ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Plimbare la Cabana Voina – la poalele munților

TIPĂREȘTE URM de aici

După circa două luni am revenit la Câmpulung Muscel într-un frumos peisaj de primăvară călduroasă și am explorat zona submontană având drept punct de plecare Maisonette Apartments (vezi impresii) – aceleași condiții excelente, dar la un preț ceva mai mare.

Întrucât majoritatea obiectivelor din oraș le-am vizitat/văzut în călătoriile anterioare și ne doream o ieșire în natură am ales un traseu ușor în arealul submontan din apropierea orașului muscelean – o plimbare la Cabana Voina.

Acces. Aproape de ieșirea din orașul Câmpulung Muscel spre Culoarul Rucăr-Bran, urmând Calea Brașovului (DN 73), traversăm podul peste Râul Târgului, depășim clădirea Colegiului Tehnic Câmpulung și în intersecția semaforizată virăm stânga (există indicator către cabană). Sunt 19,5 km de parcurs pe DJ 734, șosea asfaltată acum câțiva ani până în fața cabanei și care se prezintă foarte bine din punct de vedere al calității carosabilului.

Comuna Lerești. Drumul străbate o zonă rurală foarte bine dezvoltată având în vedere apropierea de oraș, este vorba de trei sate componente ale comunei Lerești. Mi-au plăcut gospodăriile îngrijite, fie case noi (multe construite cu bun gust), fie case vechi tradiționale. Localitatea este atestată documentar încă de la începutul secolului al XV-lea și a constituit permanent un punct de popas pe drumul de transhumanță. Dealuri împădurite străjuiesc așezarea din valea râului, ultimul sat fiind constituit dintr-o comunitate de rudari, unde nu poți trece cu vederea numărul mare de copii și ornamentele de brad rămase la majoritatea caselor în urma numeroaselor nunți.

În fața ochilor se află masivul Iezer-Păpușa cu crestele înzăpezite în contrast evident cu verdele primăverii de la poale. Instituțiile administrative sunt arătoase și îngrijite – Primăria, Căminul Cultural, școlile. Am observat cel puțin vreo 5 indicatoare către bisericile comunei, una având o vechime considerabilă – „Sfinții Voievozi” (1860).

În 1916 localitatea Lerești trece prin tăvălugul Primului Război Mondial, luptele și bombardamentele din zonă distrugând numeroase case, două biserici, două școli și Primăria. De-a lungul șoselei vede ma azi mai multe fântâni cu acoperiș de șiță ridicate în memoria eroilor locali. Informații suplimentare despre istoria așezării muscelene puteți lectura aici: muscelpedia.ro/aboutus/index.php?pid=57.

Potențialul turistic al comunei Lerești ar putea fi îmbunătățit exploatând la maxim avantajele oferite de Mama Natură; în anii '70 localitatea a fost inclusă prin lege în rândul „satelor turistice”.

Barajul și Lacul de acumulare Râușor. La 5 km distanță de satul rudarilor, Pojorâta, după un urcuș ușor prin vale și pe lângă pădure ajungem la Barajul Râușor. Am oprit aici 30 de minute pentru o sesiune foto, panorama către munți e superbă. Față de alte baraje din țară acesta este accesibil atât auto, cât și perpedes. Vântul își făcea de cap pe coronamentul colosului de 120 m înălțime care zăgăzuiește apele Râului Târgului. Nuanțele de albastru par ireale, pădurea, cerul și munții constituie un decor ideal pentru fotografii. Potențialul turistic pare uriaș, dar nu este valorificat.

Acumularea de apă creată în 1987 servește la alimentarea cu apă a orașelor din aval, producere energie electrică (la cote mici), dar și la irigații (câte or mai exista). Informații tehnice suplimentare găsiți aici: jurnaluldearges.ro/index. ... de-120-de-metri.

Lacul se desparte în două brațe pe o distanță de câțiva kilometri, șoseaua urmează meandrele malului în vreo două locuri fiind amenajate mici parcări pentru o priveliște bună asupra oglinzii de apă.

Cabana Voina. Drumul urmărește conturul lacului de acumulare pe o distanță de circa 5 km, pereți de stâncă mărginesc o latură a șoselei (atenție la căderile de pietre), mici căderi de apă vin dinspre pădure. În scurt timp valea se lărgește și în poienile de pe malul râului întâlnim câteva pensiuni. Ajungem la Cabana Voina, clasificată 3 stele, și parcăm autoturismul într-un spațiu amenajat din fața clădirii. De aici drumul devine forestier și urcă spre Cabana Cuca situată la aproximativ 4 km distanță.

Cabana Voina își are originile în perioada interbelică atunci când Asociația Drumeților de Munți Înalți ai României cesionează cabana avocatului Anton Negulici din Câmpulung Muscel pentru o perioadă de 10 ani. În 1935 se inaugurează astfel Casa Voina în cadrul unei serbări populare; cabana era compusă din două camere individuale, un dormitor comun, o sufragerie și o bucătărie. Abia în 1972 se construiește actuala clădire cu trei etaje, renovată acum 6 ani.

Suntem la peste 900 m altitudine, chiar la poalele masivului Iezer-Păpușa, pe malul Râului Târgului. Aerul e „tare”, soarele și blând – și fierbinte, apa se rostogolește pe pietre într-un susur asurzitor, dar e liniște, liniștea naturii.

Cabana Voina este dotată cu restaurant, terasă exterioară, loc de joacă pentru copii, parcare amenajată, spații exterioare largi. Am trecut pe o punte de lemn peste râu și ne-am plimbat prin pădure; flori de primăvară înveselesc pajiștea, un pârâiaș zglobiu se strecoară printre frunzele căzute în toamnă.

Recomand cu tărie o incursiune spre Cabana Voina și chiar mai sus, spre Cuca. Atunci când stresul și căldura verii par a ne copleși putem încerca o clipă de relaxare, o întoarcere în natură, o gură de aer curat. Plimbare plăcută!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 02.05.18 11:53:14
Validat / Publicat: 02.05.18 15:04:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEREȘTI / VOINA [IEZER-PĂPUȘA].

VIZUALIZĂRI: 7164 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Panoramă deosebită spre munți de pe Barajul Râușor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[02.05.18 15:27:25]
»

@tata123: Recomandarea ta și bineînțeles reviewul tău spun totul despre această zonă verde cu de toate: lac, rău și munți... ce să îți mai dorești!

Pozele sunt deosebite, nu aveau cum să nu prezinte frumusețea locurilor...

Am fost acolo de multe ori, în perioade diferite (istorice), nu am ratat niciun anotimp...

mihaelavoicu
[02.05.18 16:15:15]
»

O ieșire binemeritată în special pentru cei din marile orașe.

Faci invitație de la Cabana Voina, mai sus? În vara lui 1972 după o noapte la Voina, am urcat la Cabana Urlea și mai sus, pe creastă, până la Podragu. Wow... de-o parte Ardealul, de alta Muntenia... eram tineri!

Floarea de la P19 este Floarea Paștelui, care abia acum a înflorit pe-acolo! Pe aici s-a trecut de mult...

La superlativ și pozele și zona și descrierea. Mulțumim!

Dan&Ema
[02.05.18 16:44:23]
»

@tata123:

Fain la poalele muntilor Iezer! Un masiv care mi-a placut si imi aminteste de vremea drumetiilor organizate de mine cu cortul.

Voina s-a degradat mult. Din pacate! Dar este baza de plecare spre core mai inalte.

Imi amintesc cand am fost cu cortul am campat oe malul lacului Iezer, superb tau glaciar si am coborit pentru o zi pentru o aprovizionare intermediara la Voina.

Am coborit pe Vacarea si am urcat pe firul raului prin caldari.

Recomand prelungirea plimbarii pana la Cuca daca toti ati venit la Voina.

Numai bine! ????

webmaster26
[02.05.18 16:50:17]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Voina / Iezer-Păpușa, LEREȘTI / VOINA [IEZER-PĂPUȘA]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin M-ții Iezer-Păpuşa]

adrianaglogo
[02.05.18 21:26:14]
»

@tata123: Ce nostalgii mi-ai trezit... Stand in Pitesti, cabana Cuca era locul unde mergeam foarte des in tinerete. Exista aici un club de turism montan, aveam un jaf de autobuz (Il mai impingeam uneori) cu care plecam pe la cabanele din zona si faceam cate un traseu montan.

Cuca era mereu in drumul nostru. Imi amintesc si tipul ala vechi de panou.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.05.18 22:57:29]
»

@tata123: Foarte frumoasă plimbarea voastră în natură, iar informațiile prezentate sunt utile ca întotdeauna! Plănuiesc încă de anul trecut o ieșire în zona cabanei Voina pentru un traseu scurt (pâna la cabana Cuca și retur). Ar fi o variantă excelentă de traseu pentru juniorul nostru, rămâne doar să vedem când vom reuși să ne punem în practică ideea.

Mă încântă peisajele din fotografiile tale, dar și faptul că drumul secundar până la cabana Voina arată bine!

La cât mai multe drumeții reușite!

fredutza
[03.05.18 09:45:07]
»

Mi-ai adus aminte de prima mea vizita in jud. Arges. Eram studenta si intr-o vacanta de vara ne-a invitat o colega la Leresti. O zona cu oameni foarte gospodari si tare mandrii ca la ei in comuna s-a nascut gen Milea. Pentru ca statea spre capatul comunei, mergeam pe jos prin satul de tigani si ajungeam la cabana Voina, scoteam sunca si ceapa data de mama colegei si faceam o sezatoare la iarba verde. Pe atunci nu era asfaltat pana la cabana.

Sper sa mai veniti in zona!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.05.18 10:05:19]
»

@mprofeanu: Mi-a plăcut zona verde de pe valea râului Târgului, fiecare anotimp înveșmântând în haine specifice natura. Mulțumesc pentru aprecieri.

@mihaelavoicu: Eu nu prea am fost un „om al munților” deși recunosc că mi-ar face plăcere să pășesc pe creste. De la Cabana Voina pornesc multe trasee montane, unele traversând munții, exact ca acum sute de ani când oierii își mânau turmele prin trecători și pe drumuri numai de ei știute. Mulțumesc pentru lectură.

@adrianaglogo: Cabana Voina-Cuca și celelalte pensiuni din zonă (nu foarte multe) constituie o alternativă pentru orășeni de a se bucura de piesaje minunate și aer curat. Drumețiile înseamnă relaxare, sănătate, bucurie. Mulțumesc.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.05.18 10:12:08]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc pentru lectură și aprecieri. Într-adevăr zona este frumoasă și nu atât de aglomerată ca Valea prahovei. Cabana Voinea suferă de pe urma trecerii timpului, ceva reparații s-au efectuat acum câțiva ani, coșul de fum e degradat. Totuși supraviețuiește, în comparație cu alte surate care au dispărut de mult. Probabil că vom reveni într-un weekend călduros de vară.

@Crazy_Mouse: Drumul până la Cabana Voina este excelent, trebuie doar puțină atenție în preajma pereților stâncoși din zona lacului de acumulare. Cred că o plimbare până la Cabana Cuca, pe vreme frumoasă, e relaxantă și ușor de efectuat și cu copii. Mulțumesc pentru ecou, lectură, vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.05.18 10:34:49]
»

@fredutza: Am observat și eu gospodăriile închegate și casele frumoase din Lerești. În preajma unei ulițe am văzut din mersul autoturismului și indicatorul către casa părintească a generalului Vasile Milea. Am citit că se intenționează deschiderea unui muzeu în acea casă (adevarul.ro/locale/pitest ... 5964/index.html).

Fiind o zi de sâmbătă aproape de intrarea dinspre Câmpulung Muscel se desfășura un mare târg, am văzut mormane imense de haine second-hand acolo. Aglomerație umană și auto destul de intensă.

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

P.S. Cu acest mic vot te-ai „înverzit” vizibil - felicitări pentru nivelul Senior.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Chloe
[03.05.18 12:29:17]
»

@tata123: intervin cu o precizare: cabana Voina are o stea, nu trei stele. Sau cel putin asa avea anul trecut, cand am fost ultima data pe acolo

Si mie imi place zona mult de tot, este o alternativa grozava la aglomeratia din Valea Prahovei. Vara se campeaza pe malul raului, chiar in fata cabanei Voina, dar si mai sus, pe drumul spre Cuca

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[03.05.18 13:14:34]
»

@Chloe: O zonă verde superbă pe care am găsit-o curată, fără mormane de gunoaie și fără corturi/rulote. Probabil în timpul verii valea râului Târgușor se animează cu turiști.

În ceea ce privește clasificarea Cabanei Voina - aceasta are 3 stele începând din anul 2014 conform certificatului publicat pe site-ul oficial (cabanavoina.ro/certificat ... ificare-3-stele), dar și a listei structurilor de cazare clasificate pe care o puteți descărca de pe site-ul Ministerului Turismului (turism.gov.ro/web/autorizare-turism).

Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.05.18 17:47:21]
»

Excelent review, cum altfel? În urmă cu 5 ani, în septembrie, am vizitat şi eu zona, dar m-am cazat la vila Silva, la circa 250 m de Voina. Într-una din zile am mers să mâncăm de prânz la Voina, dar am fost dezamăgiţi de ceea ce am văzut acolo. În restaurant era o dezordine totală, la unele mese nu făcuse nimeni curăţenie, însă am ales să mâncăm aici pentru a nu ne mai deplasa în oraş. Nici mâncarea nu ne-a dat pe spate, hai să spunem că a fost ok. Băiatul care ne-a servit nu era echipat corespunzător, probabil că era omul bun la toate la cabană, doar pe el l-am văzut pe-acolo. Despre zonă nu pot să spun decât că este splendidă, este o excelentă alternativă de petrecere a timpului liber, în comparaţie cu Valea Prahovei sau Bran-Moieciu.

Toate cele bune!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.05.18 08:05:55]
»

@Safta Radu: Deși era doar un weekend de aprilie în fața cabanei erau parcate peste 10-12 autoturisme. Nu am utilizat serviciile restaurantului, venind din oraș după un mic dejun consistent, dar după-amiază se ocupaseră câteva mese pe terasa exterioară. Lângă cabană era un domn care vindea suc natural, miere și alte produse apicole. Mulțumesc pentru lectură, aprecieri și ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Chloe, Dan&Ema, fredutza, mihaelavoicu, mprofeanu, Safta Radu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Voina / Iezer-Păpușa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.099756002426147 sec
    ecranul dvs: 1 x 1