument, în dreapta. Putem parca mașina în alveolele de lângă vechiul zid de piatră; accesul însă este mai facil pe următoarea stradă, cea din apropierea turnului de apă, unde se află o poartă de acces.

Construit de George Grigore Cantacuzino, cel mai bogat român din acele vremuri, personalitate marcantă a politicii românești pentru o jumătate de secol, Palatul s-a dorit a fi o oază de lux și liniște. Nababul, cum a fost numit, se trăgea dintr-o veche familie domnească și a făcut studii de drept la Paris. Întors în țară ocupă diverse funcții în magistratură ca din 1867 să se ocupe numai de politică. Va trece dintr-un partid în altul, în funcție de ”cum bătea vântul” (vă sună cunoscut? ) și va ocupa diverse portofolii de ministru și chiar scaunul de prim-ministru (de două ori). A fost pentru scurt timp și primar al Capitalei.

A făcut numeroase donații: armatei române, serviciului de ambulanțe, dezvoltării rețelei feroviare și îmbunătățirii infrastructurii de transport (poduri și șosele). A fost pentru scurt timp și primar al Capitalei, timp în care a renunțat la salariul cuvenit. A donat bani pentru construirea unei frumoase fântâni ce există astăzi în Parcul Carol din București.

Printre cele trei palate construite de George Grigore Cantacuzino se numără și așa-numitul Micul Trianon de la Florești, Prahova (celelalte două sunt plasate în Bușteni și București – actualul Muzeu George Enescu de pe Calea Victoriei). Grandoarea palatului de la Florești a stârnit admirație printre protipendada epocii – chiar regele Mihai a vizitat domeniul.

Destinat nepoatei sale, Alice, palatul a fost construit între anii 1911-1913. Proiectul a aparținut arhitectului Ion D. Beryndei și a fost executat cu meșteri francezi. Moartea Nababului în primăvara anului 1913 va conduce la oprirea lucrărilor, ajunse la stadiul de finisaje interioare. În 1914 se mai execută câteva mici lucrări, palatul fiind dat în folosință parțial. De asemenea, în perioada interbelică se mai execută intermitent lucrări. Cel de-al Doilea Război Mondial pune capăt epocii de glorie a Palatului de la Florești – urmează epoca de jaf, degradare, fert, etc.

Ridicat în stil eclectic francez, cu elemente rococo și neoclasice, palatul cantacuzin a împrumutat diverse elemente arhitecturale atât de la Marele Trianon, cât și de la Micul Trianon din Franța. Parcul de 150 de hectare ce înconjoară palatul a constituit un mod propice de petrecere a timpul liber, de practicare a echitației (existau grajduri cu numeroase exemplare cabaline) ori de practicare a vânătorii.

Weekendul trecut am profitat de desfășurarea unei frumoase competiții hipice, Karpathia Horse Trial, și am vizitat domeniul – nu știu în alte condiții cum se efectuează accesul. Concursul a avut o strânsă legătură cu încercările de restaurare a monumentului (fondurile strânse din vânzarea bilete se vor duce către lucrări) dar și cu pasiunea pentru cai a Cantacuzinilor. Pe domeniu a fost amenajat un traseu spectaculos; concursul de sărituri și cel de atelaje a fost de asemenea drăguț.

Prima întâlnire cu domeniul o ai prin intermediul zidului de incintă ce înconjoară aproape tot domeniul – construit între 1911-1916 din piatră de râu a rezistat peste 100 de ani (exceptând spărturile făcute pe alocuri de răuvoitori). În câteva locuri există porți frumos străjuite de stâlpi ornamentali. De la locul amenajat pentru desfășurarea competiției hipice am pornit spre Palatul Micul Trianon. Trecem peste un podeț din piatră ce face parte din sistemul de canale și podețe ce împânzeau parcul coborând spre râul Prahova. Puțin mai departe, în apropierea unui platan centenar, se află alt pod ornamental. În pantă, sub nivelul palatului, vedem o frumoasă terasă-fântână pe unde se scurgea apa din bazinul de sus din fața palatului. Frontul de piatră decorat cu figuri geometrice rezistă cu stoicism timpului. Ne îndreptăm spre Turnul de apă, înalt de aprox. 30 m, construcție masivă de piatră, cu scară interioară în spirală. Turnul alimenta cu apă întreg complexul, în partea superioară existând un mare rezervor metalic. Intrarea este încadrată de un frumos ancadrament de piatră.

Trecem pe lângă bazinul de apă în mijlocul căruia a fost refăcut elementul decorativ. Fântânile, bazinele de apă, terasele, canalele și grădina au fost amenajate în stil francez de arhitectul peisagist Emile Pinard.

Înconjurăm ruinele Micului Trianon de la Florești... doar ruine, înconjurate de un gard de sârmă. Noroc cu grosimea zidurilor și piatra de Albești ce au rezistat până azi. Avem în față ”scheletul” exterior al clădirii monumentale de altădată, de formă dreptunghiulară, cu laturi de 36 m x 44 m și o înălțime de aprox. 12 m. În interior vedem bucăți de ziduri și cărămida roșie a pereților. Pe lângă palat sunt împrăștiate diverse fragmente din decorațiunile exterioare.

Studiind celelalte construcții ale arhitectului Berindei cercetătorii au schițat interiorul palatului: la parter erau spațiile de recepție și o mare sală de bal orientată spre grădinile franțuzești. Tot la parter era și o sufragerie și un cabinet de lucru/bibliotecă. Pe laterale erau oficii, dormitoare și grupuri sanitare La etajul 1 existau alte apartamente pentru familie și oaspeți. Demisolul era ocupat de spații tehnice, camere pentru servitori și posibil o cramă.

Cu toate aceste răni deschise construcția monumentală impresionează prin decorațiuni și încăpățânarea de a rezista tuturor vicisititudinilor. Placajul exterior al zidurilor și decorul lor somptuos mai alină din tristețea ruinelor. Blazonul familiei Cantacuzino susținut de doi îngeri este o adevărată operă de artă. Privirea figurilor sculptate în ancadramentele ferestrelor te urmărește peste tot.

În apropiere se află clădirile primului conac construit la Florești de vornicul Grigore Cantacuzino în prima jumătate a secolului al XIX-lea (1840-1842), ce adăpostesc azi un sanatoriu de TBC. Se poate observa de la distanță complexul format din pavilioane mici cu balcoane și console din lemn.

Din domeniu face parte și biserica ”Sf. Treime și Nașterea Maicii Domnului” construită de vornicul Gr. Cantacuzino între 1826-1830 și refăcută de soția vornicului (mama Nababului) în 1887. Element important este pictura executată în 1888 de pictorul Gh. M. Tăttărescu în tempera.

Cele trei ore petrecute pe domeniul Cantacuzino de la Florești au constituit o întoarcere în timp (accentuată de cai, mașini vechi, ogari, costume de epocă). Alături de mine câteva mii de persoane participante la eveniment au aflat lucruri noi despre persoane importante din istorie și au putut admira ce a mai rămas din Palatul Micul Trianon din Florești.

Să sperăm că urmează vremuri mai bune...


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.10.14 11:20:12
Validat / Publicat: 13.10.14 14:45:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FLOREȘTI [PH].

VIZUALIZĂRI: 2711 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Ogari...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.10.14 15:08:29]
»

Acum un an am scris un review despre "Micul Trianon".

Observ cu tristeţe că schelele pe care le-am văzut montate în 2013 şi le-am revăzut în 2014 sunt aceleaşi şi pe lângă ele nu s-a restaurat nimic. Se pare că cel care a cumpărat domeniul de la moştenitori nu are interesul să facă ceva cu acest palat.

Probabil că în viitorul nu prea îndepărtat o să spunem copiilor şi nepoţilor nostrii aşa:” A fost odată la Floreşti dar A FOST, un palat minunat în care nu au locuit niciodată prinţi şi prinţese, ci doar praful, caprele, câinii şi Măria-Sa INDIFERENŢA”

webmaster13
[14.10.14 01:33:16]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.10.14 09:00:42]
»

@webmaster13 - Melodia este ok.

@@traian. leuca - Într-adevăr schelele sunt acolo și par nefolosite de ceva vreme. Înafară de ceva amenajări pentru competiția hipică (cosit iarba, adunat gunoaie, amenajări pentru sărituri, construire tribună spectatori) la palat nu s-a făcut nimic. Pe câteva panouri erau expuse planșe cu istoria domeniului și ceva planuri de reconstituire a interiorului Palatului de la Florești. Îmi este greu să cred că va ajunge cândva așa cum arătau schițele. Probabil se va încerca doar conservarea fațadelor ce sunt în picioare acum. În interior dominau aceleași mormane de cărămizi, nu s-a curățat nimic.

Prezența spitalului TBC va constitui o piedică permanentă în transformarea locului în zonă turistică. Totuși mii de oameni, cu numeroși copii, nu s-au sfiit să se plimbe pe tot domeniul în cele trei zile ale concursului. Citeam într-un articol că ar trebui înlocuit un strat de pământ de cel puțin jumătate de metru grosime pe domeniu pentru a înlătura pericolul ”medical”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.09.15 16:24:45]
»

Veste pentru cei interesați de echitație, dar și pentru cei ce vor să vadă de aproape ce a mai rămas din „Micul Trianon”. În perioada 09-11 octombrie 2015, pe Domeniul Cantacuzino din Florești, se va desfășura a doua ediție a evenimentului Karpatia Horse Trials. Toate amănuntele le găsiți pe saitul oficial al competiției.

La sfârșitul competiției se vor anunța și câștigătorii concursului de arhitectură pentru restaurarea și punerea în valoare a Palatului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDomeniul Cantacuzino:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07124400138855 sec
    ecranul dvs: 1 x 1