ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

„Templul mistic” al Iuliei Hasdeu (Muzeul memorial B. P. Hasdeu)

TIPĂREȘTE

Motto: „ (...) am visat fericirea”... (extras din cugetarile Iuliei)

„Plangeti-ma, dar nu ma consolati; sunt dureri ce nu se pot alina”, scria Iulia.

Si totusi, tatal sau, renumitul savant B. P. Hasdeu, a construit un templu in memoria fiicei sale plecata prea devreme din lumea materiala catre cea a spiritelor, incarcand sa-si aline astfel durerea pe care a simtit-o la disparitia ei prematura.

Aflat intr-o minunata gradina, inconjurat de arbori inalti, Castelul se inalta linistit pe o strada plina de case, in care nici nu ai fi banuit de existenta sa.

La cativa ani de la moartea Iuliei, tatal acesteia se hotaraste sa inalte un edificiu dupa planurile desenate de el insusi, dar, inspirate de spiritul fiicei sale.

Forma finala, de trei turnuri crenelate din piatra avea sa devina refugiul familiei Hasdeu incepand cu 1896, cand s-a terminat constructia Castelului.

Intrarea principala se facea printr-o usa de piatra ce se rotea in jurul unui ax si pe care se poate observa deviza familiei Hasdeu „Pro fide et patria” (pentru credinta si tara). In prezent, intrarea se face prin usa laterala din dreapta, care, ca si cea din stanga, are grilaje colorate in galben si albastru, simbolizand soarele.

Intrarea centrala este flancata pe ambele parti de doua tronuri din piatra pe care stau doi sfinxi feminini si pe care sunt inscriptionate Legea sociala, Legea filozofica, Legea morala si Legea religioasa.

Uitandu-ma pe niste fotografii ale familiei, am observat ca in locul acestor tronuri erau doua scaune pe care stateau sotii Hasdeu. Prin urmare, nu stiu daca fotografia a fost facuta inainte de terminarea castelului sau daca aceste tronuri au fost aduse din alta parte, cunoscut fiind faptul ca multe dintre lucrurile existente in castel sunt aduse de la mormantul Iuliei din cimitirul Belu din Bucuresti, primul templu ai Iuliei. Si asta, mai ales datorita faptului ca acest castel a fost lasat in paragina, afectat de cutremurul din 1977 si devastat de-alungul timpului, astfel incat la reconstituirea acestuia s-au adus diverse obiecte apartinand familiei.

Deasupra usii principale se afla simbolul „Ochiul lumii” si pe cele sase creneluri este inscriptionata data de 2 iulie, cand marele savant isi sarbatorea cele doua Iulii ale sale: sotia si fiica.

De mentionat ca la aceasta data, in Castel are loc un eveniment anual intitulat „Sarbatoarea celor doua Iulii”, o actiune culturala cu prelegeri, recitaluri lirice si muzicale (info aici: http://www.muzeulhasdeu.ro/index.php?meniu=72 ).

Din aceasta usa se patrunde printr-un culoar ingust catre incaperea din turnul central, printr-o usa cu oglinzi paralele ce simbolizeaza infinitul. Aici se afla inaltata statuia lui Isus, opera sculptorului Casciani din Paris.

Caragiale spunea despre statuia Mantuitorului aflata aici ca „se ridica deasupra unor nouri, catre cer, cu bratele deschise, cu privirea aplecata spre pamant pe care-l binecuvanteaza cu amandoua mainile”. Poate de aceea Castelul a rezistat timpului si vicisitudinilor vremurilor.

Pe stalpul central din care pornesc scarile din metal catre galeriile ce duc la statuie se afla un desen cu imaginea Iuliei pe catafalc.

In Castel se afla sase incaperi: salonul de primire al Iuliei Hasdeu – sotia scriitorului; sufrageria, decorata cu picturi murale, in care se afla medalioane cu membrii ai familiei Hasdeu; templul Castelului format ca intr-o biserica din pronaos, naos si altar (unde se afla acum un pian si este incadrat de doua holuri biblioteci) ; biroul de lucru al savantului; camera cu cale a Iuliei si camera obscura, destinata spiritismului.

Intregul castel e plin de simbolistica si mister, aproape fiecare loc spune ceva, creand senzatia intoarcerii in timp cu mii de ani si nu cu o suta de ani, cand a fost el construit.

In interiorul castelului se afla expuse, in principal, obiecte personale ale familiei Hasdeu: sigiliul acesteia, un salbatic in bronz acoperit cu un vesmant primitiv cu peruzele, o fructiera cu busturi de femeie, vase de portelan, un ceas in stil Biedermayer din sec. al XIX-lea, cu calendar astronomic, ce a apartinut tatalui lui Hasdeu, cateva piese de mobilier, inclusiv in stil Rococo (o masa de stejar sculptata pe picior, o masuta servanta de spiritism, scaune din lemn executate intr-un atelier european, o canapea stil Confident, un birou din lemn de nuc, o masuta in stil spaniol, trei scaunele in forma de triunghi inscriptionate Hasdeu), dar si numeroase desene, portrete si fotografii de familie si tablouri, inclusiv unul ce ilustreaza arborele genealogic al familiei Hasdeu din 1827, o luneta astronomica, o lampa de gaz, doua icoane, alte statuete, manuscrise, jurnalul Iuliei, un caiet de matematica in limba franceza, dar si papusa din portelan a Iuliei.

Papusa fusese daruita, dupa moartea Iuliei, unei fetite care a cantat la pian in castel si care l-a impresionat pe Hasdeu, determinand-ul sa ii daruiasca papusa. Poate nu intamplator, aceasta micuta a devenit o pianista...

De remarcat faptul ca in multe tablouri exista reprezentat spiritul Iuliei veghind asupra parintilor sai, intr-una dintre cele mai importante camere din castel care este camera obscura de unde se desfasurau sedintele de spiritism si unde se mai vad, pe peretele de deasupra gaurii prin care patrundea spiritul Iuliei in Castel, doua fragmente din pictura originala, una reprezentand-o pe Iulia.

Hasdeu comunica permanent cu fiica sa cu ajutorul spiritismului, pe care l-a imbratisat dupa trecerea acesteia in nefiinta, ca si Victor Hugo, a carei fata Leopoldine a murit la aceeasi varsta, inecata in Sena. De altfel, pe Iulia Hasdeu si pe Victor Hugo ii lega o adanca prietenie, Iulia fiind foarte mahnita la moartea acestuia.

In curtea Castelului se mai aflau inca trei case, din care numai una se mai pastreaza, in prezent fiind biblioteca si arhiva muzeului memorial.

Iuliei Hasdeu, care la sapte ani a fost capabila sa scrie despre viata lui Mihai Viteazul, iar la 16 ani, dupa ce absolvise Conservatorul din Bucuresti si intrase studenta la Sorbona, urmand in acelasi timp cursurile Scolii Inalte de Studii din Paris, i se intrezarea un viitor genial... Desi a „sperat o lume intreaga de fapte mari”, a luat parte „in acest joc obositor ce viata se numeste, unde atatia lupta si atatia plang”, lasand insa in urma doar amprenta acestui geniu neinteles...

Un „templu metafizic” a ramas in urma ei, un castel unic in lume prin simbolistica pe care o reprezinta si care se afla accesibil fiecaruia dintre noi, in Campina, un orasel mic de provincie, dar mare prin personalitatile care s-au stabilit aici...

Castelul se poate vizita cu ajutorul unui audioghid (sub forma unui telefon wireless), toate exponatele avand un numar atribuit, pe care tastandu-l, aflam informatii despre acesta, acompaniati de o bucata muzicala clasica in surdina.


[fb]
---
Trimis de magdalena in 02.06.10 14:25:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPINA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6921 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Iulia Hasdeu - Muzeul memorial B.P.Hasdeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5800 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

ancamariagadea*
[02.06.10 14:47:46]
»

Excelent review! Mereu m-a impresionat aceasta poveste de viata a familiei Hasdeu. Unii se impaca cu moartea cuiva drag, altii nu dar, este evident ca, o mica parte reuseste sa creeze un pod intre doua lumi. Este foarte interesant, poate chiar fascinant. Desi multi nu cred, lumea nevazuta exista si ea...chiar daca mare parte dintre umilele noastre simturi nu o percep.

biancuta
[02.06.10 15:02:26]
»

Da, si mie imi plac povestile, legendele, superstitiile, misterul, fapte care ne determina sa le vizitam. Daca sunt adevarate sau nu, noi nu cunoastem, dar tocmai acest lucru face ca totul sa fie mai interesant. E o destinatie pe care o aveam deja trecuta in lista, iar acest review imi reconfirma ca merita. Felicitari!

magdalenaAUTOR REVIEW
[02.06.10 15:04:49]
»

Cu ajutorul audioghidului afli multe amanunte despre aceasta familie, practic ti se deschide setea de a ii cunoaste.

In incinta muzeului, la intrare, se afla la vanzare carti mistice, filozofice, inclusiv despre viata Iuliei, dar si cugetari ale acesteia, despre famila Hasdeu si despre Castel, fotografii, suveniruri constand in oglinda de dama dubla ce copiaza oglinzile paralele din castel si are imaginea Iuliei, brelocuri, cani, magneti si multe altele, chiar si o sacosa de panza cu imaginea Castelului si a Iuliei.

Muzeul este bine intretinut si bine exploatat turistic.

Joia intrarea este libera si exista reduceri pentru elevi si pensionari, iar fotografierea este libera.

Se afla pe b-dul Carol nr. 1, pe aceeasi strada cu Muzeul Nicolae Grigorescu, despre care am vorbit aici: http://amfostacolo.ro/romania-pareri,15/alte-locuri,97,1155/muzeul-memorial-nicolae-grigorescu-campina,4414/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__9161.htm

Pe mine m-a cucerit si m-a fascinat acest castel, conceptia acestuia. Lasand la o parte ca ascunde multe alte lucruri pe care nici locul si nici timpul nu mi le permite sa le insir aici.

Ramane sa le descoperiti singuri...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cc_iordachescu
[02.06.10 20:09:00]
»

Un vot şi felicitările noastre pentru cele scrise!

Mă bucur că review-ul nostru te-a făcut curioasă şi ai vizitat acest castel. Sper ca şi alţii să fie inspiraţi de cele scrise de tine!

magdalenaAUTOR REVIEW
[02.06.10 20:15:50]
»

Multumesc pentru voturi!

@cc iordachescu, ai fost "ghidul" meu pentru vizitarea acestui castel, sincer....

Obiectivul devenise un must!

@ancamariagadea, sunt de acord cu ultima ta fraza...

@biancuta, tare interesant e castelul, e ceva unic, nu ai sa vezi ceva asemanator, cel putin, nu la noi...

pepsi70ro
[02.06.10 20:25:02]
»

Foarte util review-ul, cu siguranta voi ajunge si eu aici se pare mai curand decat sper. Felicitari!

magdalenaAUTOR REVIEW
[02.06.10 21:05:57]
»

Neaparat! E ceva deosebit...

dandy_pete*
[02.06.10 22:45:54]
»

Foarte instructiv si frumos scris. Felicitari si un vot mare si de la mine. Sper sa ajung si eu vara asta prin zona si sa vizitez castelul.

mirelutza
[02.06.10 23:01:23]
»

Stiam despre acest castel, evident, cine nu a auzit de familia Hasdeu dar... atatea lucruri interesante am aflat abia azi.

Felicitari si incerc pe 2 iulie sa fiu acolo.

Ai scris impecabil!

molko*
[02.06.10 23:13:02]
»

lucky number seven!

balasa violeta
[04.07.10 12:56:29]
»

Sunt fascinata de acest review ! L-am citit si recitit de mai multe ori. Intr-adevar autoritatile locale au fost interesate de intretinerea cat mai buna a celor doua muzee ale orasului (nu stiu daca din initiativa proprie sau un pic fortati). Bineinteles, ca noi campinenii ne mandrim cu acest lucru. Multumesc !

RobertCodescu
[17.07.10 15:31:17]
»

WOW !!! FOARTE TARE acum 2 ore eram la castel în Câmpina şi acum scriu aici !!!! EXACT ca în reviewul tău VOT MAXIM de la mine !!!

magdalenaAUTOR REVIEW
[17.07.10 19:18:42]
»

Mai sa fie... , "e ceva putred in Danemarca"! Ne cam invartim in acelasi cerc!

Valy
[18.07.10 16:23:41]
»

E foarte mult timp de cand nu am mai fost acolo acest review mi-a trezit multe amintiri si nostalgii, sincere felicitari si vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, biancuta, dandy_pete*, magdalena, mirelutza, molko*
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Iulia Hasdeu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073423862457275 sec
    ecranul dvs: 1 x 1