ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.11.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Ateneul Român, un monstru sacru prins în modernismul Bucureștean

TIPĂREȘTE

LOCATIE

Ateneul se afla pe Strada Benjamin Franklin 1-3, București 030167.

Daca veniti cu masina trebuie sa stiti ca aveti la dispozitie o parcare in Piata Revolutiei (Piata George Enescu). Se poate achita fie prin SMS, fie prin aplicatia AmParcat, fie la angajatii primariei pe care ii gasiti in zona, unde avem alt tarif.

Mai puteti parca si la parcarea din jurul Salii Palatului. Daca veniti cu transportul in comun aveti la dispozitie mai multe mijloace de transport in comun dar asta depinde si din ce zona veniti.

ISTORIC / EXTERIORUL CLADIRII

Ridicat pe fosta Gradina Episcopala, pe terenul ce apartinea familiei Vacarestilor, amplasamentul a fost initial criticat ca fiind totusi prea departe de centrul orasului si oarecum neacesibil, mai ales in grele ierni de atunci. O parte semnificativa din banii necesari constructiei au fost adunati printr-o colecta publica, prin celebra zicala Dati un leu pentru Ateneu.

Ateneul Român este o sala de concerte de o importanta nationala, realizata intr-un stil neoclasic combinat cu eclectic. Construita intre anii 1886-1888, folosind planurile celebrului arhitect de origine franceza Albert Galleron. Tot aici este gazduit in prezent si sediul Filarmonicii George Enescu. Referitor tot la anul 1888, acest an este inscriptionat deasupra scenei, marcand astfel anul finalizarii lucrarilor.

Au reusit sa construiasca aceasta cladire in doar 2 ani, ceea ce este o realizare formidabilă! In zilele noastre nu reusim sa construim mai nimic, darămite în timpuri record...

George Enescu preia initiativa strangerii de fonduri necesare pentru construirea celebrei orgi ce o regasim in spatele scenei. Orga a fost construita de celebra firba Walcker & Ludwigsburg si este inagurata undeva in 1939 printr-un concert sustinut de Franz Schutz, la acea vreme director al Universitatii de muzica din Viena.

Dupa revolutie (1994) si pana in 2004, cladirea este supusa unor consolidari notabile, restaurata si modernizata vremurilor respective, pastrand totusi farmecul de odinioara. Se redeschide un an mai tarziu (2005) cu ocazia editiei a 17-a a Festivalului International George Enescu.

Partea frontala a cladirii este decorata in stil neoclasic, ateneul avand aspectul unui templu ionic cu 6 coloane frontale si 2 laterale. Cupola circulara dominanta are incastrate numele unor mari personalitati. Timotei Cipariu, Ion Heliade, Dimitrie Cantemir, Miron Costin, Gheorghe Sincai.

Fatada construita in stil peristil are latimea de aproape 50 de metri sub acesta fiind 5 medalioane in mozaic ce reprezinta 5 mari domnitori romani: Matei Basarab, Vasiel Lupu, Carol 1 al Romaniei, Alexandru cel Bun si Neagoe Basarab.

INTERIORUL clădirii

Fiind prima data in acest loc, am ramas placut surprins de detaliile cu care este decorat interiorul. Observ aceeasi atentie meticuloasa precum cea de la Palatul Parlamentului, fiecare centimetru fiind atent pozitionat in locul sau. Cum am intrat in cladire am dat in holul principal, care este imens, iar de aici pleaca 4 scari decorate cu marmura, scari ce duc in sala Ateneului.

Sala de concerte are un diametru de aproape 30 de metri si o inaltime de 16 metri. Capacitatea salii este de 600 de locuri + 52 loje insumand undeva la aproape 800 de locuri.

Recunosc ca prima data am ramas uimit, ma asteptam ca sala sa fie mult mai mare, insa este destul de mica, lucru care nu este neaparat rau. Se creaza o atmosfera intima, in felul acesta chiar si spectatorii din spatele salii, raman totusi conectati cu orchestra.

Observam aici celebra fresca pictata de Costin Petrescu (1872-1954) unde ne sunt prezentate 25 de scene pe o suprafata de 75 de metri lungime pe 3 metri latime. Un tablou lung care ne prezinta istorita zbuciumata a poporului roman, incepand de la razboaiele dacice pana la faurirea Romaniei Mari dar si momentul incoronarii de la Alba Iulia.

Cadrele prezentante sunt:

Împăratul Traian intră în Dacia

Legionarii romani colonizează Dacia

Formarea poporului daco-roman

Straja romană

Invazia barbarilor

Începuturile poporului român

Statornicirea

Descălecarea

Statul militar

Statul administrativ — împărțirea dregătoriilor

Cruciada românească

Ștefan cel Mare

Epoca de pace și credință

Mihai Viteazul

Începuturile culturii românești

Horia, Cloșca și Crișan

1821 — Revolta lui Tudor Vladimirescu

Anul 1848 în Transilvania

Anul 1848 în Principate

Al. I. Cuza

Anul 1859 — Unirea Principatelor

Carol I — Războiul de Independență

Războiul întregirii naționale 1916-1918

Ferdinand I Întregitorul

Epoca de consolidare


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 09.11.22 20:54:38
Validat / Publicat: 10.11.22 06:48:03
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BUCUREȘTI

VIZUALIZĂRI: 221 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Ateneul Român - interior, holul mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 16 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.11.22 06:47:47]
»

Contribuţia şi impresiile proprii sunt considerate minoritare faţă de cele preluate prin documentare.

Conform Regulamentului (Cap. 1, Secţ. B, Art. 1), articolul este publicat fără PMA STD (fără "votul saitului") — poate fi votat doar simbolic, cu +/-1PMA.

doinafil
[10.11.22 20:12:28]
»

Am intrat în Atheneul Român pentru prima dată în prima decadă a anilor ' 80 (prin ' 81 sau ' 82) Eram tânără și, ca și pe tine, m-a impresionat arhitectura și eleganța ei, în totalitate. În sala de concerte am ascultat-o pe violonista Lola Bobescu întoarsă - pentru acest concert - pe meleaguri natale, după ce a emigrat în Belgia. Avea pe atunci 70 sau 71 de ani, și i-am dat dreptate (după concert) companionului meu - meloman „înrăit” - care-mi spusese: „-Ai să vezi o babă frumoasă!” . Era, într-adevăr, o femeie frumoasă care nu-și arăta vărsta!

Pentru a doua oară la Atheneu am ascultat - după ' 90 - un concert de muzică veche românească, medievală, care mi-a încântat auzul și pe care n-am s-o uit niciodată!

Atât Sala de Concerte cât și Holul central sunt superbe, mai ales scările de marmură mi-au rămas în minte!

Mă bucur că ai scris ȘI despre acest edificiu cultural al orașului care, ani la rând a fost „simbolul ilustrat” al Bucureștiului, precum Turnul Eiffel pentru Paris!

(Nu mai știu! Mai este și acum. )

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂAteneul Român / Palatul Ateneului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059928894042969 sec
    ecranul dvs: 1 x 1