GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iulia s-a nascut intr-o celebra familie de nobili din Regat. Iulia era o fata inteligenta, frumoasa si sensibila. Se simtea uneori insa stinghera si trista, parca lumea in care traia nu era facuta pentru ea. Citise mult despre nedreptate, foamete si razboaie. Poate de aceea Iulia s-a retras intr-o lume de vise, o lume numai a ei, pe care-o regasea de fiecare data cand dechidea cate o carte. Citea mult din impresionanta biblioteca a tatalui ei, un vestit academician al secolului trecut. Iulia a urmat scolile cele mai bune, a avut cei mai buni meditatori, vorbea curent cateva limbi straine, compunea proza, poezii, eseuri.
Si cu toate acestea, Iulia n-a avut noroc in viata...
Mici vietati hidoase ii macinau plamanii iar in acele vremi de demult, leac pentru boala ei, nu exista. Iulia visa la o lume mai frumoasa si mai buna pentru toti, la fel ca tatal ei dar, asemenea unui pui ranit de lebeda, zbatandu-se pe-un tarm pustiu, Iulia avea clipele numarate. Privea mereu in sus si jinduia la zborul. pasarilor spre inaltimile ametitoare ale cerului, printre nori alburii si prietenosi. Dar lumea in care traia ea, inca nu era pregatita pentru a o primi. Adeseori Iuliei i se parea, asemenea Micului Print, ca a venit prea repede pe lume, ca a venit de undeva dintr-un viitor indepartat, aici, pe-o planeta ciudata si pe care va trebui s-o paraseasca in graba. Parintii e o iubeau ca pe lumina ochilor, i-ar fi asternut la picioare si cerul albastru si marea dar nici marea, nici cerul, nici macar stapanul acestora, Dumnezeu, n-avea nici o putere in fata necazului ei.
Iulia n-avea decat 19 ani.
Si iata ca, intr-un sfarsit de septembrie rece si ploios, inevitabilul s-a produs. Puiul ranit de lebada, aceea fiinta suava si imaculata care niciodata n-a indraznit sa supere nici macar cu-o privire sau cu gandul pe cineva, si-a luat zborul spre alte lumi. O ultima zbatere a aripii sale fragile ne-a facut pe toti sa intelegem ca in lume nu exista minuni, si chiar si o minune precum Iulia, e trecatoare...
Intr-o zi rece si mohorata de tomana, Iulia a pornit pe un drum lung, lung, pe-un drum care nu se stie niciodata de unde incepe si nici unde se termina. E-un drum intunecos, pe care bajbai in necunoscut, te lovesti mereu de tot felul de lucruri pe care nu le poti defini. Nimeni nu e prietenos cu tine pe-acest drum lugubru si fara de intoarcere, drum pe care fiecare fiinta ce s-a nascut macar odata, este dator sa-l parcurga pana la capat.
Si totusi…
Prin toata acesta nebuloasa insirata de-a lungul unui fir cenusiu de ata suspendat in eter, un om o urmarea pe Iulia, incercand s-o ajute. Era tatal ei. Un om format la flacara vie a invataturii universale. Un om care stia ca la un singur lucru omenirea n-a gasit inca un leac: la nefiinta. Intreaga sa invatatura n-avea nici o putere in fata mortii. Si totusi, cand stiinta isi atinge limitele ei, orice om mai are o speranta…portile nevazute ale spiritualitatii…si lupta cu imposibilul, incepu…
Tatal ei o porni asadar si el pe acel drum obscur care incepe de niciunde si duce nicaieri. A ajuns si el in acea lume ciudata, lume in care nimeni nu se cunoaste cu nimeni, lume in care soarele nu rasare niciodata, lume in care nu ploua, nu ninge, lume in care nici macar iarba nu indrazneste sa creasca. In acel tinut nu exista nici macar zbor de lebede pe-un cer instelat sau parfum de valuri ce se sparg de-un tarm fara nume. In acea tara nu exista nici macar mare sau cer. Un singur lucru se stie despre acel tinut. Ca el se numeste ”Nobodyland” sau ”Tara Nimanui”, loc de unde vin si incotro se indreapta toti oamenii. Tatal Iuliei stia ca lumea spiritelor exista, cel mai greu era sa gaseasca portile ce-l purtau spre ea. A sapat un tunel ingust in perete, o “gaura de vierme”, un “scurt-circuit temporal”, o “poarta stelara”, spuneti-i cum doriti, ea exista, e acolo in peretele dintre camerei Iuliei si cea a tatalui ei. Dar in aceasta lume bizara a spiritelor, nimeni nu vorbeste, nu vede, nu aude. Degeaba strigi in aceasta lume surda, muta, oarba si intunecata ca un ocean de smoala…
Nimeni nu stie nici pana in ziua de azi, daca Iulia si cu tatal ei s-au intalnit si daca parintele si-a gasit alinarea. Poate ca “Nobodyland”, e doar o lume a umbrelor, ea nici macar nu exista in realitate ci doar in visele noastre cele mai urate.
Asadar, va rog mult, nu pomeniti nimanui despre acest “taram al nimanui”
Bucurati-va mai bine de fiecare adiere de vant, raza de soare ce va mangaie obrazul, de fiecare strop de ploaie ce vi se prelinge pe sprancene sau de fiecare val care se sparge la mal si sterge urmele pasilor de pe nisip si uneori cele ale pacatelor omenesti.
In rest, castelul Iuliei Hasdeu de la Campina, cu tablouri de familie sau frumoase portrete de-ale Iuliei, cu oglinzi paralele ce te poarta prin reflexie intr-o alta lume, cu misterioasa camera obscura si celebra poarta de trecere in lumea spiritelor, cu camere colorate pline cu mobilier stravechi, cu obiecte inca neatinse de nimeni, cu o capela si-un altar situate chiar la intrarea in castel …va asteapta! …ele sunt acolo doar ca sa va aduca aminte de trecerea unui suflet nevinovat si drept prin acesta lume nedreapta. Veti cumpara la intrare un bilet dar veti uita repede cati bani ati dat pe el, caci cutremuratoarea drama a puiului ranit de lebada, va va coplesi.
In rest, totul e tacere…
Dorgo
Trimis de dorgo in 10.02.11 21:24:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPINA. A mai fost în/la: cam peste tot
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.13592190 N, 25.72768430 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Serialul "Fringe" vorbeşte exact despre acea „poartă stelara” ce face legătura dintre lumi.
Acolo, un tată reuşeşte să-şi aducă fiul înapoi.
Dom doctor 90% din ce ai scris este necrologul Iuliei Hasdeu (care nu prea isi are rostul pe un site de turism) si 10% (adica 10 rinduri) despre castel.
Cred ca trebuie infiintata o rubrica speciala, pe linga altele infiintate deja care nu aduc nimic cu turismul.
@dannek
Fiecare are dreptul să se exprime aşa cum simte şi cum crede el de cuviinţă, la fel cum fiecare are dreptul să aprecieze sau nu cele scrise de colegi. Sunt sigur că acest rew. pe care tu te-ai aruncat să-l critici, va fi citit şi votat de foarte mulţi dintre noi.
"Restul e tăcere"
Castelul a fost si este, de fapt, un templu dedicat Iuliei Hasdeu, poate de aceea @dorgo a pus asa mare accent pe acest personaj principal fara de care castelul nu are sens, desi, se putea pune o pata de accent si pe constructia in sine, tocmai pentru ca se spune ca ar reprezenta in intregime opera Iuliei. Si spun acest lucru pentru ca tatal acesteia, renumitul savant Bogdan P. Hasdeu, a declarat ca acest castel a fost conceput dupla planurile fetei sale, comunicate prin sedinte de spiritism, fara sa lase nimic la voia intamplarii.
Si pentru a nu ma repeta, se pot citi amanunte in acest sens in impresiile mele aici despre acest castel unic in Romania si totusi atat de putin mediatizat.
Eu am ramas profund impresionata de castelul micut si atipic care capata o valoare deosebita prin ceea ce ne transmite: sufletul Iuliei.
@dannek... stiu, puteam sa scriu un review asa cum il doreai tu, informatie pentru acest lucru exista peste tot, dar inaintea mea l-au scris altii, mai ales @magdalena, asa ca am ales doar descrierea "feeling"-ului meu de moment si am profitat de o nisa inca neacoperita complet "relatia spirituala tata-fiica si calatoria lor temporo-spatiala"
Eu chiar inteleg unele "stari afective" in anumite situatii delicate prin care poate trecem fiecare, dar cum am scris aici este un site de Informare Turistica.
Ce ai scris cu patos se poate publica pe alte site-uri, eu am reclamat (nu am gasit al cuvint) lipsa de informatie turistica.
Iar vis a vis de magdalena la ea este total invers, predomina informatia turistica in dauna istoriei. Nu poate fi comparat.
”am profitat de o nisa inca neacoperita complet "relatia spirituala tata-fiica si calatoria lor temporo-spatiala"
ai creat-o singur ea nici nu trebuie sa existe pe un site care se vrea de informare turistica.
@dannek, am inteles opinia ta. Este a ta si ti-o respectam (desi nu toata lumea este de acord cu ea).
Insa am rugamintea sa continui aceasta discutie fie pe forum (unde exista deja un topic dedicat acestor aspecte), ori daca este intr-adevar o "reclamatie", fa-o utilizand link-ul prevazut la fiecare ecou/articol. Nu are rost sa incarcam si mai mult acest fir de discutie cu 'off-topic'.
Multumesc,
Excelent surprinsa starea de spirit pe care o transmite vizita la acest castel.
Un mare Liceu din Bucuresti, poarta numele "Iulia Hasdeu".comunistii l-au denumit "Filologie-Istorie nr 1", corect, in prostia lor. Bucurestenii, chiar cei tineri din vremea aceea, spuneau: " ne intanlim la "Iulia Hasdeu". Cladirea este un Monument grandios al arhitecturii Bucurestiului, aflat la intersectia Blvd. Mihai Bravu, cu Blvd. Ferdinand.
Liceul e la 1 km de mine, eu mereu ii spuneam simplu "Hasdeu", acolo am facut si niste cursuri.
@dannek... este intr-adevar un site de informatii... aici eu gresesc!... ti-am ramas dator cu-o explicatie, celolalti 5-6 useri care n-au digerat ultimele mele review-uri, le-am raspuns deja... ai mare dreptate!... este un site de informatii turistice si avem informatori excelenti pe site, eu sunt mai ales un contra-informator, scriu, "pe langa", dau informatii utile foarte putine dar... anul trecut in Thassos, am avut o ghida care... ne-a determinat sa mergem si anul acesata tot in Thassos si sa stam chiar 2 saptamani nu una. De ce? Pentru ca ghida era deosebita, nu se rezuma in a-ti prezenta "la rece", date statistice lapidare depre locurile vizitate ci mai adaoga o intamplare, o legenda a locului, o gluma, o nota de poezie, o filozofie proprie, o metafora sau o timitere istorica la alte locuri sau popoare... ceea ce constituia de fapt "sarea si piperul" prezentarii ei... as putea scrie chiar si un review despre cum trebuie sa fie un adevarat ghid de turism, urmand exemplul ei, poate asa o sa invete si ghizii nostri cate ceva... cred ca dac-o lasai sa-ti vorbesca despre un zid darapanat din insula, insignifiant, pe langa care treceai si nici nu-l bagai in seama, fata reusea sa-ti vorbeasca o ora intreaga despre el, sa-ti spuna istoria lui de la nascare si pana in prezent si reusea mai ales... sa-ti capteze atentia... date seci despre locurile ce le-am vizitat in excursia din jurul insulei le gaseam si pe pliantul detailat cu harta al insulei, in 5 limbi straine, cu 2 euro, ce-l avem in fata si pe care si-l cumparse aproape fiecare turist.
Asadar eu consider o informare turistica completa doar atunci cand ea e pigmentata si cu putina filozofie, cu o legenda sau o intamplare, o gluma sau o parere proprie. Ceea ce se si vede dupa vreo 7 saptamani de concurs AFA din acest an, perioada in care eu am dat foarte, foarte putina informatie, iata sunt un alergator de cursa lunga, fruntas in fata unui pluton care de-abia acum se dezmeticeste bandu-si inca cafeluta de dimineata, e cu mult in urma mea... de aceea am si hotarat sa ma retrag de la capitoulul "review"-uri pana pe la sfarsitul lunii iunie... am timp astfel sa studiez cum se scrie un "review adevarat", asa cum il cere acest site.
Se pare ca userilor cititori le place si ce este "pe langa" informatia exacta, lucru gasibil pe orice site turistic publicitar propriu de informare.
Daca as scrie maine un review despre "gypsy tour", tur care a functionat in orasul nostru timp de cartiva ani dupa Revolutie, (pentru care am si 100 de imagini), tur ce era legal, postat pe internet, organizat de o agentie turistica... acesta va fi citit de multi useri, va avea audienta poate a "Elodoie" de la o emisiune "Dan Diaconescu show", cu toate ca, efectiv, el nu aduce nici o info concreta, cu toate ca el a existat in realitate, s-a platit TVA, a avut multi clienti din strainatate, este evident legat de turismul romanesc, "gypsy tour" in care nu sunt prezentati munti sau defilee ci oameni si case mizerabile, nu sunt insa sigur daca Webii si Admin il vor admite pe site... sau, cine stie? ...
numai bine
Domnule doctor, te rog, scrie domnule cum vrei, mie imi place sa te citesc.
Este foarte clar ca review-urile de pe acest tip de site sunt lucrari de autor si , deci trebuiesc a fi luate ca atare .In consecinta atitudinile tip "procuratura" se releva ca find limitate,... cultural.
@costin1968... mersi pentru incurajare, voi relua review-urile, asa cum am promis, din luna iunie, in stilul meu, adaugand insa, asa precum am vazut in ultimul review scris in pseudo-versuri si semnat @private_rayan, o scurta fisa tehnica de informare la inceputul review-ului si apoi fiecare cititor va alege... se opreste la informatia initiala sau continua cu povestea ce va urma...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Constientizare si acceptare ... — scris în 19.05.20 de Mari-a din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Castelul Iulia Hașdeu - o poveste tristă — scris în 11.11.18 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Castelul Iulia Hasdeu sau incredibila suferinta a unui tata — scris în 04.09.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Marele Templu al Iuliei Hașdeu — scris în 07.12.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Vizita incompleta la castel — scris în 13.10.16 de Miriam din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Castelul Iulia Hasdeu - merita un scurt ocol pana la Campina — scris în 07.08.13 de Xla din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 Stropul de magie al Campinei - Castelul Iuliei Hasdeu - partea a-II-a — scris în 22.03.12 de private_rayen din BUCUREşTI - RECOMANDĂ