Am intrat în Altarul Catedralei Mântuirii Neamului
 TIPĂREȘTE
TIPĂREȘTECu bucurie și recunoștință pentru ajutorul divin pe care l-am primit de la EL, din Cer, vă spun că am reușit ceea ce de multă vreme îmi doream: să intru în Altarul Catedralei Neamului, care s-a sfințit - după cum am văzut cu toții în mass-media – duminică, 26 oct. 2025, de sărbătoarea Sf. Dumitru.
Se știe că noi, femeile, nu suntem primite în altar decât după sfințirea și, apoi, câteva zile după sfințirea de deschidere a unui locaș de cult, fiecare biserică după cum consideră că este nevoie. Nu mi-a trebuit timp să iau hotărârea de a-mi îndemna surorile, trei din cinci câte mai suntem, să mergem la Catedrală și să intrăm în Altar, ocazie unică pentru noi, femei cu vârste cuprinse între 69 -76 de ani, eu fiind cea mai mare😊
Așa că miercuri, 29 oct., pe o zi însorită și fără vânt, ne-am întâlnit în Piața Constituției, în stația de troleu 63, din stânga Parlamentului, cum stai cu fața la el. Era ora 14:30 p. m., cu soarele pe cer.
Am venit pregătite pentru așteptare îndelungă, cu sacoșe cu ceaiuri, apă, câte ceva de ronțăit – dulce și sărat – și am început, stând la rândul imens, să urcăm încet, încet, spre fostul deal al arsenalului armatei, pe lângă zidul ce înconjoară construcția cea nouă. Pe lângă merinde, fiecare ne-am luat și câte un scăunel pliabil ce ne-a fost de mare ajutor, altfel n-am fi reușit să rezistăm... câte ore credeți:-?? ... 15:00 ore 🥺, dar, cu ajutorul LUI am reușit! 👌
N-a fost ușor deloc nici pentru oameni mai tineri ca noi, dintre care mulți au plecat pe parcurs, estimând că vom depăși ora 23:00 sau 24:00 noaptea. Poate că am fi plecat și noi, dar am mai stat pe scaune, am „socializat” cu lumea din rând... știți cum e la cozi! :)
Încet, încet, s-au cam terminat proviziile de apă și mâncare și s-a mai răcorit... era cam ora 19:00. M-a luat frigul și l-am sunat pe Mihai să-mi aducă de acasă haină groasă, de iarnă, lungă și cu glugă, de teama de-a nu răci. Se știe că pentru vârstnici o simplă răceală aduce mari și rele probleme de sănătate, iar pentru băut, să ne aducă doi litri de apă. Mai aveam ceva rezerve, dar... să fie acolo, să ne hidratăm, pentru că nu știam cât vom sta!
De unde am început urcușul și până când gardul face la dreapta, sunt cam trei stații de mașină; am măsurat pe hartă și sunt cam 1,1 km, urcuș lin.
Șirul de oameni de lângă zid era întrerupt din când în când, pe toată lungimea lui, de jandarmi care încercau să facă un pic de ordine. Una din „bariere” era în dreptul porții de ieșire a mașinilor parlamentarilor, iar până sus în deal au mai fost vreo 5 sau 6 de același fel, controlate de jandarmi.
Se întunecase și se făcuse cam frig, dar nu bătea vântul... de ploaie, nici vorbă :), de-aceea ne-am ambiționat să așteptăm, pentru că nu se știe cum va fi vremea peste câteva zile. :-?? Aud vești din jur că s-ar fi prelungit perioada de la vineri, 31 oct. - care era inițial termenul limită de vizitare – cu încă cinci zile, până pe 5 nov. Bun și-așa, să poată veni cât mai multă lume!
Nevoile firești ne-au fost facilitate de vreo 15... 18 cabine de toalete ecologice plasate pe cealaltă parte a Căii 13 Septembrie. Pe la ora 20:00... 20:30 toaletele arătau bine, erau curate, dar nu mai aveau hărtie igienică. :(Pentru că tot traversasem, am intrat și la un „Mega Image” să luăm câte ceva de mâncare. Am cumpărat chifle lungi, calde, cu susan și salam săsesc. Am rugat-o pe cea de la mezeluri să ne facă niște sendvișuri, lucru pe care l-a făcut cu amabilitate și cu zâmbetul pe buze. 😊 Am mai luat câte un croissant cald cu ciocolată și ne-am întors la rând.
Dacă până acum a mai fost cum a mai fost, pentru că am putut ieși din rând spre trotuar ca să stăm pe scăunele, după ce am făcut spre dreapta sus, unde se vede „J. W. Mariotte Bucharest Grand Hotel” , pentru noi, surorile - și nu numai - a început greul, pentru că nu se mai putea ieși din rândul de gărdulețe metalice spre stradă, îmbulzeala, oboseala și nerăbdarea oamenilor se simțea mai acut... iar jandarmii - ca niște cerberi - își făceau datoria!
Atenție! 🤒 Nici persoanelor cu orice fel de dizabilități locomotorii, sau de oricare alt fel, nu li se permite intrarea în fața altora!
Am intrat în curtea Catedralei la ora 01:00 din noapte. Aici sunt alte cozi de așteptare, pe vreo 5 sau 6 bucle mari, îngrădite cu gărdulețe de metal, pe cât e de mare și lungă curtea, ca la aeroport. A fost porțiunea cea mai grea pentru noi, că nu mai puteam sta pe scaunele. Temperatura pe la ora 04:00 scăzuse la 7 °C.
Curtea este bine luminată, atât de la iluminatul interior, cât – mai ales – de cele două panouri mari TV care emit imagini cu fazele construcției catedralei de când a început și până în prezent. Sunt lucruri interesante de văzut și reținut, la care m-am uitat cu atenție, astfel că parcă n-a trecut foarte greu timpul până când am intrat, efectiv, în Catedrală; asta se întâmpla la ora 03:00 De-acum nu mai suntem îndrumați de jandarmi, le-au luat locul angajați ai bisericii și chiar preoți.
Un lucru interesant, pentru mine, cel puțin! Ce m-a nedumerit - privind imaginile ce se derulau pe ecranele TV - a fost următorul lucru: împărțirea interiorului acestei catedrale / biserici, nu mai este cea pe care eu o știam de mult timp, anume: cu (pridvor-dacă e cazul), cu pronaos, naos (sau nava principală), abside și altar. Aici desenul indica „Naosul” (locul până în fața absidelor - unde stau, de obicei, pe scaune, enoriașii) ca fiind PRIDVOR-ul, iar locul din fața catapeteasmei cu cele două abside, ca fiind NAOS-ul. :-?? (când am să am timp am să compar ce știam eu cu ce voi găsi pe net; poate că între timp, s-au schimbat denumirile?!)
Interiorul este luminat á giorno, iar picturile icoanelor în mozaic realizate pe fond auriu, care îmbracă altarul, emană frumusețe și noblețe făcând, parcă, mai luminos interiorul! 😊
Picturile în mozaic sunt finalizate de sus, din cupola centrală și până jos, doar în altar și în cele două abside de lângă el. Pavimentul este, și el, finisat cu gresie (marmură:-??) doar până în dreptul absidelor. Restul catedralei, pereții și stâlpii, este „îmbrăcat” în panouri din hârtie, sau material plastic alb, ambele imprimate cu desene de icoane și decoruri ce imită stucaturi sau alte elemente decorative. Se vede că sunt provizorii și puse în grabă, pentru respectarea termenului de sfințire, în spatele lor zărindu-se zidăria. Pe jos este acum o mochetă roșie care, discret, este aspirată cu un aparat silențios (pe unde nu se poate, se folosește o mătură).
În biserică am mai avut posibilitatea unei odihne minime pe scaunele deja montate pentru invitații de la sfințirea de duminică, dar împrejmuite cu cordoane ce opreau așezarea pe ele. Aveam pregătită de acasă rugămintea mea către EL, scrisă pe o hârtie, în care pusesem donația mea către biserică. M-a mirat să văd montat pe un stâlp din nava centrală un aparat P.O.S. pentru donații cu cardul, începând cu suma de la 5 până la 200 lei, pentru că la noi, în România, n-am mai văzut așa ceva. (doar afară am mai văzut, dar nu mai țin minte unde:-??)
Am intrat, în sfârșit, în locul unde mi-am dorit cu ardoare să ajung! Câtă frumusețe!👏👏👏 În mijlocul mesei altarului era pusă Evanghelia cu coperți aurite, cu crucea aurită așezată peste ea, pe care ni s-a spus să le atingem/sărutăm dacă dorim și ni s-au arătat locurile – două la număr – unde putem lăsa donațiile. Lângă masa altarului, mai erau două racle îmbrăcate în metal aurit: una mai mare, cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou și o alta mai mică, cu cele ale Sf. Andrei, creștinătorul României!
Nu cred că am stat mai mult de 2 sau 3 minute în altar, n-am făcut nicio fotografie (n-am avut timp), pentru că eram rugați să nu zăbovim prea mult☹
Istovită de oboseală, dar cu bucuria de a-mi fi împlinit dorința de-a intra în altarul nou sfințit, am mai rămas puțin în catedrală să stau „de vorbă” cu Domnul în „legea mea” , în liniște și reculegere, să mă rog pentru toți cei dragi, pentru familie, pentru prieteni, cunoștințe, pentru tot neamul nostru, să ne apere de rele! Am mai zăbovit puțin admirând tot ce este în jurul meu și, pe la ora 05:15 a.m. /30 oct. am ieșit din biserică, după o oră și jumătate petrecută în interior.
Am plecat spre stația de autobuz. La ieșire se aflau zeci de taxiuri care te duceau doar după ce negociau cu tine prețul. De exemplu, până în cartierul Tei, tariful era între 50-70 lei. („Uber”-ul pe care l-a „găsit” sora mea i-a luat 40 de lei. 😉) Eu am avut norocul să pot să iau un troleu care m-a lăsat direct acasă, pentru că, deja, începuse să circule transportul în comun. 👍Am intrat în casă la ora 06:35, după 15 ore de așteptat la coadă. Dacă mai adaug la asta și timpul transportului dus/întors de acasă se mai adună încă două ore!
Dacă recomand? Desigur!:)) Asta dacă mai aveți timp până pe 5 nov., ultima zi anunțată pentru intrarea în altar. Se pare că după aceea vom avea acces numai la slujbele duminicale, în rest fiind închisă pentru continuarea lucrărilor. După părerea mea ar mai fi nevoie de vreo 3 sau 4 ani până la ultimele finisaje interioare și exterioare. Dar......numai EL știe când va fi gata!

- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de doinafil in 30.10.25 23:14:36
- Alte destinații turistice prin care a fost: Italia, Franța, Turcia, Spania, Țările Nordice
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Catedrala Mântuirii Neamului, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)
Este doar parerea mea, nu vreau sa fiu trufas, dispretuitor sau sa credeti ca ma dau mare, ma uitam de curand cu uimire la pozele postate de o colega cu o manastire din zona Cernauti, cata opulenta in numele Domnului, apoi mi-am adus aminte de Manastirea Barsana din Maramures cu somtuoasele case de oaspeti pentru clerici in fata carora erau parcate limuzinele negre ale acestora, acum ma uit la aceste poze, sunt frumoase dar toate acestea nu ma duc cu mintea la Dumnezeu. Zilele trecute ma plimbam prin Parcul Romanescu, stand sub unul dintre pinii seculari priveam spre cerul albastru printre ramurile de culoare galben-aramiu, si atunci m-am gandit ca Dumnezeu imi zambeste si ca nimic facut de mana omului nu intrece maretia creatiei Lui, pentru mine credinta este simplitate si modestie.
@doinafil: Vaaai, 15 ore! Chiar că ți-ai dorit foarte mult să poți intra în altar. Felicitări pentru răbdare și rezistență!
@doinafil: Nu pot decât să te felicit si să te urc pe un piedestal. Ce aşi fi vrut să merg şi eu dar lăsand la o parte că nu mă mai pot deplasa decât max 2-300m cu opriri, nu pot sta nici în picioare fără să-mi pierd echilibrul mai mult de zece minute. Pe lângă vârsta matusalemică de 91 de ani, sunt cele trei proteze, respiraţia şi acum, un început de boală rea care mă obligă să merg cu taxiul si insoţitoare 30 de sedinţe de radioterapie. E la început şi nu-mi fac griji pentru că am luat-o din timp. Am vizitat catedrala în 2018 când era în construcţie, am văzut paraclisul https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=91260&d=catedrala-mantuirii-neamului--bucuresti şi https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=91217&d=catedrala-mantuirii-neamului--bucuresti
Am să merg în primăvară într-o duminecă cu un scăunel pliant împreună cu nepoata mea. A venit de la Bacău ieri cu trenul de cinci dimineaţa, a ajuns la nouă, intrase seara târziu în curte dar a trebuit să plece fără să intre, că la 22.30 avea tren de întoarcere, pentrucă azi fiind încă salariată avea termen de predare la un proiect.
Am toată admiraţia pentru voi care aţi îndurat frigul şi oboseala si 50 de ani de comunism nu a putut să scoată credinţa din constiinţa poporului nostru.
- May.2019 Vizită Papală in Catedrala Mântuirii Neamului — scris în 02.06.19 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Altarul Catedralei Naționale — scris în 09.01.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului — scris în 30.11.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Catedrala Mântuirii Neamului — scris în 27.11.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...
 Rog așteptați...