ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 25.05.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2009
DURATA: 1 zile
prieteni
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Campulung Muscel - oraselul drag de la munte

TIPĂREȘTE

Am ajuns destul tarziu in timp la Campulung Muscel, micul orasel de munte situat in Nordul judetului Arges. Ceea ce stiam, erau doar cateva informatii invatate de-a lungul timpului, despre acest vechi targ din Tara Romaneasca cu o istorie zbuciumata, situat in depresiunea cu acelasi nume.

Erau apoi lectiile de la scoala care ne spuneau ca in acest loc "s-a nascut" primul document in limba romana, celebra "Scrisoare a lui Neacsu" si ca domnitorul Basarab I isi stabileste resedinta aici.

Orasul in timp capata un rol important economic aflat la "confluenta" granitelor transilvane cu cele ale Tarii Romanesti.

Mult mai tarziu in anii comunismului orasul va fi cunoscut prin celebra marca ARO, marca autoturismelor de teren, recunoscuta in mai toata lumea dar azi disparuta ca mai toate alte mari si renumite fabrici in economia asa zisa "capitalista" instaurata aiurea dupa anii "90!

Mai drag mi-a fost orasul mai apoi datorita unui excelent film romanesc turnat in anul 1963, o ecranizare a cunoscutei comedii "Titanic vals" de Tudor Musatescu avand actiunea in acest loc in perioada interbelica si pe marele artist Grigore Vasiliu Birlic in rolulul principal, film memorabil si mai actual ca oricand in zilele noastre!

Actiunea filmului se desfasoara aici la Campulung si din cate stiu si filmarile exterioare au fost realizate tot aici. Un film magistral care iti starneste si azi dupa atata timp hohote de ras in atmosfera comica dar si tragica a vremurilor trecute.

Ma aflu nu prea departe de Campulung Muscel cu mai multi prieteni si hotaram intr-o frumoasa zi de inceput de noiembrie sa mergem sa vizitam orasul. Eu merg pentru prima oara aici, dar unii din prietenii mei il parcursesera de mai multe ori asa ca am parte de niste ghizi adevarati!

Plecam de langa localitatea Malul cu Flori pe drumul care duce spre Campulung, un drum de cativa zeci de km, cu peisaje frumoase, stanci, mergem alaturi cu raul Dimbovita iute si aprig la munte, trecem pe langa satele frumoase cu livezi de meri dar si colibe tiganesti amplasate aiurea pe langa rau...

Soseaua e proasta, multe gropi, norocul nostru e ca nu mergem foarte mult.

Ajungem in oras si parcam masinile pentru a putea colinda la pas micuta localitate.

Remarc ca vechiul oras nu pare influentat de vremurile mai noi. O multime de cladiri cu arhitectura sec. 19 sau inceputului de sec. 20 strajuiesc bulevardul principal. Mai toate arata bine, sunt renovate, frumoase dau o atmosfera civilizata. E o arhitectura specifica oraselor muntenesti de munte cu cladiri solide, semete si cu varfurile inalte.

Parcurgem la pas, incet, in tihna bulevardul principal. Remarc o ciudatenie: chiar in mijlocul lui circula si se plimba trecatorii iar pe de-o parte si alta a acestei "alei" se afla cele doua sensuri de circulatie si apoi trotuarele cu magazine, institutii si case de locuit.

Lumea merge incet, agale asa ca in orasele in care parca stresul nu are ce cauta. Sunt respectuosi, politicosi si relaxati. Ce n-as da sa vad si in Bucuresti o astfel de imagine dar n-am nici-o sansa!

Prietenul meu, devenit ghid, imi spune ca acest bulevard s-a chemat mult timp Bulevardul "Pardon" unde locuitorii ieseau la plimbare si unde datorita aglomeratiei mari doamnele si domnii de atunci se ciocneau unii de altii si-si cereau scuze utilizand elegant cuvantul "pardon". E interesant sa mergi lejer in mijlocul unui bulevard flancat pe lateral de un du-te vino permanent al masinilor. Te poti odihni pe acest bulevard pentru ca sunt ici colo amplasate bancute. Imi imaginez azi ce injuraturi primesti in alte orase, daca din greseala te-ai ciocnit de cineva pe strada si vrei sa-ti ceri scuze!

Un alt loc foarte frumos, bine ingrijit, amenajat, plin de verdeata si flori este Gradina publica "Merci". Mi se explica de ghidul meu improvizat ca denumirea vine de la faptul ca atunci cand tinerele fete participau cu umbrelutele de rigoare la diverse festivitatii si sarbatori, tinerii domni aruncau in ele cu confetii in sens admirativ iar ele raspundeau emotionate si inrosindu-se cu cuvantul "merci". Arunca azi cu asa ceva si vezi tu ce injuraturi primesti!

Ne plimbam incet pe strazile linistite si curate ale orasului. Intram in magazine, toate in constructii vechi, clasice, frumoase, cu mult farmec. Vanzatoarele sunt amabile, politicoase nu conteaza cate lucruri probezi si vrei sa cumperi ca ele nu se supara. Sunt multe magazine micute cu obiecte de arta, consignatii, dar si placintarii, bacanii ca pe vremurile interbelice... E un parfum si un farmec aparte.

Strabatem orasul, nici nu e greu, admiram cateva statui (inclusiv bustul lui Negru Voda), micile si putinele hoteluri ramase ca inainte de razboi, constructiile impunatoare ale unor licee vechi renumite, biserica catolica si ajungem intr-un loc de suflet, maiestos, impunator -Manastirea Negru Voda!

E senin, aerul este proaspat, puternic, aer de munte. Complexul manastirii este ca un cadou de sfarsit al vizitei noastre. Avem norocul ca nu prea e lume. Il vizitam in tihna cu placere si citim pe vechile ziduri de la intrare istoria sa.

Manastirea Negru Voda, a fost zidita in anul 1215 de Negru Voda fiind o manstire de calugari. Ea a fost refacuta de Basarab I, fiul lui Negru Voda si de catre Nicolae Alexandru Basarab, fiul lui Basarab I toti acestia fiind inmormantati aici. Constantin Brancoveanu, este acela, care va completa manastirea cu cladirea staretiei.

In secolul 19 lucreaza aici la pictarea icoanelor si pictorul Gheorghe Tatarescu. Aici s-a tiparit si prima carte in limba romana "Invataturile de peste toate zilele". Aceste cateva informatii dar si altele mult mai numeroase sunt prezentate la intrarea in biserica.

Iesim din manastire si ne reluam plimbarea pe micile stradute ale orasului. Este liniste, aerul e curat, iar oamenii sunt amabili si respectuosi.

Campulung Muscel este un oras pe care daca uitati de oboseala drumului fiind in apropierea lui, merita vizitat chit ca stati doar cateva ore. Veti simti ca si mine dorinta de a reveni si de a-i colinda strazile.

Nu pot incheia fara a face o lista o marilor romani nascuti in zona Muscelului sau care au trait cel putin un timp in aceste locuri ,scriitori, artisti, politicieni, filozofi: Dinicu Golescu, Ion Barbu, Theodor Aman, Tudor Musatescu, Alexandru Davila, Radu Gyr, Gheorge Toparceanu si nu in ultimul rand marele filozof Petre Tutea. Si lista ar putea continua cu multi alti oameni de valoare nascuti in zona Muscelului sau traitori in timp aici, atrasi de aceste frumoase meleaguri.


[fb]
---
Trimis de sandu.53 in 15.10.10 18:15:17
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7252 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sandu.53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 prietenii mei dragi in fata fantanii din interiorul Manstirii Negru Voda
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

alinutzza140*
[15.10.10 18:31:42]
»

@sandu. 53 am vizitat Campulung Muscel odata cu tine. Stiam de importanta oraselului de la istorie cum de altfel ai amintit si tu dar nu am avut ocazia sa il vad. Mi-ar fi placut sa vad si cateva poze.

valimi
[15.10.10 19:28:38]
»

Imi pare rau ca nu am ajuns in acest oras pitoresc, cu atat mai mult cu cat stiu ca mi-ar aminti si de "Titanic Vals", un film cu un loc special in topul personal

lica baesu
[15.10.10 19:33:24]
»

felicitari pt descrierea amanuntita... si documentata!

magdalena
[15.10.10 21:05:30]
»

Multe din cele scrise in aceste impresii nu le stiam! Chiar merita vizitat acest oras, macar pentru a ma plimba pe bulevardul "Pardon"!

creivean
[15.10.10 21:56:17]
»

Am reusit si eu sa prind azi, un SB. Te felicit pentru review. Mi-a placut ce am citit.

mirelutza
[15.10.10 22:59:10]
»

... si pe acel "Bulevard Pardon" este si o pravalie celebra "La Mageanu", un magazin de palarii pomenit in piesa de teatru Titanic Vals, autor Tudor Musatescu.

magdalena
[15.10.10 23:01:11]
»

Acolo e magazinul cu "palaria"??? Ia te uita domnule!

Bravo @mirelutza!

sandu.53AUTOR REVIEW
[16.10.10 13:45:18]
»

@mirelutza multumesc pentru completare eu uitasem de acest amanunt!

multumesc tuturor celor care au citit si apreciat review-ul!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.10.10 23:10:54]
»

în târgul ăsta prăfuit (apoi îngheţat tun) de sub munţi mi-am petrecut eu cam 4-5 luni din tinereţe, fugind mâncând pământul pe dealurile şi coclaurii ce-l înconjoară, în calitate de june militarîn termen.

desigur, din oraş n-am apucat să văd decât gara şi cazarma (de învoiri n-am avut parte cât am fost acolo!) şi mi-am promis să revin odată şi-odată să-l vizitez pe îndelete.

încă nu s-a întâmplat...

dar nu-i timpul pierdut.

nu am fost foarte atent: ai amintit şi despre cel mai mare combinat de fire sintetice din ţară, din secolul trecut? (azi, probabil, o altă ruină?) Doamne! mare era!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, magdalena, mirelutza, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Câmpulung Muscel și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066909790039062 sec
    ecranul dvs: 1 x 1