ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Plimbare prin Pucioasa de altădată

TIPĂREȘTE URM de aici

În județul Dâmbovița am călătorit de multe ori cu diverse ocazii, dar mai ales primăvara și toamna; o astfel de incursiune de primăvară am descris într-un articol dedicat comunei Bezdead (vezi impresii), situată la câțiva kilometri distanță de orașul Pucioasa. Anul acesta, cazați fiind la Pensiunea Ferma din Moroeni (vezi impresii), în ultima zi a lunii martie am poposit în centrul stațiunii Pucioasa.

Accesul spre orășelul dâmbovițean este facil, drumul național DN 71 traversând întreaga zonă, iar calea ferată Titu-Târgoviște-Pietroșița trece prin Pucioasa din 1884 (clădirea gării, o alternanță superbă de alb cu vișiniu, e monument istoric). De la Târgoviște sunt doar vreo 20 de km distanță, iar până la Sinaia trebuie să mai parcurgeți circa 45 km.

Încă de la intrare în localitate observi aspectul preponderent rural, dar bulevardul e bine întreținut, curat și mărginit de trotuare late. Casele sunt bine închegate, multe cu etaj, câteva exemplare deosebite din perioada interbelică probabil. Apar și primele blocuri, cu regim de înălțime P+4, spitalul orășenesc și mai multe clădiri cu destinație comercială și administrativă. La intersecția cu bulevardul Gării ne oprim și vizităm Muzeul de etnografie și artă populară din Pucioasa (vezi impresii). Aici aflăm primele date istorice despre oraș și vedem imagini vechi de la începuturile stațiunii balneoclimaterice.

Ne continuăm drumul pe fosta Stradă Regală, centrul social, economic și politic al localității. În centrul civic se află complexul de odihnă și tratament balnear Ceres, dotat cu bază de tratament, clasificat la 2 stele. Este cea mai mare unitate de cazare a stațiunii, cu peste 110 de camere. În spatele hotelului Ceres se află hotelul Turist și CARP, fiecare cu aproximativ 100 de camere; toate cele trei unități de cazare sunt construite în timpul regimului comunist. Se înțelege astfel că majoritatea covârșitoare a „turiștilor” sunt de fapt persoane venite la tratament balnear.

Vis-a-vis de sensul giratoriu din centrul orașului se află Monumentul închinat Eroilor căzuți în Primul Război Mondial: un soldat amplasat pe un soclu înalt de piatră veghează orașul încă din 1925. Un al doilea astfel de monument, mult mai modern, vedem peste câteva clipe în fața parcului, după ce parcăm autoturismul pe str. Republicii. Un postament circular găzduiește o formă geometrică neregulată, placată cu marmură, care prinde ca într-un clește o cruce monumentală, albă. O statuie de bronz, o femeie în postură de rugă, este amplasată în fața monumentului, sub listele cu numele eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Întregul ansamblu e realizat de sculptorul local Liviu Brezeanu și dezvelit în 1998. Alături de monument se află Centrul Cultural „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești”, instituție culturală cu adânci rădăcini interbelice, loc de desfășurare a numeroase acțiuni și activități culturale.

Parcul Independenței este cel mai vechi spațiu verde de promenadă al orașului, apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea prin munca voluntară a ostașilor veterani din Războiul de Independență. La intrarea în parc, pe locul Centrului Cultural se afla un frumos Pavilion de dans, contemporan cu grădina publică, ce avea un tavan pictat de celebrul Nicolae Grigorescu (din nefericire a ars pe la 1965). Pătrundem pe aleea centrală, printre arbori bătrâni – spațiul verde e bine întreținut, este curățenie, există spații de joacă pentru copii, bănci și coșuri de gunoi. Pe stânga, într-o frumoasă clădire cu pridvor și arcade-acolade, se află pensiunea-terasă Turist, clasificată la trei stele (@iulianic a scris aici despre această unitate de cazare: vezi impresii); pe dreapta sunt mai multe vile și case de epocă care au vedere directă la parc.

În cea de-a doua jumătate a parcului, spre str. Fântânelor, se află amplasate printre copaci o serie de sculpturi în lemn, așa-numita Tabără de sculptură în lemn. Sub îndrumarea artistului local Liviu Brezeanu, începând cu anul 2012, mai mulți studenți de la Academia de Arte din București au efectuat diverse lucrări în lemn, expuse acum în Parcul Independenței din Pucioasa. Culoarea lemnului, verdele naturii, tricolorul băncilor înfrumusețează acest spațiu de relaxare din urbea dâmbovițeană.

Am ieșit din parc și am mers spre dreapta pe str. Tudor Vladimirescu, apoi pe str. Crinului pentru a ieși ocol în str. Republicii unde lăsasem autoturismul. Pe str. Crinului am văzut mai multe case vechi, frumoase exemple de arhitectură urbană veche, incluse pe lista monumentelor istorice. Am văzut și case cu puternice influențe țărănești (cu ceardac de lemn, cu pivniță, cu lemn traforat sub streașină), dar și case urbane (Vila Viorica din 1937) sau adevărate conace cu două etaje și clădiri abexă (ca cel de la intersecția străzii Crinului cu str. Republicii).

Orașul Pucioasa s-a dezvoltat puternic în urma descoperirii izvoarelor minerale sulfuroase („pucioasă” în grai popular – așa se explică și originea numelui localității) în prima jumătate a secolului al XIX-lea, dar și datorită climatului sănătos care a atras turiști în orașul-stațiune. Astăzi, Pucioasa nu oferă turiștilor prea multe oportunități de petrecere a timpului liber, este un orășel care trăiește în cea mai mare parte de pe urma celor veniți la tratament balnear, un loc unde doar te poți plimba, relaxa, destresa. Pentru cei care doresc să exploreze împrejurimile le recomand Mănăstirea Bunea din Vulcana-Băi (o îmbinare interesantă de istorie cu drumeție montană: vezi impresii), Centrul Internațional Ecumenic Vulcana-Băi, zona Bezdead amintită mai sus, plus trovanții de la Bela-Diaconești și Malul care Răsună (locuri expuse de @iulianic aici: vezi impresii). Informații turistice găsiți pe saitul turismpucioasa.ro/index.p ... surse-turistice, dar și pe saitul oficial al Primăriei (mai ales anunțurile privind spectacole și manifestări culturale).

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.05.17 14:15:56
Validat / Publicat: 29.05.17 17:02:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PUCIOASA [DB].

VIZUALIZĂRI: 3601 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Monumentul închinat Eroilor din al Doilea Război Mondial, autor Liviu Brezeanu - Pucioasa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

cristina47*
[29.05.17 18:55:52]
»

Eu am calatorit de multe ori la Pucioasa, dar niciodata nu m-am gandit sa scriu un review.

Al dumneavoastra, este foarte frumos, si mi-a amintit de locuri pe langa care-am umblat, dar fara sa le dau atentie, fiindca, mereu ma duceam cu necazul meu, acolo.

Anul trecut, am fost ultima data, la sfarsitul lunii aprilie. Erau atatea magnolii inflorite! Si pisici!

Si Sanatoriul de Psihiatrie este situat intr-un loc frumos, o padurice.

Lucien
[29.05.17 19:42:26]
»

Interesantă stațiunea. Cred că mi-ar face plăcere să mă odihnesc aici... și să mă tratez... dacă e cazul. Mergând pe urmele fotografiei bisericii catolice din Pucioasa deoarece mi se părea ”suspectă” asemenea prezență, am mai aflat câteva lucruri interante:

- biserica catolică este nou-nouță și nu are în spate vreo comunitate catolică dispărută, ba din contra

- în oraș există biserica sectei ”Noul Ierusalim” și asta chiar că are o poveste deosebită. Biserica are o arhitectură interesantă, impregnată cu ezoterism. Se consideră desprinsă din ortodoxism, dar BOR o contestă, cam așa: ”Învăţătura eretică a sectei “Noul Ierusalim de la Pucioasa” propovăduieşte o aşa-zisă “venire a Domnului” aflată într-o desfăşurare de proporţii epice, pe o durată de timp care se apropie deja de viaţa unui om (nu mai e mult şi “pucioşii” vor aniversa 70 de ani de “Cuvânt”, dar puţine împliniri ale “proorociilor” lui). La “pucioşi”, “Hristos” a venit a treia oară, şi Se pregăteşte pentru a patra”. ” Dar de fapt ce spun ei înșiși despre biserica lor: ”O, treceţi din trup în duh, copii ai Ierusalimului nou, şi fiţi ucenicii Mei şi fiţi martorii Mei de la margini la margini, căci Duhul Sfânt Mângâietorul, din al Meu va lua şi vă va învăţa pe voi mersul în numele Meu peste toate neamurile pământului, începând de la voi, de la români, fiilor ucenici, şi toţi şi toate vă vor sluji vouă, văzându-vă pe voi slujind venirii Mele şi cinei Mele de cuvânt cu neamurile de pe pământ, care vor auzi slava Mea şi se vor apropia de ea şi vor bea din vinul cel nou al împărăţiei celei noi, care vine cu naşterea din nou a lumii, precum este scris în Scripturi. Am început cu voi împărăţia cerurilor pe pământ, iar cel ce este sfânt, să se sfinţească şi mai mult, şi să se facă râu din râul vieţii, căci orice ucenic desăvârşit este ca Învăţătorul său, şi va lua plată de ucenic, din mâna Mea, pe pământ. Amin, amin, amin”. Unii zic că Noul Ierusalim ar fi o formă de neoprotestantism ortodox.

- Apele medicinale de la Pucioasa sunt bogate în sulf, fiind mineralizate în concepția unor geologi aici de față datorită prezenței depozitelor de gips (sulfat de calciu hidratat) care se găsesc în această zonă și care au fost (sunt) exploatate, ducând la apariția unor alunecări de teren.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.05.17 21:20:46]
»

@cristina47: Chiar azi am citit un mic articol despre Secția de psihiatrie a Spitalului Orășenesc Pucioasa. Clădirea de dimensiuni apreciabile, tip cabană, a fost construită prin anii 40 și ceva, după Război, cu destinația de Casă de odihnă a societăţii de telefoane. Antreprenor a fost inginerul Vasile Dimitriu, cunoscut constructor al vremii (vezi foto).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.05.17 21:30:30]
»

@Lucien: Încurcate sunt căile Domnului... Despre Cetatea Sfântă a Noului Ierusalim (și câteva fotografii - P09,11,12) și experiența (scurtă) din fața porții a scris @iulianic (vezi impresii).

În ceea ce privește exploatarea izvoarelor minerale sulfuroase, mi-au plăcut imaginile vechi reproduse la Muzeul de etnografie din localitate, dar și obiectele de altădată utilizate la transportul și utilizarea apelor sulfuroase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[29.05.17 21:43:53]
»

@tata123:

Foarte curand voi hoinari in zona aceasta. Articolul tau a venit la momentul oportun. Nu va fi usor sa vin cu multe noutati dupa acest ghid, dar sper sa gasesc ceva special.

Felicitari pentru articol.

Abia astept sa ajung aici desi am mai colindat zona sau zonele adiacente, in special Bezdeadul.

Lucien
[30.05.17 09:15:08]
»

@tata123: Așa este... foarte încurcate și diverse cărările Domnului. Am mers pe linkul indicat și am descoperit frumosul articol al @iulianic-ei. Mulțumesc. Nu mă așteptam ca acest grup religios să fie chiar așa de ermetic.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.05.17 09:19:59]
»

@Dan&Ema: Mă bucur că ți-am deschis cufărul cu amintiri. Zona Bezdead e foarte frumoasă, am petrecut clipe relaxante pe malul râului Bizdidel. Sunt câteva obiective turistice în apropiere, nu de mare amploare, dar interesante (muzee în Pucioasa și Pietroșița, Mănăstirea Bunea, Casa gravorului Gabriel Popescu din Vulcana Pandele). Ceea ce excelează este însă peisajul natural și aerul curat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[30.05.17 12:59:37]
»

@tata123: Am fost si eu ceva mai demult prin Pucioasa dar banca aceea tricolora (singura din parc), parca nu era. Oare sa fi fost intre timp dl. Funar la bai? Sa fie aflat primaria si sa fi luat masuri? . Mister.

Lucien
[30.05.17 13:11:06]
»

@dorgo: Nu te ”îngrijora”. Demni urmași a lui Funar se găsesc absolut în toate colțurile țării (ar fi o muncă de Sisif să le inventariez), mândrul tricolor fiind vopsit atât pe mobilierul stradal, cât și pe alte neașteptate lucruri.

dorgo
[30.05.17 13:21:06]
»

@dorgo: La spitalul de Psihiatrie de la Pucioasa inca n-am ajuns ci doar la Hotelul sindical Ceres, unde e si o baza de tratament cu ape sulfuroase, excelente in afectiuni dermato si reumato. Am ajuns si la vestita statiune (de alta data) Vulcana-Bai, (e in apropiere), era prin anul 2010, cand totul arata cam asa vezi impresii

Astazi, vad ca functioneaza, dintre cele trei biserici ale statiunii balneare, adica dintre 1. -cea ortodoxa, 2. -sinagoga si 3. - moscheea, doar prima. Celelalte sunt de "design" (dizain).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.05.17 16:43:17]
»

@tata123: Timpul meu - parcă mai comprimat în ultima vreme - mă face să întârzii adesea cu citirea aici, pe AmFostAcolo. Mai târziu, dar am citit articolul tău despre Pucioasa. Îmi amintește de weekendul petrecut de noi acolo. Mulțumesc pentru menționarea mea ca vizitator anterior al orașului, al parcului și al împrejurimilor orașului.

Păstrez amintiri frumoase despre Pucioasa. Într-adevăr, nu prea ai ce face dacă rămâi acolo mai multe zile. Poate doar tratament și băi, dar... încă nu e cazul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[31.05.17 08:35:11]
»

@dorgo: Situația izvoarelor de la Vulcana Băi e aceeași, poate chiar mai rea. Se începuse la un moment dat construirea unui centru de tratament, dar au rămas doar stâlpii de beton. În schimb peisajul natural e foarte atrăgător în zonă.

@iulianic: Poate voi ajunge din nou pe valea Bizdidelului pentru a căuta trovanții și ecoul de la Malul care Răsună. Mulțumesc și eu pentru lectură și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, Dan&Ema, dorgo, iulianic, Lucien, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Pucioasa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072077989578247 sec
    ecranul dvs: 1 x 1