ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Brăila (I): Pe faleză sub soarele dunărean

TIPĂREȘTE URM de aici

În scurta noastră vizită prin orașele din așa-numită zonă a Dunării de Jos ne-am plimbat pe faleza bătrânului Danubius, am admirat comori arhitecturale, am văzut diverse monumente. În drum spre Galați, spre gazda noastră – hotel Faleza by Vega (vezi impresii), ne-am oprit pentru câteva ore în Brăila orașul construit sub formă de pânză de păianjen, cu străzi concentrice.

Prima parte a plimbării noastre s-a desfășurat în zona falezei Dunării, în Piața Independenței, lângă Primăria orașului și Consiliul Județean găsind locuri de parcare gratuite. Ronduri colorate cu flori și mirese diafane populau spațiile largi din fața Primăriei. Aveam să vedem mai întâi în această parte a orașului Palatul Agriculturii, clădire cu peste 120 de camere, ridicată în stil neoromânesc, care și-a păstrat rolul inițial, acela de a găzdui instituții legate de domeniul agriculturii. Aproape vis-a-vis se află statuia Ecaterinei Teodoroiu, restaurată recent, operă interbelică a sculptorului Vasile Ionescu-Varo.

Prin părculețul de lângă Piața Independenței ajungem pe faleza Dunării, pe lângă clădirea părăsită a vilei Spiru Dumitriu, monument de la sfârșitul veacului al XIX stăpânit câțiva zeci de ani de acest armator bogat. Avem primul contact cu apele fluviului și verdele crud de primăvară de la nivelul promenadei. Sunt multe scări de coborât până pe aleea de pe malul Dunării, destul de greu pentru cei cu probleme de deplasare. Faleza a fost edificată prin anii ' 50-' 60 din granit adus din Munții Măcinului, marginea aleii dinspre apă fiind pavată cu piatră cubică.

Vaporul cu aburi „Borcea”

Contemplăm Dunărea scăldată de soare apoi căutăm cu privirea primul obiectiv: nava cu zbaturi Borcea. Sunt atras de câțiva ani de acest vapor cu zbaturi propulsat de forța aburului și urmăresc „să prind” o plimbare pe Dunăre cu el – slabe șanse. Construit între 1911-1914 de ingineri români în Șantierul naval Drobeta Turnu Severin și dotat cu un motor nemțesc Krupp vaporul cu zbaturi a avut o istorie zbuciumată (pato.ro/apa/ship/vaporul- ... uri-borcea.html). Important este acum că vasul se află în siguranță, a fost salvat de la distrugere și încă navighează din când în când pe apele Dunării.

Mi-ar fi plăcut ca acest vas de peste 100 ani vechime să se poată vizita atât timp cât este acostat, măcar în weekend. De pe mal nu am putut observa decât fragmente din vapor, pontonul la care e ancorat obturând parțial vederea. Cu toate acestea am zărit prova vaporului cu ancora de mari dimensiuni și clopotul de bronz, coșul de fum, cabina de comandă, caseta roții cu zbaturi (împodobită cu stema regală) și puntea cu scaune de la pupa.

Vizionați aici un reportaj dedicat acestei nave: youtube.

Centrul de vizitare și informare Parcului Natural „Balta Mică a Brăilei”

Parcul Natural este cunoscut ca o „a doua delta a Dunării” , ecosistemul cuprinzând șapte ostroave dunărene despărțite de 7 brațe ale fluviului, adică peste 240 km pătrați. În 2016 administrația ariei naturale a inaugurat un muzeu plutitor, rezultat al unui proiect european. Pontonul de 30 m lungime joacă mai multe roluri: muzeu, sală de conferințe, spații de cazare pentru cercetători.

Centrul de vizitare și informare, adică „muzeul plutitor” , este deschis zilnic (L-V: 10.00-18.00, S-D: 11.00-20.00) iar accesul este gratuit. Pe puntea inferioară este amenajată o expoziție de diorame care ilustrează fauna și flora Bălții Brăilei, precum și principala ocupație a locuitorilor din vechime – pescuitul. Un angajat supraveghează expoziția și oferă informații despre posibilele plimbări cu barca în rezervație (detalii aici: bmb.ro/index.php/informat ... stice/#traseul1).

Îmi plac foarte mult bioramele, ele reușesc să reproducă foarte fidel porțiuni dintr-un ecosistem natural. Pe acest ponton avem 5 astfel de reprezentări, corespunzătoare celor patru anotimpuri, plus o gospodărie pescărească. Biorama „de vară” ne prezintă inclusiv fauna subacvatică. Senzori declanșează înregistrări cu sunete specifice, exemplarele de faună sunt numerotate și le identificați denumirile pe panouri alocate fiecărei biorame, pe un roll-up descoperim rețeta borșului de pește lipovenesc.

În sală este amplasată și o machetă a Parcului Natural „Balta Mică a Brăilei” , tv-uri care rulează filme informative, precum și o serie de sculpturi în lemn realizate din rădăcini reprezentând diverse păsări. Recomand o vizită în acest Centru, un inedit muzeu plutitor.

Nava „Mureșul”

La câțiva pași depărtare, printre alte pontoane și vase fluviale mai mari sau mai mici, este ancorată „Mureșul” – nava de protocol al cuplului Ceaușescu. Mastodontul de metal a purtat inițial numele de „Mircea cel Mare” și a fost lansat la apă în Șantierul naval Oltenița în 1986. Vasul de croazieră de aproape 100 m lungime are trei punți, mai multe apartamente și cabine, două saloane de mari dimensiuni și un heliport. Vasul e mișcat din loc de 3 motoare a peste 2400 cai putere fiecare!!!

L-am privit de pe țărm, vizitele la bord nefiind permise, plimbările nici atât (vă dați seama ce costuri generează deplasarea mașinăriei). Am citit că interioarele sunt originale, s-au păstrat toate decorațiunile și mobilierul (vezi aici foto interior: obiectivbr.ro/content/%E2 ... %C4%83-vopseaua).

Concluzii. Privind printre frunzele proaspete de primăvară clădirea și coșul morii „Violatos” (opera din 1898 a inginerului Anghel Saligny, cea mai mare moară funcționând cu ajutorul aburilor din estul Europei) ne întoarcem tot pe faleză spre Primărie și Piața Independenței. Vremea a fost caldă în acel ultim weekend de aprilie astfel că mai multe persoane se plimbau pe faleză. Nu am observat decât două terase deschise în zona scărilor monumentale (zona ștrandului), foarte puține dacă mă întrebați pe mine, dar poate nu sunt clienți pe acolo decât în weekend.

Nouă ne-a plăcut plimbarea pe faleza Brăilei, am văzut lucruri noi, am vizitat „muzeul plutitor” . Faleza fluvială reprezintă un loc cu un real potențial turistic.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 11.05.23 14:43:38
Validat / Publicat: 11.05.23 16:42:25
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BRĂILA

VIZUALIZĂRI: 1172 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Acces în expoziția de pe ponton.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[11.05.23 17:31:16]
»

Minunata plimbare ati facut! Ce locuri frumoase avem, ce lucruri minunate zac fara fi readuse la viata!

Un vas cu zbaturi am vazut in urma cu ceva ani in Austria si era vedeta de pe lac cu care

se plimbau turistii. Asta la ei, la noi nu se poate!

Multumesc pentru reteta de bors de peste! ????

Zoazore
[11.05.23 19:56:20]
»

@tata123 ????:

Ronduri colorate cu flori și mirese diafane populau spațiile largi din fața Primăriei.

Woow! Sunt braileanca get-beget, liceul l-am facut pe faleza, la Gh. M. Murgoci, dar n-am stiut niciodata ca in rondurile cu flori de la Casa Alba cresc mirese. Adevarul este ca de pe acum si pana da frigul, in weekenduri se umple cu mirese care fac fotografii cu fantanile. Scuze, nu ma putui abtine! (@Puiutea!)

pe lângă clădirea părăsită a vilei Spiru Dumitriu

Redevenind seriosi, acea vila, in paragina acum, inainte de ' 89 se numea Casa Tineretului. Se organizau cercuri de sah, de muzica, cenacluri, discoteci si-nca multe altele. Era curata si plina de viata. Imi vine sa plang vazand-o asa acum. Oare nu mai este tineret in Braila?

Nava „Mureșul” [... ] L-am privit de pe țărm, vizitele la bord nefiind permise, plimbările nici atât (vă dați seama ce costuri generează deplasarea mașinăriei)

Imediat dupa ' 89, Nava Muresul a intrat in patrimoniul MApN ca vas de protocol.

Am fost la un pas sa-l vizitez dar cineva (Dumnezeu sa-l Ierte, caci de Stefan este vorba) nu si-a luat in ziua aia legitimatia de serviciu. El fiind maior, avea acces. Apoi am uitat de el.

Pacat ca ati stat atat de putin. Ar fi fost frumos sa vedeti fantanile cinetice seara, cand canta si lumineaza. Dar... poate e un motiv sa revii. Si poate stai mai mult, macar o zi.

Ti-as putea arata multe bijuterii care merita vazute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][13 voturi]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.05.23 10:41:26]
»

@Zoazore: Ai dreptate! ???? Mi s-a părut mie „ciudată” fraza aceea chiar în momentul scrierii dar nu am mai revenit la ea. Miresele tot flori sunt, nu? ????

Eu aș fi inclus în circuitul turistic navele ancorate la mal, indiferent că aparțin autorităților locale sau Armatei. O taxă modică de vizitare ar mai fi adus ceva bani de întreținere, bănuiesc că doritori ar fi destui.

Fiecare oraș are farmecul său! Voi reveni cu câteva rânduri.

Mulțumesc pentru ecou! ???? Numai bine!

Zoazore
[12.05.23 10:50:05]
»

@tata123 ????: Daca m-ai fi anuntat, te-as fi ghidat, Ai ce vedea in orasul meu. Locuri chiar si mai putin stiute de multi, zone cu belvedere.

Nu stiu de ce ma ocoliti cand veniti prin Braila

Camelia Potec intentionase sa faca asta. Nu mai stiu stadiul "afacerii"

Sunt cateva vaporase care se pot inchiria contra-cost, dar la niste costuri...

Sau va duceti la Marina de pe faleza si nenea paznicul stie barci care fac curse pe Dunare. Rapide, normale, cu vasle... La alegere.

Vacante frumoase!

Mitica49
[12.05.23 16:10:49]
»

Sunt brăilean prin adopțiune. Frumusețea orașului am descoperit-o după ce am ieșit la pensie (cu pensie normală nu” specială” ) și am început să hoinăresc pe străzile Brăilei pentru a-mi umple timpul și a” verifica” spusele celor care vorbeau despre frumusețea lui, dar și pentru a încerca să descopăr, sub imaginea lui actuală, strălucirea de odinioară, strălucire care, parcă timid, începe să reiasă la vedere.

Mulțumesc pentru articol!

Și o notă pentru @Zoazore: în anul 2000, cu ocazia inaugurării noului sediu al Sucursalei Petrom Brăila, de pe șos. Buzăului, s-a organizat o masă festivă pe această navă, discuțiile, negocierile, ș. a. legate de această manifestare le-am purtat (eu - scuzați lipsa de modestie) cu conducerea U. M. care are această navă în grijă.

Drumuri bune și excursii frumoase!

webmaster
[01.06.23 07:13:21]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, Mitica49, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brăila:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066719770431519 sec
    ecranul dvs: 1 x 1