Palatul Ateneului - arta si grandoare
Cum as putea oare sa scriu despre palatele Bucurestiului fara sa pun la loc de cinste Palatul Ateneului.
De cate ori l-am admirat nici nu mai stiu... de cate ori m-am oprit pentru cateva clipe in parcul din fata sa... nici asta nu mai stiu. Acum a venit momentul sa si scriu careva randuri.
Aflat in centrul capitalei, cladirea a fost ridicata pentru a fi un palat al artelor si stiintelor.
La inceputul secolului XVIII terenul pe care este amplasat (livezi pe atunci) apartinea poetului Enachita Vacarescu. Prima constructie ridicata in locul fostelor livezi, a fost o biserica episcopalaurmata de o alta cledire unde se tineau cursuri de muzica bisericeasca.
La sfrasitul sec. XIX s-a hotarat ridicarea Ateneului... dar cum nu erau suficienti bani, si cum statul nu se implica in proiect s-a apelat la o colecta publica nationala cu sloganul « Dati un leu pentru Ateneu ».
Planurile au fost concepute de o echipa de arhitecti condusa de un francez si de un roman (Ctin. Baicoianu). Realizarea splendidelor feronerii apartin unui german. Palatul este realizat in stil neoclasic, are o inaltime de 41m. si privit din fata ma duce cu gandul la un templu antic grecesc datorita celor sase coloane. Pe zidul intrarii, deasupra usilor sunt medalioane cu portretele lui Alexandru cel Bun, Neagoe Basarab, Vasile Lupul, Matei Basarab şi regele Carol I. Cupola este masiva si foarte bogat si frumos ornamenta.
La interior exista o sala mare de concerete, cu 52 de loji si 600 de fotolii. Mult timp nu a fost decorata cu picturi sau fresce, din lipsa de fonduri. Pictorul Constantin Petrescu este cel care a relizat o fresca lunga de 75 m. si lata de 3 m. de o parte si de alta a scenei, reprezentand scene din istoria romanilor. In aceasta sala o orga imensa mi-a mangaiat sufletul si mi-a incantat auzul si incanta publicul cu muzica sa divina... lui George Enescu i-o datoram. Pentru a ajunge la etaj se urca pe una din cele patru scari din marmura roz.
Cu respect si admiratie ma inclin in fata acestu frumos palat, cartea de vizita a culturii Bucurestene.
Trimis de Diaura* in 30.12.09 14:05:27
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.44116030 N, 26.09699690 E - neconfirmate încă
Sloganul de care amintesti: "Dati un leu pt. Ateneu" a fost si rodul nepasarii din ultimii hai sa zic, 20 de ani, cand multe locasuri de cult au ramas in uitare, paragina si nepasare, ci nu numai de la sfarsitul sec. 19. Ateneul a fost restaurat de la "radacini" intre anii, din ce-mi amintesc eu, parca 2003-2007, tot prin acel slogan. Oho, dar ce maret si la mare cautare era Ateneul cand eram eu copila si ce spectacole de exceptie am vazut acolo...Si fara falsa modestie, am si cantat in sala mare de cateva ori in spectacolele cu scoala...Nu pomenesti de acustica perfecta din acea sala mare, (mai este si o sala mica, dar cu o acustica redusa), unde din acea "orga" (de fapt, niste tuburi de alama perfect fabricate) se "prelucreaza" acele sunete dumnezeiesti ce ne ajung noua la ureche si ne uimeste cu muzica ce intr-adevar ne incanta si ne umple sufletul de frumusetea muzicii. Si marea aula de la parter, sustinuta de coloane din marmura, de o arhitectura extraordinar de frumoasa si deosebita, ca si marmura de pe jos, cu modele deosebite desenate, caci ti-e si frica si mila parca sa calci pe ea, de parca ai calca in picioare opere de arta. Eu chiar cred ca si este...Tot ansamblul, Ateneul Roman, este, cred eu, un simbol al culturii romanesti, una dintre bijuteriile arhitectonice ale Romaniei, un veritabil sanctuar al culturii si pentru acest lucru (si nu numai) ma mandresc ca sunt romanca.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Ateneul Român / Palatul Ateneului» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Apr.2023 Săli de spectacole bucureștene (II): Ateneul Român – Știați că...? — scris în 27.07.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Ateneul Român — scris în 15.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Ateneul Român, un monstru sacru prins în modernismul Bucureștean — scris în 09.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Voluntar la Ateneul Roman — scris în 18.04.19 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Dați un vot pentru Ateneu — scris în 30.10.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Dec.2014 Ateneul român până în 1990 — scris în 18.01.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ