ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Salba de mănăstiri înșirate de-a lungul drumului național 1A

TIPĂREȘTE URM de aici

De fiecare dată când străbatem drumul național 1A pe porțiunea Ploiești-Vălenii de Munte-Brașov ne-am oprit la una din mănăstirile istorice înșirate de-a lungul acestei șosele sau în apropierea ei. Așa s-a întâmplat și în luna iulie a acestui an când ne întorceam de la Pensiunea Stejeriș din Brașov (vezi impresii) – ne-am oprit pentru câteva zeci de minute la două frumoase lăcașuri de cult ortodoxe. Dar să pornim la drum, coborând dinspre munte spre câmpie.

1. Mănăstirea Cheia

Venind dinspre Săcele traversăm Pasul Bratocea pe la circa 1250 m altitudine, apoi o înlănțuire de serpentine strânse (o fotografie reprezentând aceste serpentine a câștigat în 2017 locul 2 la secțiunea „Nature” la un concurs organizat de National Geographic și Dronestagram: mediafax.ro/life-inedit/f ... aginea-16584803), depășim breteaua care urcă spre Cabana Muntele Roșu (vezi impresii) și, în final, ajungem în stațiunea Cheia.

Aici se află mănăstirea de călugări Cheia, o incintă străjuită de chilii, paraclis și turn clopotniță care închide în mijlocul său o biserică de zid. Situată într-o zonă de frontieră în epoca medievală așezarea monahală a fost întemeiată de ciobani transilvăneni în secolul al XVIII-lea. Biserica de zid ce o vedem azi e construită între 1835-1839 și are hramul „Sfânta Treime”. Ieșind de sub gangul turnului clopotniță te trezești în fața unei biserici monumentale, pridvorul sprijinit pe coloane albe îți ocupă câmpul vizual. Interiorul spațios al lăcașului de cult captează atenția prin catapeteasma bogat ornamentată în care vedem frumoasele icoane împărătești pictate de Gheorghe Tătărăscu. Frumoase sunt și chiliile care reproduc arhitectura casele țărănești, dar se cunoaște că așezământul adăpostește monahi: numărul mic al florilor din pridvoare și curte.

2. Mănăstirea Suzana

La doar 8 km distanță de ansamblul monahal din Cheia un indicator ne îndreaptă spre altă lavră mănăstirească. Parcurgem 200 m în urcare din DN 1A și ne trezim în pragul unui mic sat – sunt chiliile măicuțelor de la Suzana care îmbină viața de obște cu viața de sine. Am mai scris în 2015 un articol despre această mănăstire înconjurată de vegetație și scăldată în flori (vezi impresii), astfel că nu voi relua toate datele din acel material. În iulie 2017 ne-am oprit din nou la așezământul monahal înconjurat de nori pufoși de abur, ridicați din pădurile stropite de o ploaie răzleață. Am dorit doar să revedem imaginile frumoaselor căsuțe țărănești care înconjoară biserica albă (cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” – sfârșitul secolului al XIX-lea), să admirăm hortensiile multicolore și celelalte minunății de flori din incintă. Am regăsit aceeași liniște și frumusețe, am schimbat câteva vorbe cu o măicuță în legătură cu îngrijirea nenumăratelor flori, am respirat aer curat.

3. Mănăstirea Crasna

Următoarea oprire pe care o facem pe acest traseu se situează la circa 40 km distanță de Mănăstirea Suzana, ieșind de pe drumul național în localitatea Izvoarele pe DC 21 (pentru cei cu mașini „sănătoase”) sau pe DJ 102 în Homorâciu, spre Schiulești. În capătul ultimului sat menționat este amenajată o parcare de unde se poate pleca în drumeție spre mănăstire, șoseaua nefiind asfaltată în continuare. Totuși, în ultimul an s-a mai turnat covor asfaltic încă 1 km până la marginea pădurii de unde se intră pe drum forestier (minutul 13.35 – 16.05: youtube). De curând @Aurici a postat un articol însoțit de fotografii minunate din acest loc, evidențiind rolul mișcării în natură (vezi impresii).

Noi am preferat, în 2008, să străbatem pe jos cei circa 2,8 km care ne despărțeau de mănăstirea din mijlocul codrilor prahoveni. Dificultatea ultimelor sute de metri ne-a fost răsplătită cu imaginea ansamblului religios în mijlocul naturii și prezența florilor de toate soiurile și culorile. Biserica veche de început de secol al XIX-lea, ctitorită de un boiernaș local – călugărit ulterior, este cea care a constituit nucleul așezării monastice de azi. După vremuri de restriște, în ultimele decenii se zidesc o nouă biserică, clădiri administrative, un frumos altar de vară. Chiar dacă aici viețuiesc călugări, în comparație cu Mănăstirea Cheia la Crasna curtea e mult mai bogată în flori și spații verzi, lucru facilitat de așezare și întinderea mult mai mare. Cred că peisajele de toamnă sunt minunate în această zonă.

4. Mănăstirea Zamfira

Un așezământ religios cu o valoare artistică de necontestat se află la aproximativ 35 km depărtare de Mănăstirea Crasna, și anume Mănăstirea Zamfira. Același drum național ne conduce până în apropiere, în localitatea Lipănești trebuie să intrăm pe DJ 217 pe o distanță de 2 km. În vara acestui an, după oprirea de la Mănăstirea Suzana am decis să facem o scurtă vizită și aici pentru a mai vedea starea frescei interioare din biserica principală. Lăsăm autoturismul în parcarea amenajată și intrăm pe sub turnul clopotniță în curtea întotdeauna frumos ornamentată cu flori.

Alei pavate cu dale de piatră pe marginea cărora sunt perfect aliniate diferite soiuri de flori, aranjate pe rânduri, având o cromatică diferită ne încântă privirea. Viața de sine se reflectă în căsuțele tradiționale care mărginesc incinta mănăstirească. Pridvoare încărcate de flori, stâlpi de lemn ornamentați cu motive populare, decorațiuni de lemn pe spațiul verde, fântâna, pisica de pe ceardac – totul emană o atmosferă de liniște și pace.

Am pătruns în biserica de secol al XVIII-lea, ctitorie boierească, pictată de penelul măiastru al tânărului Nicolae Grigorescu la 1856-1857. Scenele sunt tulburătoare, stilul e inconfundabil, culorile încă persistă. Trebuie să salvăm această operă picturală, să nu o lăsăm să cadă pradă degradării și nepăsării (citesc cu bucurie vestea semnării proiectului de finanțare pentru restaurarea bisericii Mănăstirii Zamfira: mediafax.ro/economic/mana ... ropene-16755493).

Ne plimbăm pe aleile din jurul lăcașului de cult, prin fața caselor, printre flori, culori și forme. Glasurile vesele ale unui grup de copii sparg pentru câteva minute liniștea din curte. Vom reveni la Mănăstirea Zamfira după restaurarea/consolidarea bisericii și a picturii lui Grigorescu.

Concluzii. Ansamblurile monastice prezentate mai sus sunt locuri cu o mare încărcătură spirituală, istorică și artistică. Vizitele în aceste mănăstiri, indiferent în ce postură, ne încarcă bateriile și ne încarcă sufletul cu amintiri frumoase.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.10.17 16:07:44
Validat / Publicat: 10.10.17 20:21:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VĂLENII DE MUNTE.

VIZUALIZĂRI: 4431 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Mănăstirea Suzana (iulie 2017).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.10.17 21:29:42]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.10.17 23:03:40]
»

@tata123: Articolul tău reprezintă o adevărată invitaţie la plimbare de-a lungul drumului naţional 1A, o şosea pe care am parcurs-o şi noi de mai multe ori. Obiectivele pe care le-ai prezentat stârnesc interesul călătorilor şi pentru istoricul lor, dar şi pentru valoarea artistică (picturi, cărţi rare şi obiecte vechi de cult). Am vizitat trei din cele patru mănăstiri şi favorita noastră rămâne Zamfira (mai ales pentru picturile inconfundabilului Nicolae Grigorescu).

Mănăstirea Crasna este lăcaşul de cult unde nu am ajuns până acum, însă ar fi foarte frumos dacă am reuşi să găsim o zi liberă în programul nostru tot mai încărcat din perioada asta; cu siguranţă că –dacă am merge acolo în următoarele săptămâni- ne-am bucura de culorile superbe cu care Mama Natură împodobeşte copacii în această perioadă. Iar o plimbare scurtă prin pădure ne poate oferi momente de relaxare înainte de zilele mohorâte de toamnă care vor apărea la un moment dat (cât mai târziu, noi aşa sperăm).

Îţi mulţumim pentru informaţiile utile prezentate! Să ai parte de cât mai multe plimbări reuşite în continuare!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.10.17 11:49:01]
»

@Crazy_Mouse: Mulțumesc și eu pentru părerile mai sus exprimate. Mănăstirile istorice înșirate de-a lungul drumului național 1A atrag prin amplasarea în cadre naturale minunate, arhitectura tradițională, pictura bisericească de excepție (cazul Zamfirei).

Aș mai menționa în apropierea acestui drum alte două mănăstiri, înființate după evenimentele din 1989: Mănăstirea „Sf. Antonie cel Mare” din Mălăeștii de Jos, situată la 6 km distanță de lăcașul de cult Zamfira, și Mănăstirea Ianculești, la 20 km depărtare de localitatea Lipănești (@traianleuca a scris un articol în 2013: vezi impresii).

Păcat că nu știm să apreciem valorile istorice și artistice ale plaiurilor românești!

Aurici
[13.10.17 12:30:18]
»

@tata123: La Mrea Cheia am fost de câteva ori de-a lungul timpului, la Suzana am și dormit, la Crasna am fost de curând și o să mai merg neapărat pentru că mi-a plăcut mult zona și drumul până acolo. Dar și pentru că acum beau ceai din plantele adunate de pe platourile de acolo, coada calului, țintaur, sunătoare, coada șoricelului... o grămadă de plante mi-am adunat atunci.

Dar la Mrea Zamfira n-am ajuns niciodată, cu toate că la fiecare drum vedem indicatorul și ne propunem să ne abatem. Sperăm să-i vină rândul cât mai curând. Îmi place ce-am văzut și ce ne-ai spus.

Și mulțumim pentru aduceri aminte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.10.17 13:35:52]
»

@Aurici: Mulțumesc pentru ecou. Îmi aduc aminte de „pățania” voastră de la Mănăstirea Suzana, de soba care dogorea căldură peste măsură Iar excursia de la Mănăstirea Crasna a fost un îndemn potrivit (ca și celelalte articole de drumeție pe care le-ai postat în ultima vreme) pentru ieșirea în natură, indiferent de anotimp și vârstă. La Mănăstirea Zamfira ar fi bine să mergeți după procesul de restaurare care sper să înceapă în curând (și să nu dureze „n” ani). O toamnă frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[14.10.17 10:50:24]
»

@tata123: Sunt bun de certat! Cum de mi-a scapat acest articol? Zona descrisa este foarte frumoasa si nu de putine ori fie am vizitat-o, fie am fost in trecere.

La manastirile Cheia si Suzana am fost de mai multe ori si nu pot sa nu recunosc ca mi-au placut. La Suzana am fost de cateva ori si cu camionul incarcat, cand am trecut pe DN1A spre, sau dinspre Brasov. Si soferilor le placeau inainte de 1990 manastirile. Cu multi dintre ei am fost cu camionul incarcat pe la manastiri. Celelalte doua manastiri, desi am auzit despre ele (mai ales manastirea Zamfira) nu le-am vizitat, dar nu e timpul trecut. Prin zona Cheia e posibil sa mai trec si poate voi convinge soferul sa ne abatem si pe acolo.

Felicitari pentru articol, numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, liviu49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) Mănăstiri de pe Valea Teleajenului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061050176620483 sec
    ecranul dvs: 1 x 1